Lakiranje narukvica debelim slojem laka za čamce
Lakiranje narukvica debelim slojem laka za čamce
Pozdrav svima !!!
Interesuje me da nanesem sto deblji sloj laka za camce na drvo , probao sam u vise navrata ali nisam bio zadovoljan postignutim . Mislim da sam isao pravilnim redosledom . Prvo sam ismirglao drvenu povrsinu sa smirglom do 240 , odprasio je cetkom i prebrisao krpom navlazenom alkoholom , zatim sam naneo podlogu , pa nju ismirglao sa 240 , pa drugi sloj podloge naneo i osmirglao sa 280 , zatim opet prebrisao cetkom i alkoholom i potom naneo sloj laka za camce , presmirglao sa 280 i naneo ponovo lak za camce ali nikako da dobijem na ´´debljini´´ laka !? Mozete li mi reci : Dali sam nesto propustio !? Koliko slojeva laka za camce moze da se nanese jedan preko drugog i dali postoji neki brzi nacin nanosenja slojeva !? Posto ovako izmedju dva nanosenja cekam po 24h da se osusi lak da bih mogao da ga ismirglam . Lak za sad nanosim cetkom , mogao bih i airbrushem ali mislim da je ta dizna malog promera za lak za camce . Ako iko ima neku ideju na ovu temu , molio bih da mi odgovori .
Interesuje me da nanesem sto deblji sloj laka za camce na drvo , probao sam u vise navrata ali nisam bio zadovoljan postignutim . Mislim da sam isao pravilnim redosledom . Prvo sam ismirglao drvenu povrsinu sa smirglom do 240 , odprasio je cetkom i prebrisao krpom navlazenom alkoholom , zatim sam naneo podlogu , pa nju ismirglao sa 240 , pa drugi sloj podloge naneo i osmirglao sa 280 , zatim opet prebrisao cetkom i alkoholom i potom naneo sloj laka za camce , presmirglao sa 280 i naneo ponovo lak za camce ali nikako da dobijem na ´´debljini´´ laka !? Mozete li mi reci : Dali sam nesto propustio !? Koliko slojeva laka za camce moze da se nanese jedan preko drugog i dali postoji neki brzi nacin nanosenja slojeva !? Posto ovako izmedju dva nanosenja cekam po 24h da se osusi lak da bih mogao da ga ismirglam . Lak za sad nanosim cetkom , mogao bih i airbrushem ali mislim da je ta dizna malog promera za lak za camce . Ako iko ima neku ideju na ovu temu , molio bih da mi odgovori .
iskreno lakiram neke zenske narukvice koje sam pravio. Drvo je roble ( neka vrsta hrasta ako ne gresim ali me nemoj drzati za rec jer sam laik ),nogal to znam da je orah ali je drugaciji po boji od naseg , hoya i villacola za koje nemam poima sta je ali je prilicno slicno strukturom nasoj bukvi samo je drugacije boje - cini mi se da je malo zilavije od bukve jer se bolje obradjuje na strugu od bukovog drveta . Nemam pistolj ,niti kompresor adekvatan za ozbiljnije poduhvate . Za sad imam neki obican airbrush sa nekim maleckim motorom , manji nikad video nisam a nema oznaku o snazi . Ali zato imam drugaricu cetku - odlicnu kinesku , unikat ; ) i dobru volju . Probao sam sa PU lakovima ali mi oni daju neki ´´vestacki belicast ton´´ovaj za camce mi daje odlican malo´´zagasit zuckast´´ smek, pa drvo izgleda nekako prirodnije i toplije . Problem je sto hocu da napravim deblji sloj koji planiram da obradjujem do granulacije 2000 pa onda polir pastom da probam da ga napravim naravno, priblizno da je glatko kao staklo . Nije mi tesko ni airbrushem ,samo neznam koliko mogu da nanesem slojeva jedan na drugi i mora li posle svakog da se smirgla i ceka 24h za susenje , plasim se da ne pocne da se ljusti ...... a imam i problem oko ideje na cemu da ih drzim dok ih prskam ili mazem cetkom ....... izgledaju kao drvena alka ......svaki savet i ideja mi super dobro dodje
Mala intervencija administratora: promenio sam naziv teme u nešto što je razumljivo. Molimo da izbegavate davanje "neopisnih" naziva temama jer je mnogo mala verovatnoća da će takve teme neko pročitati, a još manja da će se neki član i uključiti u diskusiju. Naziv "duke" sigurno nikom ništa ne govori - sem autoru 

Moze airbrushom da se nanosi lak za camce. U stvari moze da se nanosi bilo koji lak ili farba. Moras bar 4-5 pa i 6 slojeva da naneses.
Nanosio sam airbrushom, i pu lak i auto boju, i mogu ti reci da je lak na uljanoj bazi najzahvalniji jer je lakse oprati airbrush zbog sporog susenja. Sa pu i akrilnim bojama sam imao problem zbog brzog susenja. Muka je posle oprati diznu i iglu.
Ja sam uvek nanosio dva sloja u razmaku od pola sata do sat, bez smirglanja, dok je lak jos lepljiv. Pa onda susenje i smirglanje, tako da u principu dva do tri dana treba za lakiranje.
Nanosio sam airbrushom, i pu lak i auto boju, i mogu ti reci da je lak na uljanoj bazi najzahvalniji jer je lakse oprati airbrush zbog sporog susenja. Sa pu i akrilnim bojama sam imao problem zbog brzog susenja. Muka je posle oprati diznu i iglu.
Ja sam uvek nanosio dva sloja u razmaku od pola sata do sat, bez smirglanja, dok je lak jos lepljiv. Pa onda susenje i smirglanje, tako da u principu dva do tri dana treba za lakiranje.
Last edited by drjackas on 14 Jul 2012 18:41, edited 1 time in total.
- peradetlic
- Majstor majstora
@peradetlic Ni to nije losa ideja sa nitrom ali jbga sad me zakaci vikend pa cu morati sacekati do ponedeljka . PU mi nikako ne ide ...... zbog onog belicastog ´´smeka´´ ....... moram da vidim kako ce izgledati narukvice sa nitro lakom ...... u svakom slucaju hvala na savetima ....... jel ima neko, neki savet ako ih potapam u lak, kako da izbegnem ´´suze´´ ili jednostavno cekam da zasusi pa smirgla !?
@ singer molim te da mi pojasnis pojam ´´jig´´ , izvini ali stvarno sam laik pa sam slab u terminima . Ono sto sam ja osmislio je 3 parceta zice od po 20tak cm upletena od sredine pa navise a donji deo se racva u 3 kraka koji drze narukvicu ...... e sad i ovako je jedva pridrzavaju , neznam kako bi ih malo napeo da to bude malo stabilnije pa da mogu i bezbedno da okrecem ........ i ako imas iskustva u nekom slicnom radu molim te daj neku ideju kako da napravim neki ´´jig´´ koji bi bio svrsishodniji i neku informaciju koliko bih odprilike trebao da vrtim jig da se ne naprave te suze .