elektromotori na elektricnim alatima - varnicenje

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
belushi
Šegrt

elektromotori na elektricnim alatima - varnicenje

Post by belushi »

Cesto vidim u oglasima kad hvale alat napisu: ne varnici na cetkicama, ne smrdi itd.
Imam vecinom amaterski alat, na nekom se (busilica) vide varnice kad je prekidac (reostat) pritisnut do kraja.

Koliko varnicenje ima uticaja na ispravnost alata? Da li je to znak da su cetkice dotrajale.
Konkretno busilica je varnicila na najacem pritisku i kad sam je kupio pre tri godine a varnici i danas i radi dobro.
Moze li ciscenje rotora (fino smirglanje) pomoci?

Uopste, ova mi je tema zanimljiva a nisam nasao odgovore u drugom temama pa molim, ko se vise razume, da mi pojasni.

Hvala
Last edited by belushi on 04 Feb 2012 17:13, edited 1 time in total.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

varnicit mora ali malo , ako varnici puno (time se stvara velika toplina) onda postoji mogućnost da se razleti kolektor , ili da izgori rotor . U velikom broju slučajeva može se varničenje anulirati čišćenjem rotora, prilagodbom ili izmjenom četkica . :prsgore:
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
belushi
Šegrt

Post by belushi »

Da li se cetkice razlikuju jos po necemu osim po velicini i obliku?
Da li se smeju prepravljati, prilagodjavati cetkice drugacijeg oblika ( smirglanjem, brusenjem) ako nemamo originalne ili su iste skupe a imamo viska od neke druge masine?
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

četkice se razlikuju po tvrdoći, postoje četkice sa ugrađenom žicom za kontakt, a postoje i četkice koje kontakt dobivaju samo preko opruge
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

belushi wrote:Da li se cetkice razlikuju jos po necemu osim po velicini i obliku?
Da li se smeju prepravljati, prilagodjavati cetkice drugacijeg oblika ( smirglanjem, brusenjem) ako nemamo originalne ili su iste skupe a imamo viska od neke druge masine?
Slobodno ih mozes brusiti i smigrlati, . Kad su nove normalno je da varnice dok ne "legnu"
Sa mekim cetkicama imao sam problema, umesto varnicenja imao sam vatromet (prsten oko kolektora od 1 cm), posle sam nasao kod jednog prijatelja neke proizvedene u Dubrovniku (zaboravaio sam ime fabrike) varnicile su najvise 5 minuta i posle je sve bilo normalno
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

belushi wrote:Cesto vidim u oglasima kad hvale alat napisu: ne varnici na cetkicama, ne smrdi itd.
To si verovatno vidjao na sajtovima koji se zovu po vocu ;)
Elem, taj komentar sam i ja video ali nije potreban, jel samo zbunjuje.
Onaj deo gde se pominje smard, nije dobro ako ga ima jel je onda neki segmenti namotaj stradao i broj okretaja masine je znacajno opao i jako se greje motor (skoro i pusi, tacka kratkog spoja) to ne valja nikako (mora se raditi viklovanje koje nije jeftino).
Po pitanju varnica to je normalno...
Last edited by ArtCool on 05 Feb 2012 00:49, edited 1 time in total.
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

belushi wrote:Moze li ciscenje rotora (fino smirglanje) pomoci?

Uopste, ova mi je tema zanimljiva a nisam nasao odgovore u drugom temama pa molim, ko se vise razume, da mi pojasni.

Hvala
Dobio si odgovore osim ovoga. NIKAKO ne šmirglati kolektor ručno, nego montiran na tokarski stroj ili na stupnu bušilicu (pazi na sigurnost) u protivnom možeš dobiti još veće iskrenje.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Da, Stari je u pravu, taj dio pitanja smo preskočili , kolektor se šmirla rotirajući , ali isto tako mora se paziti da se ne skida previše , a na kraju svakog djelića kolektora je žičica kojom je spojen namotaj na rotoru , tako da se to mora raditi iznimno pažljivo .

Kolektor je spajan ili uprešavanjem ili ljepljenjem , a brušenjem se stvara trenje, a trenjem se stvara temperatura koja može dovesti do raspadanja kolektora .

Uglavnom ukoliko stroj ima normalan rad , varničenje normalno , ne diraj ništa . Ukoliko stvara preveliku iskru, stroj gubi na snazi , previše se grije, ne radi u svim položajima , čudan zvuk stvara , onda je vrijeme popravaka .

No sve to ne mora biti isključivo do kolektora i četkica, većinu problema uzrokuju ležajevi rotora ili ležište ležajeva, ukoliko nije sve u centru , stvara vibracije i samim tim povećava iskru (varničenje) na kolektoru .

Pero
Precizni šegrt

Post by Pero »

Ispričavam se što podižem temu staru godinu dana....

Imam problem sa glodalicom (zeleni Bosch 1400 ACE kupljen prije 3 mjeseca).

Kroz otvore na vrhu vidim iskre. Koji put se vide i u praznom hodu, ali načešće se vide kad glodalo dođe u kontakt s drvom/iveralom/MDF-om. Da li je to normalno?
Glupo mi je nositi stroj u servis ako je normalno vidjeti iskrenje...
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Pero wrote:Glupo mi je nositi stroj u servis ako je normalno vidjeti iskrenje...
Sama nesavrsenost kolektorskog principa rada mototra, rezultuje iskrenjem na kontaktima.
Zarad svog mira mozes otici u servis na kontrolni pregled (konsultaciju).
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Iskrenje je normalno
Pojavljuje se kad uslijed vrtnje lamela rotora napušta površinu četkice po kojoj klizi. To je u stvari električni luk i predstavlja nastavak struje između četkice i lamele ali kroz zrak obzirom da lamela više ne dira četkicu. Luk nestane nakon što se lamela dovoljno udalji od četkice. Međutim slijedi isto sa sljedećom lamelom pa onom iza nje itd. To se pokušava što više smanjiti ali se ipak ne može izbjeći.
Post Reply