Buba švabe i iverica
Buba švabe i iverica
Ispričaću vam iskustvo staro 15 god.
Kada mi se rodio sin, svoj momački Meblo nameštaj (sa mostom) od iverice sam prilagodio novonastaloj situaciji tako što sam most zadržao, a dokupio krevetac. Za dalju priči bitan je most i njegova konstrukcija.
Njegova noseća konstukcija se sastoji od dve tanke ploče od iverice koje su mesđu sobom spojene šrafovima koji prolaze kroz umetke od iverice na tri mesta. Na te umetke je, sa čeone strane, pričvršćena maska tako da te bočne stranice izgledaju jako masivno.
Nakon nekoliko dana primetio sam buba švabe (stara zgrada, bilo ih je i ranije sporadično u stanu) kako se masovno muvaju oko kreveca (koji se jednim delom naslanjao na most). Higijena je u toj sobi bila savršena (logično), a njihovo pojavljivanje je postajalo sve masovnije; zaključak: mora da im je leglo negde u sobi, ali gde?
Zadnje mesto na koje sam posumnjao bilo je MOST. Počeo sam da ga rasklapam i kada sam skinuo čeone maske čudu nije bilo kraja. Njih dvadesetak, sa sve larvama (ko ih je video dobro zna o čemu pričam) nastanile su se na one umetke i tu živele i HRANILE SE (?!) ivericom koja je bila suva k'o barut, a uz to i dobro natopljena lepkom i otrovima u toku proizvodnje.
Ko će preživeti atomski rat i nastajanje ozonskih rupa?
Kada mi se rodio sin, svoj momački Meblo nameštaj (sa mostom) od iverice sam prilagodio novonastaloj situaciji tako što sam most zadržao, a dokupio krevetac. Za dalju priči bitan je most i njegova konstrukcija.
Njegova noseća konstukcija se sastoji od dve tanke ploče od iverice koje su mesđu sobom spojene šrafovima koji prolaze kroz umetke od iverice na tri mesta. Na te umetke je, sa čeone strane, pričvršćena maska tako da te bočne stranice izgledaju jako masivno.
Nakon nekoliko dana primetio sam buba švabe (stara zgrada, bilo ih je i ranije sporadično u stanu) kako se masovno muvaju oko kreveca (koji se jednim delom naslanjao na most). Higijena je u toj sobi bila savršena (logično), a njihovo pojavljivanje je postajalo sve masovnije; zaključak: mora da im je leglo negde u sobi, ali gde?
Zadnje mesto na koje sam posumnjao bilo je MOST. Počeo sam da ga rasklapam i kada sam skinuo čeone maske čudu nije bilo kraja. Njih dvadesetak, sa sve larvama (ko ih je video dobro zna o čemu pričam) nastanile su se na one umetke i tu živele i HRANILE SE (?!) ivericom koja je bila suva k'o barut, a uz to i dobro natopljena lepkom i otrovima u toku proizvodnje.
Ko će preživeti atomski rat i nastajanje ozonskih rupa?
Glavna snaga svih vrsta iz reda Blattodea a posebno porodice Blattidae u koje spadaju i Blatta Germanica L. i Blatta Orientalis L. (kod nas poznatije kao Buba Svabe) je u tome da jedu sve sto je organsko. Zato su u stanju da jedu i izolaciju od kablova jer je to najcesce organsko hemijsko jedinjenje. Ne treba da cudi cinjenica da se hrane suvom ivericom. To im je mnogo ukusnija i kvalitetnija hrana od izolacije. Reakcija i prilagodjavanje na novu sredinu se desava u dve do tri generacije sto iznosi nekoliko meseci i zato ce preziveti i atomski rat. UV zracenje im ne smeta jer otpadne materije metabolizma taloze u hitinu od koga im je spoljasnji skelet (oklop) i tako ga cine UV neprobojnim. Sa jedne strane odvratna, sa druge, jedan od najuspesnijih zivih oblika na zemlji. No, nemojmo ovaj forum pretvarati u ono sto nije.
Давно сам код моје тетке третирао рупице на једнојстаринскојкомоди против Жижака или ти Сипаца.
Жижак је у почетку ларва која се претвара у инсекта:

Појма немам ко ми је тада рекао да се то може лечити на овајначин али успело је и више се никада није чуло у току ноћи, оно тихо грицкање, а и тетка је још дуго била у животу, односно, није јојнашкодило то средство.
Рекли су ми да купим у ветеринарскојапотеци средство под називом "ВЕТИОЛ" а потом да са шприцом и иглом утиснем средство у рупице.
Неколико дана сам "давао инекције" комоди и то је то. Једино је мало непријатно што ВЕТИОЛ има мало јак мирис, одприлике као када авиони третирају комарце из ваздуха (паз`те глупост: ...авиони из ваздуха... ? као да је могуће ...авиони са тла... ?).
Ииначе је ВЕТИОЛ (трговачки назив) на бази MALATHION-а.
Након пар дана ветрења и потом гланцања са РЕФЛЕКСОМ ништа се више није осећало.
Данас ГАЛЕНИКА има у својојпроизводној палети средство под трговачким називом
"FURY 10 EC" на бази ZETA-CYPERMETHRIN-а и оно се такође употребљава са уништавања ларви.
Није лоше информисати се на сајту: http://www.prevem.com/galenika/page161223.asp#vrh
Жижак је у почетку ларва која се претвара у инсекта:

Појма немам ко ми је тада рекао да се то може лечити на овајначин али успело је и више се никада није чуло у току ноћи, оно тихо грицкање, а и тетка је још дуго била у животу, односно, није јојнашкодило то средство.
Рекли су ми да купим у ветеринарскојапотеци средство под називом "ВЕТИОЛ" а потом да са шприцом и иглом утиснем средство у рупице.
Неколико дана сам "давао инекције" комоди и то је то. Једино је мало непријатно што ВЕТИОЛ има мало јак мирис, одприлике као када авиони третирају комарце из ваздуха (паз`те глупост: ...авиони из ваздуха... ? као да је могуће ...авиони са тла... ?).
Ииначе је ВЕТИОЛ (трговачки назив) на бази MALATHION-а.
Након пар дана ветрења и потом гланцања са РЕФЛЕКСОМ ништа се више није осећало.
Данас ГАЛЕНИКА има у својојпроизводној палети средство под трговачким називом
"FURY 10 EC" на бази ZETA-CYPERMETHRIN-а и оно се такође употребљава са уништавања ларви.
Није лоше информисати се на сајту: http://www.prevem.com/galenika/page161223.asp#vrh
Last edited by yetta on 27 Jun 2008 20:57, edited 1 time in total.
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
јма и то: http://www.prevem.com/galenika/page161223.asp#vrhmbole wrote:Ja se secam Etiol-a (bez V). Cini mi se da ga je majka koristila za tamanjenje nekih buba po cvecu, ali mozda i gresim. Mozda je tamanila kucne "ljubimce". Moguce je da su ga samo proizvodile razlicite fabrike, pa odatle razlika u imenu (kao andol, anbol...)
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
Они су толико ситни да би их потаманио сваки инсектицид, и Рајд. Није фазон у томе. Ја сам већ неколико пута у те сврхе и као превентиву (успешно) користио "жижол" или "жижолин", зависно од произвођача. јако је слабији отров од "оних у малом паковању", бољи је јер остаје активан у дрвету 3 године (а етиол мање од месец дана). Период од три године је довољан да испрати све ступње развоја ларве, од јаја до бубе, чак и у хладнијим поднебљима. Рупицу је после најлакше затворити воском. С времена на време још треба преконтролисати да ли има нових рупица.