Чеона брусилица W-MS 130 "WOMAX"

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
yetta
Majstor stolar

Чеона брусилица W-MS 130 "WOMAX"

Post by yetta »

На форуму "Где да купим" питао сам о машиници за гравирање. Добио сам неколико савета. Обзиром да немам потребе за сталном употребом исте, не бих инвестирао у скупље моделе.
Заинтересован сам за тип W-MS 130 "WOMAX" (цена 1956 дин.).

Image Image

Скоро идентична у свему је BSG 135 "EINHELL" (цена 1999 дин.):

Image

Како за послове које радим а пре куповине, исту трeба уграђивати у помоћне алате (као на доњим сликама):

Image Image Image Image Image
Image Image

питам кориснике са савет:

- Замерке или похфале,
- Да ли је могуће одстранити навртку (доња слика) у току рада или је то стезна навртка ?
- Да ли се испод навртке налази стезни футер за бит фрезера а да та навртка
не буде потребна ?
- Да ли је било ко у могућности, да на својојмашини одреди димензију видљивог навоја на
доњојслици ?

Image

Ради разумевања ових питања напомињем, да ћу горе приказане прикључне алате израдити у сопственојрежији, обзиром да USA произвођач дере са ценом !!

Сва питања напред покушавао сам да решим у продавницама (на два места). Свуда су у оригиналном паковању које би ми отворили ако сигурно купујем ???
Ђто се тиче продаваца, мање знају него што пише у упутствима а у упутствима тек влада права збрка са позицијама текста у односу на слике !!!
http://www.wobyshop.com/Uputstva/72513000.pdf

Унапред се захваљујем
Last edited by yetta on 11 Jun 2008 11:51, edited 1 time in total.
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Ona navrtka na slici se skida sa alata. Na sajli za produzetak ima ista takva i ona drzi pancir sajle. Da nema sajle u kompletu ne verujem da bi predvideli da se otsrafljuje. Korak navoja mislim da je milimetar (ne mogu da nadjem cesalj da premerim korak).
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
scuba
Šegrt

Post by scuba »

Kum i ja smo kupili Einhell. Lepo radi, relativno se malo greje posle pola sata rada (do duse sa malim prekidima za ismenu alata i okretanje materijala). Navrtka se skida sa tela kao sto rece velja. Navoj jeste milimetarski, dacu ti meru kad zovnem kuma da premeri. Sajla ima da se kupi i rezervna ali kosta kao cela naprava pa je neisplativo kupovati samo sajlu :) Sajla se cela raspakuje za ciscenje i podmazivanje. Iz radnje stize suva pa je treba malo namazati. Navoj sajle ide ka radnom kraju pa ako preteras sa mazanjem moze da ti procuri na ruku. Regulacija brzine je zadovoljavajuce precizna. Futeri stezu dobro i ne bacaju (bar na nasoj). Mislim da ces uspeti da na sajlu pricvrstis dodatne alate pogotovu sto ih sam pravis. Za sad je nasa radila nekoliko sati i nismo primetili neki problem. Alatici koje dobijes uz nju su manje-vise kras express (mada ima da se kupe i od cvrsce cokolade) pa se ne oslanjaj previse na njih u smislu ozbiljnog rada. Uspeli smo da u futer stegnemo i zubarske borere. Za te pare i ne bas profi rad (sto nama treba), mislim da je odlicna napravica.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Glavna razlika izmedju Enhle klase i Dremel klase gde spadaju i Proxon i recimo MiniCraft (pored kvaliteta naravno) je sto za njih niko ne radi pomocne alate. Daklem ako ces da pomocne alate pravis sam, sve je u redu, ali ako se nadas da ces ih pronaci u radnji, mrka kapa.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Захваљујем се свима на досадашњим одговорима.
Колико сам схватио, испод те фамозне навртке смештен је футер за стезање бита или бургије. Мислим да је на последњојслици вероватно приказана монтажа сајле на машиницу и личи ми тај"прцвољак" на футер само што су (у скинутом "Упутству" са јнтернета) тако испретурали позиције и називе да се бог отац не може снаћи шта је ту шта.

Ђто се тиче додатних алата које сам приказао на сликама и које ћу израдити, код свих је спојса машиницом преко тог за мене веома важног навоја на доњем кућишту кад се одстрани - како су је они крстили "Стезна навртка" !!

Мене (као машинца) бунио је термин упутства "Стезна навртка" јер, стезна је тада, када притеже алат у машини (а где је онда футер ?). јли, стеже компактност две половине кућишта што онда значи да мора бити увек присутна, тј. не требе је одстрањивати да би се уместо ње нашрафио (према сликама) неки од алата !! Итако то.

јначе, понео сам ја и чешаљ за навоје и шублер (пардон: "Паралелно кљунасто помично мерило са нонијусем" :lol::lol:) и доби забрану отварања - односно демонтажу. Као да се нижа класа алата продаје као мачка у џаку !?!

Чисто за информисање цене до којих сам дошао:
"PROXON FBS 240/E" je 6068 din. a "PROXON IB/E" je ca. 9000 din.
За "DREMEL - Serije 300-25 или 300-1/55" нисам могао да нађем цене и где се продаје ??

Идаље ће ми бити ваома важан податак о димензији навоја на самојмашиници јер се на сликама алати монтирају на том делу - никако на ручици сајле !!
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Исамо сам још хтео нешто да додам.
Сви ти алати излледа да су од једног те истог произвођача. "Einhell", "Womax" и "Mastermax".
Та фирма производи боје кућишта и етикете са називом по наруџбини трговаца.
Ако пажљивије погледате слике "Einhell"-а и "Womax"-а, у свему су идентичне, једино су друге боје и трговачког назива.
Својевремено сам купио ручну глодалицу марке "Mastermax". После нађем на Нету упутство (и слику) такве глодалице али за "Womax" - подпуно идентичне у сваком детаљу, чак су текстови упутства исти. Ђта нам то говори ? Нашли да возају нас балканце али срећиом за мале паре.
Године 1975, у Немачкојсам купио кофер алата са бушилицом, убодном тестером,вибрационом брусилицом и циркуларом марке "Bulkraft"- све наранџасте боје. Подпуно непознат произвођач. Касније у једнојпродавници алата видим подпуно исти садржајкофера али "Bosch"- све плаве боје али дупло скупље. Дуго сам имао дилему "шта сам ја то купио" упола јефтиније. Те дилеме више нема, и дан данас (преко 30 година) ударна бушилица буши бетон ко од шале и само ме не питајте колико сам рупа избушио у бетону (за оне фамозне слике са гобленима које су тих година биле модерне), по комшилуку.
Само сам то "нешто" хтео да додам !
Last edited by yetta on 11 Jun 2008 15:12, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Wolfcraft, ako na njega mislis, uopste nije nepoznata firma.

http://www.wolfcraft.com/

Sto se tice te famozne navrtke ona, barem kod Dremela, kada je postavljena ima samo funkciju da moze preko nje zgodno da se uhvati, to jest da pokrije navoj. Kada se skine taj navoj se koristi za prikljucenje sajle. Postoje i dodaci koji se stezu preko te navrtke (recimo ja imam takvo postolje za glodalicu).
јли, стеже компактност две половине кућишта што онда значи да мора бити увек присутна, тј. не требе је одстрањивати да би се уместо ње нашрафио (према сликама) неки од алата
Pa kad umesto te navrtke stegnes drugu (recimo onu od sajle) onda ta druga drzi kuciste u komadu :) Mada koliko znam kuciste se i kod enhela drzi sasvim drugacije.
Jel to uputstvo koje si skidao na Srpskom? Ako jeste potrazi neko Englesko ili Nemacko (koji vec jezik znas) posto nasi prevodioci "Data field" prevode kao "livadu podataka" i slicno, to jest mozda i znaju knjizevni jezik ali o strucnom jeziku nemaju pojma.

Dremel prodaju Dabs alati, i Merkur
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Image

Дакле, ради се о серији производа који се за НЕКЕРМАН робни ланац израђивао код "БОША" под називом "BULKRAFT" !!
То вам је још у седамдесетим годинама стварано oвo данашње "NO NAME".
Упутство за "WOMAX" нашао сам на :
http://www.wobyshop.com/Uputstva/72513000.pdf

Упутство на немачком језику нисам на нету нигде нашао (говорим, пишем и читам немачки, јер сам тамо уз рад студирао и завршио 1975 год.).

Чини ми се, да се та фирма (можда Аустрија) крије "ко змија ноге" под разним трговачким именима. Све могуће претраживаче сам користио за WOMAX, а упутство нпр. за њихов рутер сам нашао само на сајту:
http://www.wobyshop.com/Uputstva/74010500.pdf

На доњојслици је скенирана предња страна упутства мог рутера али марке "MASTERMAX" - Austrija !?! Подпуно су идентичне машине.

Image

Ија се сада стварно извињавам свима, јер испада да полемишем на сајту а то ми није била намера. Са овим напред изнетим, хтео са да докажем да су (смо) у заблуди сви (а проналазио сам питања формураша) који смо у дилеми, дали купити "Einhell", "Womax" или "Mastermax". Колеге, мислим да је то све исто, и нећу сада рећи да је ђ...е јер ево и ја купујем то исто. Продавнице се окрећу према оном трговачком називу артикла који им ствара бољи профит. Можда ће нам свима бити јасније оно неизбежно гласање са "звездицама" скоро код сваке "On line" продаје.
Поздрав
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ma nije problem ni polemisati.
Inace svi Enhell, Womax, drn, zvrc, i slicni se prave naravno u Kini (a gde bi drugo).
To su genericki proizvodi, koji se pakuju u kucista razlicite boje i sa razlicitom nalepnicom u zavisnosti od zelje narucioca.
Slicno kao i sa drugim stvarima (elektronika, neki drugi alati). Ja recimo imam takav mali strug za metal, na kome je ime neke Nemacke firme (nesto na R...), a naravno napravljen je u Kini. Prodaje se pod gomilom raznih naziva sirom sveta (vidjao sam i na USA sajtovima i po evropi). Cak sam jednom uspeo da naletim i na sajt proizvodjaca, to jest kineza, al je to bilo dosta davno.

Ako imas love i zelju da narucis bar 10-tak iljada komada napravice ti i u "sarenoj" boji, sa tvojim imenom i prezimenom na kucistu. Jedino ako odes tamo pazi da slucajno ne zadremas van zakljucane hotelske sobe. Kad se probudis shvatices da su te iskopirali, proizvode te u serijama, i nude po svetu :)
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

mbole wrote:Jedino ako odes tamo pazi da slucajno ne zadremas van zakljucane hotelske sobe. Kad se probudis shvatices da su te iskopirali, proizvode te u serijama, i nude po svetu :)
:lol: јди бре Мболе, ко ће да копира ово годиште (данас ми тачно 61-прва) кад их има једна милијарда и више.
Додуше можда си у праву ?
Сви су са косим очима, можда им треба мустра за копирање са не искошеним очима па још и БАЛКАНАЦ ?:lol:
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Прегледајући да ли има нових порука, мало сам боље ишчитавао Вашу поруку па ми је као машинцу ово привукло пажњу:
...Ja recimo imam takav mali strug za metal...
Обзиром, да сам се у давна времена намерио на један мини струг руске производње (мислим да је то било у "МЕТАЛСЕРВИСУ" - Карађорђева, прекопута Бристола), а био је у то доба једва трећина моје плате. Ина жалост, никада га нисам купио јер је било важније скућити се ! Сада, скућио се, али нема више те плате а цене "до неба".
Можда ми кратко можете дати савет о распону цена за струг (стона верзија) ако имате таква сазнања ??
Сурфовањем по нету, или има слика и описа а нема цене или обрнуто. А ако назовете телефоном, добијете продавца који обично каже: ..." Само моменат да погледам..." (па чујете куцање по тастатури) и добијете "стручан" одговор као да сам назвао апотеку !???!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja sam ga kupio dosta davno (cini mi se nagde 2001-2), i to na oglas kao polovan. Bio je tadasnjih 1000DEM. Mozda malo preskupo, ali tada ih nigde nije bilo da se nadju, a i ja sam bio navro ko blesav (imalo se moglo se).
Inace je los. Snaga je gotovo nikakva (mada za te dimenzije i ne treba ocekivati bog zna sta). Neprecizan je, posto su vretena na kolicima u obicnim maticama a ne u onim koje se steluju da nema lufta (ne znam kako se to tacno zove, al znam da su u principu dve matice "na kontru"). Nozevi su nekog jako blesavog formata (cini mi se 8mm), i jako ih je tesko pronaci.
Bingo na lutriji bi bio da se pronadje neki stariji EMCO model. Sa njima sam radio, i odlicni su. Novi su skupi ko leva ruka i desna noga i koliko znam niko ih ovde ne uvozi, a kako ide sa carinama i slicnim zanimacijama ne znam tacno.
Evo recimo sajta koji ih prodaje u Engleskoj: http://www.rejon.co.uk/emcounimat.html
http://www.rejon.co.uk/emco_compact5.htm je oko 800 Funti to jest oko 1200EUR. Osmica je oko 1000 Funti.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Хвала на информацији.
Иако сам машинац (нека Те небрине), ни ја немам појма како се зове та подешљива навртка. Знаш, ја сам ти од оних машинаца који је цео радни век провео на пројектовању (табла 1/2 стажа, рачунар друга половина).
:lol:јспројектујем (конструишем) нешто - а после технологија и производња трљају главу:lol:.
Наравно шалим се, све је то за дивно чудо радило, ипак сам ја немачки ђак а они до зла бога пицајзле (уф, да ли ово пролази цензуру ???).
Па "пицајзле" су животињице зар не ? (додуше много незгодне и дивље).
Него, сутра идем у Загребачку (WobyHaus) па ћу свратити у једну продавницу ниже према Карађорђевојулици. Ту сам пре једно месец дана тражио ручну блању (мала од 35 мм коју нигде не могу да нађем) и тада сам видео тајпортабл струг. Баш ме интересује цена и карактеристике па ћу Вас кратко информисати (ако ја уопште могу нешто кратко да напишем !?!).
Поздрав
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

I ja sam masinac :) I to visestruki: nesvrseni student :(, KV automehanicar, KV precizni mehanicar :) ozenjen masinskom inzenjerkom (trudi se ovih dana da postane i diplomirana, a ja je zavitlavam kako je zena inzenjer isto sto i morsko prase: nit je morsko nit je prase :) ).
Cini mi se da su ti strugici koje sam vidjao unaokolo iz iste ili bar bliske fabrike kao i ovaj moj.
Video sam skoro neki cini mi se ruski u Merkuru. Malo je veci, ali je bio solidnije napravljen (Rusi ko Rusi, mozda nije lepo al je robusno i radi). Cene se zaista ne secam.
Nema nikakve potrebe za cenzurom posto je ovde "picajzla" upotrebljena u pohvalnom smislu (a i inace se ne cenzurisemo nesto mnogo, posto za tim jednostavno nema potrebe).
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Тада и стварно могу да Вас званично ословљавам са "Колега".
А што се Ваше супруге тиче, и она је свакако колега али несмем ништа ту да коментаришем. Јер након мог коментарисања, ипак може да дође до неког вида цензуре који по мене може да се заврши плавим оком и то на оба ока :rolleyes: па после :cool:
Желим и колегиници брзо стицање дипломе а Вас ћу чисто обавестити о марки струга и цени, можда ће неко са форума бити заинтересован.
Поздрав
Post Reply