potrebna pomoc-njeno Velicanstvo Glodalica???

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
dex_mld
Brzi dodavač alata

Post by dex_mld »

da da to znam da ti ''kompleti''alata ne vrede ni za... nego vidim da postoji razlika u ceni a deluje da je ista masina pa sam zato pitao...mislim da meni nece trebati vise od dva,tri glodala...tako da cu za to sigurno moci da odvojim da uzmem kvalitetno...a sto se same glodalice tice slazem se sa vecinom da je bolje sacekati jos malo pa uzeti nesto iz klase 120-150 evrica,nego da posle par napravljenih kosnica ne moram da remontujem i servisiram,i gubim zivce
dusanissimmus
Precizni šegrt

Post by dusanissimmus »

da se nadovezem na moje prethodno pitanje oko polovnog frezera...
koliko bih trebao platiti takvu spravu, pod uslovom da je u dobrom stanju sa pratecim priborom?
koliko na primer vredi (idem otprilike silaznim vrednostima)
polovan festool?
polovna makita?
polovni plavi bosch?
polovni zeleni bosch?
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

ovisi o stanju i godini proizvodnje, znači ako je malo upotrebljavan stroj , može vrijedit 70% novog, a ako je stariji stroj rijetko će ti tko prodati ispod 50% cijene novog
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
bozama
Majstor

Post by bozama »

Druže, shvatam iz tvog posta da ćeš glodalicu koristiti s vremena na vreme, onu B&D što si naveo u linku ne bih baš tako lako otpisao kao što kaže Bole.
Istu glodalicu (prva u životu :)) posedujem par godina i kao povremeni hoby stolar nisam u opšte nezadovoljan njome. Ukratko ću ti navesti + i - ove glodalice pa ti razmisli...
+ Glodalica dolazi odlično opremljena u velikom jakom koferu sa mnogo dodataka i pribora i 6 (ili beše 4) glodala koja nisu tako loša ako gledamo iz ugla povremenog korišćenja, mislim da na ovom linku možeš videti pribor koji dolazi u glodalicu http://www.electrotools.gr/lang-en/rout ... 00eka.html. To je ono što je mene oduševilo.
+ mogućnost prihvata više debljina glodala (rezervne čaure)
+ Jačina glodalice i sigurnost u radu, što je meni kao početniku pre par godina i te kako značilo. Stvarno mi pruža osećaj sigurnosti u radu.
+ Iako sam i sam u nekim od tema na forumu rekao da se glodalica klacka i da ima lufta to je samo u slučaju kad ona nije fiksirana, kad se podesi dubina glodala na graničniku dubine i glodalica spusti u taj krajnji položaj i fiksira tu nema više cile mile stoji pravo i radi precizno :)
+ ovo je čisto subjektivno: odgovara mi što baza glodalice nije pun krug kao kod boša recimo.
+ najpozitivnije je cena, po meni teško da ćeš za te pare naći bolje.

Evo malo i loših ocena po mom mišljenju:
- teška je ko tuč i glomazna je
- kabel je dugačak ali golo sranje, krut i tanak nekako plastičan. Ovde su gledali da uštede iako sama glodalica ne odaje po meni utisak jeftinoće.
- loše rešen sistem odvoda piljevine, primetićeš na slici da crevo ide na vrh glodalice što znači da i sa usisivačem mnogo praši i prlja okolinu takođe crevo zna pri malo jačem cimanju da se izvuče zajedno sa adapterom za usis.
- nema onih zaštitnih guma oko tih kako da se izrazim šipki po kome se kliže glodalica kad je spuštaš i otpuštaš pa se često napraši i ne ide glatko pa je moraš održavati urednom. Mada mi je totalno kretenski da su te gume stavili na slabijem modelu :(

Ja bih za te pare dobro razmislio između Boška i ovog B&D.

Sretna kupovina :)
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Bozama to sto nema "duge gace" i nije neki problem, i dosta jaci modeli in nemaju. Kabel ko kabel za 5 eura ga mozes promeniti.
To sto je teska je i normalno za masinu od 1600w ovde je tezina oko 5 kgr.
Cena je veoma intereantna 11.800.00 dinara, mada mi nije jasno zasto za model od 1200w traze 13.800.00dinara.
http://www.odigledolokomotive.rs/proizv ... ck-decker/
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Problem sa klackanjem kod ovog tipa glodalice (potapajuca ili "plunge") je sto je njoj svrha da uroni u sred materijala, odnosno kada tako radi nije uopste fiksirana na neku dubinu, vec samo ima granicu dubine do koje moze da ide.
Ako ima klackanja, dobices sve samo ne ravan rez, pogotovu na mestu gde uranjas.
Ako uranjanje nije potrebno (a cesto jeste), onda treba uzeti glodalicu sa fiksnom bazom, jer je njena konstrukcija u sustini mnogo robusnija, ai jeftinija je. Jedino sto ih kod nas bas i nema.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Mbole ima, ima,
Vidim Raider stigao i kod Vas http://www.odigledolokomotive.rs/proizv ... 0w-raider/
pre 2 godine imao sam nameru da bas ovu kupim i metnem u stol, Nisam je kupio iz inata jer je ovde u MKD i kod 2 puta skuplja nego u Bugarskoj (60-70 eur), garancija je bila 6 meseci, a vidim kod Vas i u Bugarskoj 2 godine.
Inace Raider je ranije imao solidan kvalitet, zadnjih 2 godine izvedba im je nekako kilava
bozama
Majstor

Post by bozama »

Dikar, mislim da znam šta je u pitanju što se tiče cena. Ova slabija je u kompletu sa glodalima 13000din kao što kažu na sajtu a jača u verovatno ''ogoljenoj'' verziji 11k, pročešljaj sajt pa ćeš naći ovi jaču u full-u za 15k.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Nasao sam je ovde u Makedoniji http://www.gmm.com.mk/black-and-decker-glodalki.html 150 eura
bozama
Majstor

Post by bozama »

Problem sa klackanjem kod ovog tipa glodalice (potapajuca ili "plunge") je sto je njoj svrha da uroni u sred materijala, odnosno kada tako radi nije uopste fiksirana na neku dubinu, vec samo ima granicu dubine do koje moze da ide.
Ovo mi baš nije jasno. :/
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Danas sam narucio ovu http://www.odigledolokomotive.rs/proizv ... ackdecker/
u Skoplju nema vise XTW1500EKA -potrosili su ga imaju ovaj noviji model cena ista 150eura

Bozama posebno bih pohvalio tvoj gornji post #34, tako treba da se ocenjuju alati
bozama
Majstor

Post by bozama »

Dikar, samo nek te alatka služi što bolje i duže.
Mislim na glodalicu naravno :)
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

hvala Bozama na dobrim zeljama.
Sto se uranjanja tice imas ovde na prvim kadrovima http://www.youtube.com/watch?v=9-OuNMngGx4
Ako postoji preveliko klackanje lako se desi da masina ne prati zadatu liniju glodanja, i pored toga sto uz B&D idu 2 paralelne vodilice.
Last edited by dikar on 08 Feb 2012 11:49, edited 1 time in total.
Post Reply