ropee wrote:Ma nije potrebno dodatno zabijati čavle u taj parket . Parket se radi bez fuga upravo iz razloga da ne popuca zbog dilatacija podloge . Kod nas u Istri su rađene stare kamene kuće sa drvenim međukatnim konstrukcijama i normalno da nakon ohoho godina daske počnu da se uvijaju, pod škripi,...
Ja sam to rješavao dodavanjem OSB ploča , šarafljenjem u grede iver vijcima , na OSB ploče podlogu kakvu god , laminat, parket, tepison, ...
Inače moja kuća u Istri je stara oko 460 god . građena oko 1550 godine i danas služi svrsi . Zidovi su kameni debljine 1 m i temeljito je obnovljena 1984 , te 2001 tako da znam koliko novaca ide na obnovu ( isto ili više nego u gradnji nove kuće ) .
Inače na dosta mjesta sam radio na obnavljanju podova i mogu reći da postavljanjem iverice ili osb ploča dobiješ izuzetnu čvrstinu poda .
I meni je to najcudnije od svega, ekseri kroz parket u podlogu koja verovatno ima drugo sirenje i skupljanje... plus tu idu cevi za centralno grejanje ispod tog brodskog poda (doduse ima izolacija iznad njih a ispod brodskog poda..) Mislim da cu se onda odluciti za tu ivericu jer je 5 puta jeftinija nego sperploca, opet ne volim je uzasno je rade ovde i vrlo je nekvalitetna, kruni se na krajevima, kriva je i kad je 18mm, znaci treba posebna paznja da se to sve usarafi... da sam bio pametan izbacio bih kompletno stari brodski pod, imao sve otvoreno za jednostavno resenje instalacija, ovako su me maltretirali stalnim otvaranjima i zatvaranjima tog poda 'strucnjak' za centralno grejanje, vodoinstalater, elektricar, svi zasebno... ne znam kako uopste vise postojim... a prodati ne mogu jer je kriza tek u zamahu ovde....
Resili ste da me preselite u holandiju jeli?:P Sada je gotovo,ali mozda je bilo najbolje da si pazljivo izvadio pod i vratio nakon zavrsenih radova.Restauriran originalni pod mislim da cak povecava vrednost objekta.Inace vise volim kada povratim stari sjaj podu nego kada postavim novi.
parketar wrote:Restauriran originalni pod mislim da cak povecava vrednost objekta.Inace vise volim kada povratim stari sjaj podu nego kada postavim novi.
Potpuno se slazem, i sam sam uvek bio naklonjen restauracijama (automobili i kojesta drugo) i jos uvek se time bavim, medjutim ovde su me uhvatili u masinu prevaranti i kreteni, pa kad su usli da postavljaju centralno grejanje prvo sto su uradili bilo je da su polomili nekoliko dasaka da ostave utisak velikih radova i da bi mogli da pocnu da vade pod (to je sistem pero - zljeb, pa onda stotine eksera), a u stvari trebalo je pazljivo pre pocetka skinuti originalni pod kompletno, sto sam ja bio i zamislio i obelezio svaku dasku brojem, medjutim bio je dovoljan samo jedan momenat nepaznje i kreten kome sam poverovao da ce bar svoj deo posla odraditi korektno, a nije ni to, unistio je pod. Posle su me svi ubedjivali da to niti ne moze biti pod za takvu kucu, da tu mora parket jer te stare kuce kada su bile kod malo bogatijih vlasnika uvek su imale parket, i takve gluposti. Sada sve znam i mogu se poceti baviti profesionalno renoviranjem ovakvih kuca koje se obicno samo krpe i mazu i nikad se ne uradi posao kako treba...
Sta tacno mislis pod time "unistio".Ako je u pitanju nekoliko polomljenih dasaka,ubaci nove pa ih obradi malo da se uklope sa ostatkom poda.Ako ima nekih fizickih ostecenja tipa ogrebotina,i to se ukloni hoblericom...