Komoda za akvarijum.
Komoda za akvarijum.
Pozdrav! Da li neko moze neko da mi kaze kako bi trebalo da izgleda komoda koja bi drzala akvarijum dimenzija 100x40x40cm odnosno 16o litara i ukupna tezina bi bila oko 200kg... Skica bi mi mnogo pomogla. Zanima me da li bi mogla da se napravi od iverice i koje debljine? Pozdrav i svaki odgovor je zlata vredan! CAO.
P.S. komoda bi trebalo da bude visine najmanje 1metar!
P.S. komoda bi trebalo da bude visine najmanje 1metar!
Upravo juce sam zavrsio komodu za 190lit. akvarijum (80x40x60cm). Moze od iverice ali... ipak sam unutra napravio ram od metalne kutije 20x20 sa "nogom" u sredini od vodovodne cevi 1/2 cola da bi izbegao ugibanje dna akvarijuma. Oplata je od univera 18mm (u dezenu cele dnevne sobe) ali zapravo tezinu akvarijuma deli sa ramom. Test izdrzljivosti smo bili kum i ja, oba preko 90kg (dobro, oko 100kg ali pazimo koliko jedemo). Popeli smo se i skakali po komodi. Nije pisnula. Diemnzije metalnog rama su 80x40x60 (visina). Na to je dosla ploca 110x50 i ispod nje oplata od univera prisrafljena za metal. Mozda cirkus sa metalom nije bio potreban ali je akvarijum tezak sam po sebi i dubok 60cm pa sa vodom, peskom, kamenjem... ce biti dosta preko 200kg.
Oplata od univera sluzi da deli tezinu i cela je od 18mm. Srafljena je vijcima 4x50mm i prisrafljena za ram masinskim srafovima m6 sa frezenk glavom. Upustena glava. Srednja noga je tacno u preseku dijagonala i na podu stoji na kruznoj metalnoj ploci od 5mm R15cm. Sve je skriveno vratima i ima jednu policu za opremu.
Pokusacu da dam skicu (cim savladam abv... google skechupa-a) kao i detaljne fotorgafije.
Valjda sam ti pomogao.
Pozdrav
Oplata od univera sluzi da deli tezinu i cela je od 18mm. Srafljena je vijcima 4x50mm i prisrafljena za ram masinskim srafovima m6 sa frezenk glavom. Upustena glava. Srednja noga je tacno u preseku dijagonala i na podu stoji na kruznoj metalnoj ploci od 5mm R15cm. Sve je skriveno vratima i ima jednu policu za opremu.
Pokusacu da dam skicu (cim savladam abv... google skechupa-a) kao i detaljne fotorgafije.
Valjda sam ti pomogao.
Pozdrav
Mislim da je to ipak malo "overkill". Ustvari malo mnogo "overkill" 
Dosta davno drzao sam akvarijum, doduse nesto manji, zapremine 80-tak litara.
Bez ikakvih problema je stajao na jednom elementu napravljenom iskljucivo od iverice i to one 16mm. Jedino specificno kod tog elementa je da ima vertikalu na sredini, sto naravno pomaze u ovakvom slucaju.
U krajnoj liniji, takav ili slican mali donji element cesto nosi one iznad njega u koje se pakuju recimo knjige. To daleko prevazilazi 200Kg. Znaci donji element je recimo visine 60-tak cm, a onda iznad njega ima jos 180cm puih knjiga. Akvarijumi ne skakucu po komodama
Sasvim dovoljno bi bilo da je komoda od 18mm univera. Gornja i donja ploca da budu preko bokova (da bi se tezina prenosila na bok pritiskom a ne cepanjem horizontala). Vertikalna ploca na sredini ili vise njih ako je komoda sira od 80cm. Ustvari posto je ovde akvarijum sirine 100, recimo da komoda bude sirine 120, znaci dve vertikale. Nogice isto tako na svakih 40cm, odnosno gde god postoji vertikala.
Ako das neke konkretne dimenzije, i eventualno skicu (da bi se videlo dal ima nogice, koje visine su nogice...), nije problem da nacrtam detaljno kako treba da izgleda. I spreman sam da tvrdim da ce da izdrzi i akvarijum od 400Kg.

Dosta davno drzao sam akvarijum, doduse nesto manji, zapremine 80-tak litara.
Bez ikakvih problema je stajao na jednom elementu napravljenom iskljucivo od iverice i to one 16mm. Jedino specificno kod tog elementa je da ima vertikalu na sredini, sto naravno pomaze u ovakvom slucaju.
U krajnoj liniji, takav ili slican mali donji element cesto nosi one iznad njega u koje se pakuju recimo knjige. To daleko prevazilazi 200Kg. Znaci donji element je recimo visine 60-tak cm, a onda iznad njega ima jos 180cm puih knjiga. Akvarijumi ne skakucu po komodama

Sasvim dovoljno bi bilo da je komoda od 18mm univera. Gornja i donja ploca da budu preko bokova (da bi se tezina prenosila na bok pritiskom a ne cepanjem horizontala). Vertikalna ploca na sredini ili vise njih ako je komoda sira od 80cm. Ustvari posto je ovde akvarijum sirine 100, recimo da komoda bude sirine 120, znaci dve vertikale. Nogice isto tako na svakih 40cm, odnosno gde god postoji vertikala.
Ako das neke konkretne dimenzije, i eventualno skicu (da bi se videlo dal ima nogice, koje visine su nogice...), nije problem da nacrtam detaljno kako treba da izgleda. I spreman sam da tvrdim da ce da izdrzi i akvarijum od 400Kg.
Pozdrav i hvala na odgovoru. U pravu si sto se tice manjeg akvarijuma i obicne iverice. I ja imam sada jedan od 80-tak litara ali u toj komodi nema mnogo knjiga samo nekoliko (20kg zanemarljivo) ja nisam napravio još tu komodu tako da ne mogu da dam skicu, tvoj detaljni crtez bi mi jako pomogao!! Jedino me zanima mora li taj čelični okvir od kutijastih profila...
Mislim na skicu kao "idejni projekat". Znaci, da li komoda treba da ima noge ili ne. Grube krajnje mere, tipa 120X60X60 (SxDxV). Koje visine da bude ukupno, a koje visine da budu same noge ako ih ima. Jel treba da ima fijoke ili samo vrata.
Bez toga, ja mogu da ti napravim crtez, ali on ne moze da bude dovoljno detaljan (ne primer ne moze da ima tacne dimenzije).
Ko sto rekoh ne vidim potrebu za celicnim okvirom.
U bivsem stanu sam imao police od oko 240cm visine, pune knjiga. Bile su iz tri dela (donji visine 50, srednji 80, i gornji 110). Gornji elementi su naravno oslonjeni na donji. Sad nisam tacno racunao koliko kila knjiga moze da stane u policu 80X190, ali sigurno moze mnogo
Plus naravno tezina samih polica. Sad pogledah, tipican papir za knjige ima gustinu od oko 800Kg/m3. Da kazemo da su police popunjene sa 60% (verovatno su vise al idemo na najgori slucaj). 1.9*0.8*0.2=0.3m kubna. Odnosno oko 240Kg knjiga. Racunaj da i same police imaju jedno 30-tak kila. Daklem bez ikakvih problema je drzala barem 270Kg.
Hmmmm, sad sam tek video da visina treba da bude 1m. Na toj visini bi morala da se lepo ukruti, to ce reci da bi ledja morala da budu isto od univera, i da bi morala da ima jednu horizontalu koja ne bi dozvolila da se vertikale izvijaju.
Daj mere pa da crtam.
Bez toga, ja mogu da ti napravim crtez, ali on ne moze da bude dovoljno detaljan (ne primer ne moze da ima tacne dimenzije).
Ko sto rekoh ne vidim potrebu za celicnim okvirom.
U bivsem stanu sam imao police od oko 240cm visine, pune knjiga. Bile su iz tri dela (donji visine 50, srednji 80, i gornji 110). Gornji elementi su naravno oslonjeni na donji. Sad nisam tacno racunao koliko kila knjiga moze da stane u policu 80X190, ali sigurno moze mnogo

Hmmmm, sad sam tek video da visina treba da bude 1m. Na toj visini bi morala da se lepo ukruti, to ce reci da bi ledja morala da budu isto od univera, i da bi morala da ima jednu horizontalu koja ne bi dozvolila da se vertikale izvijaju.
Daj mere pa da crtam.
Jeste overkill. Kad ja kill, ja kill za sve pare. Jeste univer jak al 200kg je 200kg. Plus, ljudima se ugiba patos jer je zgrada iz 1934. Znaciii... razumes. Ribice su mirna jedna stvorenja i akvarijum ne skace po sobi ali ce na policu trpati sve i svasta garantovano. Nista mu ne fali sto je ovakav.
Daklem, nisam ucrtao policu koja cvrsto povezuje bokove (koj me natera da radim u skechupu, oslepo sam!).
Eve slike (japanske kake-take) al su slike i ima mere. E da, nisam ucrtao rucice i sarke na vratima pa ih ti meti di oces.

Daklem, nisam ucrtao policu koja cvrsto povezuje bokove (koj me natera da radim u skechupu, oslepo sam!).
Eve slike (japanske kake-take) al su slike i ima mere. E da, nisam ucrtao rucice i sarke na vratima pa ih ti meti di oces.

Sta zna dete sta je 200 kila. Stavi na rame i nosi 
Ovo je sasvim OK, samo sto je malkice nezgodno praviti metalni ram (nema bas svako aparat za varenje, a i treba to i umeti i potrefiti lepo mere, i... znas vec).
Samo mi nije bas jasno sto si na sredini stavljao ovu cev, a ne isto ram kakav je na bokovima (znaci vertikala na sredini i napred i nazad i horizontale dole i gore)? Bilo bi jednostavnije, a vrata bi se zatvarala preko te prednje vertikale. Jedino ako je bas bio zahtev da polica unutra bude pune sirine.

Ovo je sasvim OK, samo sto je malkice nezgodno praviti metalni ram (nema bas svako aparat za varenje, a i treba to i umeti i potrefiti lepo mere, i... znas vec).
Samo mi nije bas jasno sto si na sredini stavljao ovu cev, a ne isto ram kakav je na bokovima (znaci vertikala na sredini i napred i nazad i horizontale dole i gore)? Bilo bi jednostavnije, a vrata bi se zatvarala preko te prednje vertikale. Jedino ako je bas bio zahtev da polica unutra bude pune sirine.
Ovako pošto ce akvarijum biti 100x40x40 DxÅ xV (možda ce širina biti 35) ja bih hteo da i gornja ploča bude tih dimenzija. Å to se tiče same komode može biti od 90-100cm visine ne bih višlje a ni niže. Noge može a i ne mora da ima, može i cokla u zavisnosti šta je stabilnije. Ja bih više voleo da ima nožice da može da se usisa malo ispod komode i tako to. A što se tiče unutrašnjeg prostora hteo bih da ima 3 horizontalne police na kojima bi bile knjige sveske i tako nešto... Moglo bi da unutra ima dve vertikalne pregrade... Ako trebalo da iznesem još neke podatke samo reci(te).
I da moglo bi da ima i prepuste kao ova komoda gore...
Pozdrav!
I da moglo bi da ima i prepuste kao ova komoda gore...
Pozdrav!
Last edited by stanko on 19 Jun 2008 13:23, edited 1 time in total.
Bas tako, mbole, polica je morala da bude puna sirina i dubina pa kud puklo. Jeste malo pipavo uklopiti metal i drvo u mili metar al eto, uspeli smo. A pravo da ti kazem, cevka je debljeg zida od kutije pa moze sama da nosi sta treba i brate, manje je bilo da se vari (gvozdje). A u najavi je i malo veci akvarijum pa eto im komode, mogu da napune t34 vodom i metu dve foke. A dete je napredno, nema sta, uskoro ce da je udavaju pa... a moze i da potegne (kilazu) 
prolupao sam.
Bilo mi je vazno da se niposto ne ugne ploca na sredini ispod akvarijuma. Aj ovo gvozdje levo desno i nije bas moralno al ko velim, neka. Leba ne trazi. Za ove mere, stanko, potrudi se da se ne ugne sredina pa meti neki podupirac (na pr. vertikalnu pregradu na sredini sve do dna). A komoda ce da nosi teret. Samo obrati paznju da gornja ploca bude oslonjena na bokove i ledja koja su od punog materijala a ovi na dno da se tezina lepo prenese bez cepanja univera. Imas to na slici. Aj pa sa srecom.

prolupao sam.
Bilo mi je vazno da se niposto ne ugne ploca na sredini ispod akvarijuma. Aj ovo gvozdje levo desno i nije bas moralno al ko velim, neka. Leba ne trazi. Za ove mere, stanko, potrudi se da se ne ugne sredina pa meti neki podupirac (na pr. vertikalnu pregradu na sredini sve do dna). A komoda ce da nosi teret. Samo obrati paznju da gornja ploca bude oslonjena na bokove i ledja koja su od punog materijala a ovi na dno da se tezina lepo prenese bez cepanja univera. Imas to na slici. Aj pa sa srecom.
Daklem evo ga za pocetak u dve verzije.
Dimenzije same komode su 100X40X80 (SxDxV). Plus nogice od 15cm tacno 100.
Druga (sa 4 vertikale) je naravno cvrsca. Pitanje je da li ti odgovaraju relativno uski odeljci (unutrasnje sirine su 27.3, 38.2, 27.3). U srednji deo mogu da idu fijoke ili da isto budu vrata, ili da recimo budu dvoja vrata, cisto da nesto razbije monotoniju. Mozda da u obe varijante vrata budu isto po pola (znaci da u V1 imas cetvoro a ne dvoja vrata), ili da recimo imas dva otvorena dela i dva dela sa vratima... kombinacija je mnogo, pitanje je za tebe sta ti se vise svidja.
Horizontale sam namerno ofarbao u drugu boju da bi se videlo kako je sastavljeno, mada bi po meni lepo i interesantno delovalo da se upravo tako radi u dve boje (ukusi su naravno razliciti).
Sve se spaja klasicnim tiplovima ili keksom i lepljenjem. Nogice su od punog drveta ili metala kvadratnog preseka 4X4cm (ipak one treba da prenesu veliku tezinu a pod).
Kod cele ove skalamerije, najkriticnije je da gornja ploca mora da bude apsolutno ravna, i apsolutno u horizontali. Znaci nogice treba jako fino podesiti da nema nikakvog "klackanja". Ako ga bude, vremenom ce se neki cosak izviti (isto bi se desilo i da stavis ne znam kakav metalni ram, izuzev da ides na neke mnogo ozbiljne pune profile, al bi tad komoda imala jedno 500Kg). Cim ploca ne bude ravna, dno akvarijuma nece lepo lezati na njoj, i imas sve sanse da pukne. Gornja ploca moze da bude i od debljeg univera (25 ili 30mm) ili recimo kuhinjska ploca.
Srednja horizontala mora da bude ovako izvedena, da bi se "skratile" vertikale. Posto je opterecenje ozbiljno, vertikale bi jako zelele da se izviju u stranu. Kad ih ovako prekines horizontalom dobijes daleko cvrscu konstrukciju. Ako bi isla "iznutra" onda bi morala spolja da se srafi, a tada bi se glave srafova videle na bokovima (dobro pokriju se kapicama). Mislim da je lepse da imas ovako punu "straftu", onda deluje da si bas tako hteo
Verzija 1

Verzija 2

Daklem sad konacna pitanja (naravno ako ti ovo uopste odgovara):
verzija 1 ili 2?
raspored vrata, eventualno fijoka
debljina gornje ploca standardnih 1.8 ili deblja, mozda cak i kuhinjska ploca koja bi se potkratila sa zadnje strane, s tim da bi onda morala malo vise da viri preko prednje ivice. U zavisnosti koja se ploca uzima, dal ona sa malo "kockastijom" ivicom ili ona kod koje je ivica bas zaobljena to bi bilo 1-2cm.
Dimenzije same komode su 100X40X80 (SxDxV). Plus nogice od 15cm tacno 100.
Druga (sa 4 vertikale) je naravno cvrsca. Pitanje je da li ti odgovaraju relativno uski odeljci (unutrasnje sirine su 27.3, 38.2, 27.3). U srednji deo mogu da idu fijoke ili da isto budu vrata, ili da recimo budu dvoja vrata, cisto da nesto razbije monotoniju. Mozda da u obe varijante vrata budu isto po pola (znaci da u V1 imas cetvoro a ne dvoja vrata), ili da recimo imas dva otvorena dela i dva dela sa vratima... kombinacija je mnogo, pitanje je za tebe sta ti se vise svidja.
Horizontale sam namerno ofarbao u drugu boju da bi se videlo kako je sastavljeno, mada bi po meni lepo i interesantno delovalo da se upravo tako radi u dve boje (ukusi su naravno razliciti).
Sve se spaja klasicnim tiplovima ili keksom i lepljenjem. Nogice su od punog drveta ili metala kvadratnog preseka 4X4cm (ipak one treba da prenesu veliku tezinu a pod).
Kod cele ove skalamerije, najkriticnije je da gornja ploca mora da bude apsolutno ravna, i apsolutno u horizontali. Znaci nogice treba jako fino podesiti da nema nikakvog "klackanja". Ako ga bude, vremenom ce se neki cosak izviti (isto bi se desilo i da stavis ne znam kakav metalni ram, izuzev da ides na neke mnogo ozbiljne pune profile, al bi tad komoda imala jedno 500Kg). Cim ploca ne bude ravna, dno akvarijuma nece lepo lezati na njoj, i imas sve sanse da pukne. Gornja ploca moze da bude i od debljeg univera (25 ili 30mm) ili recimo kuhinjska ploca.
Srednja horizontala mora da bude ovako izvedena, da bi se "skratile" vertikale. Posto je opterecenje ozbiljno, vertikale bi jako zelele da se izviju u stranu. Kad ih ovako prekines horizontalom dobijes daleko cvrscu konstrukciju. Ako bi isla "iznutra" onda bi morala spolja da se srafi, a tada bi se glave srafova videle na bokovima (dobro pokriju se kapicama). Mislim da je lepse da imas ovako punu "straftu", onda deluje da si bas tako hteo

Verzija 1

Verzija 2

Daklem sad konacna pitanja (naravno ako ti ovo uopste odgovara):
verzija 1 ili 2?
raspored vrata, eventualno fijoka
debljina gornje ploca standardnih 1.8 ili deblja, mozda cak i kuhinjska ploca koja bi se potkratila sa zadnje strane, s tim da bi onda morala malo vise da viri preko prednje ivice. U zavisnosti koja se ploca uzima, dal ona sa malo "kockastijom" ivicom ili ona kod koje je ivica bas zaobljena to bi bilo 1-2cm.
Ako već treba sakriti horizontalu, to može sa još jednom vertikalom, preko svega. Poveća čvrstinu, a kad je bal nek bude maskembal.mbole wrote:Srednja horizontala mora da bude ovako izvedena, da bi se "skratile" vertikale. Posto je opterecenje ozbiljno, vertikale bi jako zelele da se izviju u stranu. Kad ih ovako prekines horizontalom dobijes daleko cvrscu konstrukciju. Ako bi isla "iznutra" onda bi morala spolja da se srafi, a tada bi se glave srafova videle na bokovima (dobro pokriju se kapicama). Mislim da je lepse da imas ovako punu "straftu", onda deluje da si bas tako hteo
Vidis to mi nije palo na pamet. Naravno moguce je i to. Jedino da bi se cvrstina zaista povecala, dno i plafon i dalje moraju da budu preko bokova.
Sta znam meni se bas svidelo ovako u dva tona, narocito ako je neka od pregrada otvorena, to jest bez vrata. Recimo da se ide sa horizontalama koje su u boji slicnoj parketu ili sta je vec podna obloga, a vertikale u boji ostalog namestaja.
Sta znam meni se bas svidelo ovako u dva tona, narocito ako je neka od pregrada otvorena, to jest bez vrata. Recimo da se ide sa horizontalama koje su u boji slicnoj parketu ili sta je vec podna obloga, a vertikale u boji ostalog namestaja.
Definitivno dno i plafon moraju preko bokova. Za srednju prečagu bi mogao i kanal 18x10mm da se ureže, ukoliko se ima glodalica. Opet, stvar je estetike i da li će ići vrata sa prednje strane ili ne. Ukoliko se ide sa varijantom duplih bočnih strana njih bi trebalo kantovati spojene (dobije se utisak "masiva"). Opet, zbog uštede, moguće je umesto dve bočne strane staviti jednu spoljnu, a sa unutrašnje samo ram. Itd, itd..mbole wrote:Vidis to mi nije palo na pamet. Naravno moguce je i to. Jedino da bi se cvrstina zaista povecala, dno i plafon i dalje moraju da budu preko bokova.