Ostrilica

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Ostrilica

Post by mbole »

Hmmm, nisam bas siguran da li je ovo pravo mesto, al nekako je "elektricno" i alat je, pa ko velim, neka ga ovde :)

Evo jedne prilicno jednostavne a veoma upotrebljive ostrilice.
U sustini glavna namena joj je ostrenje nekih drugih alata (strugarskih nozeva), ali sasvim lepo moze da se upotrebi za dleta, blanje...
Ideju sam davno video na nekom videu pokupljenom ko zna odakle na netu, i konacno je dosla na realizaciju, nakon sto nigde nisam mogao da nadjem ostraca koji bi hteo da mi formira strugarski noz za rezanje levog milimetarskog navoja. Hoce da naostre vec postojeci, ali niko nece da ga formira od komada stirije. A ja jednostavno nemam neki gotov koji bi samo naostrili niti sam mogao da ga kupim.

Najpre par crteza
Image
Image
i jedna slikica
Image

Materijal je obican U profil, malo flaha i par komada friketa.
Dimenzije su manje vise proizvoljne i najvise zavise od materijala koji se nadje pri ruci, kao i naravno od tocila koje vam je na raspolaganju.
Obrada uopste ne mora da bude ovakva kavu sam ja izvodio, ali par povrsina mora da bude obruseno i potpuno ravno. Dovoljno je obrusiti smirglom P100 zalepljenom na komad stakla, uopste ne mora da se dovodi do neke velike finoce.

Naravno gornja povrsina (koja je iz dva dela) mora biti ravna i pozeljno je prilicno glatka. Isto vazi i za bocne i donju povrsinu friketa, kao i za stranice gornjih ploca duz kojih ce kliziti friket. Ostalo, samo neka je koliko toliko ravno. Naravno ako su sve povrsine lepo poravnate i izbrusene, bice lakse podesavati celu napravu.

E sad kako sve ovo radi.
Nagibom ploce podesava se ugao ostrice. Posto je tocilo okruglo povrsina koja se ostri bice udubljena (konkavna) a ne ravna, ali to ima svojih prednosti.
Ovim malim poprecnim osloncem (komadom friketa), podesava se ugao koji ostrica zauzima sa samim alatom. Za obicno dleto ili noz za blanju taj ugao je 90 stepeni.
Ako noz blanje ili dleta nema potpuno paralelne bocne ivice onda oslonac mora da se zakrene za polovinu ugla izmedju bocnih ivica. U sustini proba se pa se fino podesava dok se ne dobiju zadovoljavajuci uglovi.
Na oslonac nije lose zalepiti (dvostruko lepljivom) parce fine smirgle (P1000 ili vise), kako ono sto ostrite ne bi klizalo.

Dosta opisivanja, sa filmica ce nadam se biti jasno kako sve zajedno funkcionise (bolje je pogledati na youtube, slika je dosta veceg formata).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mFJJncCX3I4[/youtube]

Ako nekoga interesuje, okacicu i kompletne tehnicke crteze. Naravno neke dimenzije ce morati da se prilagodjavaju.

Prilikom izrade bilo je raznih dovijanja, posto je ovo na granici kapaciteta mog strugica.
Par slikica:
Image
Image
Image

i filmici kako je obradjivan U profil i kako su brusene ivice gornjih ploca.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nC7dE-rkaGQ[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Odz-Lu5gVsI[/youtube]

Ovo je prva proba "na suvo"
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UStVu8XNg2w[/youtube]

Inace udubljena povrsina ostrice ima prilicno prednosti. Kada je ovako formirana dobiju se dve ivice na koje je jednostavno osloniti brusni kamen ili smirglu za finalno ostrenje. Takodje tada je povrsina kojua se brusi daleko manja (recimo po milimetar na svakoj ivici), pa se ostri daleko brze.
Efektivno nema nikakve razlike izmedju ovakve i potpuno ravne ostrice, posto stvarno reze samo par mikrona uz samu ivicu ostrice, i samo na tom mestu je bitno koliki je ugao (naravno ako povrsina nije ispupcena, ali mi ovde imamo udubljenu).
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Malo sam se zanimao trakslerajem. No dleta su bila ili stara, ili fabricki "naostrena" (citaj ni oblik nije bio kako treba, kamoli ostrina).
Probao da naostrim iz ruke, al nije bilo bas sjajno. Nakon malo istrazivanja po netu, izronilo je par sablona koji nisu preterano komplikovani za izradu. Sablon za dleta za grubo skidanje, kod kojih je ostrica ravna, je trivijalan (cini mi se da je bio vec negde, al kad budem ostrio naredni put snimicu). No onaj za "fingernail" oblik nije bas tako jednostavan, mada nije ni nesto specijalno komplikovan.
Prva verzija, koja sasvim lepo radi, je ovde: viewtopic.php?pid=51606#p51606

No, malo poboljsana varijanta, koja ne zahteva paznju da dleto ne sklizne sa kamena (sto je prilicna pogodnost ako je kamen samo 16mm sirok kao ovaj moj), je napravljna danas. Evo kako radi:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jG7kbHdWWpM[/youtube]

Principi rada su uzeti sa komercijalnih sablona, malo crtanja, racunanja... par dascica, malo MDF-a, jedan tipl, sat vremena rada... gotovo.

Glavni ugao ostrice se podesava pomeranjem ovog dela koji ima V zarez na sebi, blize ili dalje od tocila. Sto je dalji ugao ostrice je veci, sto je blizi ugao ostrice je manji.

Jos uvak nisam bas uklavirio sta se tacno desava sa promenom ugla izmedju dleta i tipla. Jasno je da kada je taj ugao 0 alatka bi se ponasala kao da nema sablona, to jest pravila bi ravnu ostricu (bez fingernail oblika). To bi onda znacilo da sto se taj ugao vise povecava, fingernail oblik bi tebalo da bude izrazeniji. No uputstva govore malo drugacije. Kad shvatim sta je... javljam.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ipak sam lose citao uputstva :)
Sto je ugao izmedju dleta i tipla veci, to je oblik nokta izrazeniji.

Bitno je znati da sablon ne definise oblik ostrice, to mora da se radi rucno. Sablon samo definise kako ce se menjati ugao ostrice od vrha prema bocnim ivicama, ali taj ugao je maltene sve sto je potrebno. Veoma je lako dobiti ispravan oblik ostrice.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

pozdravi Micu ubicu :D

nebi te ja trpio :smejanje::smejanje::smejanje:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Å to je to stirija i friketi? :)
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

šantjer wrote:Å to je to stirija i friketi? :)
stirija-naziv za HSS ili alatni ili brzi celik

friket-mislim da iz mog kraja kazu firkant--gvozdje cetvrtastog preseka
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

rucke od sobnih vrata imaju kvadratno zeljezo koje prolazi kroz bravu ....mi ga zovemo firkant :)
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ko sto rekoste friket je celik kvadratnog profila, cuo sam i za firkant, ali ovde ga po stovaristima najcesce zovu friket, iako bi firkant bilo pravilnije to jest "cetiri stranice" po nemecki ako se ne varam. Valjda ih mrzelo da izgovaraju pa skratili :)
Stirija je HSS ili brzorezni celik.
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Hvala na objašnjenjima.

Mbole, vidim na ovom zadnjem filmiću da dosta dugo u "jednom komadu" držiš nož na brusu. Ili se barem meni čini dugo. Kako se ne dogodi da ga pregriješ?
A ako se ipak to dogodi, što se onda događa? Da li ćeš onda lagano skinuti taj sloj koji se pregrijao dok ne dođeš do "zdravog" materijala?

Naime, čuo sam da je to dosta osjetljivo. Ne samo dlijeta već i noževi. Navodno se mesarski noževi ne bi smjeli nipošto prati u vrućoj vodi da ne otupe (valjda oštrica omekša), a tebi se ovo dlijeto tako dugo ne pregrije. Kako to? ::neznam::
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pritisak na kamen je dosta lagan, otprilike tek da je dleto oslonjeno na kamen, tako da je i grejanje na minimumu.

U sustini ovo dleto je vec bilo naostreno pomocu prethodne verzije sablona, ovde sam samo probao novu varijantu, pa je postojala minimalnsa razlika u uglovima. Generalno gledano nakon prvog ostrenja i formiranja ostrice, sledeca bi trebala da budu dosta kraca. Kad jednom podesis sablon za odgovarajuce dleto dovoljno je samo "protrcati".
Nema preteranog smisla navaliti svom snagom na tocilo. Cilj je skinuti sto je moguce manje materijala, a da secivo bude naostreno (samim tim, dleto ce duze trajati). Pored toga, prevelikim pritiskom, kamen pocinje da se sporije vrti (ovo tocilo je svega 150W), brze se tupi, i u sustini sporije ostri.

Takodje ovo dleto je dosta masivno (solidnih 6mm debelo), a ugao ostrice dosta strm (45 stepeni), tako da nema tankog dela koji bi se brzo pregrejao.

Ako se desi da celik poplavi, jedino sto mozes je da taj deo potpuno obrusis.

Nozevi jesu dosta osetljiviji to jest lakse ih je pregjerati upravo zbog tanke ostrice (tipicni uglovi ostrica za nozeve su izmedju 17 i 25 stepeni), ali prica da ce se otupiti zbog pranja u vrucoj vodi je cista glupost.
Prve promene na strukturi celika se desavaju na daleko visim temperaturama. Vruca voda mozda moze da zasmeta drvenim drskama, ili domacice obicno ne vode racuna o ostricama pa ih peru zajedno s tanjirima (a dodir ostrice sa keramikom ce je sigurno otupiti), ali da ce se ostrici desiti nesto u vrucoj vodi je smejurija (pitaj moju zenu, nozevi su u kuci ostri ko brijaci, a peru se sasvim regularno, bilo na ruke, bilo u masini za sudove).
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

mbole wrote:Ako nekoga interesuje, okacicu i kompletne tehnicke crteze. Naravno neke dimenzije ce morati da se prilagodjavaju.
Mene zanima. Nije da ću to raditi odmah ali nek se nađe, pa kad već nudiš.....
Nije nikakva hitnja :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo ga. Ako neka dimenzija fali, javi da dopunim, mada maltene sve moze da bude proizvoljno.
Image
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Hvala ti. Letimično sam pogledao i pospremio. Ako bude nešto falilo ili nejasno, pisat ću :)
Nikolasd
Majstor početnik

Post by Nikolasd »

mbole wrote:Ko sto rekoste friket je celik kvadratnog profila, cuo sam i za firkant, ali ovde ga po stovaristima najcesce zovu friket, iako bi firkant bilo pravilnije to jest "cetiri stranice" po nemecki ako se ne varam. Valjda ih mrzelo da izgovaraju pa skratili :)
tačan naziv je firiket .
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Nikolasd wrote:
mbole wrote:Ko sto rekoste friket je celik kvadratnog profila, cuo sam i za firkant, ali ovde ga po stovaristima najcesce zovu friket, iako bi firkant bilo pravilnije to jest "cetiri stranice" po nemecki ako se ne varam. Valjda ih mrzelo da izgovaraju pa skratili :)
tačan naziv je firiket .
немачки "vier kante" = српски "четири ивице"
значи тачан назив је.............питајМилку Цанић
Дођох, видех, побледех
Post Reply