Bolesno obrađivanje drveta

Razne teme o raznim stvarima
Post Reply
Bojan
Administrator
Administrator

Bolesno obrađivanje drveta

Post by Bojan »

Evo i moje druge puške, MK .22 LR Toz 78 - 4. Pošto ona nije ko sačmara, odnosno, na njoj ima malo više drveta, a pošto nemam municije za pucanje, malo se bavim (malo više) obrađivanjem kundaka. Pošto je šugava boja izbajcovana mahagonijem, sade stavljam (ponovo) firnajz. Kada se osuši, ponovo ću je premazati firnajzom, i tako sve dok ne dobijem dozvolu za nabavku municije.

Napomena:

ovo se radi po sat vremena svaki dan. I da kažem da ću i sliku da turim, samo da je uslikam.

Eto čime se stolari, koji nemaju puno vremena za svoj omiljen hobi, bave.
Mladen
Pred-majstorsko zvanje

Post by Mladen »

Јел малокалибарка за криволов?:D (шала мала, није провокација! Нисам блесав да провоцирам наоружаног столара!)

Како мислиш док не добијеш одобрење за муницију? Зар не добијеш са оружним листом!?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Odobrenje za municiju za oruzje sa olucenim cevima (u sta spada i 22LR) se posebno trazi (i placa), i postoji ogranicenje broja metaka koje mozes da kupis tokom godine.
Jedino za municiju za neolucene cevi (sacmara) se moze kupiti proizvoljna kolicina municije samo uz pokazivanje oruznog lista.

Inace, videh neki dan zvezdino rafinisano laneno ulje, bolje ti je ono nego firnajz. Mozes da probas i da mesas firnajz i lak za camce (onaj na uljanoj bazi). Ide malo laka reda 10-20%. Naravno probas prvo na nekom nebitnom komadu. U sustini bi trebalo samo da ubrza susenje.
Mladen
Pred-majstorsko zvanje

Post by Mladen »

Знам за то ограничење, мислим да је 60 комада годишње у оригиналном паковању (од 50 комада).
Пре неку годину сам узео пиштољ и мислим да сам уз оружни лист добио и одобрење за муницију за ту прву годину. Можда је за пушке другачије, а можда сам и нешто побркао.

Могао сам лепо накуповати алата за те паре!:D
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sto se tice malokalibarke, najzgodnije je svratiti do lokalne streljane. Jos ako znas nekog ko ima Mk pistolj, divota (jako je malo strelista gde moze da se puca iz puske, a streljane retko imaju Mk pistolje). Obicno su dosta liberalni po pitanju toga koliko si stvarno ispucao u odnosu na ono sto si kupio (za municiju ispucanu u streljani ti ne treba odobrenje). Sa pistoljskim kalibrima su obicno malo strozi.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bojan wrote:Napomena:
ovo se radi po sat vremena svaki dan. I da kažem da ću i sliku da turim, samo da je uslikam.
Eto čime se stolari, koji nemaju puno vremena za svoj omiljen hobi, bave.
Nego kad smo vec kod toga, od pre par dana je gvozdje je ponovo kod kuce (zena dobila dozvole pa je dobila i poklon, al o tome cu pisati drugom prilikom).
Daklem sada mogu da pookazem cime sam se ja zanimao pre par godina kad je pumparica dosla u moj posed. Cisto da znas da nisi jedini (a ni najzaludniji :)

Koliko sam uspeo da saznam njenu istoriju, svojevremeno ju je neki mornar doneo iz Brazila u Crnu Goru. Puska je Brazilske firme CBC, policijska kratka varijanta (sa sve normalnim kundakom dugacka je 100cm), prima 5 patrona kalibra 12/76, ili 6 patrona kalibra 12/70. Koliko mi je poznato to je jedini takav primerak u Srbiji (otvarali su novu sifru u SUP-u). Pre nego sto je stigla kod mene (2003 godine), kao i vecina oruzja na ovim prostorima, prosla je kroz razne ratove, a ni poslednji gazda pre mene je nije bas pazio. Sve u svemu drvenarija je bila u uzasnom stanju. Narocito potkundak.
Image Image Image Image

Usledilo je pocetno brusenje, i obelezavanje
Image
zatim malo "duboreza"
Image
pa jos smirglanja
Image
Nazalos nisam snimio kako su radjeni zlebovi. Koriscena je najfinija mala bravarska turpija za metal, takozvana "single cut" to jest ona koja ima zareze samo u jednom smeru. Da bi se dobila ova zaobljena udubljenja kojima ce ivice ipak biti "ostre", smirgla je motana oko, necte verovati, filtera od cigarete. Upotrebljen filter (znaci od ispusene cigarete) taman ima odgovarajucu cvrstocu da lepo prati krivinu ali da se ne previje preko ivice. Nov filter je malkice mekan.

E onda je trebalo izvuci iz drveta svu mogucu stroku, ulje, ostatke baruta... koji su tokom koriscenja prodrli duboko u drvo. Proces je (kao i obicno) dugotrajan. Koristio sam Brownels-ov Whitening compaund, koji je u sustini fini prah kalcijum karbonata. Jako slican efekat moze da se postigne i sa samlevenom kredom. Prah se pomesa sa perhlor etilenom, tako da se dobije smesa malkice redja od paste za zube. Namaze se preko drveta i perhlor etilen rastvori sve masnoce i stroke, a prah ih upije. Kada se osusi (oko sat vremena) iscetka se cetkicom za zube (ili nekom slicnom tvrdom), i onda tako sve dok pasta na kraju ne ostane potpuno bela. U mom slucaju torebalo je 40-tak ponavljanja.
Image

Nakon ovoga da bi se dobila boja koja odgovara kundaku, drvo je premazivano Balsin Stockoil-om (crveno - braon). Nanosen je jedno 20-tak puta, dok nije dobijena zeljena nijansa.
Image

Konacan finis je radjen cistim tung uljem. Namazano je dvadesetak slojeva uz brisanje par minuta nakon sto je sloj nanet.
Evo kako izgleda danas:
Image Image
Par ostecenja koja se vide na naredne dve slike su nastala dok je bila u SUP-u, no to cemo da sredimo (za divno cudo, izgleda da su je drzali u nekom sasvim pristojnom magacinu, nigde nema rdje iako je tamo provela vise od 2 i po godine. Ovo zuckasto sto se vidi na celu potkundaka nije rdja vec mesing kojim su lemljene poluge za repetiranje)
Image Image
Desni bok potkundaka je morao da bude ovako "umjetnicki" oblikovan, posto jednostavno nije bilo dovoljno drveta da se zadrzi originalni cilindricni oblik, a da se uklone sva ostecenja. Za divno cudo meni ovako cak lepse lezi u ruci.
Image Image

Kundak je radjen vrlo slicno, ali je em bio u daleko boljem stanju, em nisam slikao. On ustvari jos uvek nije zavrsen posto postoji jedno ostecenje blizu mesta gde se spaja sa sandukom, tako da ce tu biti neophodno da se umetne komad. Ostecenje nije veliko, cisto je u pitanju estetika, ali kad sam se vec igrao... Slicno je i sa dnom rukohvata, u koje je neko nemilosrdno zavio vodjicu za remen. Vremenom ce naici odgovarajuce parce drveta od koga cu da napravim ta dva dela. Takodje planirano je da se uradi cekiranje na rukohvatu, ali ono ceka da se prvo urade ova dva delica.

Leeeele, al sam se raspisao...
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Sve smo videli, samo šmajser nismo...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Å majser?
Ime mi je Boris a ne Ditrih :)
Dakle nikavi šmajseri. U obzir dolazi PPÅ -41 to jest Å pagin popularno zvan i "dobošar pobede" :) Ako ništa drugo on je za razliku od šmajsera, dobio rat :)

Usliikacu je ovih dana pa cu poslati (moram da ulovim momenat dok mi je dete u školi, mlogo je bre radoznala).
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo je. Nisu bas neke slike (vestacko svetlo i blic), al posluzice
Image
Image
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Ne izgleda tolko malecno na slike, al ako kazes da ima metar, onda ima metar. BTW, veoma je ... kako god. Svidza mi se.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa metar i nije bas tako kratak :)
Bas cu da izmerim kad dodjem kuci, mozda sam i ja nesto prezupcio.
Đorđe
Moderator
Moderator

Post by Đorđe »

Lepa "cevka". ima lepog prostora za graviranje :)

Kad smo vec kod lova sta kažete na ovo??

ImageImage
Mladen
Pred-majstorsko zvanje

Post by Mladen »

Не бих се усудио да седнем, делује ми крхко. Рогови би издржали, али за спојеве нисам сигуран.
Нема везе, свиђа ми се!
Да ли је то трон председника ловачког савеза?:)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Izmerio 101 cm, al taj jedan viska je posto je menjana guma na kundaku, pa je ova deblja nego originalna. A i ako pogledas sliku gde je na patosu. Svaka kockica parketa je 12X12cm, to jest dijagonala kockice je oko 17cm. Otprilike 6 dijagonala=102cm.
Post Reply