Изградња фрезера

Sva pitanja o vašim ili tuđim projektima
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Nema ljutnje, svako iznese svoje misljenje i zato i sluzi forum.
dragisa dragisa
Majstor

Post by dragisa dragisa »

А сад лепо да се вратимо на тему.
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Sve je ovo dio teme.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

E ovako, Pezzo postavi link, broj telefona gde moze da se kupi nov frezer sa garancijom za 900 evra i manje. Ako neko gleda ovu temu pa se premislja da li da kupi ili da pravi sam, neka sam odluci.. Ja sam odlucio da ga napravim i kako ga budem pravio izbacivacu slike na forumu i cene sta me bude koliko kostalo, da bi tema bila kompletna. Ja sam se obratio za savete da bih napravio sto bolju masinu, zato i ocekujem linkove i savete kao naprimer od Singera i Strkica i ostalih. Rope je upravu da je opasna samogradnja, zato sam ovde, da vidimo sta mi treba od sklopke, zastite i ostalo. Ja sam hobista, amater, nemam para da kupim brendirani cirkular i frezer, covek koji pravi masine za frezer i cirkular trazio 1600 evra, masina lepsa od zlata, ali nemam ja te pare, ni tolikog posla da bi mogao da odplatim tu masinu. Zato je i pravim, racunam da me izadje frezer i cirkular na 600 evra. Pezzo ja sam u pocetku radio sa busalicama i ostalim alatom sa buvlje koja nije imala ni nalepnicu marke,dok nisam sa tim alatom zaradio, a sada je sve uglavom bosch i skil. Posto ima 2 misljenja na ovu temu, ko misli da se ne isplati i bolje da se kupi neka ostave linkove i tel. gde moye da se kupe nove masine. A ko zeli da se napravi neka nastavi sa savetima i linkovima za gradnju frezera, pomagala, zastite, koriscenja.
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

evo da pocnemo da te "punimo" informacijama i idejama :)

Image

ako ti nesto nije jasno pitaj.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Sto se tice nove za 900 evra, video sam na ovom sajtu:
http://www.holzmann-maschinen.at/produc ... r239836he7
a u srbiji prodaje ovaj:
http://www.ake-djantar.com/masine-za-ob ... /holzmann/

zatim, bi mogla biti niska cena i ovih bugarskih:
http://www.veldimex.co.rs/index.php?opt ... &Itemid=63

treba pitati i Jela-stil http://www.jelastil.com/n-kombi-2.htm#fc-401 , on prodaje Yakorudine masine. Ranije je bio samo frezer yakoruda, liveni, 2ks i secam se da im je cena bila 710DM pocetkom 90-tih, pa mozda da se pojavi neki i po oglasima.
Inace kod nas nude obicno neke koji ne zadovoljavaju evropske norme i one su na zapadu jeftinije.
Ako ces nesto dobro, onda je to tesko napraviti i velika je neizvesnost kakav ce biti za stelovanje i rad. Kad ga pravis od laganih materijala, to obicno vibrira, nije kao kod livenih masivnih masina. Zato sam ja i napisao da se ne treba previse zanositi i previse ulagati. Na kraju krajeva, uvek treba poci od toga koliko mislis da ce ti trebati i za kakve profile, pa ograniciti zelje u skladu sa potrebama i mogucnostima.
Eno u oglasima, onaj iz Subotice prodaje mesecima frezer rucni rad sa fabrickim forschup-om za 500 evra, znaci to sto je rucni rad se i ne prodaje tako lako ni za cenu materijala, a rad da i ne racunamo. I o tome ja pricam, a da li ces baciti 5-600 evra i igrati se, manje vise, za toliko neces propasti.
Last edited by Pezzo on 05 Oct 2012 11:22, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

taj HOLZMANN za 900e je igracka(dimenzije stola 600x400mm) motor 1,5 kw

za te pare da se napravi frezer "bole glava":prs:

ovaj bugarski http://www.veldimex.co.rs/images/storie ... za1002.jpg je odlican a boga mi i skup

izvoze ga u USA (tj ovi ga kupuju i stancaju svoj logo) http://www.youtube.com/watch?v=GYKDymTNLAs

dakle @Arax --samo napred ,imas na netu brdo slika sa unutrasnjosti frezera pa kopiraj koji ti se ucini najjednostavniji i najjeftiniji :pljesk:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Arax, samo napred kad si započeo. U sličnoj situaciji sam i ja pošto sam zagrizao samoizradu kombinovane stolarske mašine pa te razumem u kakvoj si situaciji. Ova slika koju je okačio singger je ok. Tako slično je kod mene rešeno. Nažalost nemam sliku. Ono što možeš da dodaš na ovaj singerov mehanizam je da na kraju ove špingle sa kvadratnim navojem staviš dva konusna zupčanika koji bi ti omogućili podizanje vretena sa strane a ne odozdo. Ne znam da li si me razumeo ali to je otprilike kao kod onih starih dizalica za fiće. Isto tako treba predvideti mogućnost da se utvrdi vreteno na određenoj visini i za to je najbolje koristiti komad mesinga kako ne bi oštetio osovinu preko koje se ostvaruje to učvršivanje. To je gotovo isti princip kao i kod ručnog frezera (barem kod mogručnog frezera je tako).
Na slici je vidljivo da postoje višekanlana remenica koja omogućava izbor različitih brzina mada mislim da ima isuviše veliki izbor brzina. Više od tri različite brzine možda i nije potrebno. Kod izrade ove višekanalne remenice moraš da obratiš pažnju da se motor mora nekeko otezati kako bi kaiš uvek bio zategnut bez obzira na kojoj je brzini.
Sve ovo što sam naveo nije uopšte lako izvesti ui uraditi a sve košta...tako da...Kvalitet je direktno srazmeran ulaganju.
A sad o kupovnim mašinama.
Na ovom forumu u okviru neke od tema sam pročitao da štuc na makiti nije precizan, da diht na yakorudi odstupa 1 mm na dasci širokoj 20 cm,...tako da...Moja kombinovana mašina će me koštati više nego što sam mogao da kupim polovan felder ali šta je tu je...Pogodnost mi je što je plaćam na mesečne rate. Ni sam nisam znao koliko će me koštati kada sam krenuo ali volim da se bavim stolarijom. Zarada od stolarije mi je u drugom planu. Preko svega toga nisam ni lovac ni ribolovac tako da moram i ja na nečem da trošim...Evo kako to izgleda kod mene iako se na slici ne vide detalji o koje sam pokušavao da objasnim.
Image
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Na toj osovini je dupla remenica za 13 mm, fi oko 85 mm. Kako je on kupio motor od 3 kw, remen od 13mm otpada i mora da pravi drugu remenicu za osovinu. Treba da pogledam sta knjiga kaze, ali pitanje je da li mu treba 17 ili 20mm remen sa tom snagom i u odnosu na brzinu. Postoji i norma o minimalnom precniku remenice u odnosu na sirinu remena. Tako da, kada bude odlucio koje ce brzine koristiti, tek onda treba da se to preracunava. Sem toga, u novije vreme se promenio i kvalitet materijala remenja, pa nije sve jedno koje ce se remenja koristiti za koju snagu. Pre pocetka gradnje se treba prvo taj prenos remenicama precizirati i naruciti da se naprave remenice, pa kad budu nabacene na motor i osovinu, onda se odredjuje pozicija motora i dimenzionise mehanizam za zatezanje. To mu je najbitniji deo posla.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

to sa remenjem nema puno veze,za motor od 3kw dovoljna je jedna remenica od 13mm ali je pozeljno da kais bude nazubljen ,kad budes kupovao kais moj savet je OPTIBELT ili RUBENA .:prs:

http://www.optibelt.de/fileadmin/bilder ... pti_GB.pdf

njihov uvoznik kod nas je http://www.coningdoo.co.rs/remenje/

http://www.rubena.eu/index.php?stranka= ... 4aed45b204

inace na formatizeru jednom imam v-belt neki specijalni malo siri a plitak,a na drugom formatizeru imam pljosnati 6PK

na frezeru je v-kais 13mm klasican

:prs:
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

za motor od 3kw dovoljna je jedna remenica od 13mm
--------
Singer, pitaj u prodavnici remenja, oni imaju podatke za svaki remen za koliko je opterecenje, brzinu i minimalni precnik remenice. Ja imam neke podatke za ono klasicno remenje, ali se tehnologija danas dosta usavrsila i ima i novih proizvoda od novih materijala, ali ne verujem da moze 3kw na jedan remen od 13 mm. Mozda i postoji neki novi remen tih karakteristika, ne iskljucujem mogucnost, ali po mojem secanju do nekih 750w za onaj standardni obican remen. Ti nazubljeni koje spominjes, mogu da idu i na manje precnike remenica jer se bolje savijaju, a za opterecenje se treba dobro raspitati, inace ce ponovo praviti remenice. Ja bih i sebi uradio tako da moze sa svakom remenicom, a ove novije proizvodnje bi bile samo plus ako su jace.
To je sve povezano, pa nisam tek tako napisao da se mora prvo to srediti. Od precnika remenica ce zavisiti i duzine remenja koja se mogu koristiti, pa i koliko ce se prostora ostaviti za hod pri pomeranju motora prilikom zatezanja remena i tek onda ce znati na kom rastojanju od osovine da postavi motor. Ostalo je sve bravarski posao.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

I ja mislim da je remen od 13 mm dovoljan za motor od 3 kw a takođe ne bi bilo loše da bude nazubljen pošto će biti jako kratak obzirom da je malo rastojanje od osovine motora do vretena frezera i zbog te "kratkoće" dobro je da bude nazubljen zbog boljeg hladjenja.
Takođe mislim da je ovo na šta ukazuje Pezzo oko proračuna remenica jako bitno i ne baš tako prosto za izračunavanje da bi se zadržao obim kod pojedinih brzina u skladu sa remenom. U konkretnom slučaju nije običan proračun sa uporedjivanjem odnosa dimenzija remenica zarad dobijanja određenih brzina nego mora da se vodi računa i o obimu odnosno dimenziji remena.
Pozz
Last edited by saša on 05 Oct 2012 21:08, edited 1 time in total.
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Kod mene je na abrihteru motor 5.5 kw, kais je 13 mm sirine, a duzine skoro 2 metra i sve funkcionise dobro! U pitanju je fabricka masina!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pezzo bice da su se vremena dosta promenila od kad si zadnji put gledao karakteristike kaiseva :)
A o tome koliko trgovci znaju o robi koju prodaju... ne bih... pricali smo vec vise puta.

Upravo sam proterao kroz Gates-ov program sledece parametre:
motor: 3Kw
Broj obrtaja motora: 2800
Broj obrtaja radnog vretena: 4000
tolerancija broja obrtaja 4% (nude se standardne Gatesove remenice, pa zato postoji tolerancija)
Rastojanje osovina: 200m
Izabrani kais: Quad Power III (V nazubljeni kais, 13mm)
Zivotni vek kaisa: 25000 sati (pogon konstantnim momentom, umerena udarna opterecenja, rad 8-16 sati dnevno... mislim da je vise nego dovoljno)

najmanje remenice koje se nude (nudi se 10-tak varijanti):
remenica motora: 112
remenica vretena: 80
stvaran broj obrtaja: 3920

U zavisnosti od dimenzija remenica, taj jedan kais moze da zadovolji cak i 11KW
recimo:
remenica motora: 180
remenica vretena: 125
sa jednim kaisem moze da tera 11KW

ali za remenice
remenica motora: 118
remenica vretena: 85
trebaju dva kaisa takodje na 11KW
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Upravo sam proterao kroz Gates-ov program sledece parametre:
motor: 3Kw
Broj obrtaja motora: 2800
Broj obrtaja radnog vretena: 4000
-----------

Bole, u pravu si, ali i ja sam u pravu ! :)

Nije bitan broj obrtaja motora, nego brzina remena u m/sec !

Ali ako smanjis brzinu na 1500 o/min, taj remen ce se pokidati jer na toj brzini ne moze da izdrzi snagu od 3kw. I o tome ja tupim, a vec sam napisao da znam da je remenje nove generacije jace i fleksibilnije.

Evo nasao sam i knjigu, podaci vaze za obicno remenje kakvo se prodaje i na buvljaku :)

i da navedem primer iz tabele, samo radi poredjenja:

za remen 13X8, najmanji precnik remenice 90 :

sa 24m/s, max 1,9kw (tu sam racunao za neku remenicu na frezeru 5200 o/min)
sa 20m/s max 2 kw
sa 12m/s, max 1,5kw
sa 8m/s, max 1kw
sa 4m/s, max 0,54kw
sa 2m/s, max 0,27kw

Novi materijali takodje imaju svoje granice izdrzljivosti i sigurno su i oni slabiji na nizem broju obrtaja. I tu je sva filozofija, treba se informisati. Prodavnice koje su specijalizovane za tu robu, imaju i podatke u katalozima, a ni jedan prodavac to ne zna napamet.
Post Reply