Obelezavanje crteza za secenje iverice

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
Post Reply
savaman
Brzi dodavač alata

Obelezavanje crteza za secenje iverice

Post by savaman »

Koje su standardne oznake na crtezima koji se nose u radjnji za secenje iverice po meri da se ne brukam posto sam laik za te stvari.
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

Označiš mjere: dužina-u smjeru godova i širinu-poprečno na godove u mm, upišeš koliko komada tih istih mjera itd.Ukoliko želiš da ti oni kantiraju, moraš dati pune mjere. Ako ćeš sam kantirati, moraš od mjere oduzeti debljinu kant trake.Firme, gdje sam ja naručivao (u Hrvatskoj), imaju gotove formulare koje je dovljno ispuniti i dati im, a neke čak primaju narudžbu i preko e-mail-a.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Mislim da nema neki jedinstven standard . Sto se tice dimenzija predhodna poruka je tacna , prva dimenzija ide po teksturi , a druga upravno na nju . E sto se tice kantovanja to zavisi od radnje do radnje , negde dajes mere sa kantom pa oni odbijaju kant , a negde moras da oduzmes kant pa da das dimenzije iverice ...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja jos nisam bio na stovaristu gde dajes mere sa oduzetim kantom.

Jedina razlika na koju sam naleteo je da kod kantovanja neki oznacavaju da li treba kantovati duzinu ili sirinu (duzina ide duz godova, nebitno je da li je veca ili manja od sirine), a neki da li treba kantovati duzu ili kracu stranicu.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

mbole wrote:Ja jos nisam bio na stovaristu gde dajes mere sa oduzetim kantom.
Ima toga profesore koliko hoces, u sustini razlika je u masini na kojoj se kantuje! Neko ima masinu sa predfrezerom kiji od izrezanog parceta iverice frezanjem skida debljinu kant trake a zatim lijepi traku, a drugi imaju kanterice bez predfrezera.

Dakle, ako narucujes neki front koji se kantuje cetvorostrano ABS-om od 2mm u krajnjoj dimenziji 71.7*39.7

1. Kod ovih sto kantuju sa masinom koja ima predfrezer pises 71.7 obostrano * 39.7 obostrano * broj komada,
2. Dok kod ovih drugih sto imaju masine bez predfrezera pises 71.3 obostrano * 39.3 obostrano * broj komada.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Ma uvijek je najbolje davati konačne mjere , ja sam par puta dao mjere umanjene za ABS , i naveo sam im to i nakraju dobio manja vrata i ladice ::neznam:: , tako da iskustveno uvijek šaljem gotove mjere i napomenu da oni moraju odbiti za ABS :tummenupp:
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

OK, ako oni prihvataju da se time bave! Ovi iz mog "dvorista" nece da rade o tome nego samo prekucaju sta si napisao pa se mora razmisljati kako se kod koga narucuje!
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

Ako u listi ne popuniš rubrike za kantiranje, onda oni režu na navedene mjere, jer se smatra da nečeš kantirati,što se njih u biti niti ne tiće. Dobili su mjere i reži bato.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Najjednostavnije je pitati na konkretnom mestu gde radiš,nije sramota a i najjeftinije.
Saša je u pravu
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pretpostavio sam da je to u medjuvremenu nestalo, ali sasvim je moguce da ga i dalje ima, samo ja nisam na to natrcao.
Razlog je upravo ovaj koji je Sasa naveo, i sasvim je logican, samo mi je nelogicno da stovariste koje je ulozilo brdo para u masine i materijal, nema kantericu sa predrezacima.

Mogu da shvatim da je nema neko sa malom radionicom, ali stovarista moraju da kupuju na slepere ili jednostavno nema racunice da posluju. Sleper univera je mnogo ozbiljna cifra, pa je razlika u ceni kanterice sa i bez predrezaca smesna u odnosu na to.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

mbole wrote:Sleper univera je mnogo ozbiljna cifra, pa je razlika u ceni kanterice sa i bez predrezaca smesna u odnosu na to.
U sleper stane 4 bunta pa na sprat ili 8 x 20 tabli. To ti dodje nepunih 1000m2. Toliko je i skuplja masina sa predrezacima :)
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

mbole wrote:... samo mi je nelogicno da stovariste koje je ulozilo brdo para u masine i materijal, nema kantericu sa predrezacima.
Profesore, stovarista vode ekonomisti, tako da tu ima dosta nelogicnosti!
Kod nas u CG najvece stovariste u svom stolarskom pogonu ima dva horizontalna formatizera i dvije kanterice sve 2010 godiste ful opremljeno, rade u dvije smjene (po potrebi organizuju i trecu), sto znaci da rezu 150-200 tabli dnevno.
E sad nekom njihovom logikom dosli su do zakljucka da je najpametnije ukloniti te predfrezere i to su i ucinili!
Post Reply