Da li busilica moze da se koristi kao glodalica

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
paparazzit
Precizni šegrt

Da li busilica moze da se koristi kao glodalica

Post by paparazzit »

Pozdrav svima,
Nov sam na forumu pa nisam siguran da li je moje pitanje postavljeno u pravoj temi.
Tek pocinjem da se bavim kucanjem eksera u drvo (da to slucajno ne nazovem stolarijom) i tek sam napravio svoje prve police i zaljubio se u ovaj hoby.
Kako sam prilicno ne iskusan i nov voleo bih da potrazim jedan savet.
Naime voleo bih da za pravljenje sanduka za magazine koristim kanale u koje bih ugurao daske pa me zanima da li postoji neka caka ili fora da se od Busilice napravi glodalica (neko postolje za busilicu na koju bi navrtao nozeve za glodanje i uz pomoc vodilja napravio koliko toliko precizan kanala).
Hvala svima na pomoci i pozdrav.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sve je moguce, ali tako ces upropastiti busilicu.
Lezajevi busilice nisu namenjeni za radijalna opterecenja (pritisak "sa strane"), kao kod glodalice, vec iskljucivo za aksijalna (pritisak "spreda").

Nadalje busilica se vrti isuvise malom brzinom da bi to moglo da lici na nesto (reda 3000 obrtaja kod busilice prema 25000 kod glodalice). Trebala bi ti posebna glodala sa vise nozeva ("normalna" imaju dva noza), da bi to barem licilo na nesto.

Sve u svemu mislim da se ne isplati, i da rezultat nece biti ni blizu onoga sto ocekujes.

Ako vec nemas glodalicu, ili mogucnost da ti to neko usluzno uradi, mozda je bolje da uz neku vodjicu proteras cirkular (naravno ako ga imas), nekoliko puta, sa pomeranjem koliko za debljinu testere. Tesko je postici da sirina tog zleba bude kako treba, ali... sve se moze naterati da radi ako se sa time dovoljno dugo zevzecis :)
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

To su posebna glodala Wolfcraft ih ima
http://www.wolfcraft.de/jcatalog_genera ... ducts.html
Ja sam imao V glodalo za lastin rep i nijedan "rep" nisam napravio. Problem je sto ne mozes da kontolises busilicu ima dosta povratnih udara koji glodanje pretvore u mrcvarenje. Za nekakav kvaliteniji rad moras da ucvrstis busilicu.
Jednostavno busilica je namenjena za busenje, a glodalica za glodanje
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

evo i dodatak za fiksiranje i vodjenje
http://www.wolfcraft.de/jcatalog_genera ... oduct.html
Last edited by dikar on 10 Aug 2012 19:59, edited 1 time in total.
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Zaboravi na tu semu nista neces uraditi a napatices se.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
paparazzit
Precizni šegrt

Post by paparazzit »

Hvala vam svima na savetima i upozorenjima. Ustedeliste mi truda i novaca. Mislim da cu za pocetak da radim bez glodalice pa ako nastavim da se bavim malo ozbiljnije ovim jedna glodalica je pod obavezno.
Pozdrav
bekspejs
Šegrt

Post by bekspejs »

Imam ja ovo:
http://www.wolfcraft.de/jcatalog_genera ... oduct.html

Jednom sam nešto probao s tim ali to ti je sranje... Nit ide pravilno nit je stabilno...drek...
Post Reply