Svakako je bolje raditi "jednostavniji" objekat, nego direktno namjensku poslovnu zgradu/halu . Ukoliko se odlučiš direktno na izgradnju poslovne hale sa namjenom proizvodnje, moraš dobro proučiti i ispoštovati sve zakone, sigurnosne zaštite, ....
Moja preporuka je da si staviš sve stavke za koje misliš da ti trebaju za izgradnju hale, od dozvola, priključaka, materijala, izrade,...pa do prilaznog puta, ograde oko hale, sve što ti padne napamet da treba . Tu svoju računicu pomnoži x 2 , i to bi ti trebao biti trošak izrade hale ( x2 zbog masu skrivenih troškova, koje ni u snu ne bi zamislio )
Ja sam započeo gradnju kuće, kupio građevinski teren , platio porez 5% na 40 000€ , napravio projekat ( oko 2000€) , zatražio građevinsku dozvolu, takse / geodet oko 600 € , potom uplata komunalnog doprinosa, slivne vode - oko 7 000 € , potom još 120€ za udaranje zelenog pečata na građevinskoj dozvoli , te potom geodet cca 700-800€ za iskolčenje , a u međuvremenu dolazi i porez zbog povećane vrijednosti zemljišta ( jedan od onih za koje pojma nemaš - ali imaš sasvim pristojan rok od cca 8 dana za uplatit još koju tis. eura ) . Pa onda ponovno upis u katastar, gruntovnicu,....pa plaćanje priključaka struja,voda,... ( hoćeš li dalje ?

)
Zbog svega ovog moj ti je savjet da se posavjetuješ sa građ. inžinjerom i na taj način možda ušparaš koji eurić .