Dilema oko ubodne
za festo ne znam ali za mafell evo http://www.mafell24.de/query.php?cp_sid ... _cat=12966Sasa wrote:Koliko kosta ta festo ubodna? Mozda imas problema sa prostorom ili sa obimom posla, al za te pare ces kupiti dobar bansek?
kosta ko dooobar Metabo bansek
evo ga i festo http://www.festool.de/Produkte/Seiten/P ... pid=561461
usput ovaj Festool PS 400 EBQ PLUS ima snagu od 500w
usput ovaj Festool PS 400 EBQ PLUS ima snagu od 500w
Last edited by dikar on 30 Mar 2012 23:02, edited 1 time in total.
Dobro je da si mi to napomenuo,pre nego je kupim.otici cu do prodavnice gde je mogu probati,pa bas da vidim sta je u pitanju...djuro2 wrote:Imam ja Carvex. Sto se tice snage ima 500W motor ali je motor bez cetkica koji je ucinkovitiji od starog pa valjda zato i manja snaga.mackee wrote:Dikar za Festool sam se odlucio,zato sto imam Domino,potapajucu Festool,slajfericu,Kapex i jos par gadgeta...a uz to sve i njihov usisivac,tako da mislim i ubodnu da prikljucim na usisivac!
A i prezadovoljan sam sa sa Festom u globalu
Procitao sam puno stvari na netu za tu ubodnu i uglavnom ljudi su jako jako nezadovoljni bili sa njim, ali to se odnosilo na starije modele. Ne mogu da nadjem od kojih serijskih brojeva na dalje su ispravili uocene greske al eto moja radi ok.
Vidim da si vec odlucio da ces kupiti pa necu u detalje.
Prije sam imao BOSC GST 125BCE i u odnosu na nju festo trese puno vise BOSCH je puno masivniji, al opet puno mi se vise svijda sto je festova ubodna laksa. Lakse se radi i barata, a tresnja se zamijeti samo kada ju drzis odotraga.
Stroboskopsko svjelo sto se mene tice KICK ASS :tummenupp::tummenupp: eto jos jednom za mene samo to je dovoljno da kupim festo sada kad sam vidio kako to radi i koliko ti omogucava da jednostavnije i preciznije pratis liniju rezanja.
Ono sto nije dobro je AUTO funkcija. Ona radi tako da je broj uboda najmanji a kada pilica dotakne materija i pocnes piliti digne broj uboda na najbrze. To bi jos bilo i dobro da prilikom rezanja ubodna sam ne smanji broj uboda pa opet digne i tako nekoliko puta ako je rez dulji.
Ako vec nisi kupio pitaj jel ti daju da isprobas tu funkciju da se odmah razjasni jel to mora usporavatai i ubrzavati il je to greska na mojoj.
Ja sam do sad koristio Bosch GST 85 PE i to jaaako dugo i meni je odlicno zavrsavala sve poslove,ali vreme joj je za penziju... i upravo mi se festo svidja zbog toga sto ti kazes,da je laksa i manja,nekako mi bas deluje da lezi u ruci...a jel mozes da se setis za serijski broj,da se ne upecam bas za neku od tih koji spadaju u te koje imaju gresku?!
kosta ovoliko http://www.ubaldi.com/bricolage-outilla ... -70815.phpSasa wrote:Koliko kosta ta festo ubodna? Mozda imas problema sa prostorom ili sa obimom posla, al za te pare ces kupiti dobar bansek?
s tim sto sam ja dobio ponudu za ovaj set za tih 388eura(kao stalni kupac) - http://www.fir-quincaillerie-outillage- ... q-set.html
nisam se odlucio za bansek,zato sto mi treba bas ubodna
Ljudi moji besmisleno je ovakvo preganjanje. Dal skup ili jeftin ili malo jeftiniji ili malo skuplji alat.
Covek je pitao za dva vrlo konkretna modela, i sta da izabere od ta dva.
Naravno da ce i najbolja testera na svetu rezati lose sa losim listom. Al ako istreses 400-500 evrica za ubodnu, valjda imas i da kupis pristojne testerice. Realno je porediti dve ubodne samo ako su u obe kvalitetne testerice.
Da li ce neki jeftiniji odraditi posao? Hoce. Da li ce ga uraditi tako dobro? Nece. Kolika je razlika? Nekome mala, nekome velika, zavisi ko sta ocekuje, i sta mu je cilj da postigne. Nekome je milimetar lufta savrseno precizan. Nekome je manje od desete milimetra, tek da osetis pod prstom previse.
Naravno da Fićom mozes da stignes od Beograda do Soluna (čuj do Soluna, isao sam do Pariza). Al nemojte da mi pricate kako je lepse voziti se u Fići nego u Bentliju. Samo pitanje koliko imas keka i na sta si spreman da ih potrosis (ili ulozis, zavisi dal ti je to posao ili zabava). Neko ce kupiti Bentlija, neko ce pare da da na žene, kocku i kafane (a ostatak će da spiska
) Njegovi novci, njegova volja, može i da ih spali ako mu se baš ćefne.
Ako vec imas gomilicu festovog alata, ne menjaj firmu. Uklapaju se samo tako. Dodaci su medjusobno upotrebljivi... da ne ponavljam ono sto smo razglabali 100 puta.
I iskreno receno, ko nije probao, ne zna kakvo je zadovoljstvo raditi takvim alatom. Ne znam nikoga ko se pokajao sto ga je kupio. Svi koji su bilo sta od njih uzeli, samo su nastavili. I to ponesto govori.
Sto se tice motora, koliko sam uspeo da ukapiram, njihovi novi motori su ustvari mali asinhroni motori. Promena broja obrtaja se obavlja promenom frekvencije. Asinhroni motor ima ogroman moment i na malom broju obrtaja sto je najveci problem svih kolektorskih motora. Ta razlika od 250W je tu da pokrije upravo taj rad na niskom broju obrtaja kod kolektorskog motora. Ovaj novi jednostavno nema potrebe za time, a na visokim obtajima su i jedan i drugi vise nego dovoljni.
Naravno da ce i najbolja testera na svetu rezati lose sa losim listom. Al ako istreses 400-500 evrica za ubodnu, valjda imas i da kupis pristojne testerice. Realno je porediti dve ubodne samo ako su u obe kvalitetne testerice.
Da li ce neki jeftiniji odraditi posao? Hoce. Da li ce ga uraditi tako dobro? Nece. Kolika je razlika? Nekome mala, nekome velika, zavisi ko sta ocekuje, i sta mu je cilj da postigne. Nekome je milimetar lufta savrseno precizan. Nekome je manje od desete milimetra, tek da osetis pod prstom previse.
Naravno da Fićom mozes da stignes od Beograda do Soluna (čuj do Soluna, isao sam do Pariza). Al nemojte da mi pricate kako je lepse voziti se u Fići nego u Bentliju. Samo pitanje koliko imas keka i na sta si spreman da ih potrosis (ili ulozis, zavisi dal ti je to posao ili zabava). Neko ce kupiti Bentlija, neko ce pare da da na žene, kocku i kafane (a ostatak će da spiska

Ako vec imas gomilicu festovog alata, ne menjaj firmu. Uklapaju se samo tako. Dodaci su medjusobno upotrebljivi... da ne ponavljam ono sto smo razglabali 100 puta.
I iskreno receno, ko nije probao, ne zna kakvo je zadovoljstvo raditi takvim alatom. Ne znam nikoga ko se pokajao sto ga je kupio. Svi koji su bilo sta od njih uzeli, samo su nastavili. I to ponesto govori.
Sto se tice motora, koliko sam uspeo da ukapiram, njihovi novi motori su ustvari mali asinhroni motori. Promena broja obrtaja se obavlja promenom frekvencije. Asinhroni motor ima ogroman moment i na malom broju obrtaja sto je najveci problem svih kolektorskih motora. Ta razlika od 250W je tu da pokrije upravo taj rad na niskom broju obrtaja kod kolektorskog motora. Ovaj novi jednostavno nema potrebe za time, a na visokim obtajima su i jedan i drugi vise nego dovoljni.
:tummenupp::tummenupp::tummenupp::tummenupp::pljesk::pljesk::pljesk::pljesk:mbole wrote:Ljudi moji besmisleno je ovakvo preganjanje. Dal skup ili jeftin ili malo jeftiniji ili malo skuplji alat.
Naravno da Fićom mozes da stignes od Beograda do Soluna (čuj do Soluna, isao sam do Pariza). Al nemojte da mi pricate kako je lepse voziti se u Fići nego u Bentliju. Samo pitanje koliko imas keka i na sta si spreman da ih potrosis (ili ulozis, zavisi dal ti je to posao ili zabava). Neko ce kupiti Bentlija, neko ce pare da da na žene, kocku i kafane (a ostatak će da spiska) Njegovi novci, njegova volja, može i da ih spali ako mu se baš ćefne.
Caca ne znam sta treba da mi bude jasno. Festo nikad nisam video uzivo, a sa mafellom sam se malo igrao, igrao sam se i sa mafelovim frezerom od 2600 w i cenom od 800 eura. Jednostavno to je odlican alat bez konkurencije , alii pored svega ja ga nikad necu kupiti i ne pada mi na pamet da zato nocima ne spavam.
Sigurno cu kupiti mafelove Cunex pilice kad naletim na njih
Sigurno cu kupiti mafelove Cunex pilice kad naletim na njih
Last edited by dikar on 31 Mar 2012 19:43, edited 1 time in total.
Imao sam PS 300 i mijenjao sam ga za PS400 uz manju nadoplatu (prije jedno godinu i pol otprilike).mackee wrote:Ako neko ima licna iskustva sa Festool ubodnom PS 400 EBQ PLUS ili PS 300 EQ PLUS ili je radio sa njima,molio bih ga da mi prenese iskustva...posto hocu za par dana da kupim neku od ove dve,pa sam u nedoumici...hvala!
Bez puno filozofiranja PS 400 je bolja u svemu, nemaš tu što puno razmišljati.
Mislim da ne bi smjelo biti problematicnih Carvexa na nasem trzistu vise jer sve probleme su poceli serijski rijesavati nakon sredine prosle godine. Jedio pogledaj tu Auto funkciju.
Tomislave kako ti stojis sa tom automatskim podesavanjem brzine. Da li i tebi uspori nakon sto jednom ubrza? Govorim o piljenju recimo 18mm iverala ne radne ploce.
Tomislave kako ti stojis sa tom automatskim podesavanjem brzine. Da li i tebi uspori nakon sto jednom ubrza? Govorim o piljenju recimo 18mm iverala ne radne ploce.
Proveri i Milwaukee zagrebčani uvoze a ima i u-BG nazoveš firmu i daju ti cenu. Ja radim sa milwaukee jem i veoma je dobar !! Jeftinije nego Festool ali i isti kvalitet moguće čak i bolji i čvršći !! U svakom slučaju veoma pouzdan i siguran kvalitet samo uzimaj što se tiče ubodne !! Sve ostalo jeftino je prosto kolko para manje tolko muke !
Dva put zine , a tri put slaže
Auto funkcija radi tako da ubrza pilu kad krene opterećenje a uspori kad nema opterećenja, pa kad u sred reza usporiš i npr. gotovo staneš i pila se uspori.djuro2 wrote:Mislim da ne bi smjelo biti problematicnih Carvexa na nasem trzistu vise jer sve probleme su poceli serijski rijesavati nakon sredine prosle godine. Jedio pogledaj tu Auto funkciju.
A što se tiče svih drugih marki svaka čast svima, ali jedino se Festool dosjetio dosta noviteta koje SAMO ONI imaju i koji odlično rade....ostale firme se već 20 godina nisu potrudile nešto novoga smisliti i unaprijediti svoje ubodne, više manje čekaju da drugi nešto smisle pa kopiraju.
Jeste originalni su
http://www.youtube.com/watch?v=PntIF0B7I4I
Uzgred Mafell ima 8 patenata na svojoj pp1 ukljucujuci i cunex pilice
http://www.youtube.com/watch?v=PntIF0B7I4I
Uzgred Mafell ima 8 patenata na svojoj pp1 ukljucujuci i cunex pilice