Dilema oko ubodne

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

mbole wrote:Ljudi moji besmisleno je ovakvo preganjanje. Dal skup ili jeftin ili malo jeftiniji ili malo skuplji alat.
Covek je pitao za dva vrlo konkretna modela, i sta da izabere od ta dva.

Naravno da ce i najbolja testera na svetu rezati lose sa losim listom. Al ako istreses 400-500 evrica za ubodnu, valjda imas i da kupis pristojne testerice. Realno je porediti dve ubodne samo ako su u obe kvalitetne testerice.

Da li ce neki jeftiniji odraditi posao? Hoce. Da li ce ga uraditi tako dobro? Nece. Kolika je razlika? Nekome mala, nekome velika, zavisi ko sta ocekuje, i sta mu je cilj da postigne. Nekome je milimetar lufta savrseno precizan. Nekome je manje od desete milimetra, tek da osetis pod prstom previse.

Naravno da Fićom mozes da stignes od Beograda do Soluna (čuj do Soluna, isao sam do Pariza). Al nemojte da mi pricate kako je lepse voziti se u Fići nego u Bentliju. Samo pitanje koliko imas keka i na sta si spreman da ih potrosis (ili ulozis, zavisi dal ti je to posao ili zabava). Neko ce kupiti Bentlija, neko ce pare da da na žene, kocku i kafane (a ostatak će da spiska :)) Njegovi novci, njegova volja, može i da ih spali ako mu se baš ćefne.

Ako vec imas gomilicu festovog alata, ne menjaj firmu. Uklapaju se samo tako. Dodaci su medjusobno upotrebljivi... da ne ponavljam ono sto smo razglabali 100 puta.
I iskreno receno, ko nije probao, ne zna kakvo je zadovoljstvo raditi takvim alatom. Ne znam nikoga ko se pokajao sto ga je kupio. Svi koji su bilo sta od njih uzeli, samo su nastavili. I to ponesto govori.

Sto se tice motora, koliko sam uspeo da ukapiram, njihovi novi motori su ustvari mali asinhroni motori. Promena broja obrtaja se obavlja promenom frekvencije. Asinhroni motor ima ogroman moment i na malom broju obrtaja sto je najveci problem svih kolektorskih motora. Ta razlika od 250W je tu da pokrije upravo taj rad na niskom broju obrtaja kod kolektorskog motora. Ovaj novi jednostavno nema potrebe za time, a na visokim obtajima su i jedan i drugi vise nego dovoljni.
Meni se cini da tebi nedostaje Sloba10 !!! :P
Imam broj ako hoces da ga pozoves da se vrati!!! :skratta::happy:
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

mackee wrote:
Sasa wrote:Koliko kosta ta festo ubodna? Mozda imas problema sa prostorom ili sa obimom posla, al za te pare ces kupiti dobar bansek?
kosta ovoliko http://www.ubaldi.com/bricolage-outilla ... -70815.php

s tim sto sam ja dobio ponudu za ovaj set za tih 388eura(kao stalni kupac) - http://www.fir-quincaillerie-outillage- ... q-set.html

nisam se odlucio za bansek,zato sto mi treba bas ubodna
Ja sam stalni kupac kod jednog Bosanca iz Minhena i kod njega cesto dobijam takve povoljnosti.

Recimo sad ima na "akciji" ovu ubodnu od hilti-a za 150 evra!
Image
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

dikar wrote:Jeste originalni su
http://www.youtube.com/watch?v=PntIF0B7I4I
Uzgred Mafell ima 8 patenata na svojoj pp1 ukljucujuci i cunex pilice
Ti si se kolega baš okomio na festool?! Svima se tko radi događaju pogreške pa tako i njima ali oni su spremni bez pogovora svoje popraviti za razliku od nekih! Nihov alat vrijedi svakog potrošenog novčića a za tebe kolega vrijedi ona poslovica (Ne kudi konja kog jahao nisi) Mafel alati su također vrhunski ali su više sa većinom alata prilagođeni tesarima nego stolarima odnosno za grublje radove!
Last edited by ST STOLAR on 02 Apr 2012 07:21, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

ST STOLAR wrote:
Ti si se kolega baš okomio na festool?! Svima se tko radi događaju pogreške pa tako i njima ali oni su spremni bez pogovora svoje popraviti za razliku od nekih! Nihov alat vrijedi svakog potrošenog novčića a za tebe kolega vrijedi ona poslovica (Ne kudi konja kog jahao nisi) Mafel alati su također vrhunski ali su više sa većinom alata prilagođeni tesarima nego stolarima odnosno za grublje radove!
:)
Ma malo sam guglao onaj ps 300 na nekim forumima nije imao bas ko zna kakve recenzije otprlike ono sto je Djuro i naveo.
kad sam guglao ps 400 odmah mi je google predlozio ona 2 klipa na kojima pilica ispada. Iskreno sam mislio da tip ne zna kako se piilica mesti,

Na jednom americkom forumu je bila je slicna diskusija , Fein, festool i Mafel rezime je bio da je Fein-ova ubodna namenjena vi za secenje metala,
Festool i Mafell jedini uz originalne pilice mogu odrezati pod 90 stepeni (square cut) i uz konstataciju koju si i ti naveo da je Festool namenjen za "cabinet makers" a Mafel za " construktor, tj "carpentery", mada zadnjih godina polako ali sigurno zalazi u vode "cabinet maker-a"
U svakom slucaju da pljunem 400 eura za "konja" sa tri noge, hvala brate, Kome servisu da to saljem, ovde u Makedoniju nema dobrog servisa ni za Einhell :), a Festool ko zna kad ce :/.
Last edited by dikar on 02 Apr 2012 21:49, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovo im je zvanican zastupnik za Mk, pa mora da ima i servis:
Rosa Dooel
st.Kacanicki Pat bb. 1000 Skopje
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

dikar wrote:
ST STOLAR wrote:
Ma malo sam guglao onaj ps 300 na ne nekim forumima nije imao bas ko zna kakve recenzije otprlike ono sto je Djuro i naveo.
kad sam guglao ps 400 odmah mi je google predlozio ona 2 klipa na kojima pilica ispada. Iskreno sam mislio da tip ne zna kako se piilica mesti,

Na jednom americkom forumu je bila je slicna diskusija , Fein, festool i Mafel rezime je bio da je Fein-ova ubodna namenjena vi za secenje metala,
Festool i Mafell jedini uz originalne pilice mogu odrezati pod 90 stepeni (square cut) i uz konstataciju koju si i ti naveo da je Festool namenjen za "cabinet makers" a Mafel za " construktor, tj "carpentery", mada zadnjih godina polako ali sigurno zalazi u vode "cabinet maker-a"
U svakom slucaju da pljunem 400 eura za "konja" sa tri noge, hvala brate, Kome servisu da to saljem, ovde u Makedoniju nema dobrog servisa ni za Einhell :), a Festool ko zna kad ce :/.
Ja ne znam kolega kako uopće ući u neku ozbiljnu raspravu kad vi informacije crpite od prva dva linka na google-u....ja IMAM novi model i IMAO SAM stari model Festoola. Imam i Makitin top model ubodne (FCT 4351) i imao sam prije toga top model od Bosch-a.
Zašto i kako ne znam ali novi Festool radi daleko najbolje od svih i najlakši je od svih tih modela. Jedino on imaju izmjenjive baze u ponudi dok svi drugi bez imalo napretka jašu po istom alatu već 20 godina. Promijene kučište i naziv i sl. Zašto se nitko osim njih nije dosjetio stroboskopske rasvjete npr.
Ovo sa ispadanjem pilice je glupost.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

tomislavm wrote:Auto funkcija radi tako da ubrza pilu kad krene opterećenje a uspori kad nema opterećenja, pa kad u sred reza usporiš i npr. gotovo staneš i pila se uspori.
Sama ideja da pila radi sporije pa kada pocnes rezati ubrza je u redu i to mi se svidja, ali usred reza kada uspori pa moras brze pogurati da ubrza je lose. Pogotovo kada pilim krivine gdje zelim sto tocnije pratiti zadanu liniju pa i ne guram ubodnu jako i onda uspori to je frustrirajuce.
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

djuro2 wrote:
tomislavm wrote:Auto funkcija radi tako da ubrza pilu kad krene opterećenje a uspori kad nema opterećenja, pa kad u sred reza usporiš i npr. gotovo staneš i pila se uspori.
Sama ideja da pila radi sporije pa kada pocnes rezati ubrza je u redu i to mi se svidja, ali usred reza kada uspori pa moras brze pogurati da ubrza je lose. Pogotovo kada pilim krivine gdje zelim sto tocnije pratiti zadanu liniju pa i ne guram ubodnu jako i onda uspori to je frustrirajuce.
Ja ne znam kako je to teoretski napravljeno, ali u praksi nikad problema nisam imao radi toga i od kad sam kupio ubodnu nisam je micao sa automatske brzine rada.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

mbole wrote:Ovo im je zvanican zastupnik za Mk, pa mora da ima i servis:
Rosa Dooel
st.Kacanicki Pat bb. 1000 Skopje
Jok hvala ja alat kupujem da bih se zezao s.njim,a ane da se zezam sa servisima

Jos ako i ovi nabiju cenu za +20-30% iznad evropske cene kao ostali i "igraci" u MKD, (svaka cast gmm-u jedino kod njih su cene evropske, bar za B&D) onda Bugarska ili Srbija.
Uzgred ovi Rosa dooel se ne hvale na sajtu da drze Festool http://www.rosa.com.mk/ bice valjda od skoro da su zastupnici
Last edited by dikar on 02 Apr 2012 17:10, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

tomislavm wrote:
dikar wrote:
ST STOLAR wrote: Ti si se kolega baš okomio na festool?! Svima se tko radi događaju pogreške pa tako i njima ali oni su spremni bez pogovora svoje popraviti za razliku od nekih! Nihov alat vrijedi svakog potrošenog novčića a za tebe kolega vrijedi ona poslovica (Ne kudi konja kog jahao nisi) Mafel alati su također vrhunski ali su više sa većinom alata prilagođeni tesarima nego stolarima odnosno za grublje radove!
Ma malo sam guglao onaj ps 300 na ne nekim forumima nije imao bas ko zna kakve recenzije otprlike ono sto je Djuro i naveo.

Ja ne znam kolega kako uopće ući u neku ozbiljnu raspravu kad vi informacije crpite od prva dva linka na google-u....ja IMAM novi model i IMAO SAM stari model Festoola. Imam i Makitin top model ubodne (FCT 4351) i imao sam prije toga top model od Bosch-a.
Zašto i kako ne znam ali novi Festool radi daleko najbolje od svih i najlakši je od svih tih modela. Jedino on imaju izmjenjive baze u ponudi dok svi drugi bez imalo napretka jašu po istom alatu već 20 godina. Promijene kučište i naziv i sl. Zašto se nitko osim njih nije dosjetio stroboskopske rasvjete npr.
Ovo sa ispadanjem pilice je glupost.
Tomislave klip sam postavio onako da razbijem monotoniju i budem "konstutruktivna opozicija" ;) Sad jeli u pitanju montaza ili ne, ne znam to treba Festo da demantira, moj i tvoj glas se ovde ne racuna

Ono sto sam naveo o pss300 ste gore dole i Vi ste napisali. Za pss 400 nije bilo zlih recenzija (sem na jednom engleskom forumu, tipu nije valjao ni Bosh, ni Festool ni Mafel, nije sa nijednom uspeo da dobije "square cut", jednostavno za njega jos nije izmisljena "adekvatna ubodna")
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

http://www.milwaukeetool.com/tools/saws ... aw/6276-21 I Tačka !! Sa ovog sajta poručuješ preko Ove firme Evo dopisa sa Email-a koji sam dobio od Zagrebčana koji su me preusmerili Na Beograđane J&V Finishing djojic@eunet.rs
Postovani G-dine,
nasa kompanija je generalni distributer i serviser industrijskog elektro i baterijskog alata Milwaukee za Srbiju.
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi Milwaukee alata, molimo Vas da nas kontaktirate, i posaljite nam Vase podatke kako bismo Vam poslali katalog Milwaukee proizvoda.

Best Regards / Srdacan pozdrav
Ivana Kaludjerovic

Francuska 32a, 11000 Belgrade, Serbia

Mobile: +381 60 3448 744
Tel/Fax +381 11 3244 058
E-mail: djojic@eunet.rs
Visit J&V Finishing at: www.finishing.rs
Dva put zine , a tri put slaže
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Oteraste ga na petnaestu stranu. A covek lepo pitao:
Koju od ove dve da uzmem?

Zakljucano na neko vreme, da smirimo strasti.
Autor teme, kad pazari i stekne utiske, nek se javi.
Locked