potrebna pomoc-njeno Velicanstvo Glodalica???
Pa to te i pitam,zelim da cujem tvoje iskustvo.Bolje je ovo, ne valja ovo,itd.Voleo bih da probam i jednu i drugu i petu ali nisam u mogucnosti pa se zato oslanjam na tudja iskustva.Ja sam uzeo straus 1850w,masina je teska 7 kg i deluje robusno i solidno.Nisam puno radio sa njom,samo sam je probao i za sada deluje ok.soft start promena brzine itd,ali dok ne budem vise radio sa njom ne mogu da kazem koliko je dobra ili ne.
Imao sam ovu makitu (to mi jebila prva glodalica).stolart wrote:Ја имам овајСкил , уствари имао сам га , цркао после 5-6 месеци .
Зато сам позајмио паре и купио ову :
http://www.odigledolokomotive.rs/proizv ... 20-makita/
Jako lepa masinica, samo malkice slabasna, i sa nikakvim izborom pribora (ako se nesto nije promenilo u medjuvremenu).
Razlika je 700 ili 800 wati, soft start(sto je i razumljivo zbog tezih i vecih glodala koje moze da opsluzi) i to je dovoljno.
Sve ostalo je subjektivno mislenje.I tacno je da je u Rusiji i Ukrajini 50 evra, ja sam platio 110 i dobio dva glodala(spiralna).
Sve ostalo je subjektivno mislenje.I tacno je da je u Rusiji i Ukrajini 50 evra, ja sam platio 110 i dobio dva glodala(spiralna).
Last edited by branimir on 04 Feb 2012 13:34, edited 1 time in total.
- maricaiivica
- Moderator
- maricaiivica
- Moderator
Razmisljao sam i ja o tome, tacnije ovde citao ali nisam probao.parketar wrote:Ako mozes skini onaj deo sa dugmetom za zakljucavanje osovine i stezi sa dva kljuca.Mnooogo bolje je.
Ono sto mi dodatno deluje cudno je sto izmedju slobodnog i stegnutog alata je razlika u mozda 1/6 ili cak 1/8 kruga kljuca. Dal je to i na drugim kinezima?
Sto se tice "ruskog" frezera, Mapleman je uslikao frezer marke TEMP, evo sta rusi misle o ovom frezeru
http://forum.woodtools.ru/index.php?topic=31539.0
e sad problem ce biti cirilica, ali ovaj put nemozemo da nateramo ruse da koriste latinicu. Mala pomoc "Китаи" = Kina
Na ovom sajtu je bilo dosta pozitive o DIOLD-ovoj klasi frezera mada u zadnjoj generaciji frezera imaju i kineske kalupe
Kao prvo saradnja Rusija-Kina je sasvim normalna i sasvim je normalno da su Kinu prvo otkrili rusi pa onda Woby haus
Druga stvar je da ovaj frezer mozda i nije los. Pre 4-5 godine jedan moj prijatelj je kupio cistokrvnog kineza POWERTEC od 2000w za 100 eura. taj frezer i dalje radi i dosad nije ispustio glodalo. Prihvat je bio sa kontra maticom. Pre par meseci sam gledao POWERTEC sa "modernim prihvatom (blokada osovine +matica)
Dex bez obzira dali ces kupiti gladalicu za 60 ili 800 eura (toplo ti preporucujem Mafela od 2600W) da bi uzivao u radu sa glodalicom trebace ti glodala, Sa glodalama od 2-3 eura definitivnmo neces uzivati u radu i mogucnostima gladalice, ako hoces da uzivas pripremi nesto vise eura (x00)
Inace moj savet je Bosch 1400 pof ace za amatera ima sve ,u Nemackoj (ako imas nekog da ti donese) cena ide od 120 eura
http://www.idealo.de/preisvergleich/Off ... bosch.html
http://forum.woodtools.ru/index.php?topic=31539.0
e sad problem ce biti cirilica, ali ovaj put nemozemo da nateramo ruse da koriste latinicu. Mala pomoc "Китаи" = Kina
Na ovom sajtu je bilo dosta pozitive o DIOLD-ovoj klasi frezera mada u zadnjoj generaciji frezera imaju i kineske kalupe
Kao prvo saradnja Rusija-Kina je sasvim normalna i sasvim je normalno da su Kinu prvo otkrili rusi pa onda Woby haus
Druga stvar je da ovaj frezer mozda i nije los. Pre 4-5 godine jedan moj prijatelj je kupio cistokrvnog kineza POWERTEC od 2000w za 100 eura. taj frezer i dalje radi i dosad nije ispustio glodalo. Prihvat je bio sa kontra maticom. Pre par meseci sam gledao POWERTEC sa "modernim prihvatom (blokada osovine +matica)
Dex bez obzira dali ces kupiti gladalicu za 60 ili 800 eura (toplo ti preporucujem Mafela od 2600W) da bi uzivao u radu sa glodalicom trebace ti glodala, Sa glodalama od 2-3 eura definitivnmo neces uzivati u radu i mogucnostima gladalice, ako hoces da uzivas pripremi nesto vise eura (x00)
Inace moj savet je Bosch 1400 pof ace za amatera ima sve ,u Nemackoj (ako imas nekog da ti donese) cena ide od 120 eura
http://www.idealo.de/preisvergleich/Off ... bosch.html
Last edited by dikar on 04 Feb 2012 23:05, edited 1 time in total.
@mbole: upravo tako ne bih bas da dajem 300evrica,zato sam i pitao vredi li cemu to od 60-70...a i ove sto su oko 120ak evrica su ekonomski da kazem dostupne
...kad sam naveo onaj skil slabiji nisam video ovu malo jacu,razlika u ceni je zanemarljiva
mislio sam i jutros da skocim do Bubanj potoka ali ovo vreme nedade...jer slazem se sa svima da je ipak drugacije kad sse na licu mesta moze uporediti vise modela
u medjuvremenu sam svratio do wobyhausa i video par modela...ako su sve glodalice u rangu 60-70 kao sto su one kod njih onda definitivno ispadaju iz kombinacije jer su bas slabasne konstrukcije

mislio sam i jutros da skocim do Bubanj potoka ali ovo vreme nedade...jer slazem se sa svima da je ipak drugacije kad sse na licu mesta moze uporediti vise modela
u medjuvremenu sam svratio do wobyhausa i video par modela...ako su sve glodalice u rangu 60-70 kao sto su one kod njih onda definitivno ispadaju iz kombinacije jer su bas slabasne konstrukcije
http://www.odigledolokomotive.rs/proizv ... ace-bosch/ kod vas je 16000 din ili oko 150-160 eura
Ako pod prateci materijal podrazumevas glodala na njih zaboravi posle 1-2 sata rada istupe pa moraju se ostriti ili kupis kvalitetnija recimo CMT ,samo oni krecu od 20 eura pa nadalje, e sa ovim glodalima mozes uzivati u radu.
btw imam jednu kolekciju od 18 glodala za 25 eura (prvo sam njih kupio pa onda glodalicu) u dobrom stanju su samo ona koja nisam uopste koristio, 2-3 komada su se istupila za pola sata
Ako pod prateci materijal podrazumevas glodala na njih zaboravi posle 1-2 sata rada istupe pa moraju se ostriti ili kupis kvalitetnija recimo CMT ,samo oni krecu od 20 eura pa nadalje, e sa ovim glodalima mozes uzivati u radu.
btw imam jednu kolekciju od 18 glodala za 25 eura (prvo sam njih kupio pa onda glodalicu) u dobrom stanju su samo ona koja nisam uopste koristio, 2-3 komada su se istupila za pola sata

Last edited by dikar on 04 Feb 2012 23:51, edited 1 time in total.
Ti magicni kompleti jeftinih metalnih proizvoda samo oblikom podsećaju na pribor za glodalice koji se zove komplet glodala. Jednostavno, NEMOGUĆE je da kvalitetno glodalo košta 1 evro. Kako zbog dodatka mikrolegirajućih elemenata koji idu u taj čelik, tako i ubog oštrenja noževa koje zahteva proces koji ne traje jednu sekundu.
- dusanissimmus
- Precizni šegrt
a u kojoj meri su za jednog amatera bitne karakteristike da glodalica ima soft start, elektronsku regulaciju i slicno...
u prevodu 2 pitanja:
1 bez cega neko pametan i informisan ne treba da kupuje glodalicu?
2. da li polovna, kvalitetna i ocuvana glodalica starije generacije, kada ove tehnologije nisu ni postojale, moze da bude dobra alternativa u slicnom cenovnom rangu (do 150e)?
u prevodu 2 pitanja:
1 bez cega neko pametan i informisan ne treba da kupuje glodalicu?
2. da li polovna, kvalitetna i ocuvana glodalica starije generacije, kada ove tehnologije nisu ni postojale, moze da bude dobra alternativa u slicnom cenovnom rangu (do 150e)?
Last edited by dusanissimmus on 05 Feb 2012 11:43, edited 1 time in total.
Razliciti precnici glodala traze razlicite obrtaje. Razliciti materijali takodje.
Moze se i bez toga, ali onda nemas isti kvalitet/brzinu obrade, ili imas vece trosenje glodala.
Soft start je jako zgodan, ali ne neophodan, mada vecina glodalica sa regulacijom ima i njega. Jednostavno kada upalis glodalicu ona ne "cimne" vec se polako zaleti do odgovarajuceg broja obrtaja. Taj "cim" ume da bude bas ozbiljan uz jaku glodalicu.
Dobra i kvalitetna polovna glodalica ce te sigurno lepo sluziti. Ove tehnologije su tu vec 10-tak godina, tako da ne mora da znaci da ih i one nemaju.
No kao i sa svakom polovnom stvari, mozes da prodjes super, a mozes i da bacis pare.
Moze se i bez toga, ali onda nemas isti kvalitet/brzinu obrade, ili imas vece trosenje glodala.
Soft start je jako zgodan, ali ne neophodan, mada vecina glodalica sa regulacijom ima i njega. Jednostavno kada upalis glodalicu ona ne "cimne" vec se polako zaleti do odgovarajuceg broja obrtaja. Taj "cim" ume da bude bas ozbiljan uz jaku glodalicu.
Dobra i kvalitetna polovna glodalica ce te sigurno lepo sluziti. Ove tehnologije su tu vec 10-tak godina, tako da ne mora da znaci da ih i one nemaju.
No kao i sa svakom polovnom stvari, mozes da prodjes super, a mozes i da bacis pare.