GREJANJE U RADIONICI

Razne teme o raznim stvarima
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Proracun energetske vrednosti kotla je najjednostavnija stvar kod projektovanja grejanja, to zaista uz malo prakse moze da izracuna maltene svako. Naravno da se potrebna projektovana vrednost uvecava (tipicno za 20%) posto se racuna na osnovu prosecne najnize temperature, koja je recimo za Beograd oko -15, ali sistem mora da daje dovoljno toplote i kada je -20 (sto je ako se dobro secam najniza temperatura u 30% slucajeva). U obzir se pri toj racunici naravno uzima i termicka provodnost zidova (nije sve jedno da li je zid od 20cm ili od 50cm, da li postoji termicka izolacija ili ne, kakvi su prozori i vrata...). Ali to su jednostavne formule.

Razvod je taj koji je komplikovan, i na kome moze da se napravi dzumbus.
Dinamika fluida je ne bez razloga jedan od najtezih ispita na masinskom fakultetu.

Da li su cevi zelene, plave, bele, roze ili sa narandzastim tufnicama nema nikave veze sa tim za sta je cev namenjena. To sto su pestanove cevi za jednu namenu zelene, ne znaci da su i rehau-ove iste boje za istu namenu, ili da ih cak rehau uopste pravi u toj bolji.
damir1
Šegrt

Post by damir1 »

što se tiče proračuna slažem se da prostorije iste kvadrature variraju u zagrijavanju baš zbog razloga koji ste naveli ali da je razvođe toliko špansko selo to nije. Po vašem onda bez mog znanja kretanja fluida i mašinskog fakulteta centralno rijetko koje bi radilo.E ljudi stvarno znate preterat u mudrovanju i razmišljanju.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

koliko sam ja razumeo onaj filmić od jomiwork

Image

Zaboravio sam da obeležim na slici da uložak ima dno,koje sprečava da piljevina propadne kroz rešetku,a mislim da omogućava loženje čvrstog otpada(drvo,iverica itd...) kada se uložak izvadi,ako je to tako mislim da je pravi vrh.

Unutrašnje "bure" ne ide do dna gde je rešetka,već je podignuto nekih 10cm,samim tim ostaje dovoljno prostora da između gori piljevina.

Koliko mislite da sam u pravu?
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Dule wrote:Koliko mislite da sam u pravu?
Pa dosta si upravu samo kolko sam ja vidio iz onog videa cijevi idu negdje u sredinu one pećke a oko je onaj prostor između vanjskog plašta i samog mjesta izgaranja piljevine.

Ljepo si je čovjek dao truda da snimi ali da je dodao malo svjetla bilo bi još i bolje nevide se na početku detalji baš najbolje.
Nadamo se da će se javiti i pojasniti nam malo.
Čovijek sniva a Bog realizira!
jomiwork
Precizni šegrt

Post by jomiwork »

evo mene opet ,u šta se ovo pretvorilo ?pa čovek je samo pitao kako da ugreje radionicu a ispalo je da mora da zna kvantnu fiziku.elem da odgovorim na pitanja koliko mogu .
1.može da se loži sta god imate(drva ugalj otpad kore slama kukuruzovina tašta...ops!?)
2.ne može da se smrzne saće jer kad je minus ja moram da ložim(mama deca žena)a i pumpa radi nonstop pritisak1.5 do 2bara(to će vam objasniti ovi što znaju teoriju fluida) mogu da odvrnem i holender
3.kod nas na pilani je prikolica piljevine oko 25e 9m3 treba mi kad je godina kao ova oko 10 prikolica možda vam se čini da je mnogo rada ali nije sad ću da vam objasnim:
piljevina je od topole znači laka .kuća je prizemna .sin(15g) i ja elevatorom za kukuruz i lopatama za sneg podignemo podignemo prikolicu za jedan do dva sata ,zavisi kako smo raspoloženi to bude tri puta mesečno u letnjem periodu time sam ujedno rešio izolaciju plafona u kući.
ako ste videli box iz koga vadim piljevinu on je zapremine 1.5m3 nega sa tavana napunim za 15-20min kad je u plusu 1.2......5c traje 5dana a kad je -10-15c potrošim box za 2dana sve u svemu 250e malo rada i grejem oko 260m2 .
4.kotao ceo pliva u vodi dole u rešetkama je takođe voda; dimne cevi (ono što sam čistio bušilicom)"prolaze "kroz vodu.
AKO SAM NEKAKO POMOGAO NEKOME BIĆE MI DRAGO JER ZNAM DA NI MENI NIJE BILO LAKO. OD NJIH 10 KOJE SAM PITAO ZA SAVET ILI POMOĆ 9 JE REKLO DA TO NEĆE FUNKCIONISATI!
A ZA OSTALE PITANJE :
POREKLO ZELENOG PIGMENTA U ZELENIM CEVIMA I DALI ZELENE CEVI MOGU DA OBAVLJAJU FOTO SINTEZU
ILI ZAÅ TO NA NEKIM BELIM CEVIMA IMA CRVENA LINIJA (možda imaju mesečnicu)

UMALO DA ZABORAVIM ODŽAK MORA DA BUDE DOBAR KOD MENE JE OTVOR 35CM ZIDAN VELIKIM FORMATOM STARE CIGLE A MOŽE I Å IDEL TO IMA KOLEGA
KOTAO KOJI RADI NA SLIČNOM PRINCIPU PRAVI NEKO U BEČEJU SAMO JE MANJI I LOŽI SE ODOZGO I U NJEGA MOŽE PILJEVINA .NIKAKO NISAM USPEO DA SAZNAM KO ?ČOVEK KOD KOGA SAM VIDEO KOTAO JE UMRO A NJEGOVI NEMAJU POJMA.:butter:
Last edited by jomiwork on 13 Feb 2012 01:07, edited 1 time in total.
jomiwork
Precizni šegrt

Post by jomiwork »

Dule wrote:koliko sam ja razumeo onaj filmić od jomiwork

[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/98_kotap_skica_1.jpg[/url]

Zaboravio sam da obeležim na slici da uložak ima dno,koje sprečava da piljevina propadne kroz rešetku,a mislim da omogućava loženje čvrstog otpada(drvo,iverica itd...) kada se uložak izvadi,ako je to tako mislim da je pravi vrh.

Unutrašnje "bure" ne ide do dna gde je rešetka,već je podignuto nekih 10cm,samim tim ostaje dovoljno prostora da između gori piljevina.

Koliko mislite da sam u pravu?
TU SI NEGDE SAMO NEMAM ULOŽAK TUJE SAMO REÅ ETKA KOJU STAVIM DA NE PROPADA PILJEVINA,REÅ ETKA STOJI NA CEVIMA KROZ KOJE TAKOĐE IDE VODA SA PREDNJE STRANE JE PREGRADA KOJA SPREČAVA PILEVINU DA PADNE NA VRATA KAD SE IZVADI REÅ ETKA NORMALNO MOŽE I UGALJ DRVA........
damir1
Šegrt

Post by damir1 »

sad mi je puno jasnije sad kad dobro se zagledam u video u jednom trenutku vidi se da je uložak podignut.Samo mi reci još da li su cijevi za dim skroz oko kotla ili samo sa strane kako se idi na videu dečki hvala
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Image

Znači sada smo bliže, :prsgore:

Daj neke spoljne gabarite(približne)
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Image

Mislim da je ovakav pogled odozgore
damir1
Šegrt

Post by damir1 »

dule hvala ti ovo je odlično odrađeno.Mislim da je sad svima jasan princip rada kotla.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

jomiwork jesi li pokusao da lozis u tom tvom kotlu krupniju pilotinu, onu sa abrihtera ili dihta i ako jesi sta se desi kad zaglavi tj. nece da pada na loziste!?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

damir1 wrote:što se tiče proračuna slažem se da prostorije iste kvadrature variraju u zagrijavanju baš zbog razloga koji ste naveli ali da je razvođe toliko špansko selo to nije. Po vašem onda bez mog znanja kretanja fluida i mašinskog fakulteta centralno rijetko koje bi radilo.E ljudi stvarno znate preterat u mudrovanju i razmišljanju.
Ajde procitajte jos jednom sta sam napisao pre nego sto pocnete da odgovarate u podrugljivom tonu.

Nigde ne pise da to NECE raditi, pise upravo da ce raditi u 99% slucajeva. Pise da skoro nikad nece raditi OPTIMALNO, a to su dve sasvim razlicite stvari.

Kad napravis pesacki most dug 5 metara od I profila 200mm, naravno da se nece srusiti, samo to nije optimalno, posto preko tog mosta bi i tenkovi mogli da prelaze, i jednostavno si bacio pare na visak materijala. Nije bas idealno poredjenje, al govori o tome cemu sluzi projektovanje.

Ziveo sam u kuci (kuce u nizu) koja je imala lose projektovan razvod. Tople vode iz toplane koliko hoces, temperatura vode u pumpnom postrojenju vise nego dobra. Ali kuce najudaljenije od pumpi uopste nisu imale grejanje, za razliku od onih blizu pumpi, koji su u januaru otvarali prozore. Jednostavno uopste nije bilo protoka vode u delu instalacije najudaljenijem od pumpi. Nije pomagalo postavljanje jacih pumpi (cak obrnuto razlika se povecala), i tek zamenom kompletne instalacije su ljudi dobili grejanje.

Sta mislite, da li je lakse promeniti kotao ili razvod?

Nikako ne kapiram odakle je majstorima uvrezeno misljenje da inzenjeri "samo nesto filozofiraju i prave se pametni a sve to moze prosto". Jos nisam ustanovio da li je u pitanju ljubomora ili jednostavno neznanje i pokrivanje istog nadmenoscu.
Ne ja nisam inzenjer :) samo sam svestan koliko ne znam.
jomiwork
Precizni šegrt

Post by jomiwork »

NEMA Å ANSE DA SE BILO Å TA ZAGLAVI, LOŽISTE JE70*70cm ,NEKAD SAM U NJEGA LOŽIO I PANJEVE KOJE LJUDI NISU MOGLI DA ISCEPAJU
PILJEVINA OD ABRIHTERA GORI KO"BLESAVA SAMO NIJE DUGOTRAJNA .
CEVI SU POREĐANE U POTKOVICU A SA PREDNJE STRANE SU VRATA 90*90cm

NISAM MISLIO NIKOME DA SE RUGAM SAMO MISLIM DA RAZVOVOĐENJE INSTALACIJE OSTAVIMO MAJSTORIMA KOJI SU ZA TO MAJSTORI .OVDE JE TEMA BILA KAKO DA SE Å TO EFIKASNIJE UGREJEMO .MENI SU MAJSTORI RADILI INSTALACIJU U KUĆI A JA OVO U RADIONICI I KOTAO KAKO SAM ZNAO I UMEO MENI JE DOBRO.:skratta:
Last edited by jomiwork on 14 Feb 2012 00:26, edited 1 time in total.
damir1
Šegrt

Post by damir1 »

profesore kuća i toplana je razlika velika a nebudem se sa vama ubijeđivao nije mi sila svatko zna što zna meni moje znanje dovoljno bez filozofiranja a sad kad razmislim potpuno shvaćam slobu(pametan čovijek).
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

@ jomiwork - zašto vrištiš ???

Sve se ovo može napisati kako i treba sa malim slovima, na svakom forumu pisanje isključivo velikim slovima znači ljutnju i vikanje :oskyldig:
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Post Reply