Pomoc oko odlepljene noge stola

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Pezzo wrote:da me uapsi ako to radim na crno, a meni se tamo ne ide :part:
ma sta se sekiras ,ponesi samo malo vazelina (da ti se nadje) :smejanje::smejanje::smejanje:

izvinjavam se za :skoorpning: ali bilo je jace od mene :skool:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

Ja sam predlozio zato sto si ti pezzo dao najbolje resenje a najblizi si doticnoj gospodji koja ima problem a nemoze sama sa muzem da resi pozdrav :prsgore:
smirglaj nikad dosta
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ma ja tebe Radenko razumem. Malo sam se salio, ali stvarno ne mogu ni svoje poslove da pozavrsavam i ne mogu nista sa strane. Uvece se malo ukljucim na net da pregledam postu, pa ako mi je neka tema interesantna, javim se i sl.
Inace sam gledao tvoje radove u galeriji slika, dobar si majstor, cestitam na radovima.
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

Hvala pezzo :prsgore:
smirglaj nikad dosta
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Esteta wrote:Nego nije mi jasno ono sto je mbole rekao "provizorno spojiti" pa izbusiti rupu i staviti sraf kao stegu. Mi smo mislili da prvo zalepimo da uhvati pa da onda busimo rupu. Ne znam kako bismo busili rupu ako prvo nije zalepljeno, kako da to provizorno spajanje zastitimo od pomeranja.
Provizorno, znaci da neko samo pridrzava da su dva komada spojena, ili da ih stegnes privremeno za neku plocu dok ne izbusis rupe.

U sustini redosled busenja bi isao ovako:

Recimo da korisitite sraf 5.5X80. Spojite ta dva komada, tako da stoje lepo onako kako bi stajali kada sve bude gotovo, i prvo burgijom 4mm probusite skroz kroz oba komada. Treba dugaaaaacka burgija (ima je u woby-u za neke sitne novce). Time ste postigli da se rupe na dva dela perfektno gadjaju. Bice malo zezanja da se zapocne rupa na kosoj povrsini, ali obelezite pocetak rupe nekim kirnerom (ili ekserom ako nema kirnera pri ruci), pa zapocnite rupu tako da burgija stoji normalno na krivu povrsinu, cim burgija krene u drvo za milimetar-dva, ispravi burgiju da stoji kako treba to jest duz ravnog dela. Taj milimetar - dva koji je zabusen ce drzati brugiju da ne sklizne.

Sada ovaj ravan deo sklonite negde u stranu i na ovom zakrivljenom kroz rupu koju ste malopre napravili proterate burgiju 6mm celom duzinom.

Izmerite koliki je precnik glave srafa (ne znam na pamet), uzmete burgiju za milimetar ili dva vecu od toga, i opet kroz istu rupu zabusite za 1cm, to jest koliko da glava srafa kada se stegne potone u nju kako bi mogla da nelegne na ravnu povrsinu a ne na kosinu noge.

Vas glavni problem je sto lepite lepkom koji zahteva da spoj bude cvrsto pritegnut, a taj pritisak ne mozete da ostvarite. Upravo tome sluzi ovaj sraf, to jest da pritegne spoj dok lepak ne veze, a ne da bi ojacao spoj.

No posto ste sve to strugali n puta, i verovatno ne bas nezno i s merom, do sada ste dobrano skinuli drveta sa ceslja, pa bi spoj zaista trebalo ojacati nakon sto lepak veze (drzace dovoljno da moze dalje da se radi). Ali za to se ne koristi sraf.

Ja licno bih za to koristio jedno tri drvena tipla debela 10mm.
Kad je lepak vezao (sutra), odvijete taj sraf, i rupu prosirite na 10mm. Kupite tipl u stapu, lepo namazete lepkom i rupu i tipl, i dobro ga ukucate u rupu tako da uhvati u ravan deo noge bar 4-5 cm, (vise nece da skodi). Sada izbusite jos dve rupe paralelno sa tom i ulepite jos dva tipla.

Tako ste dobili maltene kompaktan materijal, to jest kao da je iz jednog komada, tiplovi se nece videti (krajeve samo obrezete ostrim nozem ili skalpelom, a posto je sa donje strane ne vidi se).

Potpuno istu medicinu sa tiplovima mozete da primenite i na tri noge koje su (za sada) cele. Naravno sada vam ne treba sraf i tri busenja, posto su noge jos uvek povezane, a vi ih samo ojacavate.

Spoj na cesalj ima dosta veliku povrsinu, ali i dalje nije spoj duz vlakana, kada se drvo najbolje lepi, vec je kombinacija spja duz i spoja celo na celo (a celo na celo, ne drzi uopste kad se zalepi). Tiplovi suprotno od toga, imaju cist spoj duz vlakana, i tri komada od 10mm bi trebalo da uz pomoc ceslja ovo mogu da drze.

U principu brzi lepkovi drze slabije od onih koji vezuju na dugacko (naravno zavisi i od lepka do lepka). Stolarski beli lepak (ili zuti), kakav je taj moment, vezuje dobro samo ako povrsine idealno nalezu. Sto je tanji sloj lepka izmedju to lepak boje drzi. Oni nemaju sposobnost popunjavanja rupa, i ako je sloj lepka debeo, spoj puca daleko ranije. Kada je spoj zalepljen kako treba, nikada ne puca spoj vec puca drvo pored njega. A ova noga je zbog blentave konstrukcije, stravicno opterecena.

Lepak koji moze da popuni rupe je epoksid, ali on nasuprot uvrezenom misljenju pravi slabiji spoj od stolarskog lepka. Naravno ima nekih sasvim drugih prednosti (lepi raznorodne materijale na primer).
drjackas
Majstor početnik

Post by drjackas »

Cini mi se da je bila sumnja da se razlepilo od toplote. Mozda bi zbog toga pomogao epoksi, a i lepo bi popunio razlokani cesalj.
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

Koliko halabuke oko jedne odlijepljene noge :pucko: Otvoreno je na ovom forumu puno kvalitetnijih i komentara vrijednih tema pa ih nitko nije očito niti dobro pogledao...
Last edited by ST STOLAR on 09 Nov 2012 19:50, edited 1 time in total.
Esteta
Precizni šegrt

Post by Esteta »

E ST STOLAR, svakome je njegova muka najteza :groota: .... nema potrebe za onim cekicem :rodna:

Evo svima koji su se trudili da pomognu jedno veliko :hjarta:
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

jeli popravljeno ??
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

Esteta wrote:E ST STOLAR, svakome je njegova muka najteza :groota: .... nema potrebe za onim cekicem :rodna:

Evo svima koji su se trudili da pomognu jedno veliko :hjarta:
Naravno da je svakome njegova muka najteža ali stvar je toga da svaki zanat traži određene vještine,znanje i naravno alate. Kad meni procuri pipa u stanu ne pada mi na pamet rastavljati ju i ići kupovati kojekakve gumice ili brtve te ju sam pokušavati popravljati nego nazovem vodoinstalatera (ne susjeda peru koji se kao u sve razumije) i posao obavljen u roku od dan dva. A vi ste tu potrošili hrpu vremena pokušavajući zalijepiti nogu,pokušavajući nači riješenje ovdje na forumu a očito je da nemate niti osnovnog znanja za dotično nego ste još kako ste sami napisali od silnog brušenja i prebrusili spojeve tako da niti to više nije to i na kraju još uvijek vam je najvjerovatnije stol nepopravljen. Nisam baš siguran da niste mogli nazvati nekog stolara da vam to dođe popraviti na obostrano zadovoljstvo.
Esteta
Precizni šegrt

Post by Esteta »

ST STOLAR, kada ti to ovako napises to sve stoji i apsolutno si u pravu. Medjutim, na veliku zalost, situacija na terenu je nesto sasvim drugo. Kad pogledas oglase imas gomilu stolara, vodoinstalatera, elektricara i inih majstora koji se reklamiraju. A kad ti zatreba ovako nesto e onda cvrc ... Mislis da nismo trazili stolare, jedan nece da se bavi time, to mu je sitan posao, drugi kaze ne mogu ja tu nista, treci kaze to je nemoguce popraviti ... O onim priucenim koji zabrljaju ne zelim ni da pisem.
Veruj mi, radila sam kompletno renoviranje stana do golih zidova, kad se samo setim majstora i "majstora" muka me spopadne. Sve moras da ides za njima, da nadgledas, da kazes ovde je krivo, ovde zjapi, ovde ne lezi dobro. Da vidis kuhinju koju sam projektovala a neki stolar radio, na prvi pogled je ok, ispostovao je moje projektne zahteve ... ali realizacija, jedna vrata kraca za par mm, procepi izmedju vrata po 1 cm da njemu bude sigurica i sve tako nesto.
E onda moj muz poludi pa kaze od sada sve sto mogu ja cu sam polako, pa ako zabrljam znam da sam ja kriv ... I tako mic po mic, napravi on regal u predsoblju, pisaci sto, fiokare ... Ova noga je u pocetku delovala kao banalan problem i mislili smo malo lepka ce resiti stvar ... ali eto prevarili smo se.

Zato je danas jako vazno poznavati dobre majstore kad ti zatreba za nesto, a to ne mozes naci preko noci.

Na putu smo da resimo problem, svakako cu vas obavestiti sta je bilo, to je najmanje sto mogu da ucinim da se zahvalim svim ljudima dobre volje koji su se ukljucili u diskusiju da nam pomognu.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

ST Stolar a ti bi objeručke prihvatio i popravio nekoj nepoznatoj mušteriji ovako nešto?
Čovijek sniva a Bog realizira!
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

Å trkić wrote:ST Stolar a ti bi objeručke prihvatio i popravio nekoj nepoznatoj mušteriji ovako nešto?
Naravno da bih jer se profesionalno bavim svojim zanatom a u praksi mi se pokazalo da mi je skoro svaki ovakav mali posao vrlo brzo donio veliki!
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

Esteta wrote:ST STOLAR, kada ti to ovako napises to sve stoji i apsolutno si u pravu. Medjutim, na veliku zalost, situacija na terenu je nesto sasvim drugo. Kad pogledas oglase imas gomilu stolara, vodoinstalatera, elektricara i inih majstora koji se reklamiraju. A kad ti zatreba ovako nesto e onda cvrc ... Mislis da nismo trazili stolare, jedan nece da se bavi time, to mu je sitan posao, drugi kaze ne mogu ja tu nista, treci kaze to je nemoguce popraviti ... O onim priucenim koji zabrljaju ne zelim ni da pisem.
Veruj mi, radila sam kompletno renoviranje stana do golih zidova, kad se samo setim majstora i "majstora" muka me spopadne. Sve moras da ides za njima, da nadgledas, da kazes ovde je krivo, ovde zjapi, ovde ne lezi dobro. Da vidis kuhinju koju sam projektovala a neki stolar radio, na prvi pogled je ok, ispostovao je moje projektne zahteve ... ali realizacija, jedna vrata kraca za par mm, procepi izmedju vrata po 1 cm da njemu bude sigurica i sve tako nesto.
E onda moj muz poludi pa kaze od sada sve sto mogu ja cu sam polako, pa ako zabrljam znam da sam ja kriv ... I tako mic po mic, napravi on regal u predsoblju, pisaci sto, fiokare ... Ova noga je u pocetku delovala kao banalan problem i mislili smo malo lepka ce resiti stvar ... ali eto prevarili smo se.

Zato je danas jako vazno poznavati dobre majstore kad ti zatreba za nesto, a to ne mozes naci preko noci.

Na putu smo da resimo problem, svakako cu vas obavestiti sta je bilo, to je najmanje sto mogu da ucinim da se zahvalim svim ljudima dobre volje koji su se ukljucili u diskusiju da nam pomognu.
Slažem se sa vama da je u našim krajevima situacija sa majstorima i onima koji to stvarno jesu vrlo komplicirana. Sva što ja pišem je iz vlastitog iskustva jer sam puno puta tražen da dođem popravljati za kojekakvim amaterima koji su napravili više štete nego koristi pa je to na kraju ljude koštalo višestruko više nego da su odmah to prepustili profesionalcu kojeg priznajem nije uvijek lako naći!
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Да ја питам све присутне мајсторе да ли би ово могло да се реши према мојојзамисли?
Да тета- Естета или њена ружнија половина понесе ове парчиће ноге до неког столара који би требало да просече на циркулару поред фирунга и једну и другу страну ноге са два реза који би се сучељавали кад се споје делови.
У резове по парче шпер-плоче или тврдог дрвета обрађеног на дебљину реза с' тим да влакна иду усправно.
Кад се то све слепи више нема испадања.
Надам се да сам разумљиво описао шта мислим да не морам да цртам
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Post Reply