Sta, kako, cime... (off iz pokazite nam vas rad)
Sta, kako, cime... (off iz pokazite nam vas rad)
*** izdvojeno iz teme: viewtopic.php?id=3634 ***
Reci kako ti to u kućnim uvjetima farbaš?
Kojom vrstom farbe (PU, vodena, ...) i kako je nanašaš (valjak, kist, špricanje, umakanje ...)?
Reci kako ti to u kućnim uvjetima farbaš?
Kojom vrstom farbe (PU, vodena, ...) i kako je nanašaš (valjak, kist, špricanje, umakanje ...)?
Izrezat je laksi dio, al oprezno sa MDF-om prasi se ko vrag tu il dobra oprema il maska il napolješantjer wrote:Reci kako ti to u kućnim uvjetima farbaš?

Farbanje je tezi dio. Ispadne to solidno, al nigdje nisam nasao kako pravilno pa radim po nahodjenju.
Postupak u brojevima, a ako ima netko da me uputi bolje bio bih zahvalan.
1. piljenje
2. smirglanje 180 pa 220
3. prajmer na vodenoj bazi
4. smirglanje prajemra rukom sa 240
5. velur valjak (probao i sa flock valjkom al taj popije boje ko pijanac a boja je skupa ko ma skupa je) prva ruka
6. velur valjak druga ruka i ako treba jos jednom.
Koristim iskljucivo boje na vodenoj bazi jer se brzo suse i ne smrde. Curici sam i komad ploce pofarbane uljnom bojom prisarafio na zid da joj glumi skolsku plocu pofarbao uljnom bojom. Nakon 3 dana susenja sam unio to u kucu i dalje smrdi ko vrag valjda ce prestati kroz par dana.
Imam male komadice tako da mislim bih spricanjem bio na velikom gubitku zbog kolicine boje i vremena na ciscenje. Samo rezultat bi vjerovatno bio puno bolji makar i ovo je ok, al nije to glatko skroz.
Uf al se raspisao:D
Probao jednom, ali nisam se pretjerano oko toga zanimao pa nisam bas siguran u rezultat.šantjer wrote:A s čim bi se radilo da se dobije veći sjaj? Naravno u kućnoj radinosti bez špricanja.
Smirglao drugu ruku granulacijom 500 pa polakirao lakom iz spreja, al su na razlicitim bazama pa nije bas drzalo. Mozda bi lak na vodenoj bazi bio bolji.
I lakovi na vodenoj bazi daju saten.
Naravno to je stvar ukusa, ali saten je meni lepsi od visokog sjaja u 99% slucajeva (postoje stvari koje jednostavno traze bas 100% sjaj).
Ako hoces bas visoki sjaj, ostaje ti igranje sa PU/akril kombinacijama (singer je opisivao). U sustini prvo ofarbas PU "bojom", onda prelakiras bezbojnim akrilom, smirglanje finom smirglom, pa poliranje.
Naravno to je stvar ukusa, ali saten je meni lepsi od visokog sjaja u 99% slucajeva (postoje stvari koje jednostavno traze bas 100% sjaj).
Ako hoces bas visoki sjaj, ostaje ti igranje sa PU/akril kombinacijama (singer je opisivao). U sustini prvo ofarbas PU "bojom", onda prelakiras bezbojnim akrilom, smirglanje finom smirglom, pa poliranje.
http://www.chromos-svjetlost.hr/hr/vode ... index.html
Na temelju ovoga gore (ne znam hoće li ispasti kao link ili ne jer nisam to još radio) slijedi pitanje da li je vodeni lak isto što i akrilni jer u opisu proizvoda piše da je na bazi VODOrazrjedive AKRILNE smole?
Negdje sam našao i to da su vodeni lakovi jedno ili dvokomponentne vodene disperzije, a vezivo su različite smole, najčešće akrilatne i poliuretanske.
E sad se opet nameće pitanje, pa koja je onda razlika između lakova na vodenoj, akrilnoj i PU bazi? Dosta sam toga pročitao zadnjih dana o tome na forumu i u svim diskusijama su to tri različite stvari, barem koliko sam ja shvatio.
Da li se za onaj proizvod sa linka gore može reći da je vodeni ili da je akrilni?
PS
Ja sam nekako skrenuo temu Đurini radovi pa ako mislite da to nije u redu jer je ovo "off topic", možemo sa ovim otvoriti novu da ovu dalje ne prljamo i da se Đuro2 ne naljuti
Na temelju ovoga gore (ne znam hoće li ispasti kao link ili ne jer nisam to još radio) slijedi pitanje da li je vodeni lak isto što i akrilni jer u opisu proizvoda piše da je na bazi VODOrazrjedive AKRILNE smole?
Negdje sam našao i to da su vodeni lakovi jedno ili dvokomponentne vodene disperzije, a vezivo su različite smole, najčešće akrilatne i poliuretanske.
E sad se opet nameće pitanje, pa koja je onda razlika između lakova na vodenoj, akrilnoj i PU bazi? Dosta sam toga pročitao zadnjih dana o tome na forumu i u svim diskusijama su to tri različite stvari, barem koliko sam ja shvatio.
Da li se za onaj proizvod sa linka gore može reći da je vodeni ili da je akrilni?
PS
Ja sam nekako skrenuo temu Đurini radovi pa ako mislite da to nije u redu jer je ovo "off topic", možemo sa ovim otvoriti novu da ovu dalje ne prljamo i da se Đuro2 ne naljuti

Evo premesteno.
Za ovo se moze reci i da je vodeni i da je akrilni
Imamo prilicno nedefinisan pojam sta znaci "na bazi...", pa ga koristimo za razlicite stvari.
U sustini kod vodenih lakova/boja ne radi se o vodenoj bazi vec je voda rastvarac (mada nije bas rastvarac posto se radio suspenziji, al da ne komplikujemo jos vise).
Baza je ono od cega je sam lak: alkid, akril, poliuretan...
A rastvaraci su ono u cemu je ta baza rastvorena: uljani, nitro, voda...
Tako da bi pravilnije bilo reci vodeni lak na akrilnoj bazi (ili akrilnoj osnovi), nego akrilni lak na vodenoj bazi, ali ovaj drugi izraz se odomacio.
Neke baze se kombinuju sa raznim rastvaracima, neke samo sa jednim.
Akril postoji u kombinaciji sa vodom, ali i sa organskim rastvaracima.
Pod akrilni lak u prethodnoj poruci, sam mislio na ovaj sa organskim rastvaracem (konkretno auto program).
Za ovo se moze reci i da je vodeni i da je akrilni

Imamo prilicno nedefinisan pojam sta znaci "na bazi...", pa ga koristimo za razlicite stvari.
U sustini kod vodenih lakova/boja ne radi se o vodenoj bazi vec je voda rastvarac (mada nije bas rastvarac posto se radio suspenziji, al da ne komplikujemo jos vise).
Baza je ono od cega je sam lak: alkid, akril, poliuretan...
A rastvaraci su ono u cemu je ta baza rastvorena: uljani, nitro, voda...
Tako da bi pravilnije bilo reci vodeni lak na akrilnoj bazi (ili akrilnoj osnovi), nego akrilni lak na vodenoj bazi, ali ovaj drugi izraz se odomacio.
Neke baze se kombinuju sa raznim rastvaracima, neke samo sa jednim.
Akril postoji u kombinaciji sa vodom, ali i sa organskim rastvaracima.
Pod akrilni lak u prethodnoj poruci, sam mislio na ovaj sa organskim rastvaracem (konkretno auto program).
Lijepo objašnjeno. Sad su mi neke stvari jasnije. U biti treba čitati što piše na ambalaži i držati se toga. Kad znaš pravu sliku onda možeš razumjeti "iskrivljeno - uvriježene" izraze. Hvala profesore :pljesk:
Last edited by šantjer on 26 Jan 2012 20:30, edited 1 time in total.