brusne ploce za drvo koje se montiraju na flexu?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
rushinbrain
Majstor majstora

brusne ploce za drvo koje se montiraju na flexu?

Post by rushinbrain »

ako itko zna u hrvatskoj jel ima toga za nabavit
greh je stavit saraf u drvo..al nekad su grijesi slatki kao zene :D:D:D
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Iskra (Perles) proizvodi nešto slično i izgleda kao mutant šajbe za flexericu i lanca za motorku.
Iako baš ne vjerujem baš u sigurnost primjene takve šajbe, znam samo da je šajba od cirkulara na flexerici siguran način do teškog samoozljedjivanja i gubitaka extremiteta, pa čak i života.

A ima i rotorašpa, za brušenje drveta, koja mijenja onu šajbu s mnogo lepezasto složenih šmirgl papira, a mnogo je trajnija. Ali ne znam gdje ima toga za kupiti, jer se radi o relativno novoj stvarčici.

Evo i link:
http://www.roto-kruna.hr/
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Video sam skoro negde tu sajbnu sto je pravi roto kruna, i mene zanima gde bi mogla da se pronadje.

Sto se tice lancane testere na sajbni, taj proizvod je vec dosta star. Ne znam ko ga je prvi napravio ali ga sad radi dosta proizvodjaca (Lancelot je izgleda najpoznatiji). Australijska firma arbortech ima malo drugacije modele koji najvise lice na veliko glodalo sa vidija zubima.
A postoji i Kutzall, koji se meni najvise svidja. U sustini lici na obican brusni disk na koji su naneti ostri sitni komadi vidije. Prave i takve bitove za recimo dremel.
Evo ih sve varijante ploca za brusilicu na jednom mestu:
http://www.leevalley.com/wood/page.aspx ... ,130,43409

a ovde su bitovi za dremel:
http://www.leevalley.com/wood/page.aspx ... ,130,43409

Sto se tice sigurnosti, ugaona brusilica sigurno nije najbezbedniji alat. Mislim da nema preterano veze sta si stavio u nju: lanac od testere ili brusna ploca. Ako te dokace dodje ti na isto.
Inace sigurnost lanca za motorku se dosta razlikuje u odnosu na list cirkulara. Naime lanac motorne testere ima "granicnike" koji ne dozvoljavaju zubima da zahvate vise od oko 1mm, za razliku od cirkulara koji "hvata" koliko god moze, i zato mora da se oslanja na plocu (mada postoje i listovi cirkulara sa granicnicima, to su oni "cudni" gde ide zub, pa onda nekakva "grba" iza njega). Zato je list cirkulara na brusilici stravicno opasan.
rushinbrain
Majstor majstora

Post by rushinbrain »

reko sam brusne ploce a ne lancane,rezne i sl....roto kruna izgleda ok al nema ni bauhaus ni sava promet kao sto veli internet
Đorđe
Moderator
Moderator

Post by Đorđe »

Dobra stvar ta roto rašpa, koja je cena? ima li u Osjeku da se kupi i gde??

BrusilicA i lista od cirkulara :o :mad:
Ljudi, te "Đavolje alatke" nisu za igranje (OPASNO!!). Moj Ujak je ostao bez par prstiju kad je sekao sa brusilicom na kojoj je bio list cirkulara! Brusilica pri sečenju mu "izleti" iz ruku odbije se od zid i u povratku on mahinalno digne ruke da ga neodvali po faci...... jbg otao bez prstiju!! Sve te alatke imaju svoju namenu te ih treba koristiti za šta služe , a ne da ih budžiš sa kojekakvim zezancijama....! OPREZ!!

Pozdrav
pinokio
Precizni šegrt

Post by pinokio »

Image
Ploca namjenjena za brusilicu,papir se lijepi na cicak.
Image
Ploce s lamelama brusnog papira.
Image
Ako mislis na neku od ovih vrsta ploca,toga bi bar trebalo da ima na svakom koraku,konkretno su ove porijeklom iz Turske i Kine,veoma su jeftine,a upotrebljive. Cijena im je od 050-1e,ovisno od dimenzije.
rushinbrain
Majstor majstora

Post by rushinbrain »

ne to sve imam...ova roto raspa je najslicnije tome
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

rushinbrain wrote:reko sam brusne ploce a ne lancane,rezne i sl....roto kruna izgleda ok al nema ni bauhaus ni sava promet kao sto veli internet
I mene je zaiteresovala ova alatka. Ali me čudi da Vi to ne možete naći u Zagrebu. Vidim da na sajtu firme "ROTO-KRUNA" postoji poveliki spisak prodajnih mesta u samom Zagrebu (izbrojao sam 13). Ja bih se bacio na telefoniranja pa će se već negde naći !?
Last edited by yetta on 12 Jul 2008 20:25, edited 1 time in total.
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
rushinbrain
Majstor majstora

Post by rushinbrain »

ima ima nasao sam i opravdalo sva moja ocekivanja..materijal je cvrst ne savitljiv i ne zagrijava se..super stvar
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Roto rašpa je super stvar za grube radove. Imam je i ja i povremeno je koristim.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Da li neko zna gde je mogu naći u Beogradu ??
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
Post Reply