Cirkular pisti

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
ninja
Majstor stolar

Cirkular pisti

Post by ninja »

Dakle imam problem, kupio sam pilu od 30 cm (ako ikome ista znaci pila je od korduna iz karlovca) i dok ju ukljucim onda jako pisti pa me nekako frka raditi jer mi prijasnja pila nije tako pistila (prije je bila pila 20 cm ali sam kupio ovu cevu jer je manja bila maximalno 4 cm iznad stola.) moje pitanje je zasto to radi i da li je to normalno(ja bi rekao da nije) ?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MkAmLa8LDDY&feature=[/youtube]
Last edited by ninja on 14 May 2012 19:46, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Daj neku sliku lista kad stoji.
Ne uspevam da vidim sa snimka, al izgleda mi da ovaj list nema dilatacionih zareza.
Imam jedan slican AtlasCopco, koji pisti ko "Damnjanov Zelenko" u rucnom cirkularu, al radi sasvim lepo.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

Inace mi zaista nije obicaj da pisem komentar a da potpuno nema veze sa pitanjem, al eto za sve postoji prvi put. Morat cete mi oprostiti :)

JA se ovom cirkularu ne bih priblizio na 10metara a ovaj zvuk pistanja mi cijelu napravu jos strasnijom cini.
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Pa valjda pišti zato jer je ostao isti broj okretaja, a promjer lista je sada 50% veći. Obodna brzina zuba je isto bitno veća nego prije. Ne znam da li je proporcionalno ali nije ni bitno. Vjerojatno zbog toga pišti.
Ako se list vrti unutar granica broja okretaja za koje je građen (a to valjda znaš), onda ne bi trebalo biti straha. Kad ga opteretiš i smanji mu se broj okretaja onda neće ni pištati.
Kordun proizvodi kvalitetne stvari pa vjerujem da je list ok.
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

smanji broj obrtaja cojce :) prevelika brzina osovine za tu testeru
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

@mbole
evo slike, pila nema nikakvih zareza

Image

@djuro2
moj deda je na tom cirkularu radio valjda 30 godina i nikad nista nije bilo a ti sad tu pises kao da je neka strasna masina koja jede malu djecu.

@santjer
pa prema ovoj tablici tu, za tu pilu je idealna brzina rezanja 68m/s a motor ima 2780 okretaja ali je osovina motora za 45% veca od osovine pile tako da bi po tome okretaji bili priblizno idealnima.

Code: Select all

http://www.kordun.hr/alati/proizvodni/pile/kruzne.php
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Formula za izračun obodne brzine pile:

V=(Dx3.14xn):60 m/sec

D=promjer lista pile
V=brzina rezanja
n=broj okretaja

Po toj formuli obodna brzina pile od 200 mm na recimo 3000 o/min ja 31 m/sec.
A obodna brzina pile od 300 mm na 3000 o/min je 47 m/sec pa nije ni čudo zašto pišti.
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Osovina motora nema veze sa okretajima već promjer remenica.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

obodna brzina ove pile bi trebala biti oko 4500 o/m
kako nema veze promjer osovine motora? ako je promjer osovine motora npr 20 cm a promjer osovine pile 10 cm onda ce za 1 okretaj osovine motora, osovina pile napraviti 2 okretaja, dakle ako na motoru imam 3000 o/m onda cu na pili imati 6000 o/m.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

@ninja Pogresnim imenima nazivas stvari... Pusti precnik osovine, pricaj o precniku remenice

Pogledaj ovo http://www.blocklayer.com/Pulley-Belt.aspx

t.j. viewtopic.php?id=3496
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Obodna brzina pile se mjeri m/sec a brzina pile o/min.
Očigledno je da malo brkaš pojmove kada kažeš promjer osovine motora i promjer osovine na kojoj je list pile.
To nisu osovine već remenice, inače ti je izračun brzine dobar.

n1:n2=D2:D1

npr: n1:3000=200:100

odnosno: n1=(200:100)x3000
n1=6000 o/min

n=broj okretaja motora
D1=promjer remenice na osovini gdje je pila
D2=promjer remenice na motoru
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Hajde izmjeri promjer remenice jedne i druge pa ćemo probati nešto konkretno izračunati.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovaj konkretno zvuk mislim da nije kritican, i da ustvari potice od neceg sasvim drugog, a ne od preterane brzine lista.
Mislim da je u pitanju sama konstrukcija konkretnog lista, i da je stvar samo neprijatna ali ne i opasna, al to ne znaci da sam u pravu.
Za tvrdnju morali bi da znamo tacnu brzinu odnosno tacne brojeve obrtaja lista (posto iz broja obrtaja i precnika moze da se izracuna brzina).

Ninja, ko sto su ti ljudi napisali, precnici osovina su apsolutno nebitni. Jedino sto se broji su precnici remenica. Samo od njih zavisi odnos broja obrtaja izmedju motora i lista.
Obodna brzina se racuna u metima u sec, a ne u obrtajima u sec.

Meni ovaj list deluje dosta lose odradjeno (moguce da je samo slika losa). Za pocetak ne vidim jel ovo "obican" ili list sa vidija zubima.
Na tom precniku moraju da postoje dilatacini zarezi (zbog grejenja samog lista prilikom najnormalnijeg rezanja), a ako su dobro uradjeni onda i smanjuu buku koju list pravi.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

list je sa obicnim zubima, nema vidija zube i nema nikakve zareze.
ovakav je list
Image

krivo kazem jer ne mislim na promjer osovine nego promjer kotaca na koji ide remenica (ova dva skroz lijevo.)
Image

sada ne mogu izmjeriti njihove promjere na motoru i na pili ali kad ih izmjerim budem napisao.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

@ninja - pa ovo na slikama je nindžutsu pjevajući list cirkulara :smejanje: :smejanje: :happy:

nije ovo ništa kritično ( ni meni se zvuk ne sviđa ) nego vjerojatno je ovo list za drugu vrstu pile - možda ne za stolnu stacionarnu, nego za poteznu , ili tako nešto :/ , a ako je , nisi napisao ( možda i jesi, ali dok sam čitao odg. isparilo mi ) kako pili sa ovim listom , a to što list zviždi, pa zviždi i ti njemu - na uho :smejanje:
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Post Reply