Osnove stolarije
Osnove stolarije
Ja sam pocetnik u stolariji i volio bi znati sam si napraviti neke stvari za stan (komoda, stolic, ormaric sa ladicama i slicno) pa mislim da bi bilo dobro kad bi iskusni ljudi ovdje pisali neke standardne stvari na koje se mora paziti prilikom izrade kuhinje, namjestaja i slicno tipa koliko su uza vrata od elementa, na koju visinu se postavljaju ladice, kako se dobije ta visina, koliko je razmak izmedju ladica,mjere ladica u odnosu na element, kako se odredjuju rupe za pante, kojim redoslijedom se neke stvari montiraju/spajaju i slicno.
.
.
Last edited by ninja on 02 Sep 2012 00:49, edited 1 time in total.
- maricaiivica
- Moderator
Panti, spojnice, sarniri itd.... Podlozna plocicia; busi rupe od ruba korpusa na razmak od 37mm a rupa do rupe razmak 32mm. Od 32mm uzmes sredinu i tu sredinu prenese na frontu. Za fronti busi na 21,5 mm od ruba fronte glodalom fi 35ninja wrote:ne mogu naci temu kako se postavljaju panti za vrata i vodilice za ladice. za pante sam siguran da sam vidio temu ali je sada ne mogu naci, za vodilice nisam siguran pa ako moze pomoc oko toga.
Ladica isto kao i spojnica samo ti treba jedna rupa od ruba korpusa na 37 mm. Stavi vodilicu i zasarafi vodili te ju dovedi u pravi kut potom stavi par sarafa u vodilicu. Isto vrijedi i za drugu stranu ladice i naravno podrazumijeva se i jedna i druga vodilica moraju biti na istoj visini :-)
valjda je jasno ako nije pitaj, ali da bilo je dosta o tome napisano
Interesantno, al ja radim obrnuto, to jest prvo postavim deo koji ide na vrata (fi 35, na 21.5mm od ivice), usrafim deo sarke koji ide u vrata, prikacim plocicu na sarku, onda prislonim vrata uz bok taco onako kako treba da stoje (to ce reci po 1.5mm lufta gore i dole), nacentriram ih, i onda prenesem poziciju na bok. Tako dobijem tacnu vertikalnu poziciju, a onda od ivice odmerim 37. Ustvari koristim sablonce da dobijem tih 32/37, al je preciznije kad prenesem meru sa montirane sarke, posto je tesko tacno nacentrirati glodalo fi 35.
Naravno sve ovo ako ne radim kompletnu perforaciju, kada koristim odgovarajucu sinu kao sablon.
Naravno sve ovo ako ne radim kompletnu perforaciju, kada koristim odgovarajucu sinu kao sablon.
Stavio sam mu samo mjere koje mu trebaju.mbole wrote:Interesantno, al ja radim obrnuto, to jest prvo postavim deo koji ide na vrata (fi 35, na 21.5mm od ivice), usrafim deo sarke koji ide u vrata, prikacim plocicu na sarku, onda prislonim vrata uz bok taco onako kako treba da stoje (to ce reci po 1.5mm lufta gore i dole), nacentriram ih, i onda prenesem poziciju na bok. Tako dobijem tacnu vertikalnu poziciju, a onda od ivice odmerim 37. Ustvari koristim sablonce da dobijem tih 32/37, al je preciznije kad prenesem meru sa montirane sarke, posto je tesko tacno nacentrirati glodalo fi 35.
Ja prvo upotrijebim onu svoju sablonu koju sam postavio na forum i pobusim sve moguce rupe od spojnica do drzaca polica pa eventualno rupe za ladice il za soft close za metabox il za drzace visecih elemenata il rupe za konfirmate itd... nema mjerenja i prenasanja mjera. Za glodalo fi35 isto sablona i samo tisccem busim i sarafim

ne mjerim i ne prenasam nista previse sam grijesio i jako je sporo islo to, sablona koju sam priredio (http://goo.gl/9Ux2G) za izradu kuhinja mi je ubrzala posao pa bar nekoliko puta...
Last edited by djuro2 on 06 Sep 2012 23:22, edited 1 time in total.
Stavi jednu stranicu korpusa polezecki i kraj nje poredaj fronte da pasu u korpus. Potom stavljaj ladice da ti pasu uz fronte i da ne zapinju prilikom otvaranja. Ako su metabox u pitanju vodilica ce ici prema vrhu fronte ako su obicne vodilice onda prema dnu fronte...ninja wrote:ok, skuzio sam kako se postavljaju sakre za vrata. sad me jos zanima kako odrediti visinu vodilice za ladice? koliko fronta mora biti veca od ladice? ako imam recimo 5 ladica, 4 visoke 10 cm i jednu 15, kako rasporediti vodilice?