Problem sa camovom gradjom

Sve o obradi drveta
Post Reply
ivanob1
Majstor majstora

Problem sa camovom gradjom

Post by ivanob1 »

Imam oko 1 m3 camove gradje koje je secena dok je bila sirova i tako kupljena pre 2.5 godine. Grede su 12*8 i 10*8 duzina do 7m.
Bacio sam pogled i vidim da su se nakon susenja uvile po uzduznoj osi (ugao pomeren za oko 20-30 stepeni). Sad mi je jasno da sam trebao bolje da ih naslazem i eventualno nekako ucvrstim.

E sad ima li pomoci kod ovih greda, tj mogu li se ispraviti nekako? Razmisljam o kracenju i struganju na dascice ali mislim da bi bilo puno otpada, pa rekoh da vidim ima li bolje resenje.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

grede nažalost prilikom sušenja ili ispucaju ili se uviju. ne znaš što ti je bolje :D .

Ovo se donekle moglo izbjeći da si grede na pravilan način skladištio, s dovoljno zračnosti između , na ravnom, poletvano između,...

A za što planiraš koristiti te grede? Možda ti ne utječe puno izvijanje
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Pa nisam siguran u ovakvom stanju da li bi mogle da se iskoriste kao krovna gradja za recimo neku nadstresnicu ili pergolu. Razmisljam vencanica bi i mogla nekako da se nategne i ucvrsti za zid da bude prava, e sad stubovi i rogovi za njih nisam siguran da li bi mogli da se isprave.

E sad i daske ili letve bi bile od koristi, ali bilo bi tu dosta otpada.
Last edited by ivanob1 on 30 Mar 2012 14:32, edited 1 time in total.
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Da li se eventualnim kvasenjem i stezanjem greda kako bi se vratile u prvobitni oblik moze nesto postici?
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

ivanob1 wrote:Pa nisam siguran u ovakvom stanju da li bi mogle da se iskoriste kao krovna gradja za recimo neku nadstresnicu ili pergolu. Razmisljam vencanica bi i mogla nekako da se nategne i ucvrsti za zid da bude prava, e sad stubovi i rogovi za njih nisam siguran da li bi mogli da se isprave.

E sad i daske ili letve bi bile od koristi, ali bilo bi tu dosta otpada.
Pa najbolje je da pitas tesara koji ce ti radititi krov, Ako nisu previse iskrivljene oni ih teslom doteraju pod konac. Spojna mesta za letve i nosace gredoreda teslom doteraju, a tamo gde fali drvo dodaju dascicu i sve doteraju pod konac.

Ja sam pre 15 godina imao slican problem, ali su grede bile previse iskrivljne. Majstor mi je rekao da je u pitanju beli bor divljak i da voli da se uvija. Inace to je mesavina belog i crnog bora, izgleda kao beli bor, a smolu je ispustao 10 godina. Resenje je bilo gelenderi, normalno uz korekciju na cirkularu.
Last edited by dikar on 02 Apr 2012 17:36, edited 1 time in total.
hkruno
Precizni šegrt

Post by hkruno »

jeste mozda malo kasnim sa odgovorom ali mozda i procitas,greda kada se uvije je dobar znak posle susenja i za vreme susenja ,znaci da se ona kasnije nece uvijati,a takve grede svugde mozes koristiti i za gradju i za stubove ,moze bez preoblema,nemoj ih okrajciti jer ce se ponovo uviti to je prirodni materijal koji se tako i ponasa.a zasigurno je ako se iskrivila za vreme susenja da kasnije nece ,sa tim imam evo 10 godisnje iskustvo,isto kada pravim i stolariju vecinom uzimam i krive fosne,talpe ,jer znam da vise nece se kriviti posle obrade
Post Reply