UKOP KANALA FREZOM od yette

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
yetta
Majstor stolar

UKOP KANALA FREZOM od yette

Post by yetta »

Tek sam kupio novu ručnu frezu i nemam iskustva sa radom i korišćenjem bitova.
U kommpletu bitova imam i jedan prečnika 5 mm.
Za posao koji radim potrebno mi je da ukopam kanal širine 7,5 mm, dubine 14 mm i u dužini od 340 mm.
Jasno mi je da ću morati da napravim vođicu pravca pomeranja freze po dužini (jer je predemet koji izrađujem obostrano je konusan a kanal treba biti u osi).
Predpostavljam da treba i da podesim dubinu ukopavanja (14 mm) ali mi nije jasno oko tačne izrade širine kanala (7,5 mm) ??
Pitam sada iskusne kolege: Da li se ovo frezovanje izrađuje u dva prolaza sa bitom od 5 mm ili se kupuje bit odgovarajućeg prečnika ?
Drugo je pitanje, da li se dubina ukopavanja radi u jednom prolazu (14 mm) ili u dva ?
Materijal koji radim je kuvana bukva.
Pozdrav i hvala unapred ako mi neko da savet.:(:(
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
Nole1
Precizni šegrt

Post by Nole1 »

Ja se sluzim otprilike istom tehnikom. Napravio sam sebi mali sto za rucnu frezu. Ako mi treba nesto tako na tom stolu sa otpadnom ivericom ogradim prostor u kome ce mi se kretati materijal koji obradjujem, naravno podesim sve dimenzije tako da dobijem odgovarajucu sirinu ukopanog otvora. A sto se tice prolaza i kvaliteta domacih bitopva preporucio bih ti i 3 pa i 4 prolazxa...
riki
Šegrt

Post by riki »

Pozdrav.Mislim da bukata je vrlotvrdo drvo.Pa zato ti preporucuvam da dubina radis vise puta pr.3-4mm da ne bi optovario masinu zasto ja sam vec jednu bacio .Za sirina mislim da nema 7,5 mm bit,imas 6 mm i 8 mm .mozes na dva puta, ali da ne bi optovario freza a mislim da 8 mm ti ne odgovara.Uvjek subler u ruci.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Колеге хвала Вам на саветима, данас сам одрадио посао са потпуним успехом. Обзиром да сам машинац по струци, са "ПАРАЛЕЛНИМ КЉУНАСТИМ МЕРИЛОМ СА НОНИЈУСОМ" илити "ШУБЛЕРОМ" малтене спавам.
Канал или жљеб ширине 7,5 мм, дубине 14 мм и у дужини од 340 мм израдио сам битом фи 6/8 у неколико пролаза и по ширини и по дубини са одступањем од 0,1 мм. а први пут у животу радећи са мојом новом фрезом марке "MASTERMAX MER 2103". Јесте јефтина (3800 дин) али супер ради.
Признајем да су припреме доста трајале јер је геометрија радног комада прилично чупава али се исплатило резултатом.
Хвала још једном, поздрав свима.:D
Last edited by yetta on 03 May 2008 20:02, edited 1 time in total.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Kolega sta te dovede medju stolare?
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Као прво овајсајт - дивота је једна ишчитавати велику колегијалност и труд свих, да неко некоме помогне саветима.
Друго, давних 60 година свирао сам бас гитару у "ПЛАМЕНИХ ПЕТ" и "GALAXIJAMA" (доба "ЗЛАТНИХ ДЕЧАКА" , "ЦРНИХ БИСЕРА" , "СИЛУЕТА"). Како је у том периоду било тешко купити фендер гитару ја реших да је направим. Тако једну, потом другу и још неколико. Свака следећа боља. Ја то и данас зовем да су то "ДАСКЕ" !! Не што су од дрвета, него је кунст направити акустичну гитару а то сада радим.
Треће, пре месец дана израдио сам обема унукама веома функционалан кревет (са фиоком доњи лежај) па потом високи регал из два дела са дубоким фиокама за гомилу играчака и постељину и још много тога раније до ових мојих садашњих 60 година.
По струци Дипл. маш. јнг. - специјалност циглане и гасна техника. На јесен одох у пензију а тек онда почиње уживанција са дрветом.
Поздрав г. Дулету
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

yetta wrote:......
Признајем да су припреме доста трајале јер је геометрија.....
Retko ko priznaje pripremu da bi se nesto uradilo... kao cesto najbitniji i najkompleksniji deo nekog netrivijalnog posla....
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

neki put je ta priprema bitnija i od samog posla
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Mislim uvek
Post Reply