Pokazite nam sta koristite od rucnog alata

Rad sa ručnim alatima
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

za ovu rdjicu sasvim dovoljan ti je WD-40
Condor
Šegrt

Post by Condor »

Da, jako mali je sloj... Pretpostavio sam da bi WD radio posao, ali pitao sam za neku "efikasniju" metodu koja bi sprijecila ponovno rdjanje.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Condor wrote:Da, jako mali je sloj... Pretpostavio sam da bi WD radio posao, ali pitao sam za neku "efikasniju" metodu koja bi sprijecila ponovno rdjanje.
Po nacinu kako pises o rdji vidim da ti je jako stalo do ovog komada alata (da se ne osteti-ne zardja opet i slicno).
Evo predloga, lepo to skini i namazi nekim masinskim uljem.
I racnu ostavi po strani (kolekcionarski), i nabavi neku drugu "pohabaniju" ali ispravnu za rad.

Nekima je alata za na oko a nekima za na teren (pa ko kako voli...btw ja spadam u prvu grupu ;) )
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pomenuto ulje za oruzje ce ovo odraditi bez problema. Moze i masinsko, ali ovo za oruzje u sebi ima dodataka koji upravo za to sluze, pa ce biti lakse skinuti ovaj tanak sloj rdje. Takodje "drzi" zastitu mnogo duze od WD-a.
Malo (mozda malo vise) trljanja nauljenom krpicom, i ovaj tanak povrsinski sloj ce da se skine. Obrises lepo, onda ponovo namazes cistom krpicom, tanak sloj, i dosta dugo si miran od ponovnog rdjanja.
Condor
Šegrt

Post by Condor »

Zahvaljujem, mbole. Sredicu sa uljem za oruzje...
ArtCool wrote:I racnu ostavi po strani (kolekcionarski), i nabavi neku drugu "pohabaniju" ali ispravnu za rad.

Nekima je alata za na oko a nekima za na teren (pa ko kako voli...btw ja spadam u prvu grupu ;) )
Ma kakvi drugu, ovu i jesam nabavio da mi sluzi, jer nemam druge a par puta mi je potrebala... ;) Pa cisto da ne rdja dalje, jer nece biti cesto u upotrebi. A zelio sam i uopsteno da znam metode kojim se uklanja rdja - po buvljacima sam nalazio brand-irane alate (Hazet, Gedore i sl.) za smijesne pare - izrdjali ali bez drugih fizickih ostecenja. Mislim da se isplati kupiti tako nesto i ocistiti, vise nego kupovina najjeftinijeg alata.
Mada stoji da nemam potrebu za cestim koriscenjem alata, pa skoro da sam kolekcionar. :D Ali neka se nadje.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

mbole wrote:Pomenuto ulje za oruzje ce ovo odraditi bez problema. Moze i masinsko, ali ovo za oruzje u sebi ima dodataka koji upravo za to sluze, pa ce biti lakse skinuti ovaj tanak sloj rdje. Takodje "drzi" zastitu mnogo duze od WD-a.
Malo (mozda malo vise) trljanja nauljenom krpicom, i ovaj tanak povrsinski sloj ce da se skine. Obrises lepo, onda ponovo namazes cistom krpicom, tanak sloj, i dosta dugo si miran od ponovnog rdjanja.
Kad idemo do kraja sasvim dovoljno ce biti i 1mililiar nafte, 1milimetar, kvadratni smigrgle 150-200 granullacije i normalno 1 militar Antirosta(da bi sprecio dalju koroziju, a ako nemas Antirosta onda u 50 mililitara KOKA KOLE(i ona ima dovoljan procenat orto fosforne kiseline) umocis racvu jedno pola sata je sasvim dovoljno i 1.mililitar najobicije gres masti i trajace mnogo duze od NAJP[LEMENITEJEG ULJA ZA ORUZJE koje kosta u rangu od 10-50 eura za 50 mililitara.
Pre svega ja nisam niti strolar, niti masinski inziner, ja sam ekomomista i ne razumem zasto za jednu racvu koju kupis za 2 eura bacis jos 50eura da bi je zastitio od korozije. a ganc nova kosta 25 eura
kuriozitet je da sam sin automehanicara koji je na teritoriji istocne Makedonije uradio prvi remont na dizel motoru 1957 godine (i zato ima odlikovanje SFRJ), njegoviu kolekciju sam ja nasledio i ta kolekcija i dan danss nema niti miligram rdje (zato sto je pramazana sa gresom, a ono sto se koristi na kraju se ocisti sa par mililitara nafte i opet nema korozije

Dakle na tebi je da odlucis, ili jeftino ili skupo, a ako radis sa tom racnom dovoljna ce biti i ta nafta sa kojom ces oprati alat
Last edited by dikar on 30 Mar 2012 20:46, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

50 je malo mnogo (mada ne kazem da nema i takvog). Koliko se secam zadnji put kad sam kupovao sinol u spreju je bio oko 10 a u flasici oko 6.
Al ne potrosis ga celog na jednu racnu, ostane 99% kupljenog i za druge namene, neces ostatak da bacis. A korisno je za gomilu namena (recimo brava na kolima i katanac na supi ili kapiji).

Naravno moze i ovako kako si napisao.

Ono sto jes jes, malkice sam zabrazdio, posto ja jednostavno uvek imam u kuci ulja za oruzje, pa mi je najjednostavnije da njega koristim, a odlicno se pokazalo.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

mbole wrote:.

Ono sto jes jes, malkice sam zabrazdio, posto ja jednostavno uvek imam u kuci ulja za oruzje, pa mi je najjednostavnije da njega koristim, a odlicno se pokazalo.
Ja sam sam uljem i oruzjem raskrstio 1992 (sigurno se secas tih godina 1991-1992), a sa kolekcijom alata kad mi je sin narasto i stekao "drugare"
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Mbole pre nedelju dana sam kupio WD-40, nesto su promenili u formuli, rdju skida veoma brzo, zardjali spojevi se odrsrafljuju za 5 minuta (ranije je trebalo bar pola sata), a na kraju ruke odmascivao 3 puta sa deterdjentom za pranje.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nisam ga skoro kupovao. Probacu.

Sto se oruzja tice, to ti je ko sa zenama ili sa sarmom. Neko jednostavno voli, neko ne :)
Sta znam, meni je to od malena, valjda sam rastao u takvoj sredini. Nisam od ovih sto su se napalili 90-tih pa im sad problem da placaju porez, mene je to zanimalo i pre a i danas. To je verovatno jedan od najkrupnijih razloga zbog kojih bi voleo da zivim u USA (joooooj, kakva bi to kolekcija bila :)) Imam drugara sa kojim kad se sastanem u stanju smo da satima razglabamo dal je ovo bravljenje bolje od onog, i dal je driling prava stvar ili je pretezak. Da nisam otisao u racunarske vode, verovatno bi zavrsio kao puskar (jos nije kasno, cujem da je oformljeno jedno odeljenje u masinskoj skoli u Rakovici).
dragisa dragisa
Majstor

Post by dragisa dragisa »

dikar wrote:Mbole pre nedelju dana sam kupio WD-40, nesto su promenili u formuli, rdju skida veoma brzo, zardjali spojevi se odrsrafljuju za 5 minuta (ranije je trebalo bar pola sata), a na kraju ruke odmascivao 3 puta sa deterdjentom za pranje.
Такав је био када се појавио пре четрдесетак година.
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

dragisa dragisa wrote:Такав је био када се појавио пре четрдесетак година.
Malo je verovatno da je bas isti bio, jerbo za razliku od nas stranci imaju itekako razvijenu svest o unapredjivanju svojih proizvoda.Gde ce cesto isti proizvod u zadnjoj seriji ili iteraciji biti i znacajno bolji od prvog predstavljanja.

Btw,
zakljucak donosim na osnovu mnogih drugih oblasti tehnike, nisam bas kategorican za WD40.
Ali probacu novu seriju sa zglobnom cevkom sigurno...

Po pitanju zastite od rdje mislim da je ulje za oruzje bas kuriozitet i da je dovoljno recimo neko masinsko ili jos bolje litijumska mast (za konzervisanje na duze staze).
E sad naneti nesto sto nije masno a da ne rdja, tu se vec treba obratiti Audiju (on to nesto zna sa limovima i cinkovanjem i kojekakvim garancijam na isto :D )
Condor
Šegrt

Post by Condor »

dikar wrote:Kad idemo do kraja sasvim dovoljno ce biti i 1mililiar nafte, 1milimetar, kvadratni smigrgle 150-200 granullacije i normalno 1 militar Antirosta(da bi sprecio dalju koroziju, a ako nemas Antirosta onda u 50 mililitara KOKA KOLE(i ona ima dovoljan procenat orto fosforne kiseline) umocis racvu jedno pola sata je sasvim dovoljno i 1.mililitar najobicije gres masti i trajace mnogo duze od NAJP[LEMENITEJEG ULJA ZA ORUZJE koje kosta u rangu od 10-50 eura za 50 mililitara.
Pre svega ja nisam niti strolar, niti masinski inziner, ja sam ekomomista i ne razumem zasto za jednu racvu koju kupis za 2 eura bacis jos 50eura da bi je zastitio od korozije. a ganc nova kosta 25 eura
kuriozitet je da sam sin automehanicara koji je na teritoriji istocne Makedonije uradio prvi remont na dizel motoru 1957 godine (i zato ima odlikovanje SFRJ), njegoviu kolekciju sam ja nasledio i ta kolekcija i dan danss nema niti miligram rdje (zato sto je pramazana sa gresom, a ono sto se koristi na kraju se ocisti sa par mililitara nafte i opet nema korozije

Dakle na tebi je da odlucis, ili jeftino ili skupo, a ako radis sa tom racnom dovoljna ce biti i ta nafta sa kojom ces oprati alat
Hvala na savjetu, dobro je znati sve metode, pogotovo jeftinije sa istim rezultatima. :prsgore:
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Condore ako radis sa ovom racnom rdja ce sama nestati, ako povremeno radis malo je ismigrlaj i premazi nekim gresom ili neko ulje, pa ga lagano izbrisi , cisto da se sledeci put kad ga uzmes u ruke ne umastis.
Last edited by dikar on 02 Apr 2012 17:44, edited 1 time in total.
dragisa dragisa
Majstor

Post by dragisa dragisa »

ArtCool wrote:
dragisa dragisa wrote:Такав је био када се појавио пре четрдесетак година.
Malo je verovatno da je bas isti bio, jerbo za razliku od nas stranci imaju itekako razvijenu svest o unapredjivanju svojih .
У праву си, није био исти. био је много бољи.
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
Post Reply