Mala glodalica

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
-NIKOLA-
Majstor majstora

Mala glodalica

Post by -NIKOLA- »

Pozdrav svim stolarima na forumu, imam jedno pitanje, ne mogu više da se cimam po firmama kada trebam da ukopam ivericu za klizni sistem ili ukopavajuće ručke, da li može za tako nešto da mi završi posao jednoručna glodalica tipa makita 3709 ili 3710? Jer na jutubu prezentuju njen rad isključivo sa drugim materijalima, pa ne znam hoće li je pokidati, tj. kidati oplemenjeni sloj? Takođe da li ima ona dubinu reza jer na netu taj podatak nema?

*** mbole ***
Promenjen naziv teme, posto "nikolaj" ne govori ama bas nista o tome sta te interesuje.
Last edited by mbole on 12 May 2012 00:17, edited 1 time in total.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Ma može. Teško, ali može. Ja ne bih pokušavao, radije bih kupio neku normalnu nadstolnu glodalicu za taj posao. Makita 3709 i 3710 su namjenjene za precizno obrezivanje viška rubne trake i slične poslove. Za sve ostale primjene pa i ove koje ti navodiš koriste se nadstolne glodalice sa dvije ručke i kontinuiranim podešavanjem dubine glodanja, uz prihvat glodala s drškom promjera 8 do 12,7 mm. Pravi majstori zato imaju nekoliko glodalica od kojih je barem jedna obavezno Festool.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

BILJEŽNIK wrote:Pravi majstori zato imaju nekoliko glodalica od kojih je barem jedna obavezno Festool.
:skratta::skratta:
caca
Majstor

Post by caca »

Samo jedno?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sve moze, moze i kasikom da se iskopa, samo je malo teze :)

Ko sto im ime kaze ove glodalice su namenjene za trimovanje kant traka i ivicnih lajsni.
Prihvat 6mm, znaci samo mala glodala. Broj obrtaja 30000 takodje samo mala glodala. Snaga 530W takodje samo mala glodala (reda 6-8mm u precniku).

Za bilo kakav rad koji ne spada u trimovanje ti treba bar nesto reda 800W i sa prihvatom 8mm. Oko 1000W pozeljno. Oko 1500W i prihvat 8 i 12mm najbolji odnos tezine i mogucnosti. Naravno kako raste snaga raste i cena.
Imao sam malu makitinu 3620 860W i lepo je ona radila dosta posla, al brzo su porasli i prohtevi, pa je zamenjena jacom.
Mozda bi ona bila neki moj izbor ako ti treba relativno retko, posto razlika u ceni nije preterana, a ovim ipak moze da se odradi daleko vise, brze i bolje.

Uz odgovarajuce i ostro glodalo, nema krzanja ivica.
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

Hvala svima na komentarima, mada mbole, razlika u ceni i nije bas mala, 3709 i 3710 mogu naći za 8-9000 rsd, a ova što je ti navodiš košta oko 25000 rsd, a ja ne koristim to toliko često, isključivo ako trebam da ukopam rupu za točkić od kliznog sistema prečnika 50 mm ili neku ukopavajuću ručku, dsa li je moguće da ova mala ne može to da odradi?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja sam gledao neke cene i ove male su bile oko 17000. Ako moze da se nadje za 8-9000 to je vec druga prica.

Naravno da moze da odradi tako sitne poslove. Malo vise vremena al nista strasno.
Ono o cemu pricam je da ce apetiti odmah da porastu :) (i moji su porasli nakon prve upotrebe). Pa ces hteti da njome poravnas ivicu radne ploce, da ukopas za sudoper, da... a za to je vec preslabasna.
Zato, uz razliku u ceni koju sam ja pronasao, mislim da je ova malo veca isplativija. E sad, ako je razlika ovako velika, stvari sasvim drugacije stoje.
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

Jeste druže, kucaj na netu, pa ćeš videti,evo već dva dana buljim oči šta da kupim, jer ja ovo radim iz hobija i isključivo sa ivericom i medijapanom, jer nisam takav stručnjak kao većina ljudi ovde, ali imam smisla za to... Womax je negde oko 6500-7000 dinara, ona nadstolna 1080w, ali mislim da je makita makita, pogotovo što je i lakša za transport,a i treba mi za takve stvari u suštini...
http://shop.alatzazanat.com/jednorucna- ... akita-3710
http://shop.alatzazanat.com/glodalica-makita-3620
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

Metabo, možda si video ove 3707 i 3708, one su paprene...
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

Pardon, Mbole :-)
darkoknez
Majstor početnik

Post by darkoknez »

http://www.robna-kuca.rs/default.asp?P=20&ID=3378
ja imam ovakvog bosch-a. nije skup a završava manje poslove. bitno je samo da glodala budu dobra i može sve.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

'bem li ga sta sam gledao sinoc onako umoran :)
Bice da sam naleteo na ovu: http://www.odigledolokomotive.rs/proizv ... kita-3707/ al ni ona nije 17 vec 19000
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

Nikolaj 4x60 nemoj ni da pomislis da ti ta glodalica nosi frezer za ukopavanje rucki i tockica za to nepomisljaj ispod 1300w to ti pricam jer sam iskusio toliko pozdrav. :pucko:
smirglaj nikad dosta
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

NIKOLAJ 4x60 wrote:isključivo ako trebam da ukopam rupu za točkić od kliznog sistema prečnika 50 mm...?
Zar to ne bi bilo jednostavnije s ovim http://www.sourcingmap.com/50mm-wood-bo ... 66020.html
Rupe za veće ukopne ručkice radim tako da sa forstner svrdlom napravim niz bušotina a onda im glodalom poravnam rubove. Za to ti je dovoljna i mala Makita.

Hm, trebao sam ti to napisati i u prvom postu, ali mi nije palo na pamet... što se može, stari se....
Last edited by BILJEŽNIK on 12 May 2012 21:58, edited 1 time in total.
Post Reply