BOR FUTER

Ako imate nešto za razmenu ili prodaju , ili vam je nešto potrebno, OGLASITE to ovde
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

MK 2 je skracenica za Morse konus broj 2.
B 22 je oznaka druge vrse konusa (kratkog)

MK konusi se koriste kod vecine masina kao veza izmedju vretena i steznih glava, konjica i klinova, nekada i direktno burgija glodala... Taj konus je relativno dugacak i sa malim stepenom smanjivanja precnika (vrlo otprilike oko 4mm na 10cm, mrzi me da trazim tacnu tabelu pa sam na brzinu izmerio jedan)

B konusi (10, 16, 22...) rade istu stvar, samo su mnogo kraci i strmiji, i obicno se koriste za vezu vretena i futera za burgiju (futer nema navoj, vec ide na ovaj konus, a sa druge strane je obicno morse konus).

Evo ga dosta dobar spisak raznih standarda za konuse:
http://www.tools-n-gizmos.com/specs/Tapers.html

A evo opisa morze konusa (B standard je evropski, pa ga nema u ovom clanku na wikipedii, ameri obicno koriste Jacobs): http://en.wikipedia.org/wiki/Machine_taper
drvodeljac
Majstor početnik

Post by drvodeljac »

A koja je to glava, da nije bobikina, ja sam od nje napravio diht, na njoj ima takva glava kao na slici. Stoji mi dzabe, mislim dzabe se okrece, da je uslikam za vikend pa ako ti odgovara tu je
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Drvodeljac, kako to misliš "...koja je to glava, da nije bobikina,..."? Ove prve slike koje sam okačio su izgled glave koju sam tražio ili tražim još, a ove druge tri slike su ono što ja imam. Ajde slikaj tu tvojuglavu za vikend pa da vidimo kakva je. Ako mi odgovara možda se i dogovorimo.
Mbole, pa zar neće da otpadne futer sa konusa kada se koristi burgija za šlicanje rupa. Ne znam što sam sebi utuvio u glavu da za šlicanje futer mora da bude na navoj a ne na konus.
Pozz
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Generalno konus nije namenjen za bocna opterecenja, vec za aksijalna (uzduz) mada moze da izdrzi sasvim pristojna.
Kod glodalica kojima se glave vezuju na konus (a takva je maltene svaka), postoji osiguravajuci sraf kojim se glava "zategne" u konus.

Mada cini mi se da postoji i konus koji ne zahteva dodatni sraf i kada postoji bocno opterecenje (bas za glodalice), ali iskreno ne znam koji je.
drvodeljac
Majstor početnik

Post by drvodeljac »

Sasa, nisam se dobro izrazio, ja sam kupio bobikinu abrihtersku osovinu ili ti glavu a na njoj je bio i ovaj futer o kome pricamo, nadam se da smo se sad razumeli, dobijas slike u ponedeljak, poz.
drvodeljac
Majstor početnik

Post by drvodeljac »

Jel je to toImage
Image
saša
Majstor stolar

Post by saša »

To je to. Izmeri koliki je promer navoja...odnosno na koliki prečnik glave se može navitii da li je levi ili desni navoj...i normalno javi za cenu...U medjuvremenu sam dao strugaru da mi napravi još neku čauru koju mogu da stisnem ovim mojim futerom samo zamanji prečnik burgije. Ja već imam za burgije 13 mm i smatram da će mi trebati samo još za 12 mm jer su gotovo sve šlic burgije sa pruhvatom 12 i 13 mm. Obične burgije stavljati je možda nepotrebno jer se glava vrti 4500 ili 5000 obrtaja u minutu. Pitanje je kako bi bušile obične brugije na toj brzini.
Bez obzira na ovo javi koliki je ovaj navoj na futeru i koliko bi me koštao.
Pozz
Last edited by saša on 14 Nov 2012 17:33, edited 1 time in total.
drvodeljac
Majstor početnik

Post by drvodeljac »

Navoj je desni ,unutrasnji precnik navoja je 24mm, pretpostavljam da je to M26, ali svejedno ako je kod tebe manji navoj napravi se reducir na strugu i to je to. A za cenu sta da ti kazem , jel nije mnogo 30e?
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Drug, nasteluj vrijeme na tom fotoaparatu!
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Komšo, nije mnogo 30 eura ali samo da sačekam još par dana. Sad sam stigao kući i nisam stigao da idem kod strugara koji mi je rekao da će danas biti gotove čaure...doduše danas je tek peti dan kada je to trebalo da bude gotovo...Ako mi to opet nije završio ja ti se javljam da se dogovorimo oko preuzimanja jer koštaju i moji živci...
Pozz
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

saša wrote:Komšo, nije mnogo 30 eura ali samo da sačekam još par dana. Sad sam stigao kući i nisam stigao da idem kod strugara koji mi je rekao da će danas biti gotove čaure...doduše danas je tek peti dan kada je to trebalo da bude gotovo...Ako mi to opet nije završio ja ti se javljam da se dogovorimo oko preuzimanja jer koštaju i moji živci...
Pozz
Мајстори не лажу!:ongel: Мајстори само одлажу. :oskyldig:

Док све то не припремиш потруди се да дооообро учврстиш машину за под. Ако овајфутер завртиш на 5000 обртаја биће весело.
Тајфутер је направљен за стубне бушилице да би могао да користиш столарске бургије које се користе за ручно бушење у столарији справом која се у мом селу зове "борвинт".
Због конструкције футера - да му је навојно вретено које служи за стезање бургија са стране - нема шансе да се футер балансира ( ни код вулканизера не вреди да га носиш) :skratta:
А на 4-5000 обртаја је небалансиран футер начин да се столарска комбинирка лако претвори у вибро-сто па можеш и бехатон-плоче да правиш:hurra:
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
saša
Majstor stolar

Post by saša »

феникс wrote:
saša wrote:Komšo, nije mnogo 30 eura ali samo da sačekam još par dana. Sad sam stigao kući i nisam stigao da idem kod strugara koji mi je rekao da će danas biti gotove čaure...doduše danas je tek peti dan kada je to trebalo da bude gotovo...Ako mi to opet nije završio ja ti se javljam da se dogovorimo oko preuzimanja jer koštaju i moji živci...
Pozz
Мајстори не лажу!:ongel: Мајстори само одлажу. :oskyldig:

Док све то не припремиш потруди се да дооообро учврстиш машину за под. Ако овајфутер завртиш на 5000 обртаја биће весело.
Тајфутер је направљен за стубне бушилице да би могао да користиш столарске бургије које се користе за ручно бушење у столарији справом која се у мом селу зове "борвинт".
Због конструкције футера - да му је навојно вретено које служи за стезање бургија са стране - нема шансе да се футер балансира ( ни код вулканизера не вреди да га носиш) :skratta:
А на 4-5000 обртаја је небалансиран футер начин да се столарска комбинирка лако претвори у вибро-сто па можеш и бехатон-плоче да правиш:hurra:
Jer si siguran ovo što pišeš u vezi ovog bor futera...Meni su baš rekli da je to pravi futer za stolarsku mašinu. Pa niti jedna se ne vrti manjom brzinom od 4-5000 obratajau minutu.
Večeras idem po čauru kod majstora inače pa ću videti.
pozz
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja se sve vreme pitam, o kakvom futeru ovaj prica.
Ovo sa slike je sto kaze feniks, za rucnu "kurblu" i cetvrtasti prihvat.

Daleko bolji od ovoga je bilio koji "obican" bor futer, a caure koje imas su iz tri klase iznad.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Mbole, meni su rekli "stručnjaci" da nabavim upravo ovakav bor futer kao što je na slici jer je navodno bolji od onih običnih koji se nalaze na ručnim bušilicama. Ja lično nikada nisam imao prilike da vidim tu "ručnu kurblu" koju ti pominješ niti pak burgije sa četvrtastim prihvatom ali to nema nikakve veze.
Inače, juče sam uzeo čauru od majstora i smatram da sam problem rešio. Nadam se da je majstor dobro napravio čauru i da burgija neće da baca. I još nešto. Možda je sad ovo pitanje van teme alii nije mnogo daleko od nje.
Ukoliko se glava pa samim tim i burgija vrti brzinom oko 4500-5000 obrtaja u minutu da li je na tim brzinama uopšte moguće i da li je pametno koristiti obične burgije ili pak samo koristiti one "šlic burgije" koje su predviđene po nekim katalozima i za brzine od preko 10000 obrtaja.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

samo slic burgije ako slicujes a ako busis onda burgije :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Post Reply