laminat
meni su rekli da ostavljam 2 cm od zida minimum.Ja nisam slusao stavio manje pa sam posle pravio cirkular da posecem visak u krug.I mogu ti reci da se vise nije dizao,na laminat,mislim.A ibercug se susi nesti manje od ploce posto je na polusuvo,sto vise to bolje mislim oko 40setak dana,ako moze vise bolje je
Kad polozis laminat ostavljas po 1 sm okolo i ide ti 2 sm na celoj povrsini sta je dovolno .Prie dve godine polagao sam nikad se nie podizao laminat.Mogu ti reci da imam polozeno nad 1000 kvadrata lamiknata ,ali za ovo ne mogu nati resenje,da dam odgovora moga rogaka , a i majsori ko su redili laminata ne znaju stamoze biti.Za podloga ibercug znam da je ostavljenaoko 2,5 meseca da se susi sto otprilike e dovolno .
Posto smo prosli kroz prosta resenja, moracemo sa malo vise podataka, to jest da trazimo neki uzrok koji nije toliko ocigledan.
Sta je ispod poda? Mislim jel ispod podrum, druga prostorija, ili je u pitanju osnovna ploca? Ako je ispod druga prostorija sta je u njoj?
Da li se laminat iskrivio ili se rasirio pa udario u zidove i zato se podize na sredini? Kolika je prostorija? Ako je dovoljno velika laminat mora da ima prekide po duzini.
Sta je ispod poda? Mislim jel ispod podrum, druga prostorija, ili je u pitanju osnovna ploca? Ako je ispod druga prostorija sta je u njoj?
Da li se laminat iskrivio ili se rasirio pa udario u zidove i zato se podize na sredini? Kolika je prostorija? Ako je dovoljno velika laminat mora da ima prekide po duzini.
Da pojasnimo za sta se radi-kuca sa novim tehnikom bez temeli ,imamo 70 santima beton ,2 sm morska pena ,i 4 sm ravan pod(ibercug) .Imamo dve sobe oko 20 kvadrata dvete, i salon(hodnik) oko 10 kvadrata.Uhodniku 2,3m*4m ,ima samo jedan element za cipele.Laminat se podigao u hodniku ,nie se rasirio nego se iskrivio.ali ima razdor izmegu sid i laminat .e sad ja mislim ili je laminat 10 klasa ili ako nekako moze da stiropor ili ramniot pod da se povuce?
Ne znam sta je "morska pena", no kako posle pominjes stiropor pretpostavljam da je to. NO posto je preko toga 4 cm kosuljice manje vise nije bitno.
Ako ima slobodnog prostora okolo, znaci da nije u pitanju ravnomerno sirenje laminata, usled koga udari u zidove i onda posto nema kud mora da se krivi na gore.
Pogledaj sastave ploca laminata. Ako se na sastavima vide zazori znaci da se podigao/iskrivio sam laminat. Za to mi padaju na pamet dva uzroka. Ili je laminat 368 klase, pa se izuvijao sam od sebe, ili jos uvek ima mnogo vlage koja izlazi odozdo (betonska ploca od 70cm se susi jaaaaako dugo). No opet jako je cudno da se nije uvio i u drugim prostorijama vec samo u tom hodniku, ako je u pitanju vlaga iz ploce.
Ako se ne vide zazori na sastavima, znaci da se spustio pod (sleganje nove zgrade), ili da cak u startu nije bio ravan. Kako je moguce da u startu pod ne bude ravan, a da se to ne oseti odmah vec tek kasnije. Moguce je, posto ispod laminata ide ona sundjerasta folija. Treba izvesno vreme da ona potpuno "legne", i tek onda se primeti uvijanje na sredini kada hodas i "krckanje".
Ako ima slobodnog prostora okolo, znaci da nije u pitanju ravnomerno sirenje laminata, usled koga udari u zidove i onda posto nema kud mora da se krivi na gore.
Pogledaj sastave ploca laminata. Ako se na sastavima vide zazori znaci da se podigao/iskrivio sam laminat. Za to mi padaju na pamet dva uzroka. Ili je laminat 368 klase, pa se izuvijao sam od sebe, ili jos uvek ima mnogo vlage koja izlazi odozdo (betonska ploca od 70cm se susi jaaaaako dugo). No opet jako je cudno da se nije uvio i u drugim prostorijama vec samo u tom hodniku, ako je u pitanju vlaga iz ploce.
Ako se ne vide zazori na sastavima, znaci da se spustio pod (sleganje nove zgrade), ili da cak u startu nije bio ravan. Kako je moguce da u startu pod ne bude ravan, a da se to ne oseti odmah vec tek kasnije. Moguce je, posto ispod laminata ide ona sundjerasta folija. Treba izvesno vreme da ona potpuno "legne", i tek onda se primeti uvijanje na sredini kada hodas i "krckanje".
Koliko ja znam podloga za laminat mora biti idealno ravna.Zato se upotrebljava prije stavljanja samoizravnjavajuca masa.Postavlja se tako da svjetlost pada paralelno na fuge(ako sa i malo razsiri manje se vdi).Moj savjet promjeni laminat.
ps ja nisam stolar samo zelim nesto mapraviti svojim rukama
pozdrav daco
ps ja nisam stolar samo zelim nesto mapraviti svojim rukama
pozdrav daco
Ne samo da bi se stalozio. Laminat "radi" tokom godine, kako se menja vlaga i temperatura u okolini. Posto nije prilepljen za pod vec "pliva" kod njega je to sirenje i skupljanje dosta izrazeno. Zato recimo mora da se prekida na duzinama vecim od (cini mi se) 8m, to jest da se stavlja T lajsna koja dozvoljava sirenje i skupljanje za oko 1cm sa svake strane.