Furnirana Craft master vrata

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
hak1
Majstor majstora

Furnirana Craft master vrata

Post by hak1 »

Da li neko zna tehnologiju furniranja Craft master frata fineline furnirom (to jest recikliranim furnirom ).
Image
Pretpostavljam da ide u vakum presu, ali mene zanima kako da se dobro namjesti u kanelure, da izgleda kao vrata od masiva.
Jer gledao sam jedna furnirana vrata, i mogu reci da su korektno odradjena, ne vide se sastavi furnira nigdje, a godovi su pravilno rasporedjeni ,kao na slici.
Da li se slaze kao intarzija, ili ima neki laksi nacin, jer gledajuci cijene gotovih krila pretpostavljam da ima neka fora.
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

hak1 wrote:ali mene zanima kako da se dobro namjesti u kanelure, da izgleda kao vrata od masiva.
Aj malo preformulisi ovo pitanje jer nisam siguran da ga dobro razumijem!?
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Mislim kako sve to da se poslaze , da se ne vide sastavi furnira, kao na vrata na slici.
Jel' se radi iz jednog komada, pa se isteze kao 3D pvc folija,s'obzirom da je to fineline (vjestacki) furnir,
ili se svaki dio isjece, slozi, zalijepi, i onda ide u presu.
Ako sam opet dobro objasnio.
Last edited by hak1 on 10 Nov 2012 15:03, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Postoje sredstva za omeksavanje furnira, a kad izadje iz vakuum prese, tamo gde se preklopilo se skine smirglom.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Upravo kao sto si rekao, isijece se furnir, naslozi, sasije/zalijepi, i kao jedan veliki komad stavi na lesonit/mdf i onda ide u presu. Mislim da se za ovakva krila koriste klasicne prese sa plocama prilagodjenim obliku krila, a ne vakum.

OPREZ! Ta krila imaju manu (bar ona koja se prodaju na teritoriji CG) sto ih je neko pri furniranju dobro natopio lijepkom pa se prilikom bajcovanja pojavljuju fleke na tim mjestima!!!
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Znam da nije za poredit ali mnogo su bolja krila pravljena od lamelirane camovine i prefurnirana frastovim furnirom na vakum presi!!!
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Hvala Sasa.
Interesuje me da probam da na masinu odradim neku dobru sara, i da prefurniram.
To je neki plan, kada budem imao vremena,
Znaci trebao bih da napravim i negativ sara , sto bih koristio za presovanje.
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Pezzo wrote:Postoje sredstva za omeksavanje furnira, a kad izadje iz vakuum prese, tamo gde se preklopilo se skine smirglom.
Ova sto sam ja gledao pretpostavljam da nijesu smirglna,
Savrseno je nalijepljen furnir, pravilno po godovima.
I ne moze se provaliti sastav.
Gledao sam ih u sirovom stanju ne farbana.
Koja su to sredstva za omeksavanje furnira?
Ni na You toube nama ni jedan snimak kako se to radi.
Zato sam i pretpostavio , kao sto je i Sasa napisao da je iz djelova slagano.
Mada mi nije jasno kako ce ga sastaviti na neravninamo, to jest' na djelice koji ulaze u kanelure?
slovenija
Majstor

Post by slovenija »

hak1 wrote:,
Znaci trebao bih da napravim i negativ sara , sto bih koristio za presovanje.
Pa možeš da to da uradiš sa stiroporom kojeg daš u presu

:prs:
darkoknez
Majstor početnik

Post by darkoknez »

Moje mišljenje je da se prvo stavljaju središnji furniri(tablice) u nadmeri, pa se onda lepe frizevi. Ali mislim de ćeš teško to izvesti sa klasičnim furnirom zbog njegove debljine ( doći će do lomljenja furnira u uglovima tablice). Ako si imao priliku da vidiš ne zalepljenu oblogu primetićeš da na ivicama postoje neki kao končići, jer je to neki veštački furnir mnogo tanji nego klasični pa se zbog toga i javljaju fleke pri bajcovanju jer lepak probije kroz tanak furnir.
exinterijer
Šegrt

Post by exinterijer »

Ljepilo prolazi jer je to fineline furnir i on je dosta porozan imao sam takvih čudesa sa američkim orahom. Probije čim je malo porozan, i nema šanse da ga popraviš jer takav bajc nemožeš napraviti, ubiti katastrofa. A kako rade takva krila to i mene zanima.
Vakum preša nema teorije da to odradi jer su rubovi oštri i mislim da se to radi na pravim membranskim prešama koje ispod gume imaju ono ulje i gornja ploča stišće obradak na gumu jer vakum preša po meni može odraditi samo R3 radijus, svi manji radijusi puca furnir, a na hrasu zna popucati i na R3, a prave membranske mogu smotati i pravi kut.
Post Reply