Udvajanje lepkom

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
bozama
Majstor

Udvajanje lepkom

Post by bozama »

Kako se radi udvajanje iverice 18mm lepkom? Jel to znači samo se nanese sloj lepka i stegnu dva komada iverice?
Treba da pravim neku policu a da se ne vide šrafovi na nogicama koje ću da udvajam. Buni me što ne znam kojim se lepkom to radi s obzirom da kontaktne površine nisu drvo.
Da nije možda neostikom?
Bitno mi je da ta veza bude jaka jer kasnije u tako udvojene nogice idu trio matice na oba kraja pa se bojim da se to ne razleti prilikom njihovog uvrtanja.

pozdrav.
Oxymoron
Šegrt

Post by Oxymoron »

mozes namazati za svaki slucaj tankim slojem sintelana, a onda okantiraj te police okroz okolo ABSkant trakom 36mm da izgleda ko jedna polica
100put crtaj, jednom prodaj
bozama
Majstor

Post by bozama »

Kantovaću svakako nego me brine dali će se ta dva komada razleteti ako u oba kraja uvrnem trio matice za koje ipak treba manja rupa nego što im je širina.
bozama
Majstor

Post by bozama »

Nogice su visine od 100mm - 200mm. Mislim da znam kako ću, ima da ih keksujem, sa svake strane po keksić ako su kraće nogice, ove od 100mm ove duže po 2 keksa po strani malo drvofiksa stegnem i gotovo.
Eh da nisam pitao ne bi se ni setio. :)
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Udvajanje se radi PUR lepkovima, tzv poliuretanima. Oni vezuju gotovo sve materijale a foliju ce pocupati sa iverice ako probas da razdvojis spoj. Imas ih u pakovanjima od 0.5 kg i vise i kostaju znatno vise od belih lepkova (2x ili cak i vise) za takve spojeve ti treba neki jeftiniji, sa kvalitetnijim mozes da radis mnooogo zahtevnija lepljenja. Potrosnja moze biti znatno manja zato sto nemas potrebe da mazes celu povrsinu, samo jednu zmiju razvuci i razmazi kada spojis trljanjem ploce o plocu. Kod Jowata je oznaka 685.12 a kod Kleiberita 501. Ima ih kod jos nekih proizvodjaca.
Da nisu noge koje nose teret i koje teze da se razdvoje u sredini, rekao bi ti da namazes silikonom :)
Dovoljno keksica bi takodje moglo da zavrsi posao
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Za udvajanje ploca dvostruko lepljiva traka je cudo. Ona tanka i siroka (naravno ne skodi ako je malo kvalitetnija tipa tesa).
Tri "strafte", ce da uhvate plocu tako da ce se pre polomiti nego razdvojiti. Nakon toga naravno kantovanje.
Mnogo brze nego bilo koja druga varijanta, a vise nego dovoljno jako.
Samo mora da se lepo otprasi i da se radi pazljivo kad se spusta ploca na plocu, posto jednom kad takne, vise nema pomeranja.

U ovom slucaju posto ide trio bas po sredini, ne bih smeo da tvrdim. Trio ce pri uvrtanju da napravi koncentrisano opterecenje, kakvo u normalnom slucaju nije moguce, tako da je moguce da ih rastavi.
Kad/ako budes keksao, postavi keksic tamo gde ce ici trio. Moze kroz njega komotno da se zabusi i on ce drzati da trio ne razvuce ploce.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

što znači udvajanje :/ ?

ako može netko da mi pojasni , taj pojam mi je stran .

ako se misli lijepljenje dvije ploče iverala (univera) plošno jednu za drugu, to se može sa bijelim ljepilom bez problema, drži izvrsno , nakon što se zalijepi i pusti da odstoji (preko noći) drugi dan je to kopaktna površina, ne može da se rastavi po spoju .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
spock
Pred-majstorsko zvanje

Post by spock »

udvajanje znači udvostručavanje (u bilo kom od ovih naših jezika).
U konkretnom slučaju se misli upravo na to što si napisao.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Najlakše je spojiti dvije plohe sa bijelim ljepilom za drvo , to se radi često za ploče stolova, stropove ormara, regala,....
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

dusanissimmus
Precizni šegrt

Post by dusanissimmus »

mbole wrote:Za udvajanje ploca dvostruko lepljiva traka je cudo. Ona tanka i siroka (naravno ne skodi ako je malo kvalitetnija tipa tesa).
Tri "strafte", ce da uhvate plocu tako da ce se pre polomiti nego razdvojiti. Nakon toga naravno kantovanje.
Mnogo brze nego bilo koja druga varijanta, a vise nego dovoljno jako.
Samo mora da se lepo otprasi i da se radi pazljivo kad se spusta ploca na plocu, posto jednom kad takne, vise nema pomeranja.

U ovom slucaju posto ide trio bas po sredini, ne bih smeo da tvrdim. Trio ce pri uvrtanju da napravi koncentrisano opterecenje, kakvo u normalnom slucaju nije moguce, tako da je moguce da ih rastavi.
Kad/ako budes keksao, postavi keksic tamo gde ce ici trio. Moze kroz njega komotno da se zabusi i on ce drzati da trio ne razvuce ploce.
oracal dvostrano lepljiva traka je najbolja za koju ja znam.
prodaje se kao orabond
bozama
Majstor

Post by bozama »

Danas sam uradio 4 nogice visine 100mm i to sa keksićima. Bilo je gotovo dok si reko keks :).
Pošto su nogice samo 50mm široke nisam stavljao keks po sredini nego samo sa strane, takođe kad se ubaci keksić može se lepo podesiti da dva komada idealno budu poravnata ivicama jedan uz drugi.
Super je to što se keksanje obavi onako odokativno bez ikakvog merenja i sl. Sada to treba da prenoći pa sutra ubacivanje matica.
Znači nije neki seks pošto je tu keks :):):) u prevodu drž'se keksa da ne bude seksa :):).
Mada ima da probam samo sa onim belim lepkom, bez keksa.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

bozama wrote:Mada ima da probam samo sa onim belim lepkom, bez keksa.
Ja vec ostavio da se susi, ujutru delim sa vama rezultat
bozama
Majstor

Post by bozama »

Evo mojih rezultata. Znači, udvojio sam 4 nogice 2x18mm širine 60mm a visine 100 sa po dva keksa bez lepljenja van žljebova za keks. to je stajalo da se suši, prvo sat vremena pod stegom a zatim 24h bez stege.
Rupe za trio matice 8mm sam bušio burgijom 10mm a zatim proširivao otvor onim konusnim nastavkom za bušilice što izgleda kao turpija i ... iiii kad sam krenuo da uvrćem maticu to se tako lepo raskolalo po sredini spoja da je zabolelo :)
Pretpostavljam da će biti bolje ako namažem celu površinu i ko što Bole predlaže još jedan keksić po sredini?
Jel ima neko da je uvrtao ove matice u ivericu? Koju burgiju za M8 trio maticu a da lepo drži?
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

bozama wrote:Evo mojih rezultata. Znači, udvojio sam 4 nogice 2x18mm širine 60mm a visine 100 sa po dva keksa bez lepljenja van žljebova za keks. to je stajalo da se suši, prvo sat vremena pod stegom a zatim 24h bez stege.Rupe za trio matice 8mm sam bušio burgijom 10mm a zatim proširivao otvor onim konusnim nastavkom za bušilice što izgleda kao turpija i ... iiii kad sam krenuo da uvrćem maticu to se tako lepo raskolalo po sredini spoja da je zabolelo :)
Pretpostavljam da će biti bolje ako namažem celu površinu i ko što Bole predlaže još jedan keksić po sredini?
Jel ima neko da je uvrtao ove matice u ivericu? Koju burgiju za M8 trio maticu a da lepo drži?
Ako imaš volje da skiciraš, jer nikako da shvatim kako je to napravljeno." Sto riječi i šakom za vrat", ali opet ne razumijem.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

:/ nemožeš ni očekivat nešto od mazanja samo žlijebova ,

maže se cijela površina i steže stegačima, ( ja ostavim preko noći stegače) i to je onda homogena stvar . Å to se tiče trio matica, postoji više vrsta trio matica, ja sam uglavnom bušio sa svrdlom fi 8 i ufrezengao gornji rub i matica ulegne super . :oskyldig:

Post Reply