Bajc pokvario lak

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
Post Reply
Rile75
Precizni šegrt

Bajc pokvario lak

Post by Rile75 »

Pozdrav svim ljubiteljima rada sa drvetom, kako profesionalnim tako i amaterima! Saznao sam dosta korisnih stvari ovde na forumu, pa se nadam da ću dobiti savet oko jednog malog problema. Naime, ovih dana sam rešio da ulepšam stolice i to bajcovanjem, jer sam kod rođaka video stočić koji je odradio Zvezdinim nitro bajcom palisander nijansa, i oduševio se kako izgleda. Moje stolice su ranije bile lakirane, i to uljanim lakom, pa sam ih ja prvo prešao ovlaš sitnom šmirglom 340, dakle nisam skidao do drveta. Onda sam kompresorom to prefarbao i bio sam prilično zadovoljan rezultatom, osim što je boja bila prilično tamnija nego što sam ja očekivao, ali to sam pripisao tome što sam stolice farbao iz više uglova, pa samim tim nanese se i više farbe...Sledećeg dana sam sve to lepo prelakirao nitro lakom. Problem je nastao nakon toga, kada sam krenuo da radim tapaciranje, primetio sam da dve stolice nisam po ivicama lepo prešao pa je ostala primetno svetlija boja. Naneo sam blago četkom tu bajc, želeći to da popravim. Odmah se na tim mestima lak pokvario, kao da je izgoreo, postalo je hrapavo i ružno. Da li je to reakcija bajca preko laka ili nešto drugo? Da li to jedino mogu da popravim tako što ću te ivice da ošmirglam da skinem lak, pa onda bajc četkom pa ponovo lak?
Ništa na silu, samo veći čekić...
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Bajcanje je postupak koji se primjenjuje na čistom drvetu, bez obzira da li se radi o nitro ili vodenom bajcu. Da poštedim sebe od objašnjavanja uzroka i tebe od uzaludnih pokušaja, moj ti je savjet: Skidaj sve do drveta a onda bajcaj i lakiraj.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

To ne moze tako. Kakav ti je taj uljani lak ? Mozda neka alkidna boja, i koja ? Nitro razredjivac to sve razara. Nije bas jasno sta si preko cega mazao, ali vise i nije bitno. Bajc se nanosi samo na dobro pripremljeno cisto drvo. Znam da je tesko ostrugati stari lak, ali to je restauracija i zbog toga i jeste skupa, nece niko da se zaludjuje. Sada, kad si vec zabrljao, jedino mozes da nastavis da eksperimentises pa kako ispadne, ili pak da sve ostruzes do poslednje trunke laka, pa ispocetka kako treba.
Nitro bajcevi su najgori za nanosenje jer se jako brzo suse, pa ostaju tragovi nanosenja po putanji kako si prskao. Moze samo manje da bude uocljivo ako si iskusnji. Ja ih zaobilazim u sirokom luku :)
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

BILJEŽNIK wrote:Bajcanje je postupak koji se primjenjuje na čistom drvetu, bez obzira da li se radi o nitro ili vodenom bajcu. Da poštedim sebe od objašnjavanja uzroka i tebe od uzaludnih pokušaja, moj ti je savjet: Skidaj sve do drveta a onda bajcaj i lakiraj.
Jeste kod proizvodjaca namjestaja, ali ako se radi neka restauracija ili promjena boje moze se slobodno raditi i preko stare boje, a taj postupak je objasnjen na foromu vec pa malo citajte!
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Rile75 wrote:Da li je to reakcija bajca preko laka ili nešto drugo? Da li to jedino mogu da popravim tako što ću te ivice da ošmirglam da skinem lak, pa onda bajc četkom pa ponovo lak?
Jedina ti je greska sto si koristio cetku za nanosenje bajca prilokom ispravljanja. Tako si nanio deblji sloj bajca koji je odreagovao sa lakom prije nego se osusio.

Sad te povrsine (koje izgledaju smezurano) smirglaj lagano da dobijes ravnu povrsinu (ne moras skroz do drveta), bajc popravi spricanjem ali smanji otvaranje dizne na skoro minimum pa iz vise prelaza to odradi dok ne dobijes zeljenu nijansu. Lakiranje odradi iz dva puta, prvo samo dio koji si ispravljao a zatim komplet stolicu!

Posto je moguce da ne treba raditi drugo lakiranje, razmisli koju ces povrsinu lakirati u prvom sloju da se nebi vidio prelaz!
Rile75
Precizni šegrt

Post by Rile75 »

Sasa wrote:
Rile75 wrote:Da li je to reakcija bajca preko laka ili nešto drugo? Da li to jedino mogu da popravim tako što ću te ivice da ošmirglam da skinem lak, pa onda bajc četkom pa ponovo lak?
Jedina ti je greska sto si koristio cetku za nanosenje bajca prilokom ispravljanja. Tako si nanio deblji sloj bajca koji je odreagovao sa lakom prije nego se osusio.

Sad te povrsine (koje izgledaju smezurano) smirglaj lagano da dobijes ravnu povrsinu (ne moras skroz do drveta), bajc popravi spricanjem ali smanji otvaranje dizne na skoro minimum pa iz vise prelaza to odradi dok ne dobijes zeljenu nijansu. Lakiranje odradi iz dva puta, prvo samo dio koji si ispravljao a zatim komplet stolicu!

Posto je moguce da ne treba raditi drugo lakiranje, razmisli koju ces povrsinu lakirati u prvom sloju da se nebi vidio prelaz!
Tako sam i ja mislio da odradim jer zaista želim da izbegnem kompletno šmirglanje, što zbog finansija što zbog samog rada...Suština je da je sve lepo išlo po sledećem redosledu: 1.šmirglanje lagano starog laka2. nanošenje bajca 3. lakiranje jedna ruka, dakle super je izgledalo, ali je bajc preko laka bila pogrešna kombinacija...dakle, ošmirglaću lagano te delove stolica, možda i zaštitim ostatak istih da ne ode bajc gde ne treba pa da potamni, i onda lakiranje...hvala svima na savetima, kad odradim javljam kako je ispalo, a kad završim i tapaciranje baš ću da uslikam da se lepo vidi :)
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

nemoj da stitis povrsine koje su blizu mesta koje bajcujes. Vrlo lako mozes da dobijes jako uocljivu liniju prelaza pa je bolje da to bude u "magli" ;)
Rile75
Precizni šegrt

Post by Rile75 »

maricaiivica wrote:nemoj da stitis povrsine koje su blizu mesta koje bajcujes. Vrlo lako mozes da dobijes jako uocljivu liniju prelaza pa je bolje da to bude u "magli" ;)
U pravu si, ima logike :)
Rile75
Precizni šegrt

Post by Rile75 »

Stolice gotove, evo slike
Image
PS: mala je rezolucija pa deluje malo bezveze, uglavnom uz vašu pomoć ja sam zadovoljan kako je ispalo, a tek žena...:)
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Odlicno, svaka cast!!!
Milo mi je da je uspjelo!!!
Post Reply