Reparacija aku-baterije ili nova aku-busilica?

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Reparacija aku-baterije ili nova aku-busilica?

Post by vectrabg »

Dok sam radio sa B&D KC-12CE zelena 12V aku-busilicom, baterija (A9252) ispadne iz lezista, padne na beton i prestane da radi. Verovatno su napukle celije. Zvao sam za cenu reparacije - traze oko 3,000.

Cena nove aku-busilice (doduse neka Matrix) 14.4V u woby haus-u je 2,194 din?

Isplati li se uopste reparacija?
Last edited by vectrabg on 27 Oct 2012 18:12, edited 1 time in total.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ja sam kupio nekoć plavi BOSCH aku bušilicu sa dvije baterije i naravno neznanjem dopunjavao sam ih kad bih osjetio pomankanje snage i to ih je uništilo a još k tome šta ih je koristio i od žene brat pa dva radnika neuka uništiše sve.:pun:
Raspitivao se u vezi novih baterija ALI jedna dođe oko 100€.:forvonad:
Malo se interesirao ALI nigdje povoljnije i odlučio se za mali 12V 5ah akumulatorić od motora koji dođe cca 20€ malo kabla kojeg smo smotali i jedna torbica na remen za batku i udri,meni dobro stroj radi ja mobilan neovisan o utičnici i sve pet.:pljesk:
Čovijek sniva a Bog realizira!
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Verovatno su napukle celije. Zvao sam za cenu reparacije - traze oko 3,000.
--------
3000 je da ti zameni i zapertluje sve celije. Ako je od pada, pa nije moglo sve da se unisti. Ima tu i nesto malo od elektronike, verovatno neka zastita. Ako se nesto odlemilo od pada ili polomilo, to mozes i sam da zalemis ili zamenis samo osteceni element. Mozda mu nisi dobro objasnio. Bas sam skoro i ja reparirao, 2 baterije 6 soma, pa kolko traju, ali su od po 2A, a 2 original su 200 evra. Verovatno se isplati, zavisi koliko traju, sve ti je relativno. Da bacis alatku zbog baterije, glupo je.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Raspertluj plastiku i pogledaj sta se odlemilo :)
Popravka od strane komsije sa lemilicom ne bi trebalo da bude skuplja od jednog ladnog pica
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Najverovatnije su se raspunktovali kontakti koji povezuju celije. To ne mozes bas sam da uradis, ali umogu da ti urade u servisu gde menjaju baterije za neke sitne novce (naravno pod usovom da sve sam rasturis, a oni ti samo zapunktuju vezu).
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

vectrabg wrote:Dok sam radio sa B&D KC-12CE zelena 12V aku-busilicom, baterija (A9252) ispadne iz lezista, padne na beton i prestane da radi. Verovatno su napukle celije. Zvao sam za cenu reparacije - traze oko 3,000.

Cena nove aku-busilice (doduse neka Matrix) 14.4V u woby haus-u je 2,194 din?

Isplati li se uopste reparacija?
U NS-u ti rade reparaciju baterija od 250-300 dinara po ćeliji, koliko ima ćelija u bateriji, pa izračunaj... Bio sam pre neki dan kod drugara koji ima servis, doneo mu je lik dva plava bosch-a GSR 14,4 V 2.3 ili 2.5 Ah , kupio na najlonu oba za 3000 rsd sa punjačem, možeš sa njima da bilduješ :troona: koliki su. Uradiće mu baterije i dobije čovek dve extra akubušilice za relativno male pare. Poenta je, ako je kvalitetna akubušilica, isplati se, a ako je kao moj einhel, reparacija baterija te košta koliko i nova(naravno neka nepoznata marka) u koferu sa dve baterije i garancijom...
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:Najverovatnije su se raspunktovali kontakti koji povezuju celije. To ne mozes bas sam da uradis, ali umogu da ti urade u servisu gde menjaju baterije za neke sitne novce (naravno pod usovom da sve sam rasturis, a oni ti samo zapunktuju vezu).
Kao i uvek, u pravu si! :) Kontakt je bio u pitanju!
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Pezzo wrote:Verovatno su napukle celije. Zvao sam za cenu reparacije - traze oko 3,000.
--------
3000 je da ti zameni i zapertluje sve celije. Ako je od pada, pa nije moglo sve da se unisti.
Majstor kod koga sam bio kaze ne menja samo jednu celiju, vec mora da promeni sve. Pricao mi je nesto o razlicitim vrednostima napona celija i da zato moraju da se menjaju sve.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

NIKOLAJ 4x60 wrote:U NS-u ti rade reparaciju baterija od 250-300 dinara po ćeliji, koliko ima ćelija u bateriji, pa izračunaj... Bio sam pre neki dan kod drugara koji ima servis,
Je li menja samo celiju koja je crkla, ili mora sve da promeni istovremeno?
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Svako moze da promeni samo jednu ali ce kapacitet te baterije biti kao kapacitet najslabije celije u lancu.
Zato taj majstor kod koga si bio i nece da menja samo jednu.
A zasto zelis da menjas samo jednu? Jel ti hoces da promenis tu koja se raspunktovala? Celija nije mogla da crkne od pada.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako se samo raspunktovala (sto je najverovatnije), uopste ne mora da se menja. Samo je zapunktuje ponovo.

U principu, nece da menjaju jednu celiju zbog reklamacije, i tu ih prilicno razumem. Narod je cudan, doci ce kroz mesec dana i tvrditi da ih je zeznuo i uvelio im neki bofl jer baterija opet nema kapacitet, a promenio je jednu ili dve celije.

No, ukoliko je baterija bila ispravna, a samo od pada je recimo jedna celija pukla, ulubila se ili slicno (sto je malo verovatno), onda se verovatno moze dogovoriti, s tim da pristanes da ta zamena bude na tvoj rizik (citaj: nema garancije).
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

vectrabg wrote:
NIKOLAJ 4x60 wrote:U NS-u ti rade reparaciju baterija od 250-300 dinara po ćeliji, koliko ima ćelija u bateriji, pa izračunaj... Bio sam pre neki dan kod drugara koji ima servis,
ma promeni samo crknutu celiju, a naplati sve. baterija je ili ispravna i li riknuta ne mogu sve odjednom da riknu pogotovo od potresa. Od potresa rikne neki spoj posto punktiranje nije bas neka jaka veza. Ipak treba otvoriti baterijski ulozak pa videti. Ja sam tako poceo i uocio da sem potresa veze izmedju bat. ulozaka stradaju i od korozije koja se javlja kod preteranog punjenja i stvaranja prevelike temperature koja na kraju stvara kondezate pare, koji na kraju pojedu limene veze, a baterijski ulozci su ok. Na ovaj nacin sam oziveo 4 godine staru NI-CD bateriju jednostavno sam zamenio 2 limene veze.
I kad je i ta baterija riknula kupio sam SKIL 6222aa i sad me totalno ne zanimaju baterije.
Last edited by dikar on 30 Oct 2012 01:41, edited 1 time in total.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

nisam znao za ovog skila
kako si zadovoljan sa njim?
kako lezi u ruci?
da li je kabal dovoljan?
daj malo utisaka.....
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

vectrabg wrote:
Uvek je bolje promenti sve ćelije i ponovo formirati bateriju, nikako parcijalno, da ispadne jeftinije, uvek bude na kraju skuplje
Last edited by -NIKOLA- on 30 Oct 2012 09:37, edited 1 time in total.
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

Dule wrote:nisam znao za ovog skila
kako si zadovoljan sa njim?
kako lezi u ruci?
da li je kabal dovoljan?
daj malo utisaka.....
pogledaj druže temu koju sam otvorio u el. alatima, "el. šrafilica" mislim da će ti biti sve jasno , još jednom pozdrav dikaru, koji mi je dao predlog za Skil 6222AA i nisam se pokajao :buga:
Post Reply