Makita & Festool

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
ST STOLAR
Majstor stolar

Makita & Festool

Post by ST STOLAR »

Molio bih ako koji od kolega posjeduje makitinu df030dwe ili df330dwe i festoolovu c12 da mi da malo za usporedbu jer imam dosta alata od festoola ali baterijske su mi sve makitine a s malom 030 sam prezadovoljan. Međutim želim uzeti c12 ali htio bih čuti iz prve ruke dali opravdava radom razliku u cijeni jer sam s c12 samo malo "prezenterski" radio a onaj njezin ekscentrični nastavak mi je nekako neodoljiv!
caca
Majstor

Post by caca »

Moj glas za Makitu
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Makiticu 030 imam vec par godina, i jako, jaaaaako sam njom zadovoljan. Verujem da mi je to bila jedna od najboljih kupovina u zivotu (sta je sve odradila....)
Na moju zalost, festov c12 nisam imao prilike da probam, tako da nemogu da pricam o njemu "iz prve ruke".

Sa druge strane, u doba kad sam kupio festov cdd 12 (stara serija), on je bio ozbiljno kvaliteniji i sa vise mogucnosti nego ostala ponuda, tako da je, naravno po mom misljenju, vredeo svaku paru razlike u ceni (jos uvek radi savrseno, nakon 12 godina ako to nesto znaci).

Ono sto bi "na pamet", odnosno prema tehnickim karakteristikama mogao da ti kazem je da festo ima sasvim drugaciji motor od makitice, i da je u tome glavna razlika. Festov motor je sustinski asinhroni motor, sto ce reci da ima ogroman moment i na malom broju obrtaja. Plus, takav motor ima manju potrosju struje u uobicajenom rezimu rada nego kolektorski. Prevedeno... baterija traje duze. Isli su na tehnicku perfekciju, tako da cak ni okidac nema kontakte koji bi mogli da se zaprljaju od prasine, vec je beskontaktni (nije potenciometar vec senzor polozaja).

Sa druge strane, ima i svojih mana (pri cemu su mane iskljucivo finansijskog tipa). C 12 dolazi sa centrotec glavom, koja prihvata samo festove centrotec bitove. Bitovi su prva liga, i ta centrotec glava ih drzi prefektno u centru, al... nisu bas jeftini. Opet, jedan festov bit ce odradititi ono sto nece tri renomirana (imam njihovu garnituru, kupljenu pre 10 godina, i jos ni jedan bit nije "oblaznuo", a zasrafili su lepu kolicinu srafova), a ne kosta tri vec dva puta vise (o kinezima nema smisla pricati, ako smo u ovoj kategoriji cena). Naravno niko ti ne brani da pazaris i steznu glavu pa onda u nju pakuj koji god bit hoces, a ako se ne varam i kad skines centrotec glavu mozes da ubacis standardan bit.

Ono sto je ustvari glavna prednost festa su dodaci poput ovog: http://www.festool.com/EN/Products/Acce ... ents-DD-ES koji jednostano ne postoje ni za koju drugu. Jeste, tacno je da retko treba, al kad ti zatreba, nista sem toga ne pomaze.

'ebi ga, oped ispade da hvalim festa (moracu da im trazim neku proviziju :)), al jednostavno tesko je ne hvaliti tako kvalitetan alat.
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

Na taj sam nastavak i mislio kad sam napisao da mi je neodoljiv, a meni bi on trebao dosta često. Svi ovi podaci su mi poznati i ja sam jedan od onih koji za festool imaju sve pohvale. Čisto sam htio da ako netko ima obje da mi da usporedbu s terena... Znam da njihov alat košta ali i vrijedi!
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Festool je Festool i Makita nemože da se poredi sa njim A čak i sa ovim Metabom !! Koji je veoma dobar i ima dodatak koji ide na glavu za šrafljenje pod uglom. Veoma kvalitetna aku !! http://www.youtube.com/watch?v=-HKAgW-v ... re=related
Dva put zine , a tri put slaže
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

mbole wrote:Makiticu 030 imam vec par godina, i jako, jaaaaako sam njom zadovoljan. Verujem da mi je to bila jedna od najboljih kupovina u zivotu (sta je sve odradila....)
Na moju zalost, festov c12 nisam imao prilike da probam, tako da nemogu da pricam o njemu "iz prve ruke".
Nesto slicno Makiti imam u Bosch izdanju i zadovoljan sam ali isto kao i ST STolar poceo sam gledati C12 li ion. Zasto si uzeo makitu kada imas C12 od festa? Koji je bio razlog? Manja tezina makite, manji gabariti, prakticnija, li ion baterija il ti je trebala jednostavno jos jedna busilica il pak nesto trece?
caca
Majstor

Post by caca »

Ima se,moze se.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

djuro2 wrote:Nesto slicno Makiti imam u Bosch izdanju i zadovoljan sam ali isto kao i ST STolar poceo sam gledati C12 li ion. Zasto si uzeo makitu kada imas C12 od festa? Koji je bio razlog? Manja tezina makite, manji gabariti, prakticnija, li ion baterija il ti je trebala jednostavno jos jedna busilica il pak nesto trece?
Kad sam kupovao makiticu, c12 se jos nije pojavio. Pored toga trebala mi je srafilica "za juce" (bio sam vec u sred postavljanja povelike racunarske mreze), tako da sam uzeo ono sto je bilo na raspolaganju u subotu :)
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

MapleMan wrote:Festool je Festool i Makita nemože da se poredi sa njim A čak i sa ovim Metabom !! Koji je veoma dobar i ima dodatak koji ide na glavu za šrafljenje pod uglom. Veoma kvalitetna aku !! http://www.youtube.com/watch?v=-HKAgW-v ... re=related
I sam sam u razmišljanju da nabavim jednu aku Li-on 10.8 zapelo mi je za oko Bosch i po cijeni ali kad sam vidio ovaj Metabo mislim da ću se opredjeliti za njega.
Čovijek sniva a Bog realizira!
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

MapleMan wrote:Festool je Festool i Makita nemože da se poredi sa njim A čak i sa ovim Metabom !! Koji je veoma dobar i ima dodatak koji ide na glavu za šrafljenje pod uglom. Veoma kvalitetna aku !! http://www.youtube.com/watch?v=-HKAgW-v ... re=related
Kao što sam već pisao da posjedujem nekoliko festoolovih komada alata tako onda i iz prve ruke znam kakav je to alat! Čisto sam htio da mi netko ako ima obje da usporedbu kako se ponaša pri radu jer je za razliku od male makite veća i teža ali i ergonomski drugačija tako da je meni koji paralelno radim s 3 kom. istovremeno i imam ih gotovo čitav dan u rukama taj podatak vrlo bitan. Ali kao i većina tema tako i ova ode u nekom drugom smjeru pa će netko uskoro napisati kako mu je i einhelova odlična i kako nema namjeru "bacati"novac na nekakav bosch ili makitu a za marku festool je možda nešto načuo negdje ali to "previše"košta!
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Imaš pravo u svemu napisanom i nema se šta dodati a niti oduzeti.

Festool je poseban svjet i on ima svoju cijenu a i šta je najvažnije kvalitetu a to znaju cijeniti samo ljudi koji cijele dane drže i koriste taj alat.

Ti da si siguran uzmi i jednu i drugu pa si na miru.:tummenupp:
Čovijek sniva a Bog realizira!
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Meni osobno dilema oko izbora modela je kriva, Festool C12 nije konkurencija malim makitama već Festool ima CXS model za to. Tako da prvo trebaš odlučiti da li želiš malu i jako laganu bušilicu ili malo veću koja ima punoooo više snage.
Osobno radje korsistim T seriju od Festoola a ne C, a to da li se isplati dati toliko novaca ili ne stvar je tvoje odluke, za mene kad Makita bude imala model sa mogućnostima kao Festool onda bi eventualno postojala neka dilema ovako dileme nema.
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

tomislavm wrote:Meni osobno dilema oko izbora modela je kriva, Festool C12 nije konkurencija malim makitama već Festool ima CXS model za to. Tako da prvo trebaš odlučiti da li želiš malu i jako laganu bušilicu ili malo veću koja ima punoooo više snage.
Osobno radje korsistim T seriju od Festoola a ne C, a to da li se isplati dati toliko novaca ili ne stvar je tvoje odluke, za mene kad Makita bude imala model sa mogućnostima kao Festool onda bi eventualno postojala neka dilema ovako dileme nema.
Model cxs mi ne leži,s njim sam radio i kod nje mi fali ono nešto. Znam da se ne mogu uspoređivati međusobno što se mogučnosti tiće ali moja dilema je više ergonomska a ne ništa drugo. Kao što je kolega štrkić napisao kupi obje pa ćeš moći usporediti, tako će i biti pa ću si sam prenijeti iskustvo na forumu
:hurra:
Last edited by ST STOLAR on 09 Apr 2012 21:24, edited 1 time in total.
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

caca wrote:Ima se,moze se.
I nije ima se može se već može se pa ima se !! Konačno da se shvati definicija rada !! :sjuk:
Last edited by MapleMan on 09 Apr 2012 22:38, edited 1 time in total.
Dva put zine , a tri put slaže
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

mbole wrote:Sa druge strane, ima i svojih mana (pri cemu su mane iskljucivo finansijskog tipa). C 12 dolazi sa centrotec glavom, koja prihvata samo festove centrotec bitove. Bitovi su prva liga, i ta centrotec glava ih drzi prefektno u centru, al... nisu bas jeftini. Opet, jedan festov bit ce odradititi ono sto nece tri renomirana (imam njihovu garnituru, kupljenu pre 10 godina, i jos ni jedan bit nije "oblaznuo", a zasrafili su lepu kolicinu srafova), a ne kosta tri vec dva puta vise (o kinezima nema smisla pricati, ako smo u ovoj kategoriji cena). Naravno niko ti ne brani da pazaris i steznu glavu pa onda u nju pakuj koji god bit hoces, a ako se ne varam i kad skines centrotec glavu mozes da ubacis standardan bit.
Samo kao napomena, centrotec bitove ne proizvodi niti festool niti su potrebni specijalni bitovi. Potreban je centrotec držač bitova a u njega idu standardni bitovi, ništa posebno.
Isto tako ako makneš glavu za centrotec i staviš excentarski nastavak ili kutni nastavak u njih idu normalni bitovi bez problema.
Znači za festool bušilice ne trebaš posebne bitove već samo držač bitova koji ionako dobiješ uz bušilicu.
Ono što trebaš posebno ako želiš koristiti su centrotec boreri.
Post Reply