Alat za zaobljenje ivica na dasci?
Alat za zaobljenje ivica na dasci?
Kako mogu da se zaoble ivice na dasci. Imam brodski pod koji hocu da koristim za ogradu terase, ali spoj dasaka kod brodskog poda nema vidljivu ivicu, pa bih hteo da skinem ivicu i da bude zaobljeno da bi se video spoj.
Da li ima neki alat kojim mogu to da uradim na dasci pre nego sto je stavim kao ogradu?
Da li ima neki alat kojim mogu to da uradim na dasci pre nego sto je stavim kao ogradu?
Tesko mi je da sve to nosim kod stolara. Jedino na licu mesta, ako mogu nesto da uradim.era wrote:Pa ako nemaš glodalicu, najbolje da vidiš u komšiluku sa nekim stolarom, kolko bi te koštalo da ti lepo obradi ivice i miran si, a može i rukom, ako imaš vremena i želje da se malo potrudiš, da bi posle uživao u svom radu.
Koliko mogu to precizno da uradim sa rucnom blanjom? Da ne budu nejednake ivice dasaka? I koliko je to komplikovano na 10m2 brodskog poda?mbole wrote:Ima. Zove se glodalica
Ali bojim se da ce ti to biti malo prevelika investicija za sitan posao.
Mozes da koristis i obicnu rucnu blanju, njome malo oboris ivicu, i posle zaoblis smiglom.
Ma da, nema sanse da ja to uradim blanjom. Za to treba iskusna ruka. Mislio sam smirglom koja dobro skida camovinu - ali i to moze da bude nejednako uradjeno, pa da je smesno.феникс wrote:Пробајда се договориш са неким столаром да дође до тебе и понесе глодалицу и да то часком одрадите.
Биће ти много јефтиније него да се нервираш шмирглајући неједнако хоблано
A sta ako brodski pod ne sastavim do kraja, vec ostavim 3-4mm zazora? Time cu dobiti tu vidljivu liniju. Jedino sto taj medjuprostor onda ostaje podlozan kisi?
Last edited by vectrabg on 24 Oct 2012 22:46, edited 1 time in total.
Bolje je da imas medjuprostor, pa da ta kisa negde moze i da ode. Ovako kad priljubis dve daske, i voda se zavuce izmedju (a zavuci ce se), treba joj jako dugo da odatle ispari, sto nadalje prouzrokuje truljenje...
Kod svega sto stoji napolju, glavna stavka je omoguciti da voda nesmetano otice, to jest da se ne zadrzava. Zato tarabe imaju razmake izmedju i zato imaju zasiljen vrh.
Kod svega sto stoji napolju, glavna stavka je omoguciti da voda nesmetano otice, to jest da se ne zadrzava. Zato tarabe imaju razmake izmedju i zato imaju zasiljen vrh.
Uhhhhhh, to bi bilo odlicno ako bih mogao to da uradim.:pljesk: Sa obzirom da je savet od profesora - to moram uzeti u obzir!mbole wrote:Bolje je da imas medjuprostor, pa da ta kisa negde moze i da ode. Ovako kad priljubis dve daske, i voda se zavuce izmedju (a zavuci ce se), treba joj jako dugo da odatle ispari, sto nadalje prouzrokuje truljenje...
Pa, da onda ostavim taj medjuprostor na brodskom podu??? Koliko da bude razmak, tj.koliko nut da udje? I kako da taj razmak pravim ravnomerno?
Nemam ovde uzorak brodskog poda, a nadjoh neke plasticne trouglove debljine 2-2.5mm Mozda je ovo optimalna debljina? Jedino bi trebao da nadjem malo duzi lenjir da se razmak ravnomerno prenese na letve od 2m.
Last edited by vectrabg on 25 Oct 2012 23:26, edited 1 time in total.
Ah ti imas bas pravi brodski pod sa utorom i perom po ivicama. To ce ruzno izgledati ako je rastavljeno. Inace rastavlja se santimetar-dva i vise kako ko voli da izgleda (video si valjda nekad tarabu).
E sad, mozes jedino da skidas ivice na tom brodskom podu, kako bi dobio "normalnu" dasku, sve ostalo ce izgledati ruzno.
Ako ti je to previse posla, onda ti ostaje jedino da postavis brodski pod "normalno" odnosno sastavljeno, to jest ko da ga postavljas na patosu.
Tu je nevolja da nisam skoro video iole suv brodski pod (video sam, al za ozbiljnu cenu), tako da kad to krene da se susi, daske se skupe... na sta ce da lici... ko zna.
E sad, mozes jedino da skidas ivice na tom brodskom podu, kako bi dobio "normalnu" dasku, sve ostalo ce izgledati ruzno.
Ako ti je to previse posla, onda ti ostaje jedino da postavis brodski pod "normalno" odnosno sastavljeno, to jest ko da ga postavljas na patosu.
Tu je nevolja da nisam skoro video iole suv brodski pod (video sam, al za ozbiljnu cenu), tako da kad to krene da se susi, daske se skupe... na sta ce da lici... ko zna.