Kako korigovati loše urađen posao (farbanje)?

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
Post Reply
Branko Zabjelo
Brzi dodavač alata

Kako korigovati loše urađen posao (farbanje)?

Post by Branko Zabjelo »

Poštovani,

bio bih jako zahvalan da mi neko rasvijetli sledeći problem?

Naime, kupio sam nekoliko jako lijepih (na oko) kraft vrata. U pitanju je bijela osnova. Stvarno lijepa.

Na sugestiju majstora, postavili smo kase, da ne bi vraćali malterdžiju.

Međutim, malterdžija nije bio preuredan, tako da je prilično isprskao vrata. Ja sam pokušao da uklonim te flekice, što sam i uspio, ali na tim mjestima kao da se skinula boja, kao da sam čistio nekom crnom masnom krpom.

Nakon toga, majstor je pristupio farbanju (u pitanju je Irkolin - bor, na bazi voska).

Vrata su prihvatila farbu nakon trećeg nanosa, međutim ona uprljana mjesta su ostala, i vrata mi šarena i kao da su glibava.

Å to da radim? Moj opcije su sljedeće:

1. Kupiti neku tamniju farnu od istog proizvođača, pa ponovo premazati, mada čini mi se da bi se fleke i dalje vidjela, sem da su mnogo tamna, što mi ne odgovara.
2. Neka masna farba, samo bojim se da bi se na taj način izgubila živost originala.

Zamolio bih da mi neko predloži redosled poteza, najbolja rješenja. Jer, ja sam mladi domaćin, ali totalni amater. :-) Očigledno!

Hvala unaprijed!
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Pozdrav Branko.:skool:

Ja sam Å trkić inače sam iz Ogulina ali živim u Rijeci.

Branko odakle si ti?

Najljepše bih zamolio da se pridržavate pravila foruma i da popunite u svom profilu mjesto svog stanovanja radi lakše pomoći.

Hvala na razumjevanju i Vašem strpljenju.:skool:
Čovijek sniva a Bog realizira!
Branko Zabjelo
Brzi dodavač alata

Post by Branko Zabjelo »

Pozdrav gosp. Å trkić!:)

Ja sam iz Podgorice (Zabjelo je dio grada, kao Dubrava u Zagrebu).

Izvinjavam se, dopuniću profil. Nisam baš vješt sa forumima, ali me je ,,muka" natjerala da se javim :)

Hvala na gostoprimstvu!
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Kad si cistio fleke skinuo si i beli filer koji je podloga na vratima pa si ostavio delove bez istog. Trebao si ponoviti kopletno filer pa tek onda farbati. Po meni sad bi trebao oprati sadolin sa voskom jer on tesko bilo sta prihvata osim sadolina. Zatim matirati i preci neko akrilnom bojom s tim da pre toga naneses podlogu.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

mislim da bi to popravio sa PU bijelim temeljom ...a mozes i da toniras taj isti temelj nitro bajcem dok ne dobijes nijansu boje koja ti se svidja pa zavrsnim PU lakom naravno sve ovo treba prvo probat na nekom dijelu jer moze doci do nezeljene reakcije zbog voska kojim si farbo :)
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
Branko Zabjelo
Brzi dodavač alata

Post by Branko Zabjelo »

G. Runer, vjerovatno ste mislili da operem vosak sadolinom, a ne obratno. :-)

To ,,oprati" znači li premazati ili utrljati nekom krpom? I koji sandolin da uzmem - bezbojni?

Onda šmirglanje, podloga, boja, to je jasno.

G.Tishler, zahvaljujem na predlogu. Razmotriću.

Hvala na sugestijama!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da operes "sadolin sa voskom" je u smislu da operes "sadolin koji u sebi ima vosak" to jest Irkolin.
E sad cime ga oprati, ja ne znam, al javice se runner. Verovatno nekim razredjivacem.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Nije bas jasno sta ste vi tu sve zabrljali, ali kad se pocne brljati, nigde kraja. Ne znam otkuda vam ideja da nanosite vosak !? Vosak se inace rastvara samo u terpentinu.
To ste mogli najlakse popraviti sitnom smirglom i sprejom sa nekim auto-lakom.
Pre malterisanja ste taj stok morali zastititi, ali ocigledno je da vas je mrzelo da se potrudite. Vrata niste ni imali potrebe da ugradjujete pre malterisanja. Sad, sta je tu je.
Branko Zabjelo
Brzi dodavač alata

Post by Branko Zabjelo »

Ćao Pezzo.

Ma to je neki premaz (Irkolin) sa primjesama voska, ne bi rekao da je to značajna količina. Može za vrata.

A što se tiče zaštite, potrudio sam se, ali svaka škola se plaća. Sada bi kupio neka PVC, ili slično, naknadno, i mirna Bosna. I Hercegovina.

Ne bi se bakćao sa farbanjem, zaista. Ali, kad se dijete rodi, valja ga ninati. :-)

Optimista sam.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Zemljak jedino sto tu mozes da popravis je da kupis taj IRKOLIN u najpribliznijoj nijansi kao sto ti je fleka na vratima i da mazes sa njim sve osim fleke, a mozda i nju, treba probati!!!
Sve drugo je Sizifov posao!!!
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Profesor jedobro razumeo a koliko vidim i Tischler ti je dobro odgovorio, i mislim da ti je najbolje da poslusas Tischlera on ti je najtacnije odgovorio.
Branko Zabjelo
Brzi dodavač alata

Post by Branko Zabjelo »

Hvala društvo, poslušaću.
pedja pg
Zarezivač olovaka

Post by pedja pg »

Branko Zabjelo wrote:Poštovani,

bio bih jako zahvalan da mi neko rasvijetli sledeći problem?

Naime, kupio sam nekoliko jako lijepih (na oko) kraft vrata. U pitanju je bijela osnova. Stvarno lijepa.

Na sugestiju majstora, postavili smo kase, da ne bi vraćali malterdžiju.

Međutim, malterdžija nije bio preuredan, tako da je prilično isprskao vrata. Ja sam pokušao da uklonim te flekice, što sam i uspio, ali na tim mjestima kao da se skinula boja, kao da sam čistio nekom crnom masnom krpom.

Nakon toga, majstor je pristupio farbanju (u pitanju je Irkolin - bor, na bazi voska).

Vrata su prihvatila farbu nakon trećeg nanosa, međutim ona uprljana mjesta su ostala, i vrata mi šarena i kao da su glibava.

Å to da radim? Moj opcije su sljedeće:

1. Kupiti neku tamniju farnu od istog proizvođača, pa ponovo premazati, mada čini mi se da bi se fleke i dalje vidjela, sem da su mnogo tamna, što mi ne odgovara.
2. Neka masna farba, samo bojim se da bi se na taj način izgubila živost originala.

Zamolio bih da mi neko predloži redosled poteza, najbolja rješenja. Jer, ja sam mladi domaćin, ali totalni amater. :-) Očigledno!

Hvala unaprijed!
pozdrav,koliko kapiram vrata su ti bijel boje bila,samo si trebao da ih namazes osnovnim lakom bijele boje i zavrsnim bijele boje na bazi vode lakovi,sa sitnom smirglom iscistis u pravcu teksture na vratima,ne nikako u krug ili slicno jer ce ostati da se vide tragovi smirglanja,e sad sve zavisi kako ces da ta vrata izgledaju,koju ces boju i ostalo,,,,,,,,,,,,,,,,
pedja pg
Zarezivač olovaka

Post by pedja pg »

runer wrote:Kad si cistio fleke skinuo si i beli filer koji je podloga na vratima pa si ostavio delove bez istog. Trebao si ponoviti kopletno filer pa tek onda farbati. Po meni sad bi trebao oprati sadolin sa voskom jer on tesko bilo sta prihvata osim sadolina. Zatim matirati i preci neko akrilnom bojom s tim da pre toga naneses podlogu.
pozdrav,filer,sta je to jel osnovni namaz,skroz si u pravu ,mora ocistiti taj vosak jer ce doci do reakcije izmedju namaza,jesam li ja dobro ukapirao da su vrata bijela
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Da dobro si shvatio vrata su bela, a filer to ti je nesto kao spric git samo mnogo finije i pokriva sve fine neravnine. To se najvise koristi u auto farbanju. Posle gitovanja ide brusenje pa se pistoljom nanese spric git koji se posle finobrusi. Posle toga ostaju jako male porice koje se zatvaraju filerom da se dobije jednoobraznost. Filer se doteruje vodenom smirglom veoma visoke granulacije da se povrsina sto vise izjednaci, sto u slucaju ovih vrata to i nije toliko bitno. Na vratima se stavlja malo grublji filer da zatvori fine porice i da pripremi vrata za farbanje. Tako da kupac dobija pripremljeno samo da farba.
Post Reply