Изградња фрезера

Sva pitanja o vašim ili tuđim projektima
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Motor cu kupiti najverovatnije od 3 kw, najvise me zanima pomocni sto, sta i kako, neka slika kako bi to trebalo da izgleda? Ne bih da guram ruke blizu nozeva.
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Za plocu idem u ponedeljak da trazim, ima jedna firma koja sece laserom, videcu koje debljine imaju ploce, sada me zanima koju dimenziju rupe da otvorim ako rade usluzno secenje? Pitao sam Sasu rusa danas u vezi osovine i on mi tvrdi da su ukrajinske, da su u njoj kvalitetni Ruski lageri i da je testirana, i da moze da radi na 6000 hiljada. Da li imate neki predlog za lift?
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Pezzo mi nije dao mira, pa sam otvorio kuciste osovine da vidim koji su lageri ubaceni, ubaceni su WBF, koliko sam cuo da su to najgori lageri kod nas. I da je Pezzo upravu da su osovine pravljene kod nas a ne u Rusiji ili negde drugde. Kupicu kvalitetne lagere, koje preporucujete i sta mislite, da ne prelazim 5500 hiljada sa boljim lagerima? Plocu sam pronasao, 15 mm cu koristiti.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Vido sam ja da mi ne verujes, ali na kraju krajeva tvoj problem. Imam i ja istu takvu, pa znam da ne vredi mnogo. Vise kostaju skf lezajevi za nju nego sto sama vredi. Onaj komplet glodala na slici za koju sam postavio link, kosta 550 evra, a osovinu 50. Kad mi trebaju, obicno su to manji poslici, odem i uradim kod prijatelja koji ima ozbiljnu kombinirku sa frezerom. Ali sam mislio da i od ove osovinice napravim nesto prirucno, tek da mi vrti glavu za kelovanje, imam nov motor 1,5KW, ali opet se mislim da li u to uopste vredi bacati pare i vreme.
Pitanje je i koliko bi se smela opteretiti ta osovina, deluje mi slabasno za neke vece snage i brzine. Mislim da su motori od 3 kw (i veci) preveliki za nju, bez obzira i na kvalitet lezajeva.
Ja licno na to, uz zamenu lezajeva, nebih stavljao veci motor od 3 konja (2,1kw), a brzine bih stavio 1800/4000/6000. I trebala bi se promeniti remenica, da bude za jedan remen od 17mm sirine, da bi mogao imati na motoru trostruku, za 3 brzine.
Zanima me kako si je otvorio, ja nemam pojma, a razmisljam i da li uopste vredi i prepravljati je.
Sem toga, onaj iz Zrenjanina izradjuje dosta povoljno slicne masine. Napisao sam mu mail, ali ne odgovara. A Holzmann ima i nove frezere za 900 evra. Kad sve vidis i sracunas, sve zavisi koliko ti je neophodno i koliko ce te na kraju izaci rucni rad koji uglavnom nema nikakvu cenu kad budes hteo da ga se otarasis. Mnoge stvari mozes uraditi i sa rucnim frezerom. Ko se bavi ozbiljnijom proizvodnjom on drugacije razmislja, ali za nas amatere je druga racunica jer se cesto radi i o prostoru koji zauzima svaka masina.
Last edited by Pezzo on 20 Sep 2012 16:32, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

slobodno mozes da radis sa tom osovinom(ja sam radio i jos uvek radim),lezajeve obavezno promeni(i ja sam ih odmah promenio).

trenutno najkvalitetniji lezajevi kod nas su SNR(france) i KOYO(japan)--veruj mi provereni su vise puta.

SKF i FAG zaobilazim odavno(nijedan koji sam kupio nije bio made in germany ili sweden--sto je i za ocekivati)

obavezno kupujte lezajeve sa oznakom oooo 2RS C3 -i nema "briga" :prs:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ko prodaje SNR i KOYO?
SKF sam kupovao kod ovlascenog distributera, kad sam menjao na glavnom vretenu struga, i za sad nemam problema (doduse nisu nesto specijalno optereceni).

WBF je djubre neopisivo, i dobar je jedino za apsolutno nebitne stvari, gde nema ni nekog opterecenja, a preciznost se meri milimetrima, recimo za trocu :)
britva
Šegrt

Post by britva »

Dok sam nekad radila u fabrici..., lezajeve smo kupovali u firmi Trgokomerc, pored SKF i FAG programa imali su i lezajeve i navedenih proizvodjaca. Inace za nekih desetak godina ugradili smo nekoliko hiljada lezajeva u masine koje su radile u tri smene, najbolje su se pokazali SKF i FAG lezajevi, a i KOYO su bili odlicni, ali su oni bili manje dostupni za kupovinu, vrlo vazna stavka koja utice na vek lezaja je kvalitetno podmazivanje. E sad posto nemam ni jednu stolarsku masinu ne znam da li se lezajevi podmazuju( predpostavljam da na kucistima postoje mazalice) ili se o tome i ne vodi racuna. Ova oznaka 2rs prestavlja da je lezaj zatvoren s obe strane i tu oznaku mogu da nose samo pojedine grupe lezaja a ova C3 oznaka se odnosi na unutrasnji zazor koji je veci od normalnog i takodje ovu oznaku mogu da nose odredjene grupe lezajeva.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

2 RS znaci da je zatvoren plastikom(bolje stiti od prasine) u odnosu na 2Z

oznaka C3 jeste povecan zazor i tip lezaja " heavy duty" :prs:

u zadnjih 10g svaki lezaj koji sam kupio nije bio proizveden u maticnoj zemlji(ne mora da znaci da nije kvalitetan) dok su SNR( http://www.ntn-snr.com/industry/fr/en-e ... e/produits ) i KOYO za mene trenutno vrh :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Za plocu idem u ponedeljak da trazim, ima jedna firma koja sece laserom, videcu koje debljine imaju ploce, sada me zanima koju dimenziju rupe da otvorim ako rade usluzno secenje?
---------

Arax,

Od kog materijala si kupio plocu ?

I jesi li pitao za usluzno rezanje laserom ?
interesuje i mene za par stvari za precizan rez.
britva
Šegrt

Post by britva »

Ja mislim da je tehnologija water jet najbolja sto se tice preciznog secenja, ivice su nakon secenja vrhunski obradjene, nema deformacija, a tolerancije su u nulu, znaci preciznost vrhunska.:prsgore:
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Pre par godina sam trebao da isečem dve čelične ploče debljine 25-30 mm na water jet i tamošnji radnici su mi rekli da površina reza neće biti baš idealna odnosno da će gornja i donja ivica odstupati možda i 0,3 mm a cena sečenja je više nego značajna...80 eur. Ukupna dužina reza na obe ploče je bila oko 160 cm. Samo za kirniranje centra rupa koja sam trebao da izbušim i to po 3 na svakoj ploči bi me koštalo 25 eur. Majstor koji mi je pravio mašinu kada je čuo za odstupanje od 0,3 mm po ivicama me je savetovao da odustanem...
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Kupio sam Skf lagere rs2 c3 kao sto je singer napisao, Motor od 3kw na 2800. Ploca dimenzije 800x1200x15mm je 13.000, izvinjavam se nije laser nego plazma. Ploca je veca jer planiram i cirkular da dodam na njoj, a mozda smanjim samo na frezer. Ta firma mi tvrdi da ako oni zavare profile da nece var da povuce plocu. Planiram da kod njih uradim kanale u ploci. Koliki otvor treba da bude na ploci za frezer?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

posto si kupio motor od 3KW rupa na ploci frezera moze biti fi 220mm,jer ako budes radio cafnovanje prozora trebace ti kroner fi 2oox12 ;)

kad budes menjao lezajeve stare mozes izbiti cekicem, a nove OBAVEZNO montiraj toplo-hladno(ako ne znas kazi pa cu ti objasniti postupak)

srecno :prs:
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

ne znam kako da nabacim, opisi mi postupak?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ako nemas ti ili neki komsija hidraulicnu presu onda ti je sledeci postupak:

kad razmontiras stare lezajeve,osovinu stavis u zamrzivac,a kuciste lezajeva u rernu,

nove lezajeve na sobnu temperaturu,

sva sedista lezajeva(osovine i kucista lagano namazi sa uljem da bude masno),

osovina neka bude u zamrzivacu oko 1h, a kuciste u rerni oko pola h(da bude toliko vruca da je sa rukavicom mozes drzati u ruci),

prvo stavi jedan lezaj na osovinu a jedan u kuciste(suprotan)i sa navrtkom ga zasrafi za kuciste,

guraj osovinu sa lezajem u kuciste odozgo prema dole(postavi na stol sa rupom da moze osovina proci)

ne smes prekidati guranje dok ne legne do kraja(kad je leglo navrnes navrtku(drugu)do kraja i obe ih zategnes.

na ovaj naci si namontirao lezajeve bez udarca i ostecenja.

ako je masinski sve odradjeno kako treba sve ce ti leci i skliznuti savrseno jer je to metoda sirenja i skupljanja metala :prs:

tako sam ja na svojoj menjao i rade savrseno :happy:
Post Reply