profilna glodala

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Ja i samo JA
Šegrt

profilna glodala

Post by Ja i samo JA »

poštovane kolege pošto u većem dijelu BIH tj. RS vrlo malo u ponudi ima raznih tipova glodala a sami znate da s obzirom na samu cijenu po kom. nije lako imati na stanju veliki izbor a često dođemo u situaciju da nam iskrsne solidan posao za koji bi da na brzinu kupimo potrebno glodalo ali nije tržište pokriveno,stoga otvaram ovu temu da čujem savjete i vaša iskustva i mogućnosti.Hvala.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Zdravo Ja :)

Pa bas sam to naglasio na nekoliko tema, izbor glodala je jako mali i u Srbiji. Valjda je trgovcima ispod casti da prodaju sitnice. Zato CMT ima veci izbor, 50-100 evra po komadu...
Sve kad saberes, jeftinije ti je da kupis normalni frezer i da sve radis sa jednim prolazom, a ne po 5 puta i opet ne mozes da uradis jace profile kao na normalnom frezeru. U CMT glodalica soma evra, stocic 700, pa ko je tu lud ? jel to neko kupuje ? :)
Ja i samo JA
Šegrt

Post by Ja i samo JA »

Pozdrave druže i tebi, to da li je trgovcima ispod časti ili ispod profita to je pitanje.konkretno što nas je više zainteresovanih za ovu temu veća je vjerovatnoća da će neko kroz želju za zaradom posvetiti veču pažnju i zastupljenosti alata za naš zanat.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ja sam bas proslih dana trazio glodala i ... kupio u wobby haus 3-4 komada jer su bila jeftina, a ne koristim ih ni mnogo, pa eto da se nadje, ako mi uopste i budu trebala jer sam vec i imao neka slicna. Gledam onaj komplet od 12 komada, 1600 dinara, a pre par meseci su ga prodavali za 450. Onih sa prihvatom od 6 mm mislim da i nema u prodaji, a ni od 12, samo osmica i to sve ukupno desetak profila. A glodalica ima koliko hoces. Ne znam koja im je to trgovacka fora.
caca
Majstor

Post by caca »

Na glodalicama (masinama)je bolja zarada.
Kad nesto najzad i pronadjes odmah te pitaju za ,, firmu ili ....... mi radimo na veliko.
Last edited by caca on 28 Oct 2012 10:07, edited 1 time in total.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Sumnjam da je bolja zarada ali nije ni vazno.
Jednostavno, ako prodajes glodala moras imati ooogroman lager raznih glodala. Mnoga od njih neces prodati godinama a cenjeni kupac kada dodje, po pravili trazi ono koje nisi ni nabavio zato sto si mislio da tako nesto niko nece ni traziti.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Sumnjam da je bolja zarada ali nije ni vazno.
-------
U mnogim stvarima ljudi ne vide racunicu, ali ona i te kako postoji. Bilo bi normalnije da se orijentisu na ono sto musterije traze. Imam 3 glodalice, a da bih imao jedan bolji set glodala, trebalo bi mi jos soma evra, a to je mnogo vise nego sto kostaju te moje glodalice koje i ne crkavaju. I onaj ko misli da profitira na preprodaji, mora da racuna i da ce mu po nesto i ostati neprodato, ni u jednom poslu ne mozes da racunas na 100 % iskoriscenja.

"a cenjeni kupac kada dodje, po pravili trazi ono koje nisi ni nabavio zato sto si mislio da tako nesto niko nece ni traziti."
-----
E takve nepostojece robe imas na mnogim sajtovima. Gledas mu sajt i sve ima. Odes kod njega, e bas to nema... Lazu masovno. Ima i proizvoda kojima godinama ne spustaju cenu i koji su losiji i skuplji od novih i boljih. Ali nece da se pomire sa spustanjem cene i to im tako stoji, ako se desi da im naidje neko ko se ne razume pa da mu uvale :) Trgovci imaju neku svoju logiku. Gledam i po samouslugama, voce im truli, a cenu nece da spuste :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Spustanje cena u maloprodaji je kod nas problematicna rabota.
Naravno, ima i glupavih trgovaca, ali postoje i zakonske prepreke.

Imas robu koja jednostavno ne ide, dzaba sto si je ti nabavio po 1000 kad ne moze da se proda ni po 500. spustis cenu tako da uspes da je prodas, recimo na 400. E onda se pojavi gosn poreznik i to je problem, posto treba da ti vrate PDV. Moras da dokazes da je u tom trenutku na trzistu cena bila takva.

Takodje, ne smes da musteriji koja je dosla i zainteresovana je za nesto, ali mu je malkice skupo, spustis cenu. Za to treba posebna odluka, spusta se cena za kompletan lager, ili za neku odredjenu kolicinu (koja ne moze da bude 1 kom), rok trajanja popusta se ogranicava na n dana...

Sto se tice profilnih glodala, ona su svuda problematicna, ne samo kod nas. Naime profila postoji milion. Od toga, velika je verovatnoca da ces upotrebiti jedno 4 a i njih retko. Usled toga se i retko kupuju, pa ih sasvim ocekivano i trgovci retko drze na lageru.
To pogotovu vazi za jeftina glodala, koja su jeftina samo ako se narucuju na veliko. Ona skuplja, tipa CMT, obicno trgovac moze od proizvodjaca da naruci i na komad.

Ok, uvek ce iskociti neko ko hoce "e bas ovaj" profil. Samo, taj tada mora da bude spreman i na "e bas ovu cenu" :)
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Glodala u krajnjem slucaju mogu i da se naprave po narudzbini kod onih koji izradjuju alate. Ja sam na sajmovima vidjao divne profile i to za ozbiljne industrijske potrebe i sa raznim prihvatima koji bi pasovali i na jacim rucnim masinama. Ali kod nas ni sajam nije bas sa mnogo noviteta.

*** ostatak poruke prebacen u: viewtopic.php?pid=58890#p58890 ***
Last edited by mbole on 01 Nov 2012 00:40, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

U Makedoniji je ista stvar ima samo 8-mica i to u kompletima, jedino na tezgama moze da se kupi na komad, ali po 2 puta vecoj ceni.
Pre par meseci sa kupio glodalicu B&D od 1600w sa prihvatom od 1/2". Pre 4-5 godina gledao sam glodala sa ovim prihvatom, ali sad ih nema.
Freud ima nekog zastupnika ovde, ali zastupnik zbog slabe potraznje, ne narucuje vise gladala
Posto zastupnik grupacije B@D nudi asortiman Pirane, a i oni rade glodala, ali po ceni CMT-a, hteo bih da Vas pitam koji je kvalitet Pirane?
Last edited by dikar on 28 Oct 2012 18:07, edited 1 time in total.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Sta bi ste rekli za nas iz CG, kod nas je najbliza ozbiljna prodavnica glodala Filos u Cacku za CMT i Skutor Mostar za FREUD. Ostala ponuda su neozbiljni kompleti na pijacama i neki prodavci koji nisu dopunili lager bar 3 godine unazad, a ostalo im samo ono sto niko nece! Ja sam covjeku koji mi ostri alat finansirao neki futer da bi mogao da ostri ta mala glodala tako da mi je naostrio vise od 50 glodala koja su uglavnom ista, a skupio sam ih vremenom bas zbog nemogucnosti ostrenja.
blazevski
Precizni šegrt

Post by blazevski »

Pozdrav
Gore sam procitao da se u Makedonii se ne nalazi frezera na komadu to je rekao Dikar .Greska na komadu osim na tezgama imas u Merkuru , Hubo ,Festo ,Eftinija , mislim i u Strumicu imas firmu koja se bavi sa alatima ,imas kod kod onog ostraca mislim da se zvao Stole u G Petrovu i to CMT ali to su glodala koji komad sto se kaze nije ispod 40 eura >Znaci nemojte davati dezinformacije da to kod nas nema ,Jedini problem je novac znaci ima sve da se nade ako imas novac.Ispustio sam jos nekoliko firme koje koje nisam spomenio i one sto sam naveo da ne bude da ih ja reklamiram .Jedino nema oficijalnih prestavnistva od CMT i neki njemu slicna ali da se te proizvode prisutni na trzistu .Inace Bugarija je tu blize do Stipu nego do Skoplju.Bio sam proslje nedelji u Sofii u Teki koja je distributer za CMT i mogu reci da su im cene dosta nize u sporedbi sa bivsim Yu prostorima .Primerno uzeo sam dve pile D- 300 mm sa 96 zubima 285.096.12M kosta 120 leva ( nesto vise od 60 evra ) plus vracas DDV od 20 posto.
Znaci ima nacin svaki put se nesto nade jeftinije ali ono sto je kvalitetno to je i skupo.
Izvinite na duzini teksta i pozdrav
Blazevski
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Blazevski zaboravio si Kumanovo MB-INC doo ima nesto od Freuda, a imaju i online prodavaonicu, http://www.mbinc.com.mk ali na njoj nista od Freuda.
Inace Hubo & bandu znam, ali posto im znam i cene i poslovnu politiku (sve sto prodaju je za najmanje 30%skuplje od evropskih cena) uopste se ne zamaram njima. Izuzetak je Eftinija Impeks za njih sam cuo da imaju normalnije cene ali nemam toliko vremena da se vozikam sat dva po Skoplju zbog 2 glodala, kako si i sam napisao Bugarska mi je i blize i je jeftinija.

Mozda treba gornji post da krene ovako

" U Makedoniji nema glodala sem u glavnom gradu Skoplju, koji i skopljani zaobilaze pa pazare u Bugraskoj......"
jeli dobro ovako prijatelju :)
Last edited by dikar on 29 Oct 2012 00:04, edited 1 time in total.
blazevski
Precizni šegrt

Post by blazevski »

Pozdrav
Dikar kao sto sam napisao imas u Strumici firmu koja radi sa Grcima i prodaju glodala .Imas u Gostivaru koi je prestavnik Turske firme najbolje je kad je sajam za namestaju tada videces vise firme.Inace za cene da su vise za 30 procenata mozda da je i vise zavisi koja je ruka u prodaji . Inace za ovih iz Kumanova namerno nisam ni pisao jer ovde imas kod Olimpiko firmu (bavi se ostrenjem pile i slicno) koi prodaje Freuda, ali po visim cenama.Kad je u pitanju glodalo tu nema zajebancije nije to igra znaci uzima se proverene marke jer zna da lete plocice niz radionici,Zato ti je blizu Blagojevgtad gde imas dosta firme koje trguju sa takvim stvarima, isto i u Grckoj imas , iste stvari znaci nije samo Skoplje gde i ja ne nabavljam samo ako se mora ako je hitno neko malo glodal sto se kaze ka kratkim rokom za upotrebe.Bitna stvar je i to koliko radis i koliko su ti potrebni alati i toliko trazis istih..Inace veci broj firme koje rade mebel nisu iz Skoplja sto znaci da i oni se snabdevaju gde ima veci izbor zato nije tacno da Skopljani zaobilaze pazare nego svi koji im je to osnovni posao idu velik broj u Bugarskoj ili u Srbii ( Cacak ) nama najblize mislim na Beograd . Zato idi u Bugarskoj i miran si .
Pozdrav
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

drago mi je da smo se slozili u vezi skupoce ovde,ne samo za glodala nego kompletan asortiman alata, sve se svodi na "imati, a nemati"
Od kako sam kupio B&D glodalicu trazim glodala sa prihvatom 1/2", Pre 4-5 godina kad sam trazio fi 8 onda svi su drzali ova 1/2", sad je obrnuto.
Danas sam na tezgama nasao glodala na komad, ravno glodalo bez lagera prihvat 8mm r-4 i5mm marka kineski IN-GCO, veoma lepo su ofarbana u De Walt zutoj boji, nozevi dobro naostrini cena 200den(3.5eura) i obecavaju rad od 3-4 metra :)
inace ne idem u Bugarsku, imam prijtelja (stolara) koji stalno ide tamo, dam mu narudjbu, skinutu sa nekog njihovog sajta, dam mu i novac a PDV ostaje njemu.
Last edited by dikar on 30 Oct 2012 02:06, edited 1 time in total.
Post Reply