Naravno da ovako ne mogu da se obrade pakne za stezanje iz rupe. Pisao sam o vrlo konkretnom poslu, ne o opstem pravilu.
I dalje se ne slazem da postoji kontraluft, kada su pakne slobodne. Barem ne luft u spirali, ostali zazori, recimo u lastinom repu vec mogu drugacije da se ponasaju, ali mislim da su oni od mnogo manjeg uticaja (mislim, ne tvrdim).
Kada stezes sipku, spirala naleze na navoje u paknama svojom unutrasnjom stranom.
Kada su pakne slobodne, i usled centrifugalne sile hoce da se razidju, one nalezu na unutrasnju stranu spirale, bas kao kada stezes sipku, i upravo time si ponistio luft. Ta centrifugalna sila uopste nije tako mala kako izgleda na prvi pogled.
Ako i dalje ne verujete, moracu da nacrtam

Tek sad videh slobin post (kucali smo u isto vreme). Da, tako moze, i verovatno je preciznije :tummenupp:
Meni jednostavno nije palo na pamet, vec sam video ovakvo resenje, iako sam inace urezao taj zubic, upravo zbog hvatanja tankih komada (mada sad mnogo cesce napravim "hvatalicu", mnogo je preciznije).
Malo futerce je daleko od novog (strugic je kupljen polovan), a pri tom je i vrlo kinesko

Kapiram ja vas strah, koji je sasvim realan za komad, jer kad nesto nije stegnuto u glavi, mora da iskoci napolje. Stvar je u tome sto ovde nema nicega u glavi, pa nema sta ni da iskoci.
Spiralu nema sta da okrene. Paknovi koji hoce da se rasire upravo obrnuto, blokiraju spiralu i ne daju joj da se okrece. Probaj prostu stvar. Uhvati jedan pakni i vuci ga ka napolje, i istovremeno probaj da okrenes kljuc u glavi to jest da rasiris paknove kljucem. Videces da ide mnogo teze nego kad ne vuces pakni. Pakni koci spiralu, a ne da je tera da se odvije.