Zapaljivost
Zapaljivost
Nedavno sam nabavio neko ulje za vanjske radove tj. za npr. drveni namještaj koji će stajati vani. Na uputstvima piše da krpe natopljene uljem treba nakon upotrebe namočiti ili zapaliti jer su sklone samozapaljenju.
Slično sam svojedobno pročitao i za laneno ulje. Ima li tko kakvih iskustava s time? Koji bi se uvjeti morali poklopiti pa da se to doista i dogodi?
Jer ako krpa može sama planuti iz čista mira dok je odložena u radioni na nekoj polici onda to nije nimalo bezazleno :forvonad:
Slično sam svojedobno pročitao i za laneno ulje. Ima li tko kakvih iskustava s time? Koji bi se uvjeti morali poklopiti pa da se to doista i dogodi?
Jer ako krpa može sama planuti iz čista mira dok je odložena u radioni na nekoj polici onda to nije nimalo bezazleno :forvonad:
To je tacno i ne ostavljaj masnu krpu unutra, vec je rasiri napolju na betonu ili na kamenu. Ona plane ako je ostavljena zguzvana.
Inace, ta ulja se koriste i za namestaj u enterijeru kao finitura, mogu i preko bajca. Vrlo su jednostavna za upotrebu, samo se isprska dobro izbrusen komad i kad se malo osusi, prebrise se flanelskom krpom ili se pazljivo prebrusi najfinijom smirglom ili kartonom. Postupak moze i da se ponovi, dobija se malo uglancanija povrsina.
Uglavnom su to kuvana lanena ulja sa aditivima za brze susenje.
Inace, ta ulja se koriste i za namestaj u enterijeru kao finitura, mogu i preko bajca. Vrlo su jednostavna za upotrebu, samo se isprska dobro izbrusen komad i kad se malo osusi, prebrise se flanelskom krpom ili se pazljivo prebrusi najfinijom smirglom ili kartonom. Postupak moze i da se ponovi, dobija se malo uglancanija povrsina.
Uglavnom su to kuvana lanena ulja sa aditivima za brze susenje.
I belinka ima takvo upozorenje
http://sr.belinka.com/belinka-belles/pr ... a-za-drvo/
(kliknite na bilo koje ulje i dnu strane ima upozorenje)
http://sr.belinka.com/belinka-belles/pr ... a-za-drvo/
(kliknite na bilo koje ulje i dnu strane ima upozorenje)
Last edited by dikar on 14 Sep 2012 17:13, edited 1 time in total.
Koji bi se uvjeti morali poklopiti pa da se to doista i dogodi?
-------
Nikakvi uslovi. Ona moze i napolju da se zapali sama. Preporucuje se da se spali, da se nebi zapalila u kanti za smece i izazvala pozar. Ako ce ti trebati i kasnije, onda se moze i oprati ili samo osusiti, ako ne onda je spalis na sigurnijem mestu.
Ako ti je bastenski namestaj od tikovine, onda se preporucuje tikovo ulje.
Namestaj premazan uljem se povremeno ponovo premazuje, tj. osvezava na nekoliko meseci. Jako lepo izgleda, medjutim i jako je osetljiv na flekanje. Takodje i pre prvog nanosenja ulja treba dobro pregledati celu povrsinu i uveriti se da nema fleka, prljavstine, otisaka prstiju i prasine, pa ako ima, skinuti smirglom.
Pre ulja se moze naneti neki bajc ili neki impregnant u boji.
Zbog osetljivosti tako tretirane povrsine na flekanje, mislim da je pametnije to izlakirati PU ili vodenim lakom.
-------
Nikakvi uslovi. Ona moze i napolju da se zapali sama. Preporucuje se da se spali, da se nebi zapalila u kanti za smece i izazvala pozar. Ako ce ti trebati i kasnije, onda se moze i oprati ili samo osusiti, ako ne onda je spalis na sigurnijem mestu.
Ako ti je bastenski namestaj od tikovine, onda se preporucuje tikovo ulje.
Namestaj premazan uljem se povremeno ponovo premazuje, tj. osvezava na nekoliko meseci. Jako lepo izgleda, medjutim i jako je osetljiv na flekanje. Takodje i pre prvog nanosenja ulja treba dobro pregledati celu povrsinu i uveriti se da nema fleka, prljavstine, otisaka prstiju i prasine, pa ako ima, skinuti smirglom.
Pre ulja se moze naneti neki bajc ili neki impregnant u boji.
Zbog osetljivosti tako tretirane povrsine na flekanje, mislim da je pametnije to izlakirati PU ili vodenim lakom.
+ element Hmbole wrote:Laneno, tung... Pri susenju oslobadja se toplota (susi oksidacijom)
Pezzo
postoji brdo sastava koji mogu izazvati samosapaljenje. jedini na forumu koji to moze potvrditi je Metabo (tehnolog ili upola hemicar)
Metabo moj savet je da samo potvrdis, bez uplitanja u hemiju posto i sam znas da je to opaaaaasno.
Link prema Belinki sam kao prvo dao da se i neverne Tome uvere da ovo nije sala, kao drugo jer je u nekoj temi bilo pitanje cime premzati kuhinsku dasku, a da ne bude otrovna (Belinka ima i to ulje) i kao trece da se u ex jugu moze naci ulje "domaceg proizvodjaca"
Last edited by dikar on 18 Sep 2012 21:17, edited 1 time in total.
Razlika između majstora i inženjera je u tome što majstor zna kako se nešto radi, a inženjer zašto se to tako radi.
Čitajte uputstva za rukovanje i održavanje na originalnim pakovanjima i to je sasvim dovoljno za sigurnu upotrebu. Oni koji su ih napisali sigurno znaju zašto su to napisali, a na nama majstorima je da to poštujemo i da se pridržavamo uputstava, ma kako ona ponekad izgledala bezveze.
Čitajte uputstva za rukovanje i održavanje na originalnim pakovanjima i to je sasvim dovoljno za sigurnu upotrebu. Oni koji su ih napisali sigurno znaju zašto su to napisali, a na nama majstorima je da to poštujemo i da se pridržavamo uputstava, ma kako ona ponekad izgledala bezveze.
Ipak ste Vi gospodine Metabo inzinjer, Sorry ali morao sam da Vas spomenem. Na PP cu ti napisati obrazlozenjemetabo wrote:Razlika između majstora i inženjera je u tome što majstor zna kako se nešto radi, a inženjer zašto se to tako radi.
Last edited by dikar on 18 Sep 2012 21:47, edited 1 time in total.
Sta ces Nobody is perfectmetabo wrote:Nesvršeni, g. Dikar - nesvršeni. Davno je bilo kada sam učio tu hemijudikar wrote:Ipak ste Vi gospodine Metabo inzinje
I ja sam nediplomirani ekonomista. Ih da sam bio diplomirani sad bi dobio zvanje Ovlascejni racunovodja bez polaganja ispita sa 26.5 godina radnog staza.
Last edited by dikar on 18 Sep 2012 22:15, edited 1 time in total.
Pezzo
postoji brdo sastava koji mogu izazvati samosapaljenje.
----------
Sve mi je jasno. Hemija mi je prilicno poznata nauka. Medjutim, kada se radi o industrijskim proizvodima, svaki proizvodjac po nesto navede u deklaraciji proizvoda, ali sama njegova tehnologija i sastav se najcesce cuvaju kao poslovna tajna.
Uljem sam tretirao prilicno mnogo namestaja, jednostavno zbog toga sto su kupci terali modu. Ljudi nasedaju na price da je to "ekoloski" premaz
To mu dodje isto kao i sa vodenim lakovima, svi ih smatraju ekoloskim zbog naziva "vodeni". Medjutim, u njima ima najmanje vode, ko zna kakva se tu sve hemija gura.
Ako vec pricamo o samozapaljivosti, tu nije lose pomenuti i opasnosti od eksplozije koje se mogu desiti u stolarskim radionicama, poput onih na benzinskim pumpama i mlinovima, a mogu biti izazvane eksplozijom prasine ili spreja lakova u slabo ventilisanim radnim prostorima. Zatim postoje i hemikalije koje se koriste, a njihova isparenja su izuzetno stetna po zdravlje. Na primer sredstvo za pranje pistolja za lakiranje, koje u sebi sadrzi formaldehid ili kiseline za izbeljivanje drveta. O razredjivacima i katalizatorima da i ne pricamo, svi znamo koliko su agresivni.
Zato, kada se neko bavi tim poslom, mora da se upozna sa proizvodima koje koristi i zastiti se po propisu od opasnosti koje vrebaju.
postoji brdo sastava koji mogu izazvati samosapaljenje.
----------
Sve mi je jasno. Hemija mi je prilicno poznata nauka. Medjutim, kada se radi o industrijskim proizvodima, svaki proizvodjac po nesto navede u deklaraciji proizvoda, ali sama njegova tehnologija i sastav se najcesce cuvaju kao poslovna tajna.
Uljem sam tretirao prilicno mnogo namestaja, jednostavno zbog toga sto su kupci terali modu. Ljudi nasedaju na price da je to "ekoloski" premaz

Ako vec pricamo o samozapaljivosti, tu nije lose pomenuti i opasnosti od eksplozije koje se mogu desiti u stolarskim radionicama, poput onih na benzinskim pumpama i mlinovima, a mogu biti izazvane eksplozijom prasine ili spreja lakova u slabo ventilisanim radnim prostorima. Zatim postoje i hemikalije koje se koriste, a njihova isparenja su izuzetno stetna po zdravlje. Na primer sredstvo za pranje pistolja za lakiranje, koje u sebi sadrzi formaldehid ili kiseline za izbeljivanje drveta. O razredjivacima i katalizatorima da i ne pricamo, svi znamo koliko su agresivni.
Zato, kada se neko bavi tim poslom, mora da se upozna sa proizvodima koje koristi i zastiti se po propisu od opasnosti koje vrebaju.
U pitanju je Belinkino ulje za predmete izložene vanjskim utjecajima. Plavo na onom linku kojeg je Dikar postavio.Nikola wrote:Koje ulje je u pitanju?
Negdje tamo sam pročitao da je zapaljivo iznad 65 stupnjeva. Čitao sam uputstvo i prije upotrebe ali valjda ne dovoljno pažljivo.
To bi značilo da krpu ne valja ostaviti zgužvanu ili bilo kako preklopljenu jer se razvijena toplina ne može odaslati u prostor već se gomila u njoj samoj i u nekom trenutku kad temperatura poraste (i ako poraste) iznad 65 stupnjeva može (a i ne mora) planuti.
Da se to izbjegne trebalo bi krpu ostaviti potpuno rastegnutu jer u tom slučaju toplina koja se razvija njenim sušenjem može lako prelaziti na okolni zrak te time njena temperatura ne može doseći kritičnih 65 stupnjeva. A kad je jednom suha onda valjda više nema opasnosti.
Demantirajte me ako sam u krivu.
Malo mi se čini nezgodno svaki dan nakon upotrebe nauljenu krpu prati u vodi i deterdžentu ili spaljivati komad krpe. Naravno, nije to problem kad imaš jedan komad i dvije ruke ulja ali kad netko s time radi često, više predmeta, više puta maže jedan te isti predmet, onda može biti. Zanimalo me kako postupa netko od vas tko ima s tim iskustva.
Malo mi se čini nezgodno svaki dan nakon upotrebe nauljenu krpu prati u vodi i deterdžentu ili spaljivati komad krpe.
---------
šantjer,
nema tu mnogo posla, to se vrlo brzo zavrsi. Ceo ovaj forum ne moze da napravi toliko namestaja koliko samo jedna osoba moze da tretira uljem za jedan dan, pa upotrebljena krpa sutradan nece ni trebati. To je najprostija finitura. Ako vas interesuje, mogu da vam objasnim u detalje kako se sa uljem radi, mada sam skoro sve vec i napisao.
---------
šantjer,
nema tu mnogo posla, to se vrlo brzo zavrsi. Ceo ovaj forum ne moze da napravi toliko namestaja koliko samo jedna osoba moze da tretira uljem za jedan dan, pa upotrebljena krpa sutradan nece ni trebati. To je najprostija finitura. Ako vas interesuje, mogu da vam objasnim u detalje kako se sa uljem radi, mada sam skoro sve vec i napisao.