prozori i vrata

Sve o obradi drveta
munja
Pred-majstorsko zvanje

prozori i vrata

Post by munja »

Pozdrav,

trebao bi pomoć oko osvježavanja stare drvene stolarije.
krenuo bih od vrata koja imam na terasi, koja po mom mišljenju i nisu toliko stara, ali su zato izvitoperena i kad se zatvore, pri dnu malo zijevaju.
ima li itko kakve ideje kako bi to mogao izravnati?
druga stvar su prozori.
poprilično su stari, dupli prozori koji su pofarbani u crnu boju.
njih bi pretpostavljam trebalo pobrusiti za početak? (delta brusilicom pretpostavljam?)
postoji li ikakav način da se ta stara boja skine i da ih se pofarba u npr hrast?
oni isto dosta zijevaju ali je to zasada riješeno putem gumenih brtvi i tako će najvjerojatnije biti i nakon "reparature" :)

svaki savjet dobrodošao :)
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

pretpostavljam da je farbano uljanom bojom , ako je onda brener ili fen u ruke i skinuti staru boju, potom pokitati neravnine, i dati temeljnu boju i onda završni lak
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Ja sam pokušao izravnati vrata koja su prilično zijevala tako da sam raspilio do neke dubine cirkularom pa ubacio kajlu da to vrati natrag ali poboljšanje se vidjelo samo malo, a kako je vrijeme prolazilo sve manje. Mislim da to nije moguće popraviti ili barem ne jeftino.

Staru boju ne moraš baš do kraja skidati. Ono što se dobro drži ostavi. Koliko sam shvatio ionako ti trebaju brtve pa ako bude deblji sloj boje trebat će ti tanje :D
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Mogu li se boje koje nisu uljane skidati fenom?
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

fenom se mogu skidati uljane, nitro boje , ali ne mogu se skidati lazuri . Postoji još i tekućina Desol ili slično koje su namijenjene za skidanje boje sa drva i željeza , no poslije takvih sredstava treba obaviti ispiranje vodom i/ili razređivačem
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

a daj okači sliku da ti damo konkretnije rješenje . Drvo diše i ako nije kvalitetno učvršćeno dešava se da se vrata izviju i stvara luft

runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Najbolje resenje oko duvanja meni je da napravim lajsne sa diht gumom koju posle nasijem po stoku tako da fino nasloni na krilo i lepo legne po obodu krila. Moras paziti da ne pritisnes jako gumu jer ce odbijati krilo i teze ce se zatvarati.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

Ja sam ustanovio da se moja ulazna vrata uvijaju kada postoji veća temp.razlika sa jedne i druge strane vrata,pogotovo sada kada je hladno.Riješavao sam to privremeno sa novim brtvama, a trajno ću to riješiti na jedan od dva naćina: zamjenom vrata u PVC vrata ili ugradnjom brave koja zatvara u 4 točke.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

rješenje oko drvenih vrata je definitivno zatvaranje u više točaka -3,4,5 . A sad što se da napraviti oko tvojih , ponavljam se tražiš pomoć , okači slike vrata,lufta ,jednog prozora ,da znamo o čemu točno razgovaramo i da damo konkretniji savjet , ovako su sve naklapanja :skool:

munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

može, kad malo se smire ovi snijegovi ću poslikati sve i postati
hvala vam puno :)
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

runer wrote:Najbolje resenje oko duvanja meni je da napravim lajsne sa diht gumom koju posle nasijem po stoku tako da fino nasloni na krilo i lepo legne po obodu krila. Moras paziti da ne pritisnes jako gumu jer ce odbijati krilo i teze ce se zatvarati.
Da li bi ti bilo teško nabaciti neku skicu ili slikicu toga tj. te lajsne s diht gumom? Ja sam u par navrata lijepio samoljepive brtve po štokovima, međutim to ne pomaže baš naročito ako je vratno krilo uvijeno pa negdje zijeva jer ti na tom mjestu treba deblja brtva, a prelaz sa tanje na deblju nije moguće postići kontinuirano. Uvijek ostane neka rupa kroz koju puše :(
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Nisam strucnjak za slike ali mogu ti objasniti. Napravis lajsne sirine kolika je sirina stoka odnosno spoljnog dela na koje nasivas tu istu lajsnu a debljine 10mm i kroz tu deset mm-sku kotu upustis zljeb sirine 3mm i dubine 8mm za gumu. Zljeb treba da bude u sredini. Kupis diht gumu za drvo sa Tzubom. Njegova debljina zuba je oko 3.3mm, i ona uskace u zljeb. Postavis gumu u zljeb i zajedno sa lajsnom namestis na ivicu stoka i polako naslonis na krilo da guma lepo legne ali ne jako jer neces moci lako da zatvaras krilo. Nadam se da sam koliko toliko jasan ako ne pitaj pokusacu ti odgovoriti sto jasnije.
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Hval. Ako će se time smanjiti dimenzije svijetlog otvora vrata, znači da sam razumio :).
Onih 8mm dubine je pretpostavljam za visinu zuba.
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Da zub je oko 7mm i treba da imas mm lufta da bi leglo skroz do kraja, meni je taj sistem se pokazao kao najprakticniji. Ako neces da smanjis vidno polje mozes da stavis na krilo sa unutrasnje strane ali onda spoljnu ivicu obori zbog estetike.
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Moram priznati da ovo sa montažom na vratno krilo nisam razumio. Pa onda mi ne treba lajsna. U tom slučaju bih uzeo samoljepivu brtvu i zalijepio ju u falc na vratima. Morat ću naučiti donekle raditi u sketchupu da mogu postaviti neku skicu ovdje pa ćemo se bolje razumjeti ali će to zahtijevati malo slobodnog vremena :). Za ovu zimu je i onako gotovo. Bar se nadam jer potraju li ovi minusi bit će ozbiljnijih problema :(.
Post Reply