Komoda za akvarijum.

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
stanko
Brzi dodavač alata

Post by stanko »

Odlično. Sviđa mi se druga varijanta ali zanima me da li bi mogao srednji odeljak da bude uži od desnog i levo a da povećam dužinu komode na 120? i još nešto da li bi zadnja strana morala da bude od istog materijala ili može lesonit?
P.S. Å ta je to OVERKILL?
Last edited by stanko on 20 Jun 2008 13:31, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moze da bude srednji uzi, s tim da ne bi trebalo da bude prevelika razlika, kako bi se opterecenje sto ravnomernije rasporedilo.

Ako bi sirina bila 120 onda bi gornja ploca obavezno morala da bude debela, znaci ili kuhinjska ploca ili debeli univer(25 ili jos bolje 30mm). Tada deo opterecenja akvarijumom ne bi lezao direktno na bokovima, vec bi ga prenosila ploca. U tom slucaju bi odeljci bili po 40cm. U tom slucaju (sirine 120), srednji odeljak ne bi trebao da bude uzi od bocnih.

Zadnja strana mora da bude od istog materijala (univer 18mm), kako bi se sprecilo bilo kakvo upredanje celog elementa. Recimo kad neko nepaznjom zakaci o cosak onim delom ledja sto se nepristojno zove :), element ne sme da se "naheri" to jest da od pravougaonika postane romb ni za milimetar.

Over=previse
Kill=ubiti
Prevedeno po smislu znaci preterivanje, samo bez negativnog prizvuka.

Kao kad pravis most za pesake pa ga konstruises od I profila 250mm. Most se naravno nikada nece srusiti, ali bi verovatno bio prikladniji za prelazak tenkova nego pesaka.
digger
Majstor

Post by digger »

Malo i ja da se ukljucim u ovu diskusiju i iznesem svoje iskustvo.

Prvo postolje za akavarijum od 250l sam pravio vareci metalne kutije. Naravno, nije bilo sanse da se bilo sta pomeri. Gornja ploca, na kojoj je stajao akvarijum je bila od spera 10mm i to je radilo posao. Ram je izgledao tako sto je na sredini postojalo jedno ukrucenje ne bi li to sve bilo vise ukruceno. To mi je bio prvi akavijum koji sam imao. I jos jedna napomena da je on stajao na betonskoj podlozi.

Drugi je malo drugacija prica: 400 litara na drvenom postolju i na drvenoj podlozi - patosu (patos je takodje na drvenim gredama). Nije bilo nikakavih problema. Ceo akvarijum se oslanjao na 6 nogu -oslonaca i dve letve po duzini i sirini i jednu na sredini duzine da ne dozvoli da se dugacke letve rasire. Letve su bile 8x3. Znaci, nije imao nikakvu plocu na kojoj je stajao (mislim da je nepotrebna). Na coskovima su bili gredice od 10x10, a na sredini duzine kao dva podupiraca od 8x3. Da se sve to ne bi ljuljalo lednja i bokovi su bili spojeni sa sperom od 19mm. Prednja strana je bila otvorena. Imao sam spoljasnji filter, bocu za CO2. difuzor i jos gomilu gluposti za ciscenje koja je stajala ispod akvarijuma. Nikakve pregrade i fioke nisu dolazile u obzir jer bi samo smetale raznim crevima i zicama. Osim toga, treba ostaviti i mesta da se obrise voda koja ce se neminovno pojaviti tu i tamo.

Moram priznati da sam za prvi akvarijum radio metalno postolje jer sam bio skeptican da li ce drveno postolje biti ok (tezina vode, tezina sljunka, tezina stakla) i da se nece klimati. Za drugi nisam imao izbora i uradio sam ga sa drvetom i to je bilo ok jer ga je bilo jednostavnije i mnogo jeftinije uraditi (nisam morao nikoga da jurim da mi vari i sl.)

Milos

p.s. Pitanje za clanove koji su prilozili predloge dizajna: u kom ste programu crtali vase predloge?
Last edited by digger on 21 Jun 2008 15:12, edited 1 time in total.
scuba
Šegrt

Post by scuba »

ja sam radio u google skechup.
mozes da ga skines sa google.com
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja sam crtao kao i obicno u ACAD-u, pa onda prebacio u sketchup, posto mi je iz njega jednostavnije da izvezem sliku (naravno moze i iz ACAD-a, ali je iz sketchupa jednostavno brze). Kasnije je (barem meni) jednostavnije da iz ACAD-a dobijem potrebne mere, detalje spojeva i slicno.

Usput, cemu sluzi CO2 kod akvarijuma? Pravio sam jedan dosta davno (negde jos krajem 70-tih) al u ta doba nigde nije bilo pomena o CO2.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Ja sam crtao kao i obicno u ACAD-u, pa onda prebacio u sketchup, posto mi je iz njega jednostavnije da izvezem sliku (naravno moze i iz ACAD-a, ali je iz sketchupa jednostavno brze). Kasnije je (barem meni) jednostavnije da iz ACAD-a dobijem potrebne mere, detalje spojeva i slicno.

Usput, cemu sluzi CO2 kod akvarijuma? Pravio sam jedan dosta davno (negde jos krajem 70-tih) al u ta doba nigde nije bilo pomena o CO2.
Verovatno za regulaciju pH i ubijanje algi koje se stvore prekomernom upotrebom O2
scuba
Šegrt

Post by scuba »

ako je akvarijum veliki sa malim brojem riba i dobro je filtriran (aerisan), nema dovoljno co2 pa biljke teze rastu, a tako se i regulise ph kao sto rece metabo jer neke vrste riba vole kiseliju vodu. pre se to radilo tresetom i ph-stabilizatorima medjutim treset iz prirode treba prvo pasterizovati i moguca je kontaminacija vode kojecime pa je ovako lakse i cistije a i treset menja boju vode u braon. eto...
digger
Majstor

Post by digger »

Ja mislih da je ovo forum o stolariji a ne o akvaristici :)

Osnovna namena CO2 je za uspesniji rast biljaka. Zelja mi je bila da imam jednu 'podvodnu bastu' i CO2 je definitivno neophodan. Razlika u brzini rasta biljaka za i bez CO2 je ogromna. Bukvalno samo morao svakih desetak dana da kosim travu. Od tolikog akvarijuma sam imao punu kofu isecenih biljaka. U pocetku to mi je predstavljalo zadovoljstvo jer znam da radim dobro, ali posle izvesnog vremena i veliku obavezu jer se to mora uraditi. Kao dobar znak da ima dovoljno CO2 u vodi je i to sto biljke u ogromnoj meri ispustaju kiseonik i to se lepo moze videti u obliku sitnih mehurica, poput onih koji se pojavljuju u kiseloj vodi ili pivu kada se sipaju u casu. Moram da vidim kako da unesem sliku, da bi ste imali predstavu o cemu pricam. Ne samo sto ce biljke brzo rasti, nego ce, sto je i mnogo vaznije rasti i iznad vode i onda ce i cvetati. Interesantno je videti da se oblik lista u poptunosti promeni ako je nad vodom.

Vezano za broj riba u akvarijumu i CO2 i alge. Ribe ne mogu da proizvedu toliko CO2 koliko je potrebno biljkama a da pri tome ne proizvedu i neke druge stvari (urin i sl.) koji je jako pogodan za stvaranje algi. Dok sam imao malo malih riba sve je bilo ok. Onog momenta kada sam ubacio veci broj odraslih skalara, problemi su poceli da se mnoze. Drugim recima, algi nece biti ako ima dovoljno biljaka koje ce im uzeti hranu za svoj rast, tako da ne ostane dovoljno za rast algi.

I jos samo ovo da dodam da se pH menja sa dodavanjem CO2. Voda postaje blago kisela.

Milos

p.s.
Image
Image
Image
Image
Last edited by digger on 22 Jun 2008 15:43, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Posto CO2 pomaze rastu biljaka, a drvo je biljka, znaci da ima veze sa stolarijom :D
digger
Majstor

Post by digger »

mbole wrote:
Posto CO2 pomaze rastu biljaka, a drvo je biljka, znaci da ima veze sa stolarijom :D
Uze' mi drvce iz usta. :lol:
Last edited by digger on 23 Jun 2008 02:55, edited 1 time in total.
Mare Nish
Šegrt

Post by Mare Nish »

evo jedne vizuelne ideje koju sam ja radio , jako je i estetski lepo,barem po meni. Pirane su zadovoljne,sto je najbitnije.
Jedino obrati paznju da se taj element vise kvasi od drugog namestaja.Kod ovog se abs traka odvojila na jednom mestu posle 2 godine,jer se ribe pracakaju i kvase ga.pozdrav
Image
scuba
Šegrt

Post by scuba »

Ha, eto nove grane stolarije:
akvarijumska stolarija i izrada predmeta od akvarijumskog drveca.

Brate, gde ce nam biti kraj? Pa misliiiim, stvarno... :D
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

eh, kad bi samo Japanci saznali za vas ...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sta bi Stanko? Jel si se odlucio za neku varijantu, pa da crtam?
Za par dana idem na odmor, pa me nece biti na forumu.
stanko
Brzi dodavač alata

Post by stanko »

Pa ja rekoh ok je ona varijanta da gornja ploča bude dužine 120 a što se tiče onih vertikalnih odeljaka neka bude tri i neka budu iste širine. I neka na levom i desnom odeljku budu vrata a centralni neka bude otvoren. I naravno jedna horizontalna polica po sredini... Nogari umesto cokle. Pozdrav.
Post Reply