tokarski stroj za drvo

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

peradetlic wrote:to je glava sa struga za metal i jako je opasna oće da cvikuje prste pakna ti odnese prst
takav je bio moj prvi strug od onda imam jedan prst manje

ovako izgleda glava za strug za drvo za izradu tanjira (zdeli) http://www.alatnemasine.com/stezna-glav ... 00-mm.html
Ne mogu a da se ne nasmijem na ovo, pa šta si gurao prst tamo gdje ne treba.
dragisa dragisa
Majstor

Post by dragisa dragisa »

Damir 66 wrote:
peradetlic wrote:to je glava sa struga za metal i jako je opasna oće da cvikuje prste pakna ti odnese prst
takav je bio moj prvi strug od onda imam jedan prst manje

ovako izgleda glava za strug za drvo za izradu tanjira (zdeli) http://www.alatnemasine.com/stezna-glav ... 00-mm.html
Ne mogu a da se ne nasmijem na ovo, pa šta si gurao prst tamo gdje ne treba.
Не видим шта је смешно у томе што је човек остао без прста!!!
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

nisam ja gurao prst nego su to bili moji počeci rada na strugu krajem 80-ih

strug sa glavom od metalskog struga u glavi šiljak sa trozupcem prvi radovi u to vreme nije bilo neta yotuba foruma ni ko da pokaže
i prilikom struganja glava uhvatila kraj noža i uvukla mi ruke na glvu struga nisam ni osetio da sam ostao bez vrha malog prsta
jednostavno pakna ga cvikovala esad ako je to nekom smešno nek se smeja ja napisao da se ne desi drugom

posle hirurgija prst odsečen ko laserom morala još kost da se seče da bi moglo da se zašije

strug sam posle prodao da ga ne gledam više i namestio drugi na kojem se glava skida i stavlja po potrebi ali uglavnom stoji trozubac na njemu bez glave

te mašinske glave su opasne pogotovo kod ručnog struganja kod kopir struga je već druga priča
za sve je kriv Toma Sojer
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Znaš zašto je smiješno, jer odrastao čovjek ne gura prste blizu nečega što se vrti npr. 1000o/min.Valjda je mislio da se njemu ne može ništa desiti ili ga je ipak nešto ili netko omeo u poslu pa je to ipak bila viša sila, ali ako je sam kriv, j***ga.
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

peradetlic wrote:nisam ja gurao prst nego su to bili moji počeci rada na strugu krajem 80-ih

strug sa glavom od metalskog struga u glavi šiljak sa trozupcem prvi radovi u to vreme nije bilo neta yotuba foruma ni ko da pokaže
i prilikom struganja glava uhvatila kraj noža i uvukla mi ruke na glvu struga nisam ni osetio da sam ostao bez vrha malog prsta
jednostavno pakna ga cvikovala esad ako je to nekom smešno nek se smeja ja napisao da se ne desi drugom

posle hirurgija prst odsečen ko laserom morala još kost da se seče da bi moglo da se zašije

strug sam posle prodao da ga ne gledam više i namestio drugi na kojem se glava skida i stavlja po potrebi ali uglavnom stoji trozubac na njemu bez glave

te mašinske glave su opasne pogotovo kod ručnog struganja kod kopir struga je već druga priča
Znači da si ipak sam kriv.A što se tiče smijanja nisam se smijao kao da sam čuo dobar vic niti je to bio zluradi smijeh, već je to bilo ono:ha, evo još jednog koji misli da zna ali je na teži način naučio da ipak nije sveznajući.
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

dobro ajd u pravu si ,,zadovoljan ,,

da se mi vrnemo na temu jel ovo odlazi u off
za sve je kriv Toma Sojer
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Momci mislim da tako olako shvatanje "sto si gurao prste gde ne treba" upravo vodi tome da i vi ostanete bez nekog. Ne bih da tvrdim, ali skoro sam ubedjen da je i Pera tada bio istog misljenja, to jest da u svakom trenutku zna gde su mu prsti, pa je zato i napisao ovo.

Pri radu covek se koncentrise na ono sto radi, i veoma lako previdi da su mu prsti ili cela ruka prisli previse blizu nekog seciva, glave...

Drugo, pogotovu u radu na strugu, i pogotovu dok se ne stekne rutina i osecaj, noz jako cesto "zadre" u drvo, a gde ce posle toga da zavrsi i on i ruka koja ga drzi, je cesto vise stvar srece nego pameti.

No, ajmo nazad.
100mm je jako veliko kod struga za drvo. Naravno kod struga za drvo ne hvata se komad kao kod struga za metal, po celom obimu (zamisli na sta bi licila glava na kojoj se obradjuje neka cinija precnika 300mm, pa imala bi samo glava jedno 80 kila).

Pri izradi cinija, tanjira i slicnog, prvo se drvo vezuje ili na plan sajbnu (ravna ploca, za koju se jednostavno prisrafi), ili na konusni sraf. Grubo se obradi da se dovede na krug (kako ne bi bacalo), a na povrsini koja je slobodna se napravi kratak "vrat". Komad se skine sa plan sajbne, okrene i za taj "vrat" se sada steze glavom.
Nije bas najlakse opisivati, ali odguglajte "bowl turning" i pogledajte filmice.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Ипо истом рецепту на футер од струга за метал ставим "меке пакне" са прилагођеним обликом и вози Мишко.
Узгред, три пакне су три пакне! Стегну много тога што четири стегну ал' кљакаво.
Нису наши претци џабе све столице правили са три ноге - какав год да је под оне не клецају
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
cro87codilehun
Brzi dodavač alata

Post by cro87codilehun »

ovo je možda i zadnje pitanje :)

jel problem zamjenit te glave? su to univerzalni dijelovi, kao skineš jedan i samo namontiraš drugi ili ima tu caka?
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Kod tvornički rađenih mašina nije problem zamjeniti i uglavnom su to neki standardi,ALI kod samogradnja mašina sve ovisi ko je radio i dali je imao neku stručniju osobu za savjete.::neznam::

Može ti se dogoditi da je on na ovom stroju na osovinu navario glavu a može biti da ju je našarafio na osovinu to trebaš viditi na licu mjesta,ali sve se da srediti samo ako imaš šta za sređivati.::navodnici::
Čovijek sniva a Bog realizira!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Najcesce nece leci "1 na 1", to jest da samo odvijes jednu i nasrafis drugu. Standarda i "standarda" ima gomila. Ali uvek moze da se napravi neki adapter. Obicno to lokalni strugar uradi za neke sitne novce.
Ипо истом рецепту на футер од струга за метал ставим "меке пакне" са прилагођеним обликом и вози Мишко.
Problem sa glavama za metal je sto su njihovi paknovi tanki. Jednostavno nisu predvidjeni da stezu materijal koji je mekan kao drvo. Paknovi na glavi za drvo imaju daleko vecu nalezucu povrsinu, "zube", obod... svasta nesto. Moguce je mekane pakne prilagoditi da rade, ali i dalje ce ostati prilicno uzane.

3 ili 4 pakne... zavisi sta se i sa cim radi. Cesto 4 umeju da budu znatno zgodnije. Recimo radis nogu od stola koja treba da ima gornji kraj u cetvrtku, a donji krug. To ne mozes lepo da uhvatis sa 3 pakne. Jedino da hvatas "naopako" i ostavljas visak koji ces posle da odseces, al nekad treba samo zakrpiti... itd, ima dosta mesta gde 3 pakne nisu idealno resenje.
Kada je komad okrugao, maltene je sve jedno, iako 4 i dalje imaju vecu povrsinu na koju hvataju, cak i kod struga za metal.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Zgodnije je sa 3 pakne zbog lakseg centriranja predmeta, narocito za pocetnike. Ta glava na slici uopste nije losa, samo treba napraviti, ako nema, onu cauru sa tri siljka, koja se navrti na osovinu umesto glave. Verujem da je prodavac ima, ali nije je problem ni napraviti.
Za nogare za astal, koje imaju cetvrtast vrat, uopste nije potrebna glava sa paknovima.

p.s.
I jos nesto,
ti home made strugici su svaki za sebe diskutabilni. Kad kupis fabricki proizvod, na njega pasuje i lineta, kopirni deo, moze da se zakrece na stranu onaj deo sa glavom koja drzi predmet obrade, prebacujes brzine bez zaustavljanja, onaj siljak na konjicu se skida, pa tu provices burgiju po potrebi i busis u osi i sl. Znaci, fabricki strugovi/tokarilice imaju svoje prednosti, a ovo su budzevine sa nekim svojim cudima. Naravno moze i na njima da se radi, ali stvar je licne procene sta ce raditi ili kupiti. Ja bih postavljacu teme rekao da on ipak pogleda i nove, neka je i 'Bernerdo' (ima ih vec od 250 eura) a i da bude i malo strpljiv ako je momentalno ponuda slaba. Ova iz oglasa mi izgleda dosta i glomazna, sa jedne strane to nije ni lose zbog stabilnosti, ali ne moze ni da se sklopi da zauzima manje prostora.
Last edited by Pezzo on 10 Nov 2012 00:19, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Izvini, ali ne kapiram bas zasto bi centriranje bilo lakse sa 3 nego sa 4 pakne? U oba slucaja pricamo o varijatni glave kod koje sve pakne idu zajedno (znaci ne ona sa 4 nezavisne, ona je iz drugog vica, i iako pruza mnogo vise mogucnosti, zaista je teze za centriranje).
Pogotovu sto u stolariji uobicajeno materijal za strug dolazi u kvadratnim presecima, a ne u okruglim i sestougaonim kao kod metala.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ja imam bas tu iz drugog vica :)
Za cetvrtaste predmete mu i ne treba strugarska glava, dosta su mu siljci, a za vaze i tanjire mu odgovara glava sa 3 centralizovane paknice. Razumeo si ti mene dobro.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

mbole wrote:Najcesce nece leci "1 na 1", to jest da samo odvijes jednu i nasrafis drugu. Standarda i "standarda" ima gomila. Ali uvek moze da se napravi neki adapter. Obicno to lokalni strugar uradi za neke sitne novce.
Problem sa glavama za metal je sto su njihovi paknovi tanki. Jednostavno nisu predvidjeni da stezu materijal koji je mekan kao drvo. Paknovi na glavi za drvo imaju daleko vecu nalezucu povrsinu, "zube", obod... svasta nesto. Moguce je mekane pakne prilagoditi da rade, ali i dalje ce ostati prilicno uzane.

3 ili 4 pakne... zavisi sta se i sa cim radi. Cesto 4 umeju da budu znatno zgodnije. Recimo radis nogu od stola koja treba da ima gornji kraj u cetvrtku, a donji krug. To ne mozes lepo da uhvatis sa 3 pakne. Jedino da hvatas "naopako" i ostavljas visak koji ces posle da odseces, al nekad treba samo zakrpiti... itd, ima dosta mesta gde 3 pakne nisu idealno resenje.
Kada je komad okrugao, maltene je sve jedno, iako 4 i dalje imaju vecu povrsinu na koju hvataju, cak i kod struga za metal.
Да ли Ви професоре (?) знате шта се зове "меке пакне" у стругарству?
Колико сам пута на меке пакне нашрафио комаде који обухвате обрађивани комад по 90+% обима!
А и на стругу који има футер од 100мм пречника пакне и не могу да буду широке - барем оне из фабрике.
А и ово " iako 4 i dalje imaju vecu povrsinu na koju hvataju, cak i kod struga za metal" баш не пије воду на сваком извору. Да је то тако не би пакне за струг биле са оштроуглим врхом.
Већа површина не значи и боље стегнут комад - барем кад је челик у питању.
А да ли су боље три или четири пакне - не треба ни дискутовати о томе. Сви стругови се иницијално опремају главом са три пакне и 90% раде са њом а само у случају обраде предмета квадратног пресека се ставља глава са 4 пакне.
јмам негде слику главе са ДВЕ пакне производ реномираног светског произвођача. Ђта мислите за шта се користи?
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Post Reply