Sa cime zastiti drvenu nastresnicu i sta posle ???
Sa cime zastiti drvenu nastresnicu i sta posle ???
Pozdrav,
trebam mi mala pomoc, napravio sam drvenu nastresnicu oko 45m2 i sada bih hteo da je zastitim, sa cime je najbolje?
Hteo bih da napomenem da mi je bitno da mi se vidi sare drveta! Malo sam gledao po netu i nasao sam da mi je najbolje da prvo namazem sa necim za zastitu od zizaka i posle toga neki premaz.
Video sam da Belinka ima dobar program ( Belles pa posle toga Beltop) ali mi je to mnogo skupo, imate li ideju za neku jeftiniju varijantu?
trebam mi mala pomoc, napravio sam drvenu nastresnicu oko 45m2 i sada bih hteo da je zastitim, sa cime je najbolje?
Hteo bih da napomenem da mi je bitno da mi se vidi sare drveta! Malo sam gledao po netu i nasao sam da mi je najbolje da prvo namazem sa necim za zastitu od zizaka i posle toga neki premaz.
Video sam da Belinka ima dobar program ( Belles pa posle toga Beltop) ali mi je to mnogo skupo, imate li ideju za neku jeftiniju varijantu?
Last edited by Darko90 on 04 Sep 2012 13:03, edited 1 time in total.
Uljanu impregnaciju iz razloga duplje penetracije u pore drveta (samim tim i efikasnije je sredstvo u odnosu na vodene) najcesce se koristi zicid radi preventive od napada insekata a i kao prajmer za prijanjanje ostalih lakova najcesce lazure sa voskom koje su transparetne,odnosno nece pokriti teksturu drveta da se ne vidi vec ce je uciniti jos lepsom.
Prvo zicid pa brusenje, smirgla P 200-250,pa zavrsno lakiranje lazurom sa voskom u 2 ruke i bog te veselio!
I da, KUPUJMO DOMACE, sve ostalo je slicno a skupo!
Prvo zicid pa brusenje, smirgla P 200-250,pa zavrsno lakiranje lazurom sa voskom u 2 ruke i bog te veselio!
I da, KUPUJMO DOMACE, sve ostalo je slicno a skupo!
belinkini proizvodi jesu skuplji , ali su stvarno dugotrajni, ja bi ti preporučio belinku , prvo dvije ruke beltona, poslije dvije beltopa u željenoj nijansi i miran si preko deset godina
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Pitanje je oskudno obrazlozeno. Napravio si, ali kako ? Ako si ukopao stubove u zemlju, da li si ih pre toga zastitio i kako ? Da li si ugradio elemente zarazene ziskom ili crvima ? Ako jesi, onda su to vece muke.
Pitanje zastite drveta moze da se podeli na vise delova i da se o tome nasiroko diskutuje. Jedno je zastita od insekata, a drugo pitanje je unistavanje insekata u postojecoj konstrukciji. Osim zastite od insekata, potrebna je i zastita od trulezi fungicidima. To drvo je direktno izlozeno svim atmosferskim uticajima. Pitanje je samo na izgled jednostavno, a sturi odgovori nisu od velike koristi.
Usput za razmisljanje, jel zna neko kako se impregniraju drvene bandere ?
Mislim da bi, pored dobre zastite, bilo pametnije staviti i bilo kakav krov, ako hoces da ti to potraje malo duze.
Ima zaista skupih sredstava za zastitu, a cena je visoka ako se ukalkulise i potrebna kolicina. Medjutim, ono sto je najskuplje, ne mora da znaci i da je najefikasnije.
Pitanje zastite drveta moze da se podeli na vise delova i da se o tome nasiroko diskutuje. Jedno je zastita od insekata, a drugo pitanje je unistavanje insekata u postojecoj konstrukciji. Osim zastite od insekata, potrebna je i zastita od trulezi fungicidima. To drvo je direktno izlozeno svim atmosferskim uticajima. Pitanje je samo na izgled jednostavno, a sturi odgovori nisu od velike koristi.
Usput za razmisljanje, jel zna neko kako se impregniraju drvene bandere ?

Mislim da bi, pored dobre zastite, bilo pametnije staviti i bilo kakav krov, ako hoces da ti to potraje malo duze.
Ima zaista skupih sredstava za zastitu, a cena je visoka ako se ukalkulise i potrebna kolicina. Medjutim, ono sto je najskuplje, ne mora da znaci i da je najefikasnije.
Bandere se impregniraju "teskom" hemijom:
http://impregnacija.rs/proizvodi/stubov ... tt-vodove/
Citat:
"Proces impregnacije vrši se kreozotnim uljem WEI tipa C i CB solima, u zavisnosti od potreba krajnjih korisnika."
http://impregnacija.rs/proizvodi/stubov ... tt-vodove/
Citat:
"Proces impregnacije vrši se kreozotnim uljem WEI tipa C i CB solima, u zavisnosti od potreba krajnjih korisnika."
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Imam slican problem.Zastita nastersnice(krovica na jednu vodu) koji pokriva terasu od 20 m2. Bice pokriveno crepom,napravljeno od camovine, podacano i svi vidljivi delovi tretirani nekom lazurom(videcu vec kog proizvodjaca).Interesuje me cime je dobro zastititi letve grede i daske sa strana koje se nece videti a da bude ekonomicno?
Ljep pozdrav.StolarBastovan wrote:Interesuje me cime je dobro zastititi letve grede i daske sa strana koje se nece videti a da bude ekonomicno?
Moje mišljenje je da uzmeš neki drvocid ili kako se već zove protiv truljenja drveta i s time namaži i nećeš imati problema.
Naime moje iskustvo je da sam čeone daske na krovu gospodarske zgrade premazao samo s time i stoje već nekoliko godina i ništa im nije.
Ako se pitaš koje su to daske to su one daske namjesto kojih bi trebao doći lim na kraju krovišta.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Pozdrav
Da li bi ukoliko bi se u
odredjenoj razmeri ugrejalo i pomesalo maslinovo ulje, terpentin i vosak , pa sa time premazalo
to bila trajna zastita za spoljasnjost objekta.
Naravno ova tri sastojka bi valjalo prokuvati u bakarnom sudu zbog samog bakar oksida koji bi se uvezao u celu pricu.
Samo koja bi to razmera bila to vec neznam
Pozdrav
Da li bi ukoliko bi se u
odredjenoj razmeri ugrejalo i pomesalo maslinovo ulje, terpentin i vosak , pa sa time premazalo
to bila trajna zastita za spoljasnjost objekta.
Naravno ova tri sastojka bi valjalo prokuvati u bakarnom sudu zbog samog bakar oksida koji bi se uvezao u celu pricu.
Samo koja bi to razmera bila to vec neznam
Pozdrav
Trajna... jako tesko, barem po svemu onome sto ja znam.
Obicno u tu kombinaciju ide laneno, a ne maslinovo, ali i dalje je to daleko od trajne zastite.
Cak po svemu sto znam to je vrlo privremena zastita.
"Trajna" zastita, barem onako kako ja shvatam taj pojam, ne postoji, ili barem ja za nju ne znam.
Bandere i zeleznicki pragovi koji se stite "teskom" hemijom takodje imaju rok trajanja.
Svi lakovi, ulja, epoksidni premazi... imaju svoj rok trajanja. Samo od toga da li su i kako izlozeni vremenskim uticajima, zavisi da li ce ta zastita trajati 3, 5, 15 ili 50 godina.
Neki izuzetak bi moglo da bude termodrvo, ali to bas ne bih nazvao zastitom, posto mora da se izvede na materijalu (daska, trupac, letva...), a ne na gotovom proizvodu (polica, orman, kuca...)
PS
Postavljas maltene identicna pitanja na par mesta, sto nema bas smisla. Ako neko zna/hoce da ti odgovori, odgovorice i na jedno. Neces pre dobiti odgovor ako pitas tri puta. Samo moze da se desi da delujes dosadno, pa da ti ne odgovori ni onaj sto bi inace hteo.
Obicno u tu kombinaciju ide laneno, a ne maslinovo, ali i dalje je to daleko od trajne zastite.
Cak po svemu sto znam to je vrlo privremena zastita.
"Trajna" zastita, barem onako kako ja shvatam taj pojam, ne postoji, ili barem ja za nju ne znam.
Bandere i zeleznicki pragovi koji se stite "teskom" hemijom takodje imaju rok trajanja.
Svi lakovi, ulja, epoksidni premazi... imaju svoj rok trajanja. Samo od toga da li su i kako izlozeni vremenskim uticajima, zavisi da li ce ta zastita trajati 3, 5, 15 ili 50 godina.
Neki izuzetak bi moglo da bude termodrvo, ali to bas ne bih nazvao zastitom, posto mora da se izvede na materijalu (daska, trupac, letva...), a ne na gotovom proizvodu (polica, orman, kuca...)
PS
Postavljas maltene identicna pitanja na par mesta, sto nema bas smisla. Ako neko zna/hoce da ti odgovori, odgovorice i na jedno. Neces pre dobiti odgovor ako pitas tri puta. Samo moze da se desi da delujes dosadno, pa da ti ne odgovori ni onaj sto bi inace hteo.