Kuda idu ljudi kao ja?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Vinkl
Majstor početnik

Kuda idu ljudi kao ja?

Post by Vinkl »

Dobar dan. Postovanje svima.

Zelim da pitam sve stolare dobre volje za savet mada, moje pitanje ne mogu prosto konstruisati a da pre toga ne ispricam (trudicu se sto krace) svoju pricu i, negde, zasto sam ovde.

Na pragu sam 33 godine zivota. Zivim sa devojkom u stanu koji smo od skora uzeli na kredit. Planiramo porodicu (citaj, radimo na tome). Oboje smo fakultetski obrazovani i za opste uslove u Srbiji zivimo sasvim solidno. Nista bahato al’ ne oskudevamo ni u cemu…

Poslednjih osam godina radim u jednoj medjunarodnoj kompaniji koja kod nas broji oko 1500 zaposlenih u rezimu ponedeljak – petak, od 9 do 17. Poslednje dve godine zivim u auto-pilot modu. Nemam odnos prema poslu, niti mi smeta, niti mi ne smeta, niti me cini srecnim, niti nesrecnim… Idu dani, idem i ja sa njima – “guram”…

Pocetkom 90-tih godina moj otac, u to vreme vec duze vremena bez posla usled ekonomskih sankcija i sveopste izolacije, a opet u nizu pokusaja da se prilagodi datoj situaciji (verovatno kao i vecina njegove generacije koje je to strefilo) dobi neku crkavicu u posed (da ne duzim kako) i saopsti nama (porodici) da je on stolar – i ode!! Iz neke depresije, statike i sveopste ucmalosti poce covek da zivka telefone, da se raspituje, obilazi… Malo po malo formira on radni prostor – tadasnju radionicu.

Ubrzo iza toga ugovori on i prvi posao. Dosao covek, sredjuje stan i trazi hrastova vrata (masiv) sve sa jos dvoje vrata sa lucnim ramom ali ta da budu staklena odnosno sa peskiranim staklom itd. „Kako ces to crni ti?“ secam se, kao danas, pita ga majka. Zena ga poznaje ko svoj dzep. Cap-cap-cap! Napravi on to kao jedan-dva. Povuce mene na montazu istih a ja kad sam ih video gledam, trepcem i ne verujem!!! Izgledaju kao iz fabrike, mocno... kraljevski. „Ti ovo napravio?“ pitam u neverici. „Ne zajebavaj!“ – odgovori mi uz osmeh. Tek majka cudom nije mogla da se nacudi kad je videla fotografije.

Njen visedecenijski suprug, moj otac, koji je do pre koju godinu sluzbovao u organizacijama samoupravljajuceg socijalizma i bio klasican sluzbenik je stolar. Kako? Nemam odgovor ni dan danas a da ne kazem dar. Cist dar, talenat. Rodjen da bude.

Radionica je „baza“, nesto sto jedna generacija treba da zapocne i ostavi u nasledje drugoj bez nuzne potrebe da se i ta bavi istom al’ svakako je vetar u ledja, centar iz koje moze da se „crpi“ kapital odnosno da je ona sama po sebi to a vec ja, ili moja deca, mogu da se bave drugim stvarima. Da budu lekari, muzicari... sta zele. Cale je zeleo da ostavi nasledje narednoj generaciji. Da ostavi neki temelj kad vec njegovi nisu njemu kao sto ni njegovim njihovi rodietlji nisu. Izugbili smo ta kao narod i svaka generacija je morala fakticki „ispocetka“ . To je caletova vizija bila i meni je nekako bila misticna i magicna te kao takva mi se dopala pa rekoh sebi da mi se put negde ucrtava, odredjuje.

U to vreme sam bio nesvrseni srednjeskolac. Klasican tinejdzer koji je cesto zrtvovao odmor i san zarad druzenja i nocnih provda i iz njih vikendima isao na montaze ili u radionicu da pomognem kad treba da se „povuce“ malo vise i jace.

Posla je bilo i nije bilo... Oni koji su imali para hteli su da to bude gotovo juce a oni bez para su hteli da daju nista a da dobiju nesto. Moj otac nema preduzetnicko u sebi. Ne ume zdravo ekonomski da razmislja i fakticki, sa ove distance kad gledam, neprijatno mu je bilo sve u vezi toga oko naplate posla. Nije umeo da naplati i svaki posao je bio daleko ispod cene. Pravdao je to time da su teska vremena i da ce ljudi pre tako da se odluce za posao a onda to dodatno osnazivao kada su se te iste musterije vracale i narucivale jos posla. Nije umeo sa musterijama koje dignu obrve i kazu kako moze kuhinjski sto da kosta (npr. 500 maraka) kad je to daska i cetiri noge itd... Ubedjivao ja, ostali ukucani - ne vredi. Poseban jedan senzibilitet je u pitanju.

Neposredno pre nego sto cu zavrsiti srednju skolu, otac ulazi u ortakluk (pokazace se vrlo los) sa rodjakom koji se pojavljuje ko grom iz vedra neba i zeljom da promeni svoj dotadasnji zivot. Otac, senzibilitet kakav jeste, prihvata bez da ortakluku da neki probni period ili probu na talasu uveravanja rodjaka da ce od svoje zivotne ustedjevine uzeti dodatne masine da „pojaca“ radionicu i celokupan kapacitet i da je on u mladosti dosta radio sa metalom i drz’ ne daj...

I bi ortakluk. Vreme je prolazilo a malo-malo kod kuce tu i tamo se provuce kako "onaj njegov" (misleci na ortaka) nesto sav smusen, pogubljen, kako se ne ukljucuje u posao nego ceka da mu se kaze sta, kad i kako da radi. Mi, ukucani brzo shvatismo da nije rec o ortakluku nego da ortak, u stvari nije ni pomocni radnik, vec klasican segrt sa statusom partnera od 50% profita. Uzevsi u obzir da svi napori da se otac urazumi i da resi stvar nisu davali ploda i da situaicja samo pogorsavala ja, kao svez brucos tada na fakultetu dodatno se ukljucujem u posao u radionici (samovoljno) vodjen idejom da "povucem" za onih 50% koje sada fale u kuci.

Moje ukljucivanje je tek dodatno pogorsalo stvari jer otac vremenom shvata da u sinu ima saveznika i da taj sin odradjuje i nadomestava ono za koliko je obim posla porastao u radionici i sve te zahtevnije poslove koji su se prihvatali na konto ortakluka ali se stvari ne menjaju. Spolja izgleda sve OK a u sustini su se samo dodatno zakuvavale. Otac je to gutao i nosio sa sobom sve dok ga jednog dana ne udari infarkt!!

Koliko je covek bio "spreman" i u punoj snazi govori i podatak da je 5 dana na nogama nosio pred infarktno stanje misleci da mu je bol u ramenima malo zakomplikovanije stanje diskus hernije koje vuce vec godinama.

Nakon toga sve se menja odnosno dolazi na svoje. Ortak se povlaci i napusta radionicu a ocu slede meseci i meseci oporavka i ucenja da zivi u "novonastalim okolnostima". Radionica prestaje sa radom skoro 2 godine. Otac masine i alat smesta kod prijatelja i daje ih na koriscenje u zamenu za besplatnu rentu i prostor gde moze da radi a vremenom se polako vraca u posao ali vise nikada kao ranije. Samo mali poslovi, mali komadi...

U celom tom dogadjaju i periodu mene zivot usmerava na drugu stranu, zavrsavam fakultet, pocinjem da radim... Ceo dogadjaj, pricu o radionici stavljam u drugi plan. Postenije je reci potiskujem jer je za mene licno bila prilicno traumaticna prvenstveno zbog cinjenice da je otac umesto sina izabrao "invalida rada" (ja sam bio dete koje treba zastititi kao dete) i da ja u ono vreme nisam mogao nista, odnosno da idem preko mog oca i po pitanju posla i po pitanju odnosa uspostavljenih u tim poslovima. Bio sam nemocan da se nametnem po bilo kom osnovu.

Ono sto je fakat je da se meni prica oko radionice i mog "puta" tamo vracala i vraca kroz vreme kao nesto sto sam voleo (ili volim??) a da je samo splet dogadjaja napravio situaciju da iz toga budem katapultiran i usmeren u drugom pravcu, jer zivot ide...

Godinama kasnije kada sam pravio neki sitan komad za svoje potrebe vracao mi se i onaj osecaj ispunjenosti prakticnog, kokretnog i postenog rada i preispitivanje vredi li se vratiti i ponovo upustiti u sve to? Ovog puta zreliji, iskusniji i pametniji kao neko ko ce biti nosilac svega toga i kao neko ko bi umeo da izadje na kraj sa ocevom posebnom senzibilnoscu (citaj odsustvom za preduzetnistvo). Prosto, zelim da radim nesto svoje, za sebe i meni bliznje. Nisam lik za pljeskavice i kafice.

Nemam ispecen zanat. Nije bilo vremena. Rad sa plocastim materijalima sam savladao do kraja za one uslove i ono vreme. Ovo kazem jer ne znam kakvi su sad materijali na trzistu po nacinu obrade i finalne zavrsnice. Sto se tice masiva... Mozda bih umeo da napravim front uz dosta mozganja (i evenutalno par gresakak u pocetku).

Da li je kasno za mene? Da li neko u 33. godini zivota moze da uci i da savlada kompletan zanat? Kakva je situacija na trzistu danas? Da li drzava i dalje "satire" svaki pokusaj da se zanat vodi legalno u smislu dazbina i ostalih nameta? Ima li posla? Vredi li baviti se stolarstvom danas u 21. veku uz sve te giga-mega korporacije i masovne proizvodnje?

Kuda idu ljudi kao ja? ;)

Strah me je. Ne znam tacno da navedem cega... Koliki je strah tolika je i zelja. Sad, na kraju i ne znam sta zelim tacno da vas pitam. Najmanje bih zeleo da se za nekoliko godina vidim (mozda cak i nekog od vas sa ovih stranica) kako pokazujem masine i alate koje rasprodajem i govorim kako su pripadali mom ocu i jednoj prici o kojoj nisam ni hteo da promislim do kraja...
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Vinkl, dobro nam dosao :prs:

na tvoje pitanje "mi" nemamo odgovor ali ako se budes druzio sa nama na ovom forumu-vrlo je moguce da ti se javi zelja da krenes :)

ovde ces naci puno korisnih stvari i saveta i svesrdne pomoci od nasih clanova.

vrlo je moguce da se upoznas sa nekolicinom istih pa da ti se prosire "vidici " i rodi neko drugarstvo koje ce te vuci da ides dalje.:prsgore:

:part::happy:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Dobro došao budući kolega

Verovao ne verovao sve sam pročitao ;)

Sviđa mi se tvoja želja i način razmišljanja.

Malo posle posla za početak iz zadovoljstva a kasnije ko zna....(moje mišljenje...)
Nexent
Majstor

Post by Nexent »

Verovao ili ne...mnogi su prosli tvoju ili pricu slicnu tvojoj.
Ne gubi nadu,probaj da podignes glavu gore i da se uhvatis sa problemima u kostac.
Svaki zavrseni posao i zadovoljna musterija ce ti dati vetar u ledja iako mozda to ne mozes adekvatno naplatiti.
Situacija nije idealna para i musterija je sve manje...
Ali ne gubi nadu nego guraj napred.
Svako od nas dodje u situaciju nesigurnosti i depresije...ako ce ti ove reci bar malo pomoci..ja sam srecan zbog toga.
Dakle...bori se,guraj ugovaraj ,muvaj ,kombinuj i ne odustaji....pare dolaze i prolaze i nikad ih nije dovoljno.
I svi smo u istom loncu.....sa manjim ili vecim ciframa,sve se svodi na isto!
Sretno druze!
zvecanac
Majstor majstora

Post by zvecanac »

,,Da li je kasno za mene? Da li neko u 33. godini zivota moze da uci i da savlada kompletan zanat? Kakva je situacija na trzistu danas? Da li drzava i dalje "satire" svaki pokusaj da se zanat vodi legalno u smislu dazbina i ostalih nameta? Ima li posla? Vredi li baviti se stolarstvom danas u 21. veku uz sve te giga-mega korporacije i masovne proizvodnje?

Kuda idu ljudi kao ja? wink

Strah me je. Ne znam tacno da navedem cega... Koliki je strah tolika je i zelja. Sad, na kraju i ne znam sta zelim tacno da vas pitam. Najmanje bih zeleo da se za nekoliko godina vidim (mozda cak i nekog od vas sa ovih stranica) kako pokazujem masine i alate koje rasprodajem i govorim kako su pripadali mom ocu i jednoj prici o kojoj nisam ni hteo da promislim do kraja...,,

Nikada nije kasno za posao ako si zdrav i svestan toga zasto zelis da radis.Tvoj otac je uradio pravu stvar,krenuo je sa stolarskim poslom ne da se obogati vec
da bi porodici obezgedio pristojan zivot,decu izskolovao,a i sebi kreativnim radom ispunio penzionerske dane...
Ja sam poceo stolarijom da se gavim u 40toj godini bez ikakvog predznanja u stoiarskom zanatu.Pre toga (kada je bila ona velika inflacija ) deca mala,ja i zena smo krenuli sa izradom lutaka i suvenira od prirodnih materijala kao dopunsko zanimanje jer od plata nije moglo da se zivi pristojno...Kada je dosao rat vremena jos gora posla nigde (zivim na severu Kosmeta) zaposlio sam se kod jednog stolara u kraju kao pomocnik.Tu sam radio kao pomocnik mastora nekolko meseci,nikad za masinom posle toga mic po mic opremio sam svoju radionicu .Cilj mi je bio da ostavim nesto deci pod motom ako hocete da ucite evo vam knjiga,ako hocete da radite imate radionicu pa radite ,toliko od mene...
Moj ti je savet bez obzira na skolsku spremu ona izreka ili...,,Zanat pre svega,, nemoj da ti je omalovazavajuce da se zaposlis kao segrt u nekoj maloj stolarskoj radionici najmanje pola godine da bi stekao rutine pa onda sam proceni dali mozes samostalno da radis ili moras jos da ucis.Platformu ti je otac postavio ,sve ostalo samo od tebe zavisi...
Last edited by zvecanac on 19 Dec 2012 21:04, edited 1 time in total.
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
darkoknez
Majstor početnik

Post by darkoknez »

Dobro nam došao.
I ja imam 33 godine i slična razmišljanja. Završio sam srednju elektro-tehničku. Posle vojske od 2001 radim u firmi koja se bavi isključivo proizvodnjom sobnih vrata. Vremenom sam zavoleo ovaj zanat i malo po malo pogodim neki privatni poslić. U početku komšije,rodbina vremenom njihovi poznanici... Radim u firmi do 15, a posle toga nabavka materijala,priprema,sklapanje, montaža. Može da se stigne samo ako se hoće. Posla ima.
Tebi je tvoj otac ostavio mašine. Kakve-takve za početak su dovoljne. Neko određeno iskustvo si već stekao u ranijem radu sa njim. A na ovom forumu su svi dobronamerni i uvek će ti pomoći savetima. Za početak kreni da radiš posle radnog vremena. Ako ništa drugo, onda prvo sebi odradi neki komad nameštaja. Čisto da vidiš da li si u formi. Pohvali se komšijama, rodbini, kolegama sa posla. Nekome će sigurno trebati nešto da se odradi. Tako ćeš videti koje su tvoje mogućnosti, opipati tržište i uvideti da li je stolarski posao taj kojim bi trebao da se baviš.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Točno toliko godina sam i ja imao kad sam napravio svoju prvu klupu. Elektroničar sam po struci u kojoj sam radio deset godina, do prije nekoliko dana sam radio u firmi na administrativnim poslovima (uredski posao koji nema veze sa elektronikom). U međuvremenu sam uspio završiti i ekonomiju računajući da će mi diploma dobro doći u firmi koja je ipak propala. Sada imam 49 i mijenjam zanimanje treći puta u životu, odnosno potpuno se posvećujem stolariji kojom sam se od 33. bavio kao hobijem i izvorom dodatne zarade. Ti si u odnosu na mene a čini mi se i većinu sa ovog foruma u prednosti jer imaš nekog tko ti može prenijeti znanje iz prve ruke a za sve ostalo postoji ekipa sa Stolarske :)
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

kuda idu ljudi kao ja :skratta:

pozdrav i dobrodošao vinkl , pročitao sam cijeli tekst i mogu ti reći da iako nisi možda još svjestan , no imaš jaaako dobar start .

To ćeš saznati ako se odlučiš baviti ovim poslom i shvatiš da imaš sve što ti treba , znači upališ mašine i počneš zarađivati € - ja sam svoj ponovni start sam platio :groota:

Primjerice , ja i Bilježnik se podudaramo i po zanimanjima i radili smo u firmama preko ceste :oskyldig: :skratta: , susjedi po poslu :smejanje: , a nažalost kod mene je sličan start mog oca , s tim da je on završio srednju školu za stolara, faks te radio u par firmi , a i danas u jednoj koja se bavi stolarijom .

Svima su 90-te bile teške , tako je i moj otac radio dva posla , u firmi kao big boss , a popodne na izradi namještaja , vrata , prozora i ostaloga .

Ne znam što je u tim starim majstorima :skratta: ali svi su podložni ortaklucima , iako nitko nije s tim dobro prošao , tako ni mi .

Moj otac je izuzetno tolerantan ( ja nisam ) i dok nisam ja uzeo stvar u svoje ruke on je šutljivo podnosio svog partnera .

Uglavnom , ortakluk je riješen za nas po malo nepovoljnijim uvjetima, no bitno je bilo da više ne moram podnositi kretena :forbannad:
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
era
Majstor početnik

Post by era »

Generacioj, da ti iskreno kažem, ovo su nam najbolje godine za početak,a ti imaš sreću da imaš i neko iskustvo u svemu ovom ( ne samo u zanatau, već i poslovanju), tvoja priča me je podsetila na moju prvu rečenicu koja je sledila kao odgovor na pitanje "Å ta ti želiš da budeš kad porasteš?" - Naravno stolar kao i pradeda i deda i ujko., ALI život mi nije bio naklonjen da mi dopusti da od početka krenem tom stazom.
Naime umesto u srednju drvoprerađivačku, koja je bila udaljena od Užica 100 km ( kraljevo), ja upisujem građevinsku , i tada shvatam da to nije to, ali štaćeš mora nešto.
E to nešto se posle srednje pretvorilo u građevinski fakultet, ALI ( evo ga opet, generacijiska reč koja menja život) ja se posle tri godine igrom slučaja (bombardovanje) nađem naÅ umarcu kao brucoš prerade drveta. E sad ni tu nije kraj,jer taman kad sam bio nadomak cilja, život opet napiše, ALI.....
Porodični problemi i neka životna dešavanja su me prekinuli u tome da postanem dilomirani stolar bez radnog iskustva, kako sam ja sam definisao većinu ljudi koji završe preradu, jer pored teorije moraš da osetiš drvo jer je to organizam koji je živ i radi.
Po povratku u svoj rodni grad upoznajem svioju suprugu, i posle tri dana zabavljanja mi se verimo. E u toj svoj priči leži samo jedan tren kad mi posle nekih mesečak dana pošto smo se već dogovorili i oko svadbene torte i sale i svega oko svadbe moj sada pokojni starac meni kaže da je on profesionalni stolar u penziji sa radnim iskustvom od 40 godina i malom radionicom, koja je tu od kada je u penziji, jer nije mogao da prestane da radi sa drvetom ( inače on je bio jedan od glavnih stolaza u firmi koja se bavila proizvodnjom kompletnog enterijera i eksterijera od rvet.
Od tog momenta pa sve do pre četri meseca dok nas nije napustio moj san da budem stolar je bio ostvaern, sad su okolosti takve da ta radionica nastavlja sa hobi radom, jer ja imam svoj posao koji mi pruža sigurnost, ali posle zaključavanja kancelarije sva snaga predaje se radu u radionici.
Malo sam ti ukrao temu i nezameri mi, ali hteo sam da ti kažem da ako te stolarska umetnost (kao zanat) ispunjava i čini srećnim nikad nije kasno, a kolko sam shvatio imaš lufta da ti to za početak bude lep hobi pa šta kasnije bude od toga to je život.
Generacijo, jer i meni je tačno 33, nikad nije kasno ni za koji korak u životi samo da je iz srca. Napred i samo hrabro.
Vinkl
Majstor početnik

Post by Vinkl »

Toliko o privatnosti na Internetu... :) mada vidim da je post u medjuvremenu obrisan.

Hvala svima na savetima, komentarima i podeli svojih iskustava. Mozda nisam dovoljno dobro objasnio u prvom postu ali nisam se time bavio ima sigurno 10 godina a "vuce" me nazad pa me vuce. Razmisljao sam da dam otkaz i prosto se okrenem u pravcu radionice ali negde znam da mi to nije pametno i verovatno ishitreno.

Rekao sam vec da radim do 17h sto znaci da sam kod kuce u 18h. Jedino sto mi preostaje u relaciji i trenutni posao i radionica je da dnevno radim po par sati, na primer od 19 do 21 ili 22h. Ne znam koliko je to ucinkovito obzirom da pamtim odlazak ranom zorom i povratak u kasno popodne, odnosno smatram da radionica kao takva (a i sama izrada) zahteva mnogo vecu posvecenost. U svakom slucaju presrecan sam sto sam nasao ovaj forum i sto izgleda ovako kako izgleda i sto su stolari u koraku sa 21. vekom!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Vinkl wrote:Toliko o privatnosti na Internetu... mada vidim da je post u medjuvremenu obrisan.
Kolega, izvini. Čim smo ustanovili previd post sa ličnim podacima je obrisan. Vrlo kratko su te informacije bile javne.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

BILJEŽNIK, ti negde gresis u osnovi, u prilazu poslu. Ceo se zivot svodi na trgovinu. Sta god da radis, moras i da naplatis. Najcistija racunica je trgovina (................), kupi jeftino prodaj skupo. Trgovac trange frange jede meso a proizvodjacu ostaju kosti. Pogledaj slucaj sa svinjetinom, proizvodjac proda kilo za 1 evro (a ulozio je svoj rad i za ishranu stoke), a trgovac ga proda tebi za 8 evra. Bar se ti razumes u ekonomiju i mozes i sam napraviti racunicu sta treba raditi. Danas je mnogima krenulo i na internet prodavnicama, ne treba ti vise ni magacin ni poslovni prostor, samo sajt i telefon. A dok se ti ovajdis kao obican stolar, nacekaces se i dobro izmaltretirati. Mislim da je ozbiljniji pristup biznisu ako radis ono u cemu si bolje potkovan, pa ces moci da se izboris i sa konkurencijom i ugrabis i nesto za sebe na ovim prostorima.

prilagodio: maricaiivica
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Å to mogu kad sam se navukao na piljevinu :) Nisam htio šire objašnjavati, ali sada ću iskoristiti priliku: Do 33. nisam pojma imao da sam stolar u duši. Deda je bio drvotokar a ja sam ljetne praznike najčešće provodio kod bake i dede na selu. Miris dedine radione sam tada uzimao zdravo za gotovo. Prvi puta kad sam zarezao dasku smreke (sa 33) shvatio sam da mi kroz vene teče krv sa piljevinom i da sam oduvijek trebao biti stolar. I na kraju, da kucnem u drvo da se ne ureknem, prošli mjesec je prvi da sam se bavio isklučivo stolarijom i zaradio sam više nego ijedan mjesec prije toga u životu. Samo zdravlje da me posluži i biti će mi, vjerujem, bolje nego ikad.
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Pa nas izgleda dosta ima koji imamo 33 a jos ne znamo cime cemo da se bavimo kad porastemo... :D
Ja mislim da nikad nije kasno. Ja radim vec 12-13 godina u spoljnoj trgovini rudarske i gradjevinske opreme, imam svoju firmu, porodicnu. Rekli bi - visoko profitabilan posao. Ali, vec godinama mi donosi samo neku prosecnu platu i gomilu briga kako da nahranim drzavnu kasu. Sad je vec sve stalo i naravno da je posle tolikih godina usavrsavanja jednog posla tesko krenuti nesto novo, od pocetka... Ali, bolje je raditi nesto sto volis i sto ce da te ispuni, makar ti u prvom periodu ne obezbedilo egzistenciju, nego sedeti i trunuti u neizvesnosti, bez posla, preispitivajuci se, razmisljajuci, bedaciti... Zato alat u ruke i cepaj!
Ja se trenutno koncentisem na poljoprivredu. I to je jedna od stvari koje volim i pucam na tu stranu. Stolarija je naravno jedna.
Trt, mrt, zivot ili smrt!
Vinkl
Majstor početnik

Post by Vinkl »

Nikola wrote:Pa nas izgleda dosta ima koji imamo 33 a jos ne znamo cime cemo da se bavimo kad porastemo... :D
Ja mislim da nikad nije kasno. Ja radim vec 12-13 godina u spoljnoj trgovini rudarske i gradjevinske opreme, imam svoju firmu, porodicnu. Rekli bi - visoko profitabilan posao. Ali, vec godinama mi donosi samo neku prosecnu platu i gomilu briga kako da nahranim drzavnu kasu. Sad je vec sve stalo i naravno da je posle tolikih godina usavrsavanja jednog posla tesko krenuti nesto novo, od pocetka... Ali, bolje je raditi nesto sto volis i sto ce da te ispuni, makar ti u prvom periodu ne obezbedilo egzistenciju, nego sedeti i trunuti u neizvesnosti, bez posla, preispitivajuci se, razmisljajuci, bedaciti... Zato alat u ruke i cepaj!
Ja se trenutno koncentisem na poljoprivredu. I to je jedna od stvari koje volim i pucam na tu stranu. Stolarija je naravno jedna.
Bavicu se sigurno, samo jos da tacno postavim i odredim na koji nacin.

Trenutno "obnavljam gradivo" :) i hvatam propusteno...

Svaka cast za forum, jedan od najkvalitetnijih na koje sam ikada naisao! (citam danima i prosto ne stizem da se nacitam)
Post Reply