Električno rende kao abrihter/diht (ravnjača/debljača)

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
annenad
Samostalni majstor

Post by annenad »

metabo wrote:Ima li neko ideju kako montirati el. rende na sto pa da glumi abrihter i/ili diht. Do širine 80mm mi se ne kupuje (a nemam ga ni gde) "pravi" abrihter/diht.
Možda malo kasnim ali evo ti jedan primer koji sam video u Woby Haus-u

http://www.wobyshop.com/ProizvodDetaljn ... a=74285000

Valjda će link raditi
:skool::skool:

Auuuu bre al sam zakasnio. Pa tek sad pogledah datum.
Last edited by annenad on 11 Mar 2012 20:07, edited 1 time in total.
Ne veruj ženi koja laže...
Pero
Precizni šegrt

Post by Pero »

Razmišljam o kupovini neke jeftine kombinacije ravnalice i debljace (eng. planer & thicknesser, njem. Abricht & Dickenhoebel).
Nisam majstor, vec se bavim drvom iz hobija.
Do sada sam radio s iveralima (kuhinje, djecje sobe i ormare).

Ali, u zadnje vrijeme sam radio neke police od punog drva. I nikako da postignem zadovoljavajucu završnu obradu.
Ako brusim tracnom brusilicom - ide užasno sporo.
Ako koristim brusilicu s nastavkom za brusni papir - uvjek iskopam nekakvu rupu.
Ako koristim rucnu blanju (elektricni hoblic) - ne mogu dobiti ravnu površinu.

Pretpostavljam da bih trebao nabaviti debljacu i ravnalicu ili kombinaciju tih stojeva.

Na što da obratim pažnju?
Da li kupovati svaki stroj zasebno, ili može biti kombinacija?
Koji detalji su bitni?
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Pozdrav i dobro došao.:skool:

Prvo i osnovno pitanje je koji su tvoji apetiti?::neznam::

Po mom skromnom mišljenju najbitnije je da sam sa sobom rasčistiš šta ti to uopće želiš raditi od masiva oliti puno drvo.

Ako misliš ostati na nekim manjim komadima i lakšim kao police ili takve neke manje stvari onda je izbor neka stolna varijanta hoblarice-debljače,a ako misliš veće projekte onda bi se odlučio za neku malo veću samostalnu mašinu po mogućnosti neku masivnu (čitaj težu).

Od ovih stolnih strojeva imaš ih od cca 300€ pa na dalje,naš kolega Ropee je uzeo u Bauhausu od Herkulesa hoblaricu-debljaču i uz nju je dobio i usisivač za nešto malo manje od 300€ i on će ti potvrditi kakav je to strojček po njegovim rječima za te pare prezadovoljan.

E sada ova druga varijanta moglo bi se naći po oglasima za cca 1500 € pa nadalje.

Stoga najbitnije je da se na početku opredjeliš šta planiraš raditi pa onda tim putem i u nabavu.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Pero
Precizni šegrt

Post by Pero »

Kao što rekoh, nisam majstor. Ne treba mi profesionalni stol, koji će moći podnjeti ogromnu serijsku proizvodnju.
Mislio sam sebi napraviti par polica i stalaža za vlastitu raadionicu. A nakon toga mi trebaju dvoja vrata. A trebao bi i zamjeniti stol na kojem radim. (Sklepao sam nešto "privremeno". Sad je taj stol "privremeno" već 6 godina...)
Tako da sam mislio na nekakvu low-cost varijantu. Buđet mi je oko 400 €.
Trenutno tek obilazim dučane...

Mislio sam da mi date kakav savjet, da mogu odmah uživo pogledati. Obratiti pozornost na koji detalj, itd...

Hvala na dobrodšlici.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

kupi metabo dh-330, to je sada oko 500 evra, mozda nesto vise. To ce te dobro sluziti i uvek se moze prodati.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovaj Metabo je lepa masinica, ali je koliko vidim samo debljaca (diht).

U principu, posto se time bavis samo iz hobija, vreme ne bi trebalo da ti bude problem, pa mozes uz trikove da ga koristis i kao abrihter (znam da je pisano negde o tome kako, i cini mi se da je bas pisao kolega metabo, al trenutno ne uspevam da pronadjem).
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ne mogu ni ja ovako na bryinu da nađem taj tekst....
Sve se svodi na to da se noževi dihta, koji su sa gornje strane u odnosu na obradak, iskoriste za funkciju abrihtera. Obradak se sa donje strane fiksira za neku podlogu koja je ravna (dasku na primerč ekserima) i "protera" kroz diht. Samo se pazi na dužinu eksera! Tako se dobije jedna ravna strana koja se okrene naopačke i nastavi sa standardnim ravnanjem...
Pero
Precizni šegrt

Post by Pero »

Hvala na odgovorima...

Ovo su strojevi koje sam uspio naći u Zagrebu sa pripadajućim cijenama.

Debljače
1) Makita 2012NB. Cijena oko 5700 kn = 760 € (na web shop-u Alati Milić ili Elektromehanika Bratković). Maksimalni profil 306 x 155 mm. Snaga 1800 W. Težina 28 kg.
2) Metabo DH330. Cijena 4700 kn = 630 € (na web shop-u Alati Milić ). Maksimalni profil 330 x 158 mm. Snaga 1650 W. Težina 35 kg.
3) Bernardo TH330. Cijena 2700 kn = 360 € (za gotovinu kod Alati Milić). Maksimalni profil 330 x 150 mm. Snaga 1500 W. Težina 28 kg.

Po karakteristikama to su usporedivi strojevi. Otprilike jednake snage, otprilike jednakog maksimalnog profila, otprilike jednake mase. Ali cijena se drastično razlikuje. Znam da su Makita i Metabo ekvivalent Mercedesu među automobilima... Ali, pretpostavljam da će i no-name stroj odraditi poslove koji meni trebaju. Iako je to moje amatersko mišljenje.
Zato pitam vas na "stolarskoj radionici": na koje detalje da obratim pažnju. Sad izmišljam: stroj sa manje od 1650 W neće imati snage za obradu. Ili - ručka za štelanje visine na Bernardovim strojevima nije dovoljno precizna. Itd...

Kombinacija ravnalice i debljače
4) Metabo HC 260. Cijena 8400 kn = 1120 € (Bauhaus). Å irina ravnače 260 mm. Profil debljače 260 x 160. Snaga 2800 W. Masa 71 kg.
5) Einhell RT-SP 260. Cijena 7700 kn = 1030 € (Brico Store). Å irina ravnače 260 mm. Profil debljače 260 x 160. Snaga 2000 W. Masa 80 kg.
6) Einhell NHM 260/230. Cijena 5900 kn = 790 € (Pevec). Å irina ravnače 260 mm. Profil debljače 260 x 160. Snaga 2000 W. Masa 90 kg.
7) Guede GADH 254 P. Cijena 2900 kn = 390 € (Baumax). Å irina ravnače 254 mm. Profil debljače 250 x 120. Snaga 1500 W. Masa 33 kg.
8) Bernardo PT200ED. Cijena 2900 kn = 390 € (Alati Milić, Bernardo HR). Å irina ravnače 205 mm. Profil debljače 200 x 210. Snaga 1250 W. Masa 31 kg.

Ovdje se vidi razlika između prve i druge lige. Metabo i Einhell su puno "ozbiljnije" napravljeni. Vidi se kvaliteta/robusnost. I imaju puno snažnije motore. Ali su i debelo van buđeta...

A ovaj bi još htio potražiti
9) Hercules

@Pezzo
Mislim da kupnja/prodaja rabljenog stroja ne dolazi u obzir. Barem ne u mojem slučaju.
Ne bi se usudio kupiti takav stroj, jer ne znam procijeniti stanje u kakvom bi mogao biti.
A sumnjam da bi polovni stroj mogao prodati, jer je stolarsko tržište premalo.

@mbole
Ne bih se usudio modificirati/otvarati stroj.

@metabo
Također mi se ne sviđa ideja s čavlima. To će raditi 99 puta. Stoti put ću zaboraviti - i eto cirkusa...
Mislim da je to preveliki rizik.

@Roppe
O kojem je modelu Herkulesa riječ? I o kojem Bauhausu je riječ (na Jankomiru imaju samo Metabo, na Žitnjaku nisam bio)?
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

ovako , ja sam kupio malu blanju debljaču herkules 1500 nešto , bilo je u kompletu sa usisavačem za nekih 2000 kn ili 270 € . To je mala stolna blanja debljača i radi svoj posao .

Gledao sam više tih strojeva i mogu reći da nisam našao neku jaču zamjerku ni jednom stroju :prsgore: , sa svakim možeš odraditi posao , bitno je samo koliko će biti u upotrebi , ako ti treba stalno , gledaj jači i skuplji stroj , a ako ćeš koristiti povremeno svaki stroj je dobar .

Nedavno sam bio u Baumaxu na Jankomiru i tamo sam vidio dobre strojčeke Gude . Ima različitih modela i na 220 i na 400 V .
Last edited by ropee on 18 Dec 2012 17:04, edited 1 time in total.
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

metabo wrote:Ne mogu ni ja ovako na bryinu da nađem taj tekst....
Sve se svodi na to da se noževi dihta, koji su sa gornje strane u odnosu na obradak, iskoriste za funkciju abrihtera. Obradak se sa donje strane fiksira za neku podlogu koja je ravna (dasku na primerč ekserima) i "protera" kroz diht. Samo se pazi na dužinu eksera! Tako se dobije jedna ravna strana koja se okrene naopačke i nastavi sa standardnim ravnanjem...
mislis na ovo viewtopic.php?id=3233
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Dikar, ne radi ti taj link :)

Pero, mislio sam da ti se isplati da kupis novi, a ne polovan. Kad sam ja kupovao pre jedno godinu dana, bila je ista cena makite i metabo, metabo je za nesto malo bio jeftiniji, ali nije bilo vredno razmisljanja. Sada je kod nas taj metabo oko 550 eura, a makita preko 800. Ne znam zasto su tako drasticno skakale cene, nema razloga. Na stranim sajtovima su cene i ispod 400 za taj metabo. E sad, zasto je kod vas najskuplje, ne znam. Ali i alati Milic ti je najskuplji sa cenama, ima toga i za manje u Hrvatskoj, za oko 4500 kuna, potrazi na netu.
Polazim od sebe i nebih eksperimentisao sa einhel, gude... mislim da je bolje dati i 600 evra za metabo i da se posle ne kajes. A ako ces da ides na neke hobi kombinirke, to su sve igracke i bolje je imati jednu postenu alatku nego 3 nikakve. Mada, mislim da ta cena i kod vas mora da padne, ako nista drugo, onda za pola godine kad vam ukinu carine, onda ce biti 380 umesto 600 evra :)
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

pezzo kod mene radi, ali evo direktno http://www.finewoodworking.com/workshop ... umber.aspx
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Sad radi i kod mene, danas nije radio.
Pitam se gde ovaj nadje onako krivu dasku :) Uglavnom to i ne treba. I ovi ameri izgleda imaju neki kompleks usamljenosti, pa postavljaju video snimke na kojima se ispricaju sami sa sobom da bi ti pokazali neku sitnicu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mislim da si vec video sa linka koji je postavio dikar. Nema nikakve modifikacije masine. Samo napravis dodatak - kolica.

U kategoriji malih i cenovno relativno dostupnih masinica, diht obicno ima vecu sirinu noza od abrihtera. Razlika izmedju 260 i 330mm na prvi pogled ne deljuje mnogo, ali je i te kako znacajna.

Glavne razlike izmedju poznatih (i skupih) masninica i kung-fu varijanti, su uocljive cim ih vidis uzivo. Relativno tanak lim ploce tamo gde je kod kvalitetne alu odlivak, sve po malo ima lufta (a to malo zeza i te kako), pomeris rucku da skine 2mm a ono skida 2.5...
Dosta toga moze da se naknadno sredi i nasteluje, ali cesto ima jeftinih konstruktivnih resenja kojima ne mozes bas nista, osim da debelo prepravljas masinu.

U krajnjoj liniji, kad bi ove od 400 evrica radile isto kao one od 600, ove skuplje niko normalan ne bi kupovao, i firme bi propale, a ja koliko vidim sasvim dobro im ide :)
Da se jos nesto razumemo. Sve ovo su hobi masine. Nista od ovoga sto si naveo nije namenjeno za profesionalni rad, ili i ako jeste onda za "lagan" profi rad, na terenu, gde ne mozes da poneses abrihter/diht od dve tone. Cisto ako ti povremeno zatreba da na brzinu svedes neku dasku na meru, da se ne bi vracao do radionice, a to se ne razlikuje mnogo od hobi upotrebe.

Sustina ovakve masine je da iz nje izadje daska kojoj je jedna povrsina potpuno ravna (abrihter) ili kojoj su povrsine perfektno paralelne (diht) i koja je debela na tacnu meru. Ako to nije do kraja ispunjeno, cela masina ima svrhe samo ako se bavis nekim grubim tesarskim poslom, pa ti milimetar-dva nisu problem.
Pola milimetra ne deluje mnogo, ali ako je jedna strana daske koja izadje iz dihta tanja za samo 2 desete, to se i te kako vidi, oseti pod rukom, i pravi probleme u daljoj obradi.

Tako da je po mom misljenju bolje strpeti se, skupiti jos neku kintu, i pazariti kvalitetniju masinu.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Istina mbole da "kung fu" mašine nemaju visoki stupanj završne obrade , no tako je i sa svim , što god dotakneš , krećući od auta pa nadalje ( zar čovjek koji ima lovu da kupi Daciju mora čekati još pet deset godina dok ne skupi za golfa , passata , audija , ...::neznam:: ) , tako imaš primjera za kuće,stanove , itd .

Negdje sam već naveo da sam dugo odmjeravao strojeve ( blanju/debljaču ) upravo zbog ovakvih komentara okoline ( čitaj stolara kojem sam plaćao da bi mi nešto provukao kroz stroj , da bi ja to kasnije mogao obraditi i dovršiti ) dok nisam popi.dio i otišao u trgovinu i kupio malu stolnu blanju/debljaču . S obzirom na cijenu , sa prvim poslom sam je isplatio :buga: i zbilja sam sa njom zadovoljan , naravno da bi htio jaču i veću , no jednostavno , trenutni radni prostor ( a i to ima veliku ulogu u odluci ) ne dozvoljava veći stroj , a i ovaj strojček radi svoj posao :pljesk: .

Normalno , da mi stroj radi 3-5 radnih sati dnevno , ne bih se odlučio na ovu varijantu , no trenutno je u upotrebi tjedno 2 h :/
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Post Reply