Lepljenje iverice na zid

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
acke
Šegrt

Lepljenje iverice na zid

Post by acke »

Treba da zalepim 16 tapaciranih ploca na zid, kao uzglavlje kreveta. Da li postoji neki super brzi lepak uz pomoc kog mogu polepiti polepiti sve ploce za kratko vreme i bez potrebe za fiksiranjem dok lepak ne pocne da deluje. Gledao sam na reklamama da Henkel ima tako nesto u ponudi pa me zanima da li stvarno radi brzo kao na reklami i kako se tacno zove taj lepak.
exinterijer
Šegrt

Post by exinterijer »

acke wrote:Treba da zalepim 16 tapaciranih ploca na zid, kao uzglavlje kreveta. Da li postoji neki super brzi lepak uz pomoc kog mogu polepiti polepiti sve ploce za kratko vreme i bez potrebe za fiksiranjem dok lepak ne pocne da deluje. Gledao sam na reklamama da Henkel ima tako nesto u ponudi pa me zanima da li stvarno radi brzo kao na reklami i kako se tacno zove taj lepak.
Nebih rekao da imaš tako brzo ljepilo ja sam sve inače ljepio sa bison montage kit ali ne zaljepi odmah, inače sam ljepio u raiffeisen bank jednoj poslovnici bijeli iveral na strop gdje su šalteri i između je bilo staklo i koliko znam još nikog nije ništa klepilo po glavi :)

Provjereno drži samo moraš fiksirati nekako dok ne uhvati ljepilo
slovenija
Majstor

Post by slovenija »

Pur pena za ljepljene...pola sata i čao regaci
acke
Šegrt

Post by acke »

exinterijer wrote:
acke wrote:Treba da zalepim 16 tapaciranih ploca na zid, kao uzglavlje kreveta. Da li postoji neki super brzi lepak uz pomoc kog mogu polepiti polepiti sve ploce za kratko vreme i bez potrebe za fiksiranjem dok lepak ne pocne da deluje. Gledao sam na reklamama da Henkel ima tako nesto u ponudi pa me zanima da li stvarno radi brzo kao na reklami i kako se tacno zove taj lepak.
Nebih rekao da imaš tako brzo ljepilo ja sam sve inače ljepio sa bison montage kit ali ne zaljepi odmah, inače sam ljepio u raiffeisen bank jednoj poslovnici bijeli iveral na strop gdje su šalteri i između je bilo staklo i koliko znam još nikog nije ništa klepilo po glavi :)

Provjereno drži samo moraš fiksirati nekako dok ne uhvati ljepilo
Ne brine me da li ce drzati. Imam neko Henkel lepilo sa kojim sam polepio instalacione ormare za automatiku grejanja u suterenu. Drzi odlicno, ali tamo sam imao uslove da fiksiram elemente + bilo je samo dva predmeta za lepljenje. Ovde ih ima 16 i ako ne postoji neko brzo lepilo, trajace ovo montiranje danima. Treba mi neko lepilo koje hvata u par minuta...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Radio sam letos sa nekim cini mi se bas henkelovim. Ima rastvarac u sebi, mirise slicno neostiku. Zaista se ne secam naziva.

Nije bas da hvata za 10 sekundi ko sto pise na ambalazi, ali ako ga pridrzis par minuta, uhvati sasvim dovoljno da recimo tabla 50X50 ne padne.
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

i ja sam radio henkelovim fiksom ali moras par min da pridrzis mada opet zavisi i koliko su teski komadi
acke
Šegrt

Post by acke »

Komadi nisu teski, 70cm x 30cm. Par minuta je sasvim prihvatljivo. Da ne zna neko kako se tacno zove taj lepak?
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

henkel
express moment fix crno zuta tubica i u pakovanju je kao silikon
e netreba ga naneti u mnogo debelom sloju ima cinimi se i uputstvo na njemu
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Za lepljenje dva razlicita materijala je najbitnije da se lepak dobro vezuje za oba materijala. U ovom slucaju su to iverica i zid za koji nije navedeno ni da li je necim premazan. Ne izgleda mi logicno da je najbitnije da se odmah zalepi, vec kako ce to i koliko da ostane u tom polozaju. Za takve stvari se koriste posebni gradjevinski lepkovi, kao na primer ovaj: http://www.isomat.co.rs/Lepkovi/Isomat% ... a.tpl.html
a slicne imaju i Sika, Henkel i drugi proizvodjaci. Oni iz malih tubica su i skupi i pitanje je koliko drze, a skup je i taj Bison-ov montaz git. Ne mora to da se drzi rukom dok ne uhvati lepak, moze i da se podupre kao kad se lepe plocice na zid.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

acke
Šegrt

Post by acke »

Hvala svima! Kupio sam Henkel-ov Express Fix. Na etiketi je naznaceno da radi za 10sec. Postoje dva Henkel-ova proizvoda sa oznakom 10 sec. Jedan je za spoljnju upotrebu i skuplji je. Ovaj za unutrasnju ima oznaku POWER. Ivericu 18mm dim. 30x70, tapaciranu 4cm sundjerom i eko kozom, natackao sam na 7 mesta grudvicama lepka od oko 1.5cm precnika i 1.5-2 cm visine. Svaku dasku sam prislonio na zid bez jaceg pritiska, cisto da deo lepka ostane na zidu i potom ostavio par minuta da se prosusi lepak. Nakon toga sam vratio dasku u odgovarajuci polozaj i "izlupao" na mestima gde se nalazi lepak - da se grudvice lepka rasplinu. Nisam morao pridrzavati niti fiksirati ploce ni jednog trenutka.

Korak susenja lepka je moja ideja. Mozda bi to radilo isto i bez te faze, ali nisam imao vremana da eksperimetnisem.

Lepak je fleksibilan i posle par sati. U slucaju neke greske u pozicioniranju, ima dosta vremena da se popravi stvar.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

I ja sam radio slicno, upravo zbog brzeg inicijalnog "prihvatanja", mada proizvodjac kaze da ga treba odmah prilepiti. Moguce je da je ovako kao smo radili veza malo slabija, al ne mos i jare i pare :)
floydzg
Šegrt

Post by floydzg »

Sikafix 11FC odlično
on je mudar ,hrabar , vozi tako treba
on je mudar , sizan , hrabar , ludo vozi
Post Reply