Pozdrav svima!
Imam pitanje u vezi obrade drvenih greda. Naime, namjeravam graditi malu sjenicu u vrtu i zanima me s čim je najbolje (ili dovoljno) obraditi konstrukcijske grede? Da li ih je dovoljno prebrusiti tračnom brusilicom ili ih prvo treba preći blanjom, a tek onda brusiti?
Kratak sam s novcem pa mi igra ulogu da li moram kupovati oba alata ili je dovoljno samo jedno od spomenutog...
Hvala na odgovorima!
Blanja vs Tračna brusilica
To zavisi od toga šta se želi postići, ali moj savet je da se raspitate da li neko u okruženju vrši uslužnu obradu, ili možda imate nekog poznanika koji ima diht ili abrihter, jer će time ne samo obraditi površinu, već će i grede biti u "vinklu", tako da će sama izrada konstrukcije biti lakša i kvalitetnija, a posle obrade blanjanjem, nije potrebno šmirglanje tračnom šlajfaricom već može se izvršiti i ručno.
Tako da je bolje potražiti i komšiju stolara koji poseduje diht i dogovoriti sa njim cenu nego kupovati ručni abrihter .
Nadam se da sam pomogao, Srdačan pozdrav.
Tako da je bolje potražiti i komšiju stolara koji poseduje diht i dogovoriti sa njim cenu nego kupovati ručni abrihter .
Nadam se da sam pomogao, Srdačan pozdrav.
Baš ovako kako ti je savjetovao kolega Era jer s druge strane manje više sve ručne blanjalice imaju radnu širinu oliti širinu noževa oko 8 cm i onda ti ostaju risevi jer je gotovo nemoguće poblanjati jednu površinu širu od 8 cm a da se nevide risevi.
Naravno ima i širih blanjalica ALI ta ti dođe ko tvoja cijela sjenica a možda i puta 2 pa ti vidi.
Naravno ima i širih blanjalica ALI ta ti dođe ko tvoja cijela sjenica a možda i puta 2 pa ti vidi.
Čovijek sniva a Bog realizira!
- peradetlic
- Majstor majstora
Ja sam takodje za rucno rende (blanju).
Najjeftinije, brzo odradi posao, skine sasvim malo materijala, posle toga nema potrebe ni da se smirgla.
E sad, ako nemas vec neko, nego tek kupujes, bice posla da prvo naostris noz kako treba (kad ga kupis noz je tup ko asov i treba dosta rada da se pristojno naostri). No posle toga rad je pravo zadovoljstvo.
Najjeftinije, brzo odradi posao, skine sasvim malo materijala, posle toga nema potrebe ni da se smirgla.
E sad, ako nemas vec neko, nego tek kupujes, bice posla da prvo naostris noz kako treba (kad ga kupis noz je tup ko asov i treba dosta rada da se pristojno naostri). No posle toga rad je pravo zadovoljstvo.