@mbole:
ideja je interesantna, ali mislim da je suviše ambiciozna za amatera (mene). sve i kada bih izbušio rupe sa tako dugačkom burgijom u zidu, plašim se da bi na tu dužinu rupa suviše proizvoljno sama sebi birala položaj - cenim +- 10tak mm ako ne i više... Tako da daska koja bi trebala da pokrije rupu sigurno (u mojoj izvedbi) ne bi bila vodoravna...
@bozama: tvoja ideja je na mestu, da pare nisu igrale ulogu u samom startu. i pored svega - izgubio bih na malom prostoru dodatnih cca 4 cm...
Bilo kako bilo, rešenje je odabrano i primenjeno
po preporuci, izbušio sam rupe iznutra na stranici ormara (ne smem da vam opišem proceduru - korake, umrli bi ste od smeha :rodna: ). Ipak, odlučio sam se da stavim po 5 vijaka samo sa te strane, nisam bušio zid ni sa "zadnje strane" ni sa strane. Probao sam na jednoj polici, opteretio je rukom odokativno sa 10-15kg, nije ni mrdnula i samim tim prošla moj TüV test

Izbušio i ostale rupe, i pričvrstio ih vijcima i - poslagao stvari na police. Ni jedna se nije bunila da joj je teško :skratta:
Ostalo mi je još samo da kupim kant traku za vidljive ivice (da, to sam trebao da uradim pre nego što sam namestio police, i da sam profesionalac verovatno bih tako i uradio, ovako - moraću da, što bi naš narod rekao, "budžim"
Eto. Hvala još jednom na savetima, :skool:
p.s. - evo da sam sebe malo ogovaram: kako sam ja to uradio (siguran sam da ima bolji metod, a ovo samo pišem kako bih upozorio druge amatere da ovako NE treba raditi):javascript:insert_text(':fuckyou:',%20'');
- prvo sam na svakoj dasci obeležio sa strane mesta gde treba bušiti rupe: 5x na svakoj dasci (5 cm od početne ivice, pa na svakih 10tak cm od prilike)
- na polovini od 18mm - znači na 9mm po visini izbušio rupe malo manjeg prečnika nego što je telo vijka ( osnova, bez helikoidnog dela)
- obeležio linije po visini duž stranice ormara gde će nalegati police (2 linije sa spoljašnje strane).
- Isto to, smo sve linije sa unutrašnje strane - jer sam shvatio da je cela problematika i bila u tome da NE MOGU sa spoljne strane da bušim rupe :rodna:
- obeležio mesta na linijama gde će se bušiti rupe - 5cm od početka, pa iste razdaljine po dubini.
- U ovom trenutku sam shvatio da postoje par potencijalnih problema:
1. morao sam da za par mm "uvučem" dasku, da ne bude do same ivice - i tako i uradio.
2. Neću ja moći dovoljno tačno da pogodim razdaljine između rupa...
3. SUviše sam nereda napravio u kući i živaca pogubio da bih sada stao.
4. Nastavio dalje i pomolio se bogu da uspe.
- izbušio rupe na obeleženim mestima za prvu dasku - "žrtveno jagnje"
- pozvao dragu da pridržava daske, jer ne mogu i da šrafim i da držim u isto vreme - a i da ona nešto doprinese :oskyldig:
- video sam da ima pomalo "natezanja", ali je ipak prva daska prišla i stajala čvrsto.
- ponovio proces sa ostalim daskama. Samo na jednoj mi je jedan vijak pobegao u krivo i "probio" stranicu. Očistio sam rupu, produbio je da otkinuto parče može da nalegne, i zalepio je lepkom. Uopšte se ne vidi taj kiks - pogotovu sada kada su stvari na policama...
Eto. Drugi put ću pre nego što napravim haos po kući da pitam za savet kako je to najpraktičnije uraditi :stolt: