klizna vrata
klizna vrata
Pozdrav svima.
Može li mi neko pomoći jednim savetom?
Moram na kuhinji da namestim vrata. Kako je prostorija mala ne dolaze u obzir obična normalna vrata, već bi to morala da budu neka klizna. E tu dolazi ono što me muči. Kakve klizače (šine po kojima bi ona klizila) da stavim. Da li su odgovarajući oni za američke plakare ili je potrebno nešto drugo? Takođe me interesuje sama tabla. Iverica, medijapan ili klasična šperovana? Dimenzija otvora je standardna za vrata, mislim 90x200 ili tako nešto, i to je sastavni deo dnevnog boravka tako da bi se moralo povesti računa i o estetici. Znači da rezimiramo: Treba da napravim nešto što je funkcionalno, lepo, čvrsto i sigurno jer će se ta vrata otvoriti i zatvoriti mali milion puta u toku dana, a ništa slično do sad nisam radio. Pri tom mora se voditi računa o još dve stvari. Prva je da ne smem da rzbijem iluzije svoje porodice o mojim "zlatnim rukama" jer tata je najbolji majstor, bolji čak i od majstor Boba (pa sad vi vidite kako se visoko kotiram), a druga, u svemu ovome najbitnija stvar, je njeno visočanstvo cena (nikako na uštrb kvaliteta).
Napominjem da nisam baš totalni početnik u ovom poslu. Pasionirano hobistički bavim se ovim nešto manje od desetak godina i posedujem solidnu kolekciju alata.
Problem je u tome što ništa slično nisam radio a ne smem da se oslonim na preporuke i savete trgovaca jer za sve ove godine naučio sam da su u stanju da vas posavetuju i ako nemaju pojma o čemu im govorite.
Prema svemu tome braććoo stolari pomagajte ako boga znate!!!:o
Moram na kuhinji da namestim vrata. Kako je prostorija mala ne dolaze u obzir obična normalna vrata, već bi to morala da budu neka klizna. E tu dolazi ono što me muči. Kakve klizače (šine po kojima bi ona klizila) da stavim. Da li su odgovarajući oni za američke plakare ili je potrebno nešto drugo? Takođe me interesuje sama tabla. Iverica, medijapan ili klasična šperovana? Dimenzija otvora je standardna za vrata, mislim 90x200 ili tako nešto, i to je sastavni deo dnevnog boravka tako da bi se moralo povesti računa i o estetici. Znači da rezimiramo: Treba da napravim nešto što je funkcionalno, lepo, čvrsto i sigurno jer će se ta vrata otvoriti i zatvoriti mali milion puta u toku dana, a ništa slično do sad nisam radio. Pri tom mora se voditi računa o još dve stvari. Prva je da ne smem da rzbijem iluzije svoje porodice o mojim "zlatnim rukama" jer tata je najbolji majstor, bolji čak i od majstor Boba (pa sad vi vidite kako se visoko kotiram), a druga, u svemu ovome najbitnija stvar, je njeno visočanstvo cena (nikako na uštrb kvaliteta).
Napominjem da nisam baš totalni početnik u ovom poslu. Pasionirano hobistički bavim se ovim nešto manje od desetak godina i posedujem solidnu kolekciju alata.
Problem je u tome što ništa slično nisam radio a ne smem da se oslonim na preporuke i savete trgovaca jer za sve ove godine naučio sam da su u stanju da vas posavetuju i ako nemaju pojma o čemu im govorite.
Prema svemu tome braććoo stolari pomagajte ako boga znate!!!:o
Pogledaj jednu ideju na Bosch DIYtrivun wrote:Pozdrav svima.
Moram na kuhinji da namestim vrata. Kako je prostorija mala ne dolaze u obzir obična normalna vrata, već bi to morala da budu neka klizna.
http://www.bosch-do-it.co.uk/bosch-do-i ... ew=list#go
Glavno pitanje oko kliznog mehanizma je za koju je tezinu predvidjen.
Sto veca tezina naravno i skuplji mehanizam. Na tvom mestu uhvatio bih se neke poznatije firme (tipa FGV, Hafele...), imas na netu njihovih kataloga. Sracunas koliko ce biti teska vrata, i pronadjes odgovarajuci. Onda jos zovnes nekog od domacih prodavaca da vidis posto je (cini mi se da za FGV ima i cena na netu kod bese artinvesta ili tako nekog).
Ovde bi mozda mogla da se pravi racunica sa euroliht plocama. Posto su mnogo laganije od univera, moguce je da razlika u ceni kliznog mehanizma za univer koji je tezi bude veca nego razlika u ceni univer-eurolight, pa da ti se vise isplati da radis sa njima. Ne znam tacne cene ni jednog ni drugog, ali mislim da bi vredelo raspitati se.
Sto veca tezina naravno i skuplji mehanizam. Na tvom mestu uhvatio bih se neke poznatije firme (tipa FGV, Hafele...), imas na netu njihovih kataloga. Sracunas koliko ce biti teska vrata, i pronadjes odgovarajuci. Onda jos zovnes nekog od domacih prodavaca da vidis posto je (cini mi se da za FGV ima i cena na netu kod bese artinvesta ili tako nekog).
Ovde bi mozda mogla da se pravi racunica sa euroliht plocama. Posto su mnogo laganije od univera, moguce je da razlika u ceni kliznog mehanizma za univer koji je tezi bude veca nego razlika u ceni univer-eurolight, pa da ti se vise isplati da radis sa njima. Ne znam tacne cene ni jednog ni drugog, ali mislim da bi vredelo raspitati se.
sina od 2 m sa dva klizaca je oko 2.500 din, kvalitet nije los, jedino brini da na jednom klizacu budu 4 tockica i po mogucstvu oblozeni gumom, za krilo mozes da iskoristis plot od CraftMasters-a (oko 2.200 din). Montaza nije komplikovana jer klizaci imaju sva stelovanja
Last edited by pajja on 14 May 2008 19:51, edited 1 time in total.
Iz Niša.pajja wrote:jos da znam odakle si pa da te uputim u šoping
Juče sam obilazio radnje i pokazaše mi mehanizam za klizna vrata sobna. Cena kvalitetnijeg sa metalnim točkićima je 3600 din, šina 2m i točkići, a manje kvalitetan, sa plastičnim točkićima, za tablu težine do 40kg 2200 din. Tabla visi na gornjoj šini, a na donjoj strani table pravi se samo nut kroz koji prolazi jedna vođica. Mislite li da je to dobro, ili da potražim neki drugi mehanizam. I da li je neophodan ova od 3600din, obzirom da i ovaj jeftiniji je predviđen za tablu do 40kg, a ja nameravam da stavim šperovanu tablu koja je dimenzija 100 x 195 tako da ne verujem da može da bude teža od 10kg.
Å to se same table tiče razmišljao sam o eurolight ploči ali koliko sam ja mogao da shvatim u Nišu je još uvek nemoguće dobiti nikakve informacije vezane za njenu upotrebu. Darex ih prodaje ali samo na veliko, a jedina radnja za prodaju iverice koja ih prodaje, nabavila ih je tek prekjuče i sad trenutno čeka da stigne okov i kant traka pa da " vide kako to ide". Vlasnik firme ponudio mi je da ja uzmem jednu tablu (celu) pošto ne može manje, pa da onda zajedno nešto napravimo. Taman, kaže on, da zajedno vidimo kako se to sklapa, a on da iskoristi delove od table koji meni nisu potrebni. Jer njemu se ne isplati da "kvari celu tablu da bi tu nešto prčkao". Kako se radi o jednoj prilično velikoj firmi koja radi čini mi se baš dobro i o kojima sam imao jako lepo mišljenje, ja sam ostao bez teksta.
Inače cena eurolight-a je od 2000-2200 dinara /m2 u zavisnosti od dezena.
Plot od CraftMastersa neznam šta je. A voleo bih da znam.
E pa ugnjavih ja vas ali nije baš lako naći nekog za priču o ovakvim stvarima.Možda ni vas ne interesuje ovo ali vi barem ne možete da me prekinete dok pričam, kao moja žena.
Hvala na savetima i razumevanju!
Moguce je da i dole postoje tockici ali oni vode samo u horizontalnoj ravni (samo ne daju da se vrata klate), tako da je i taj sa vodjicom mehanicki sasvim OK. Celokupnu tezinu uvek treba da nosi iskljucivo gornja sina. Onaj koji ima tockice i dole "lepse klizi", to jest sasvim je stabilan na dnu, dok kod obicne vodjice uvek malkice "landara". Nije to mnogo, mozda milimetar dva, tako da samo zavisi kolika si "picajzla".Tabla visi na gornjoj šini, a na donjoj strani table pravi se samo nut kroz koji prolazi jedna vođica. Mislite li da je to dobro, ili da potražim neki drugi mehanizam. I da li je neophodan ova od 3600din, obzirom da i ovaj jeftiniji je predviđen za tablu do 40kg
E sad metalni ili plasticni... Ja bih se uvek odlucio za metalne, ali novcanik je tvoj

Sam si rekao da ce ta vrata mnogo puta da se otvaraju i zatvaraju. A 40Kg, ne mora uvek da bude isto

Znači skuplja varijanta. Tako sam otprilike i pretpostavljao ali rekoh daj da pitam, da ne bude posle što ne pitah.
P.S. Dobro je što nije nešto komplikovanije. Ovako jedna šina i jedna tabla pa možda i ukapiram za dva dana. Jedan dan po stavci. Ako se rešim da radim nešto komplikovanije postoji šansa da doguram do nekog majstorskog zvanja. Ovako samo šegrt.
P.S. Dobro je što nije nešto komplikovanije. Ovako jedna šina i jedna tabla pa možda i ukapiram za dva dana. Jedan dan po stavci. Ako se rešim da radim nešto komplikovanije postoji šansa da doguram do nekog majstorskog zvanja. Ovako samo šegrt.
Nismo pricali o tome sta je na povrsini tockica 
Paja lepo napisa da bi trebalo da bude oblozen gumom.
Metalni "tockic" je najcesce ustvari kuglicni lezaj, a plasticni je najcesce komad teflona koji nema lezaj. Izmedju ta dva izabracu uvek metalni.
Dule ti to kad ugradis i ono je tiho, musterija kaze "super". Ali kroz dve godine, teflonski tockic se izlize i onda: menjaj mehanizam (ono jes tako te zovu jos jednom

Paja lepo napisa da bi trebalo da bude oblozen gumom.
Metalni "tockic" je najcesce ustvari kuglicni lezaj, a plasticni je najcesce komad teflona koji nema lezaj. Izmedju ta dva izabracu uvek metalni.
Dule ti to kad ugradis i ono je tiho, musterija kaze "super". Ali kroz dve godine, teflonski tockic se izlize i onda: menjaj mehanizam (ono jes tako te zovu jos jednom

Na sajtu www.allometal.co.rs ima ponuda za ugradna klizna vrata koja se ugradjuju u zid i imaju specijalnu gumenu metlicu na dnu, sto im obezbedjuju zvucnu izolaciju.
Za početak, dobro došao.allometal wrote:Na sajtu allometal.co.rs ima ponuda za ugradna klizna vrata koja se ugradjuju u zid i imaju specijalnu gumenu metlicu na dnu, sto im obezbedjuju zvucnu izolaciju.

Ovako otvoreno reklamiranje na sajtu nije dozvoljeno (za to ima predviđenih tema). Možeš dati link (i svog) sajta ako je u kontekstu rešavanja problema iz diskusije. Taj link trebada bude precizan, da ukažeš u čemu je prednost "tvog rešenja" u odnosu na druga, a ne da vodi na home stranu.
Voleli bismo da ne "izmišljaš toplu vodu" i da u (eventualni) potpis ne staviš link prema svom sajtu; što je isto reklamiranje koje nije poželjno.
Izvini šro sam tvoj prvi post odmah iskoristio za kritiku koja se, delom, ne odnosi na tebe. Vremenom ćeš videti da je društvo ovde vrlo dobronamerno i možeš slobodno učestvovati u temama i predlagati svoje teme za diskusiju.
Još jednom, dobro došao na najbolji stolarski sajt u okruženju!