Kuhinjska vrata

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

MDF nije drvo :)

Njemu nije problem toliko sto se siri i skuplja, posto to resava ram, vec sto se "baca".
knez91
Šegrt

Post by knez91 »

nenen nismo se sknontali
mdf ne mogu jer mislim (a monzda i ne znam) da se pusta na veliku frezu tj da se pravi sara... (jediino ako ima neka masina koja posle furnira...

problem bacanja je ako se ne farba zajedno tj ako se uklada ne ubacuje u zljeb u ramu i tada se baca i skuplja isto ali se to skupljanje ne vidi jer je farbano posebno

a kada je u zljebu u ramu tada se sve prvo sastavi pa se nosi na farbanje i onda kada se malo rasusi onda se pojavljuju pukotine na laku tj drvo prvo razvuce lak on pobeli pa posle pukne na spoju uklade i rama.....

na sirenje drveta vlaznost ne utice ako ona predje misli 40% ili tako nesto, tako smo ucili na faxu, a sve ispod toga se menjaju dimenzije... a mislim da se preko 40% zove slobodna vlaznost ili voda tako nesto ne mogu sada da se setim.....
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Око 30% .
Преко је слободна , а испод тог процента везана вода .
Иуправо тако , слободна је у шупљинама дрвета , разним цевчицама итд. и зато нема утицаја на промену димензија , јер је тако рећи у слободном простору . Док везана вода се везује за молекуле целулозе , тј. гура се између њих , па их тако размачиње и доводи до бубрења дрвета .
Restaurator
Brzi dodavač alata

Post by Restaurator »

Sve u svemu , nikakav namjestaj od punog drveta nesmije biti izlozen suncu ili u blizini radijatora, peci ili grijalica!
Svako nesto zna a zajedno znamo sve!
bosske
Zarezivač olovaka

Post by bosske »

knez91, par pitanja, pa mozda sam dodjes do odgovora:
-da li razredjujes lepak vodom?
-koji lepak koristis?
-koliko dugo ostavljas plocu da stoji nakon vadjenja iz stega, pre obrade?
-da li "citas" godove pri odabiru-redosledu redjanja komada koji ce da cine plocu?
Nisam hteo da se pravim pametan, ali za svako od ovih pitanja moze da se otvori po jedna nova tema. Pozzzz
majstorcic
Precizni šegrt

Post by majstorcic »

bosske wrote:knez91, par pitanja, pa mozda sam dodjes do odgovora:
-da li razredjujes lepak vodom?
-koji lepak koristis?
-koliko dugo ostavljas plocu da stoji nakon vadjenja iz stega, pre obrade?
-da li "citas" godove pri odabiru-redosledu redjanja komada koji ce da cine plocu?
Nisam hteo da se pravim pametan, ali za svako od ovih pitanja moze da se otvori po jedna nova tema. Pozzzz
knez91
Šegrt

Post by knez91 »

ne razredjujem (da li treba, za ovo prvi put cujem)
moment wood super 3
pa ne obradjuje se isti dan tj uglavnom se ceka da prodje 24h od lepljenja do obede (zimi malo vise leti nekad krace) ali iz stega se skida posle 2-3h..... (isto nekad ranije nekad duze zavisno sta se lepi)
da, tj jedni idu konkavno drugi konveksno akda se presek pogleda ako si mislio na to.
bosske
Zarezivač olovaka

Post by bosske »

Naravno da ne treba. Kod mene se odlicno pokazao Kliberit. U stegama 24h. Obrada kada vlagomer na spoju pokaze manje od 12%, najmanje posle pet dana i barem 90% ploca bude dobro. Eksperimentisi sa lepkovima, bolji su oni koji brze kristalisu i koji su kada se osuse tvrdi kao kamen (kada ga udaris cekicem on puca, a ne razvlaci se kao zvaka). To je iz mog skromnog alhemicarskog iskustva.
Post Reply